Slovenija

Zamrznili pogodbe za 1,8 državnih milijonov

Ljubljana, 30. 03. 2011 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
31

Ker v pogodbah za Pomurje ni protikorupcijskih klavzul in zanje ni proračunskega denarja, jih je ministrica zamrznila. Pridobili smo dokumente, da naj bi Andrej Horvat z e-pošto in SMS sporočili ''navijal'' za sklenitev poslov.

Komisija prednostno obravnava postopke glede Pomurja. Ugotovitev morda ne bodo mogli javno predstaviti, če bi s tem ogrozili morebiten predkazenski postopek.

Ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan je vodji Projektne pisarne v Pomurju Andreju Horvatu preklicala pooblastila vsaj do izdaje mnenja protikorupcijske komisije, ali je utemeljen sum nasprotja interesov pri dodeljevanju sredstev pomurski regiji v letih od 2010 do 2015. V komisiji namreč teče postopek zaradi sumov nepravilnosti in konflikta interesov v zvezi z javnimi naročili za Pomurje.

Na ministrstvu so komisiji odstopili dokumentacijo o javnem naročilu za spodbujanje socialnega podjetništva, ki ga je dobilo murskosoboško podjetje Pribinovino, o javnem naročilu za promocijo pomurske regije, ki ga je dobil ljubljanski Pristop, o javnem naročilu za podporo pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov, kjer je bil izbran domžalski Oikos. Komisija je ugotovila, da pogodbe nimajo protikorupcijske klavzule, zato so uvedli prekrškovni postopek zoper odgovorno osebo Službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Izredna revizija je odkrila več domnevnih nepravilnosti

Ministrica Duša Trobec Bučan bo predvidoma v 14 dneh stopila pred matični parlamentarni odbor, kjer bo poročala o Programu Pomurje.
Ministrica Duša Trobec Bučan bo predvidoma v 14 dneh stopila pred matični parlamentarni odbor, kjer bo poročala o Programu Pomurje. FOTO: Damjan Žibert
RRA Mura, ki naj bi po pogodbi nudila podporo za Projekt Pomurje, naj bi najemala zunanje strokovnjake, ker naj ne bi imela zaposlenih svojih. Ministrica Duša Trobec Bučan meni, da bi morala zato sama plačati zunanje strokovnjake in ne ministrstvo.

Na službi vlade so glede spornih pogodb uvedli izredno revizijo, ki je pokazala, da sta bili sklenjeni pogodbi s Pristopom za 600.000 evrov in Oikosom za 1,1 milijona evrov, čeprav za leti 2010 in 2011 v proračunu ni načrtovanih sredstev. Kljub temu, da Horvatovo delo ni bilo predmet revizije, je ministrica na začetku marca preklicala njegovo pooblastilo za vodenje Projektne pisarne vlade v pomurski regiji zaradi suma nasprotja interesov in zaradi starega navodila, po katerem naj bi več organov in podjetij opravljalo isto delo. Naloge Projektne pisarne vlade v pomurski regiji sta namreč poleg Horvata izvajali tudi Projektna enota za Pomurje, sistemizirana v službi vlade za lokalno samoupravo, in Regionalna razvojna agencija Mura (RRA Mura). Staro navodilo, ki ga je podpisal njen predhodnik Henrik Gjerkeš, je ministrica nadomestila z novim, ki velja od 17. marca. Pred morebitno vrnitvijo pooblastil Horvatu pa morajo biti po mnenju Trobec Bučanove razjasnjene okoliščine oziroma končani postopki o domnevnem konfliktu interesov.

Domnevne nepravilnosti je razkrila tudi izredna notranja revizija, v kateri so pregledali posle s Pribinovino v višini 115.080, s Pristopom v višini 598.200 in z Oikosom v višini 1.070.240 evrov, vse z DDV. Iz revizije je razvidno, da za leti 2010 in 2011 ni bilo proračunskih sredstev za posel z Oikosom. Za posel s Pristopom za leto 2010 ni bilo proračunskih sredstev, za leto 2011 niso bila načrtovana zadostna sredstva. Zato sta bila v obeh primerih kršena Zakon o izvrševanju proračuna za leti 2010 in 2011 ter Zakon o javnih financah, je ugotovila revizorka. Glede posla s Pribinovino meni, da ni podlag za izvedbo, ker ni bil načrtovan s Programom spodbujanja konkurenčnosti in ni bil potrjen na vladi. Sklep o začetku oddaje javnih naročil in pogodbe je leta 2010 podpisal takratni minister Henrik Gjerkeš, njegova naslednica je zdaj zadržala izvrševanje pogodb. Posledično so bili zadržani vsi zahtevki za izplačila, o čemer so že obvestili sopogodbenike. Obenem je ministrica prosila Pravno fakulteto za pravno mnenje o statusu teh pogodb.

RRA Mura je za izvajanje podpore vladni pisarni v Pomurju za leto 2010 izdala tri vmesna poročila. Zahtevki za izplačilo nad 160.000 evrov so bili zavrnjeni. Pribanovini so doslej izplačali 51.000 evrov, Pristopu in Oikosu pa nič.

Revizorka je še ugotovila, da postopek javnega naročila za promocijo regije z namenom privabiti vlagatelje ni bil skladen z Zakonom o javnih naročilih in dokumentacijo, saj bi morala razpisna komisija končati postopek in začeti novo javno naročilo, ker so pridobili eno nepopolno ponudbo s strani RRA Mure, ki tudi po dopolnitvi ni izkazovala sposobnosti naročnika. Člani komisije so sicer opozorili na nepravilnost, vendar je bil vseeno sprejet sklep o oddaji javnega naročila. Revizorka opozarja celo, da so v spisu zapisi poslanih Horvatovih elektronskih pošt oziroma SMS sporočil glede posredovanja pri sprejemu odločitve o oddaji javnega razpisa.

Revizorka je tudi odkrila, da obstaja možnost podvajanja pri izvajanju posameznih nalog, ki jih po pogodbi izvaja RRA Mura in na podlagi javnih naročil izbranimi drugimi zunanjimi izvajalci. Po pregledu do sedaj podpisanih nalog še ugotavlja, da stroški za izvajanje Zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010–2015 znašajo že 30 odstotkov celotnega Programa Pomurje, čeprav so bili za izvajanje zakona predvideni samo trije odstotki vseh stroškov namenjenih Pomurju.

Premier Pahor je izločil Horvata iz medresorske komisije

Andrej Horvat ne vodi več Projektne pisarne v Pomurju in Medresorske komisije za usklajevanje ukrepov razvojne podpore pomurski regiji in Pokolpju, je pa še vedno državni sekretar.
Andrej Horvat ne vodi več Projektne pisarne v Pomurju in Medresorske komisije za usklajevanje ukrepov razvojne podpore pomurski regiji in Pokolpju, je pa še vedno državni sekretar. FOTO: Kanal A

Horvat je bil do včeraj vedno vodja Medresorske komisije za usklajevanje ukrepov razvojne podpore pomurski regiji in Pokolpju, ki jo je vlada ustanovila junija lani. Protikorupcijska komisija je med postopkom ugotavljanja domnevnega nasprotja interesov priporočila, naj premier Borut Pahor iz medresorske komisije izloči Horvata, ker ima stike z naročniki – ministrstvi – kar so poleg preiskovanega suma njegove povezanosti s potencialnimi ponudniki okoliščine, ki lahko vplivajo ali ustvarjajo videz nepristranskega in neobjektivnega opravljanja njegovih javnih nalog. Pahor je upošteval priporočilo in komisiji poslal dopis, da "Andrej Horvat do nadaljnjega ne bo več delal na projektu Pomurje".

Odziv na Gjerkešovo izjavo: V večino pogodb nisem imela vpogleda

Odzvala se je tudi na včerajšnje izjave nekdanjega ministra Gjerkeša, da je bila za pravno-formalno točnost dokumentov v Službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, tudi pogodba z naslova Zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010–2015, ''odgovorna njegova državna sekretarka, zdaj ministrica Duša Trobec Bučan''. Dejal je, da se kot strojnik v pravno pravilnost dokumentov ni spuščal, ''ona pa je pravnica in sem ji zaupal''.

Za leto 2010 je bilo za Pomurje odobrenih 5,42, za leto 2011 pa 3,04 milijona evrov. Skupno je bilo torej za leti 2010 in 2011 razpisanih 8,46 milijona evrov.

Ministrica je njegovo izjavo zanikala in poudarila, da je kot državna sekretarka lahko pregledovala in parafirala le dokumente, ki so ji bili predloženi v pravni pregled. ''V primeru izvajanja 'Pomurskega zakona', kot tudi v nekaterih drugih primerih, pa temu ni bilo tako.'' Dodala je, da je že junija lani pri predsedniku stranke DeSUS Karlu Erjavcu izrazila zaskrbljenost, ker ji večina pogodb ni bila dana niti na vpogled in da se ne upošteva navodilo Službe vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj o podpisovanju listin.

Trobec Bučanova je še poudarila, da časovnica glede Pomurja nemoteno teče kljub zapletom. Ne glede na začasni preklic Horvatovega pooblastila ni moteno izvajanje Zakona o razvojni podpori pomurski regiji, je zagotovila. Javni razpis za sofinanciranje začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest za 1,3 milijona in javni razpis za spodbujanje projektov socialnega podjetništva za 300.000 evrov bosta objavljena predvidoma v začetku aprila.

Horvat zanika očitke, sopogodbeniki ne razumejo zamrznitve pogodb

Odziv Horvata na nove navedbe še čakamo, sicer pa je že v preteklosti zanikal očitke klientelizma pri pridobivanju denarja prijateljem in političnim somišljenikom na treh javnih razpisih. Iz Pristopa so v odziv na zamrznjenje pogodb sporočili, da so "na višku izvajanja aktivnosti, ki bodo Pomurje postavili na zemljevid razvojno aktivnih regij, vrnili nasmeh na obraze Pomurcev in povečali atraktivnost za tuje investitorje, prejeli pismo, ki ga ni poslala ministrica, in ki govori o zamrznitvi pogodbe. Pisma ne razumemo niti na pravnem, še manj pa na širšem vsebinskem nivoju, zato ga ta trenutek niti ne znamo komentirati."

Po trditvah direktorja Pribinovine Gorana Miloševiča nimajo nobene uradne informacije s strani Službe vlade za lokalno samoupravo kot pogodbenega partnerja glede zamrznitve pogodbe, ''zato tega ne moremo komentirati. Omenjeno pogodbo smo sklenili na podlagi javnega naročila, ki ga je ministrstvo objavilo na portalu javnih naročil in to potem, ko smo oddali tako cenovno kot vsebinsko najugodnejšo ponudbo. Javno naročilo smo v skladu s pogodbo in predvidenim načrtom dela, ki je bil naročen s strani ministrstva, v celoti izvedli.'' Nadaljeval je, da so na ministrstvu medtem že potrdili vmesno poročilo, ''prav tako je bil korektno poravnan tudi vmesni zahtevek''.

''Kot rečeno, smo že izvedli vse naročene aktivnosti po pogodbi in oddali predlog končnega poročila, ki smo ga na podlagi zahtev naročnika tudi ustrezno dopolnili v predvidenem roku. Zdaj pričakujemo potrditev končnega poročila in dokončno izpolnitev obveznosti tudi s strani ministrstva. Menimo, da smo vse naročene aktivnosti korektno izpeljali, pri tem pa z naše strani ni bila kršena nobena pogodbena obveznost. Interni spori in relacije znotraj ministrstva oziroma vlade pa seveda ne morejo biti podlaga za kršitev njihovih pogodbenih obveznosti do izvajalcev javnih naročil,'' je dodal.

Po besedah direktorja Oikosa Jurija Kobala so danes prejeli pismo, ki ga je na nas naslovila projektna enota službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. "Dopis pravi, naj na podlagi naloga ministrice začasno zadržimo izvajanje pogodbe za podporo pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov v pomurski regiji. Tega pisma nikakor ne razumemo kot prekinitve, temveč kot začasno ustavitev."

Na podlagi pisma so začasno ustavili delo na projektu, kar pomeni, da so obvestili vse zunanje izvajalce, vezane na aktivnosti, ki jih izvajajo. "To je bilo potrebno, saj smo v prihodnjih tednih načrtovali vrsto aktivnosti v Pomurju, za katere imamo dogovorjeno sodelovanje tako domačih kot tujih strokovnjakov. Začasno smo ustavili tudi vse druge aktivnosti na projektu od zaposlovanja dodatnega osebja, ki bo delalo v regiji, do srečanj, ki smo jih imeli organizirana z organi regije in organizacijami, ki sodelujejo pri postavljanju razvojnega preboja Pomurja." Zdaj čakajo na nadaljnja navodila Službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Kobal je še dodal, da so posle opravljali, kot je treba.

 

Staro navodilo o načinu delovanja vladne projektne pisarne v Pomurski regiji
Navodilo o načinu delovanja vladne projektne pisarne v Pomurski regiji, velja od 17. marca 2011
Pogodba s Pristopom
Pogodba s Pribinovino
Pogodba z Oikosom
Pogodba z RRA Mura
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frizeray
31. 03. 2011 18.54
Kakšno cmeranje iz Pristopa. Številke da te kap. Kaj je bilo Gjerkešu, da je podpisoval take cifre? Nekaj le ni OK. Ministrica je dregnila v kačje gnezdo.Upam, da ne obupa.In zakaj je Horvat zgubil pooblastilo le za Pomurje? Ali sedaj lahko cuza še vse ostale pokrajine, vsakič pa zgubi le eno? Zgleda že tako.
kiss_my_ass
31. 03. 2011 15.40
Saj nobeden nima več vpogleda koliko agencij, direkcij RR .... javnih zavodov....sploh imamo. Kaj šele da bi kdo vedel kaj sploh delajo. Kar precej je takih institucij, kjer odsluženi politiki tam mešajo meglo. Pa ne za majhne denarje!
moris1991
31. 03. 2011 08.58
Moj bog... kako lahkomiselno delajo z davkoplačevalskim denarjem. zgolj kot primer pogodba OIKOS..., katerega pogodba je na linku... Rok trajanja 18 mesecev (januar 2011-julij2012)... vrednost: Debel milijon in še 50.000 EUR za posebne stroške... In plačila... Takorekoč 20% takoj, po mesecu dni po podpisu pogodbe, nato se že maja 2011 (po 5 mesecih od 18 mesecev plača naslednjih 20% vrednosti. Se pravi... na cca 30% pogodbenega roka je realizacija že 40% in zadnja cvetka... januarja 2012 (na dveh tretjinah pogodbenega roka plača država opravljeno delo v višini 90% pogodbe. za preostalih borih 10% izvajalec delal od januarja 2012 do julija 2012. Res imamo radodarno državo ki celo rada avansira. Odgovorne vprašam le zakaj niso izpogajali potek in višino tranš v točno obratnem smislu. Bilo bi bolj logično, predvsem pa uravnoteženo glede na pogodbeni rok, pa tudi izvajalec bil bolj motiviran za zadnjih 20% po opravljeni storitvi. Nesposobneži!
fakinaza
30. 03. 2011 23.02
Prekmurci ne sadijo krompirja, temveč koruzo. Vsak hektar jim subvencionirate vi, potem pa še električno energijo iz bioplinarne. Tajkun v vsako prekmursko vas! Ali kako naj si predstavljamo 12 milijonsko naložbo kmeta?
fakinaza
30. 03. 2011 22.58
Mhmmm, .... ke sn mislo ... Čuj Horvat, ke greš?
tara35
30. 03. 2011 21.28
aja, pa v novici kjer se ne da komentirati - pravopis ne pozna partnerke!!
tara35
30. 03. 2011 21.27
se opravičujem, ampak tu mrgoli osnovnih slovničnih napak, se vam ne zdi, da med kljub temu da in potem ko, vmes ni vejice, da se piše sms-sporočila, da so nekateri predlogi napačno rabljeni???
matejaMart
30. 03. 2011 19.00
to je tipska pristopova (zavrlova) pogodba. niti pošminkali je niso. in za to meglo bi dali pol mio....przorno do amena.
odbogaposlan
30. 03. 2011 18.23
leiito30.03.2011, 18:171 Pristop pravi, da so "na višku izvajanja aktivnosti, ki bodo vrnili nasmeh na obraze Pomurcev" Te "aktivnosti" so A ŽE SADIJO KROMPIR?
Nzugu Hoffman
30. 03. 2011 18.17
Pristop pravi, da so "na višku izvajanja aktivnosti, ki bodo vrnili nasmeh na obraze Pomurcev" Te "aktivnosti" so nas doslej stale skoraj €600.000, bojim se, da bo to bolj kisel nasmešek kot pravi nasmeh.
odbogaposlan
30. 03. 2011 18.15
zaposleni na pri-stopu so na 24 ur internetu in dajejo minuse. kaj čmo public relation! zamegljevanje megle
miranvario
30. 03. 2011 17.59
Inside job pove vse!
odbogaposlan
30. 03. 2011 17.51
he,he socialno podjetništvo Pribavino, šala dneva, a ljubljanski klošarji pijejo vino iz Pribavina?
odbogaposlan
30. 03. 2011 17.40
za prjatelje se najde dnar...
odbogaposlan
30. 03. 2011 17.38
verjetno gre za plačevanje uslug public relation na volitvah, nova afera patria prekmurje na obzorju? reklamirali bomo (gnila) jajca izPrekmurja, he,he! ata zavrlček s epa smeji....
odbogaposlan
30. 03. 2011 17.36
kaj je pa tista firma meta group iz Milana, kaj dela PR v apačih, raziščite mal na 24 ur*!
odbogaposlan
30. 03. 2011 17.34
zdej vidimo kam gre evropski dnar, za prijatle in buteljke!
odbogaposlan
30. 03. 2011 17.33
amapk za kaj dobi vodja projekta 200.000 EUR mi ni jasno, da si s takšno pogodbo ritko obriše?
odbogaposlan
30. 03. 2011 17.33
pri nas moramo prijatelje poplčat za zasluge posebej pristop,pa kakšnega ata zavrčka!
malodane
30. 03. 2011 17.26
Pri nas je vse antilogično. AMpak res čisto vse. Ljudem pa se to zdi normalno.