Slovenija

Horvat se zdaj ukvarja z Belo krajino

Ljubljana, 31. 03. 2011 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan/STA
Komentarji
13

Andrej Horvat ne opravlja več dolžnosti, povezanih s Pomurjem, tako kot so premierju Borutu Pahorju svetovali na protikorupcijski komisiji. Medtem pa ostaja državni sekretar, ker dela na drugih projektih, kot so razvoj Bele krajine in podobno.

Premier Borut Pahor je zatrdil, da je bil glede razrešitve Andreja Horvata v zvezi s Pomurjem stalno v stiku z ministrico za lokalno samoupravo Dušo Trobec Bučan.
Premier Borut Pahor je zatrdil, da je bil glede razrešitve Andreja Horvata v zvezi s Pomurjem stalno v stiku z ministrico za lokalno samoupravo Dušo Trobec Bučan. FOTO: Damjan Žibert
Andrej Horvat ne vodi več Projektne pisarne v Pomurju in Medresorske komisije za usklajevanje ukrepov razvojne podpore pomurski regiji in Pokolpju, je pa še vedno državni sekretar.
Andrej Horvat ne vodi več Projektne pisarne v Pomurju in Medresorske komisije za usklajevanje ukrepov razvojne podpore pomurski regiji in Pokolpju, je pa še vedno državni sekretar. FOTO: Blaž Garbajs
Andrej Horvat je Državni volilni komisiji (DVK) danes poslal sporočilo, da se odpoveduje mestu poslanca v Evropskem parlamentu. Horvat tako ostaja državni sekretar v premierjevem kabinetu, vendar pa ne bo več sodeloval pri nalogah, povezanih z izvajanjem zakona o Pomurju.

Andrej Horvat ne opravlja več dolžnosti, povezanih s Pomurjem. Najprej mu je ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan vzela pooblastila kot vodji Projektne pisarne v Pomurju, zdaj pa ga je premier Borut Pahor po priporočilu protikorupcijske komisije razrešil še kot vodjo Medresorske komisije za usklajevanje ukrepov razvojne podpore pomurski regiji in Pokolpju.

"To se mi zdi prav in pošteno, tako do davkoplačevalcev kot do njega," je dejal Pahor. Na očitke, zakaj Horvat ostaja državni sekretar, je odgovoril, da gre za sum nasprotja interesov pri dodeljevanju sredstev pomurski regiji v letih od 2010 do 2015, ki ni ne ovržen ne potrjen. Kot državni sekretar dela na drugih regionalnih projektih, kot so razvoj Bele krajine in podobno. Torej na projektih, kjer ni sumov klientelizma, je dejal Pahor.

Ministrica zamrznila pogodbe za 1,8 državnega milijona

Na protikorupcijski komisiji teče postopek zaradi sumov nepravilnosti in konflikta interesov v zvezi z javnimi naročili za Pomurje. Na ministrstvu so komisiji odstopili dokumentacijo o javnem naročilu za spodbujanje socialnega podjetništva, ki ga je dobilo murskosoboško podjetje Pribinovino, o javnem naročilu za promocijo pomurske regije, ki ga je dobil ljubljanski Pristop, o javnem naročilu za podporo pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov, kjer je bil izbran domžalski Oikos. Komisija je ugotovila, da pogodbe nimajo protikorupcijske klavzule, zato so uvedli prekrškovni postopek zoper odgovorno osebo Službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Med izredno vladno revizijo so ugotovili, da so bile pogodbe sklenjene brez predvidenih proračunskih sredstev, sporna naj bi bila tudi pogodba z Regionalno razvojno agencijo Mura, saj naj bi več organov in podjetij opravljalo iste naloge, Horvat pa naj bi se zavzemal za sklenitev posla, čeprav bi morali ponoviti javni razpis, ugotavlja revizorka. Sklep o začetku oddaje javnih naročil in pogodbe je leta 2010 podpisal takratni minister Henrik Gjerkeš, njegova naslednica je zdaj zadržala izvrševanje pogodb. Posledično so bili zadržani vsi zahtevki za izplačila, o čemer so že obvestili sopogodbenike. Obenem je ministrica prosila Pravno fakulteto za pravno mnenje o statusu teh pogodb.

Pogodba s Pristopom
Pogodba s Pribinovino
Pogodba z Oikosom
Pogodba z RRA Mura
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tezkakovina
18. 04. 2011 11.44
Po Prekmurju bo oropal še Belokranjski narod .Jemati ljudem , ki so izgubili skoraj vse je sprevrženo - kot vse kar zadnji čas počne ta vlada . Pahor zame ni človek . To pa velja za komplet vlado in parlament .
hrcekmuri
01. 04. 2011 13.02
guruguru
01. 04. 2011 11.45
No, belokranjci, to je to.... Če mu že Pahor zaupa zakaj bi mu vi? Dejte se upret, živite v demokraciji... Ko berem vse te barabije, ki jih počnejo politiki, gospodarstveniki, uradniki... se mi poraja samo eno, enkrat se boste šetflorjanci morali temu upreti!!! Ali boste pa lačni...
Bu?ko Štru?ko
01. 04. 2011 10.31
Tele novice bodo kmalu morali v Črno kroniko pisat...
SEBASTI
01. 04. 2011 06.56
Več kot očitno je, da so se dogajale nepravilnosti. In kaj stori pahorče, dodeli mu delo v drugi pokrajini. Adijo...... saj ne veš ali bi se smejal ali jokal....pahorče spet vsem zaupa.... Bolj mehkužnega, neodločnega in nesposobnega človeka kot je pahorče še nisem videl. pahorče, a misliš, da bi v realnem svetu kdo trepljal koga po rami, če je očitno, da ni posloval v skaldu z zakonom ??? Zafurla je stvari v pomurju, sedaj jih bo v beli krajini, potem v suhi krajini, od tam pa ni daleč do primorske itd.
Goljuf Borut 1
31. 03. 2011 22.30
Kako veliko škodo moraš narediti v naši državi,da zgubiš državno službo?
loznjak
31. 03. 2011 21.48
Iz gnezda v gnezdo J... ..
loznjak
31. 03. 2011 21.45
Iz gnezda v gnezdo J... GA.
botjabotja
31. 03. 2011 20.04
Zgleda, da je na Dolenjskem še kaj za pobrat...
dlorbek
31. 03. 2011 20.02
Pa to ni mogoče - ali Horvat res ne zna niti pomisliti, da bi odstopil, ampak namesto tega se že veseli dela v Beli krajini. Dokler je v postopku preiskave, bi moral biti odstranjen iz vseh projektov, ne pa da se lahko že zdaj dogovarja s kakšnim belokranjskim Pristopom.
speeed
31. 03. 2011 19.07
jej to bo super, spet bodo kradli v po dolenjski v Novem mestu se pripravlja 3 razvojna os proti beli krajini to bodo posli za naše tajkune
west2
31. 03. 2011 17.27
Če za drugam ni, bo pa za Belo krajino dober! Groza.
tedo974P8medo
31. 03. 2011 16.49
Admin, shranil sem si ta komentar, tako da ga bom ponavljal, če ga boš brisal. Horvat, pojdi v neko tujo državo delati neumnosti, v Sloveniji si jih naredil že preveč. Mi Dolenjci ne rabimo še enega takega *.