Slovenija

Horvat meni, da ga Klemenčičeva komisija preiskuje zaradi Štihca

Ljubljana, 25. 03. 2011 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni sekretar Horvat, ki ga je premier Pahor razrešil vseh nalog, pravi, da uradno še ne ve, česa je osumljen, saj ga protikorupcijska komisija še ni povabila na razgovor. Trdi pa, da je sum o njegovem klientelizmu postavljen na napačne temelje.

Premier Borut Pahor je potem, ko je od protikorupcijske komisije prejel gradivo, da je državni sekretar osumljen klientelizma pri pridobivanju denarja prijateljem in političnim somišljenikom na treh javnih razpisih, tega razrešil vseh nalog. Po poročanju današnjega Dela pa Andrej Horvat še ne ve, česa vse je osumljen, saj ga Klemenčičeva komisija še ni povabila na pogovor. Horvat tudi trdi, da je sum o njegovem klientelizmu postavljen na napačne temelje.

Horvat je osumljen klientelizma.
Horvat je osumljen klientelizma. FOTO: Kanal A

Horvat namreč trdi, piše Delo, da je za vsa javna naročila za pomoč Pomurju v okviru vladne službe za lokalno samoupravo VSLS) napisal projekte, na katere se spozna. ''To, da sem projekte za izvedbo naročil napisal sam, se mi je kot vodji Projektne pisarne v Pomurju zdelo samoumevno,'' je povedal za časnik. Projekte je nato predal VSLS, ki bi jih lahko zavrnila ali zahtevala popravke, vendar je pripravila vse potrebno za izvedbo javnega naročila in imenovala komisijo za izbiro prijaviteljev na razpis. Dva od treh sta bila objavljena tudi v evropskem uradnem listu.

Iz komisije za preprečevanje korupcije so za 24ur.com sporočili, da so prejšnji teden na podlagi doslej zbranih podatkov v zadevi dodeljevanja sredstev v Pomurju, ki se med drugim nanaša tudi na državnega sekretarja Andreja Horvata, predsedniku vlade posredovali mnenje, v katerem so ga želeli obvestiti o možnostih zmanjševanja tveganj v tej zadevi. Ker komisija svojih postopkov v tem primeru še ni zaključila, konkretnejših informacij o vsebini postopka zaradi učinkovitosti le-tega ne more podati.

Horvat je sicer osumljen, da je podjetju Pribinovina pomagal pridobiti okoli 100.000 evrov za izvajanje socialnega podjetništva v regiji. Direktor podjetja Goran Miloševič je bil vodja Horvatovega volilnega štaba med državnozborskimi volitvami leta 2008 in Horvat naj bi mu s tem, ko je podjetje dobilo denar na razpisu, plačal storitve. Vendar se zdi Horvatu to smešno, saj ne vidi razloga, zakaj bi nekomu plačal, če si za svoje delo ni zaslužil plačila.

Horvat še pravi, da je tudi sum, da ima lastniški delež v domžalskem podjetju Oiks, katerega konzorcij je bil na razpisu izbran za izvedbo projektne podpore za izvajanje razvojnih projektov v Pomurju, debela laž.

Štihec trdi, da Horvata komisiji ni prijavil.
Štihec trdi, da Horvata komisiji ni prijavil. FOTO: Facebook

Horvat je sicer za časnik še povedal, da domneva, da ga je Klemenčičevi komisiji prijavil murskosoboški župan Anton Štihec. Ta se je na Horvatove namige že odzval. Kot je zapisal v izjavi za javnost, je omenjeni namig žaljiv tako do njega osebno kot do funkcije župana, ki jo opravlja. ''Izjavljam, da dr. Andreja Horvata nisem prijavil Uradu za preprečevanje korupcije, prav tako pa s postopki in aktivnostmi v zvezi z dr. Horvatom nisem seznanjen, razen zgolj toliko, kot uspem zaslediti v medijih. Sicer pa me izjava dr. Horvatova čudi, ker je 15. decembra 2010 v medijih izjavil, da se, citiram 'zaveda pa, da mora madež oprati sam, zato je samega sebe prijavil protikorupcijski komisiji, ki bo zadevo raziskala,' konec citata.''

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
25. 03. 2011 19.40
same lopove,krdelo ki ga ne premore nobena džungla
Danger_Mouse
25. 03. 2011 17.04
Borči, Borči, kakšne kanone imaš to okoli sebe? Šrot, Dimic, Golobič, Kresal, Thaler, Horvat... Socialna demokracija. :)
loden
25. 03. 2011 13.39
Pa nehajte težit z antonom, ker namesto, da bi komu postal všeč, dobi kvečjemu odpor zaradi nadležne reklame.
loden
25. 03. 2011 13.37
Besede klientelizem ni v sskj:))9
loden
25. 03. 2011 13.28
....ker je 15. decembra 2010 v medijih izjavil, da se, citiram 'zaveda pa, da mora madež oprati sam, zato je samega sebe prijavil protikorupcijski komisiji, ki bo zadevo raziskala,' konec citata.'' Ni več kaj dodati.
tito-idol
25. 03. 2011 12.46
Če misli,da je bil razrešen neupravičeno naj pač toži Pahorja oz. svojega delodajalca.lp
major1
25. 03. 2011 11.37
Gospod Horvat, kdo ste vi, ki natolcujete in usmerjate delo Klemenčičeve komisije tja, kamor vam ustreza. Ste preizkovanec in ne preizkovalec.