Slovenija

'Načrta B glede holdinga ni'

Ljubljana, 11. 10. 2012 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sestanek ministrstva za finance in sindikata delavcev energetike na temo referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu je bil konstruktiven. Jasno je, da je bil sindikat glede učinkov zakona "relativno zaveden", je ocenil državni sekretar na ministrstvu.

Predstavniki ministrstva za finance so se sestali s sindikatom delavcev energetike, ki je pretekli teden DZ obvestil o pobudi za vložitev zahteve za razpis referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu, je po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu Aleš Živkovič.

Odtekanje denarja
Odtekanje denarja FOTO: Thinkstock

Sestanek je označil za zelo konstruktiven. Na podlagi pogovorov je bilo po njegovih besedah v veliki meri jasno, da je bil sindikat "relativno zaveden" glede učinkov zakona, sploh glede sprejemanja klasifikacije državnih naložb in strategije za njihovo upravljanje ter vseh varovalk, ki jih zakon predvideva.

Izkupiček sestanka je označil za dober, pogovore pa bodo še nadaljevali in videli, ali jim bo uspelo doseči tudi prekinitev referendumske pobude.

Živkovič je pojasnil, da načrta B glede holdinga ni, da pa bodo vsi postopki, ki jih predvideva zakon, lahko stekli šele, ko oziroma če bo zakon začel veljati.

Sindikat delavcev energetike je v pobudi za vložitev zahteve za razpis referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu zbral nekaj več kot 3900 podpisov. V sindikatu so se za pobudo odločili zaradi pomanjkanja vsakršne simulacije poslovanja holdinga in odsotnosti ustrezne javne obravnave zakona. Bojijo se tudi, da bo z ustanovitvijo holdinga prišlo do razprodaje državne srebrnine.

V sredo so predstavniki Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije (KNG) Slovenije v DZ predali obvestilo o pobudi za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki predvideva ustanovitev t. i. slabe banke. Pobudo so opremili z nekaj več kot 3000 podpisi, kot glavni razlog zanjo pa so navedli strah za usodo delovnih mest v kemični panogi, na katero je vezano kar nekaj zaseženih lastniških deležev, ki spremljajo slabe bančne terjatve in naj bi se prenesli na t. i. slabo banko ter nato prodali.

Živkovič je dejal, da se s sindikatom KNG na ministrstvu še niso srečali, vendar načrtujejo tudi to. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je danes sicer opozoril, da je rožljanje z referendumom na temo sanacije bančnega sistema nedopustno, saj je sanacija slabih terjatev bank ključen vzvod za spodbuditev gospodarske rasti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
11. 10. 2012 14.57
+6
...'Načrta B glede holdinga ni' ... saj tudi nacrta A - taksnega, ki bo transparentno upravljal podjetja ni ... je le nacrt C - kraja in razprodaja za lepe provizije ...
:VOY:
11. 10. 2012 14.37
-3
Že nekaj časa je kristalno jasno, da se politiki, ki jim ni uspelo sestaviti vlade po zadnjih volitvah, s tem ne morejo sprijazniti. Ker skupnega konkretnega cilja še vedno ne morejo oblikovati, nimajo jasno začrtane politične poti. Njihovo osnovno geslo je: kolikor slabše za državljane, toliko boljše za nas. g.Kučanu naj že nekdo..prijazno pove naj se že spoka v penzijon...pa to..
wsharky
11. 10. 2012 15.03
+6