Slovenija

Holding Slovenske železnice bo vodil Ervin Pfeifer

Ljubljana, 29. 08. 2011 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet Slovenskih železnic je za generalnega direktorja holdinga, v katerega se bodo s septembrom preoblikovale zdaj enovite železnice, imenoval Ervina Pfeiferja.

Zdaj enovite Slovenske železnice se bodo skladno z zakonom o družbi Slovenske železnice s 1. septembrom preoblikovale v holding.
Zdaj enovite Slovenske železnice se bodo skladno z zakonom o družbi Slovenske železnice s 1. septembrom preoblikovale v holding. FOTO: Damjan Žibert

Nadzorni svet Slovenskih železnic je danes za generalnega direktorja holdinga, v katerega se bodo s septembrom preoblikovale zdaj enovite železnice, imenoval Ervina Pfeiferja, je po seji povedal predsednik nadzornega sveta Igor Zajec. Kot je še pojasnil, bo Pfeiferju mandat začel teči z vpisom akta v sodni register, predvidoma 1. septembra.

Po vpisu spremembe in dopolnitve akta o ustanovitvi družbe v sodni register potrebujejo soglasje Agencije RS za upravljanje kapitalskih naložb, za kar imajo osem dni časa. Po izdaji soglasja bo lahko Pfeifer iskal še dva člana poslovodstva, je še pojasnil Zajec. Holding bo imel štiričlansko upravo; po mandatarskem sistemu bo dva člana uprave predlagal nadzornikom v potrditev generalni direktor, za imenovanje četrtega člana pa bo odgovoren svet delavcev.

Za vodenje holdinga Slovenske železnice se je poleg Pfeiferja potegovala tudi Marjana Novak. Nadzorni svet je danes z obema opravil pogovore, predsednik nadzornikov pa je izrazil zadovoljstvo nad obema.

"Razprava je bila res težka, oba kandidata sta zelo ustrezna," je povedal Zajec, po njegovih besedah pa je prevladalo mnenje, "da bo Pfeifer v tem momentu mogoče lažje speljal celo zadevo, ki je pred nami". Kot Pfeiferjevo vrlino je izpostavil njegovo "vpetost v širši prostor", kar se tiče operative, pa je bila po njegovih besedah tudi Novakova "perfektna". "Najraje bi videl, da bi bila oba, vendar smo se morali odločiti za enega," je dodal.

Očitke, da naj bi bil Pfeifer favorit sindikatov, kar naj bi pretehtalo pri njegovem imenovanju, je Zajec odločno zavrnil. "Ne vem, od kod je prišla ta ideja. Nadzorni svet se je odločil tako, kot se je odločil in mislim, da se je odločil prav," je dejal.

Imenovanje novega generalnega direktorja železnic je bilo po Zajčevih besedah nujno za potrditev strategije, ki jo mora nekdo izpeljati. "Vsako zamujanje je odveč, časa ni več," poudarja prvi nadzornik družbe, saj da mora holding s 1. januarjem 2012 "zaživeti v kompletni obliki". Ob tem je po današnji seji tudi izrazil upanje, da bosta oba kandidata našla "kakšno skupno točko za sodelovanje", saj je prepričan, da bi bilo to idealno.

Zajec je še izpostavil, da je treba rezultate pričakovati "zelo hitro", a leto 2012 mora biti "tisto prelomno leto, ki bo dalo rezultate".

Zdajšnji generalni direktor družbe Goran Brankovič bo prejel okoli 50.000 evrov bruto odpravnine, so poročali na 24UR. Za SVET pa je povedal: "Vsi delamo za denar, če kdo misli, da ne, ne vem. Naj mi ga pokaže. V skladu z mojo individualno pogodbo mi pripada odpravnina v skladu z Lahovnikovim zakonom. In seveda, s tem nimam nobenega problema. Mislim, da sem si jo več kot zaslužil."

Zdaj enovite Slovenske železnice se bodo skladno z zakonom o družbi Slovenske železnice s 1. septembrom preoblikovale v holding, s tem pa avtomatično preneha mandat zdajšnjemu vodstvu.

Holding Slovenske železnice bodo sestavljale Slovenske železnice kot obvladujoča družba, ki se ji bodo pridružile tri nove odvisne družbe - Infrastruktura, Potniški promet in Tovorni promet ter že obstoječe odvisne družbe (SŽ - Centralne delavnice, SŽ - ŽIP, Prometni institut Ljubljana in SŽ - Železniško gradbeno podjetje Ljubljana).

1,9 milijona evrov dobička

Nadzorni svet Slovenskih železnic je danes sicer obravnaval tudi polletno poslovanje družbe, ki je polletje končala nad pričakovanji. V prvih šestih mesecih je dobiček iz poslovanja (EBIT) dosegel 1,9 milijona evrov in je bil od načrtovanega boljši za 7,7 milijona evrov, predvsem zaradi večjih transportnih prihodkov tovornega prometa in boljših rezultatov infrastrukture ter vodenja prometa.

V prvih šestih mesecih so imele Slovenske železnice 5,6 milijona evrov čiste izgube, na rezultat pa so negativno vplivale predvsem negativne tečajne razlike v višini 1,9 milijona evrov. Z izločitvijo vseh učinkov izrednih vplivov je bila ustvarjena čista izguba v višini 1,9 milijona evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KopulacijskiO
30. 08. 2011 14.33
w_sharky, ne, se en 'manager' - beri marioneta "sindikata"!
JanezNovakJohn
30. 08. 2011 14.13
Končno so SŽ na pravi poti. Brez skromnosti, tukaj ima Pahor zasluge. Bivši premjer se tega tudi dotakniti ni upal.
pikksi
30. 08. 2011 13.44
No ja, par mesecev bo vstrajal, potem bo pa odstopil in pobral abnormno odpravnino (ki gre iz naših žepov) kot Brankovič in ostali njegovi predhodniki. Naredil pa ne bo nič, kot niso nič naredili vsi ostali. Vedno večja izguba, iztrošen vozni park in nesreče. Brankovič pa meni, da si je odpravnino vsekakor zaslužil. Da te kap.
hibernatus
30. 08. 2011 13.43
Oblika družbe je najmanj, kar je pomembno pri uspešnem gospodarjenju z družbo... pomembna je razvojna vsebina in postopkovna strategija, ki pa je do sedaj ni nihče oblikoval....tudi »zajček«, kot nekdanji prvi mož SŽ »v dosedanji obliki«, mar ne???....sedaj pa kot prvi nadzornik SŽ ugotavlja, da je preoblikovanje družbe »iz/v« najpomembnejša za uspešnost... Kaj pa strateška povezovanja na obstoječih relacijah, gradnja in posodabljanje infrastrukture (energetika-tudi sodelovanja z znanstvenimi inštituti pri razvoju proizvodnje/ uporabe in porabe energije....) vstop železniških tirov na letališče/a, pristanišče/a, turistične destinacije, omogočanje in nudenje široko pasovnega prenosa podatkov...sredstva pa iz KONCESIONIRANJA... po Titu-Tito
wsharky
30. 08. 2011 12.46
... se en 'manager' - beri marioneta Patricka ...
partibrejkers
30. 08. 2011 12.32
"Mislim, da sem si jo več kot zaslužil." - s čim že, z milijonskimi minusi. Takšne debilnosti lahko poslušamo le v drćavnih firmah.
gruber74
30. 08. 2011 12.17
Prodat-naj nemci kupijo.Bomo se vsaj ceneje in kvalitetneje vozil.
?rnogled
30. 08. 2011 10.51
In čez 6 mesecev bo pobral šila in kopita,za nagrado pa bo dobil 60 naših jurjev.Super.Vsi skupaj ,z prometnim ministrom vred bi morali spokat,železnice prodat najboljšemu ponudniku in stvar je rešena.Vreče brez dna in legla prisklednikov bi se po hitrem postopku rešili in grem stavit,da bi bile vozovnice cenejše. Kje je pa še kdo videl,da firma,ki pridela po 100 milijonov izgube,dobiva božičnice,regrese itd.
Civil
30. 08. 2011 09.20
Včasih je bil vlak skoraj zastonj, čeprav so takrat ustvarili moderno železnico, danes jo je treba le še vzdrževati, vendar si večina potovanj ne more privoščiti. Her Pfeifer je podaljšana roka nemcev, njih ne zanima, da Slovenci dobesedno plačujemo vlake, da se vozijo, oni bi radi svojo prometno žilo, iz jadrana v Evropo in na balkan. Vsi ostali služijo, mi ne bomo nikoli niti toliko, da bi lahko dostojno živeli.
20712
29. 08. 2011 22.31
Dokler stane povratna karta MB-LJ 30€ verjetno nobenemu ne pride niti na misel da bi se za ta denar vozil 1h52min cca 120km z vlakom!!!! In to je najhitrejša varianta!!!
saintjozef
29. 08. 2011 22.04
ps Pravzaprav so drvarnice.
saintjozef
29. 08. 2011 22.03
Najprej naj vlake normalno poštrihajo. So taki, kot bi v drvarnico vstopil.
caps1
29. 08. 2011 22.00
Direktorje menajo, tisti ki jih pa menajo, pa ostajajo.. Ne glede katera opcija vodi državo, oni ostajajo.. Država v državi dobesedno.. Predstava za ovce..
rko
29. 08. 2011 20.47
VREČA BREZ DNA, REZULTATOV NIKJER, MI PA VSI PRISPEVAMO ........ BANANA REPUBLIK
vlak
29. 08. 2011 20.16
Toliko direktorjev se je zamenjalo,da človek nima več upanja,da bi na železnici prišli na zeleno vejo.Želim,da mu uspe,če mu bo bo pokazal čas.
waris
29. 08. 2011 20.02
Novemu direktorju želim veliko uspeha, vendar se bojim, da bo to zelo težko, kajti na železnici so nekateri pravi mafijci..Nekoč sem bila zaposlena tam, delala sem za male pare, vodilni pa so si privoščili med delovnim časom..raje ne bom..Torej gospod Pfeifer SREČNO!!!