Slovenija

Pozitivna Slovenija v prekinitvi pogodbe s Patrio ne vidi razloga za veselje: 'To je slab dan za Slovenijo'

Ljubljana, 05. 09. 2012 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Obrambno ministrstvo je sporazumno razvezalo pogodbo s Patrio o nakupu osemkolesnih oklepnikov. Slovenija tako ostaja pri 30 oklepnikih. Odločitev so pozdravili tudi v opoziciji, saj menijo, da je bila pogodba s Patrio, ki je povezana s številnimi aferami, za Slovenijo škodljiva.

Patria - 9
Patria - 9 FOTO: Mia Media

Ministrstvo za obrambo je s podjetjema Rotis in Patria doseglo sporazum o ureditvi razmerij glede nakupa osemkolesnih oklepnikov, po katerem Slovenija iz naslova pogodbe ne bo več nabavljala vozil, je pojasnil obrambni minister Aleš Hojs. Z doseženim dogovorom, po katerem bo Slovenija ostala pri 30 patrijah, je minister zadovoljen.

"Obrambna industrija se mora prilagajati spremembam v obstoječih in morebitnih novih zahtevah in možnostih kupcev. Gospodarske razmere se spreminjajo, prav tako tudi tehnologije. Zato je naša politika, da v različnih razmerah iščemo razumne rešitve, kadar je to mogoče. Ta sporazum bo omogočil vsem stranem, da se osredotočijo na svojo prihodnost," pravi Seppo Seppala, predsednik Patria Land Services Oy.

Minister Hojs zadovoljen

"Današnji dan je pravzaprav vesel dan," je poudaril minister. V torek so se namreč končala večmesečna pogajanja s pogodbenimi partnerji, v okviru katerih se je ministrstvo med drugim usklajevalo tudi z državnim pravobranilstvom in sodelovalo z vladno službo za zakonodajo. Na zadnji seji vlade pa je minister predlog sporazuma predstavil še vladi in ta se je z njim strinjala.

S pogodbenim partnerjem Rotisom je tako ministrstvo v torek podpisalo pogodbo o sporazumni razvezi pogodbe. Slovenija iz naslova pogodbe s Patrio ne bo več nabavljala oklepnikov, tako da je dobava zaključena v okviru 30 vozil, je povedal Hojs. V podpisani sporazum je vključena tudi protikorupcijska klavzula, prav tako pa je določeno, da protikorupcijska klavzula velja za osnovno pogodbo, dokler ne bodo zaključeni sodni postopki.

Vsi pogodbeniki so po doseženem sporazumu prosti vseh obvez, razen tistih, ki so nastale po osnovni pogodbi. Vse vzdrževanje in nadaljnje zagotavljanje rezervnih delov v obdobju življenjske dobe teh osemkolesnikov neposredno prevzema finsko podjetje Patria. V torek podpisana pogodba bo od danes na voljo tudi širši javnosti, in sicer na spletnih straneh ministrstva.

Reprogram pogodbe po besedah ministra ni bil mogoč. Prejšnja vlada je namreč ministrstvu za obrambo naložila, naj poskuša reprogramirati pogodbo v duhu drugačne oborožitve na oklepnikih. Pogodbeni partner Rotis pa na to ni bil pripravljen oz. je po ministrovi oceni za to ponujal nesprejemljivo ceno.

Hojs je z doseženim dogovorom zadovoljen.
Hojs je z doseženim dogovorom zadovoljen. FOTO: Miro Majcen

Slovenija ostaja pri 30 patrijah

Slovenija tako ostaja pri 30 patrijah, ki ne bodo zadoščale za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine. Kot je na ta pomislek odvrnil minister, se slovenski strokovnjaki in strokovnjaki Nata ravno v tem času dogovarjajo o ciljih sil, ki jih bo Slovenija morala izpolniti do leta 2020.

Po ministrovih informacijah bodo cilji morda nekaj nižji kot do zdaj, kar je glede na finančne težave držav zavezništva po njegovi oceni tudi razumljivo. Kot je poudaril, so z resolucijo o razvoju in opremljanju Slovenske vojske do leta 2020 ti cilji opredeljeni za naslednjih osem let, tako da je za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine še čas.

Pogodba o nakupu vozil je bila sicer sklenjena leta 2006, v skladu z njo pa je Slovenija skupaj kupovala 135 patrij, od tega 110 polno opremljenih. Slovenija bi morala do letos prevzeti 86 vozil, prevzela jih je le 30. Kot je danes pojasnil minister, je Slovenija zanje plačala nekaj več kot 74,5 milijona evrov.

Hojs je še povedal, da bodo del že nabavljenega streliva, ki ga ne bodo mogli uporabiti, poskušali zamenjati, nekaj pa ga bodo uporabili na obstoječih orožjih. "Ne gre za predelavo, ampak za neko spremembo polnitve, kar izvajamo sami v naših skladiščih," je povedal. Stroški predelave bodo po njegovih besedah minimalni.

Glede nadaljnje nabave osemkolesnih oklepnikov sta sicer do zdaj za realni veljali dve možnosti. Lahko bi dosegli reprogram pogodbe in nabavili še 20 oklepnikov ter jih skupno imeli 50 ali sklenili sporazumno odpoved pogodbe brez posledic, kar se je v torek tudi zgodilo.

V Pozitivni Sloveniji se z odločitvijo strinjajo, razloga za veselje pa ne vidijo

Na prekinitev pogodbe s finskim dobaviteljem so se odzvali tudi v opozicijski Pozitivni Sloveniji. Pravijo, da se strinjajo z odločitvijo vlade, da se pogodba z družbama Rotis in Patria o nakupu srednjih kolesnih oklepnih vozil 8 x 8 prekine. “V Pozitivni Sloveniji pričakujemo, da navedbe pristojnega ministra držijo in da je do prekinitve prišlo brez dodatnih obveznosti za Slovenijo in da pozneje iz tega naslova ne bodo nastali dodatni stroški. Menimo, da je sprejeta odločitev edina razumna in mogoča, saj je bila pogodba o nakupu srednjih kolesnih oklepnih vozil 8 x 8, ki so jo takratni pristojni razglašali za najbolj transparentno, škodljiva za Slovenijo. Nanjo se vežejo sumi korupcije, industrijskega vohunjenja itd., poleg tega pa zoper vpletene akterje tečejo postopki organov pregona oz. kazenski sodni postopki kar v treh državah. Poleg tega pa bi Slovenija, v kolikor bi prišlo do dobave vseh dogovorjenih oklepnih vozil, dobila ne zgolj samo nezadostno opremljenih vozil, ampak tudi 25 popolnoma neopremljenih vozil,” so zapisali.

Se pa ne strinjajo s Hojsovim mnenjem, da je danes vesel dan za Slovenijo. “Menimo, da je današnji dan kljub prekinitvi pogodbe za Slovenijo in še posebej za Slovensko vojsko slab dan. Minister bi se moral zavedati, da je Slovenija dobavljenih 30 oklepnikov preplačala vsaj za vsoto sumljivih transakcij, provizij oziroma domnevnih podkupnin, ki so se nakazovale posrednikom in akterjem v tem poslu. Poleg tega pa Slovenska vojska ne bo izpolnila zavez glede oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine in bo delovala z zmanjšano operativnostjo. Pri tem se ne gre slepiti, da se bo Slovenija lahko danim zavezam Natu izognila. Gre zgolj za vprašanje dinamike. Najbolj absurdno pri vsem tem pa je, da je odločitev sprejela vlada, katero vodi isti predsednik vlade, ki je pogodbo zagovarjal in ki se zaradi domnevnega okoriščanja s to pogodbo nahaja v kazenskem sodnem postopku,” še menijo v Jankovićevi Pozitivni Sloveniji.

Jelušičeva upa, da bomo lahko obdržali vsaj oklepnike, ki jih že imamo

Nekdanja ministrica za obrambo Ljubica Jelušič prekinitev pogodbe ocenjuje kot eno najbolj razumnih rešitev precej zapletene pogodbe.

Zadovoljna je tudi, ker je Patria pristala na sporazumno prekinitev pogodbe, saj bi po njenih besedah enostranska prekinitev zanesljivo prinesla nove stroške. "Zdaj lahko samo še stiskamo pesti, da ne bo v nadaljnjih sodnih procesih prišlo do kakšnih dokazov o korupciji, saj bi kljub vsemu morali aktivirati protikorupcijsko klavzulo in bi izgubili še 30 vozil, ki jih Slovenska vojska ima," je dodala nekdanja ministrica.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jazbog
16. 09. 2012 13.19
+1
No, pa smo zaključili s Patrijami. Eni pravijo, da smo za to zapravili 74 miljonov EUR. Jaz bi rekel porabili, vendar ne zaman. Škoda ker sedaj obrambno ministrstvo vodi delitant, ki pojma nima o obarmbi države, glavno je, da sledi kratkotrajnim političnim interesom in potezam, všečnim javnosti. Ko bo leta 2014 izbruhnila vojna z Italijo, bomo še kako pogrešali te manjkajoče patrije. Takrat bo za vsako manjkajočo Patrijo cena bistveno višja, od 1000 do 10 000 civilnih žrtev med neumnimi Slovenčki (ne Afganistancev) oziroma na črnem trgu do 20 miljonov na kos in ne 2 miljona kot danes. No, če je to boljša rešitev za obrambo države, potem jo bomo pač plačali, tako kot te tajkunske kredite, ki so bili pred 5 leti dobra naložba bankirjev. Če imamo neumne politike, potem jih pa plačujmo, upam da bom izginil čimpreje iz teh Butal.
Tonček Balonček
06. 09. 2012 13.16
+2
Niti za kavo niso zaslužili na teh pogovorih!
Sbt3
06. 09. 2012 10.17
+3
Žakli so se spraznili. Čez par mescev bodo govoril, da je treba prilagodit vojsko zavezništvu in it v nove nabave. Novi dobavitelji, nove provizije.
Depredize.
06. 09. 2012 09.31
+6
no to je to, 35 oklepnikov denar je pa sel papa v zepe raznim JJ itd..
Tonček Balonček
06. 09. 2012 09.07
+4
Cekutovo platno 3x2 m naj pa le vrnejo naza!
jansa-arms
06. 09. 2012 08.46
+2
a zdaj iz protidobav nič ne bo?
volek
06. 09. 2012 08.54
-2
Samo ena protidobava še sledi. Jure Cekuta bo moral vrniti podkupnino Fincem, pa je s tem denarjem pravkar hotel svojemu prijatelju Drnovšku zgraditi velik spomenik pred svojo graščino.
o22
06. 09. 2012 08.30
+5
PA SAJ SMO DOBILI VSE PATRIJE, NE LE 30.RAZLIKA JE V TEM,DA JE 30 VIDNIh in jih vojska uporablja,ostale pa so tako majhne ,da so jih lahko poskrili v KOVČKE in bog ve kje čakajo na manever?
santamaura
06. 09. 2012 08.46
+6
Haha. Amerika ima nevidne bombnike, mi bomo imeli pa prvi na svetu nevidne patrie
MERDE-AVE-MERDE
06. 09. 2012 08.50
+7
santamaura
06. 09. 2012 08.25
+7
Nekako so izračunali, da bi bilo v tridesetih patriah mogoče pa le dovolj prostora, da bi v primeru vojne vlada in ožje sorodstvo lahko pobegnili iz države.
HooplaToopla
06. 09. 2012 07.00
+7
Sedaj le še izstopimo iz NATO pakta in sklenemo obrambni sporazum z Kitajci. Z njihovo pomočjo zasedemo področje med Münchnom, Rimom. Zürichom. Budimpešto ,Zagrebom in Dubrovnikom, ter pričnemo že končno enkrat živeti tisočletne sanje.
MERDE-AVE-MERDE
06. 09. 2012 07.30
+7
ČE BI NE BILI V NATO NAM NIČ ne bi manjkalo - res pa da ne bi sodelovali v bombardiranju in ostalih agresija-fintah nekih tretjih držav daleč stran...
ljx
06. 09. 2012 03.17
+8
Če bi kupili domačega Krpana,bi folk na Koroškem in Štajerskem imel saj službo!
MERDE-AVE-MERDE
06. 09. 2012 07.20
+5
ti si tudi staro železo volek, če bi ne prirejali Patrija ne bi dobila posla, nikoli
bukefal
05. 09. 2012 22.01
-7
- Oči, oči, a bom jaz lahko Patrio vozil? - Jurček, bova strica Milana vprašala, nje!!!
VOŠINEK R.
05. 09. 2012 22.34
+10
bo črtomir vprašal očija če lahko kakšno proda!
KlubPravilnoPretepenihŽena
05. 09. 2012 22.00
+6
kolikor sem razumel in izračunal, ena patrija pride okrog 2 miljona eurou.. 0-0
MERDE-AVE-MERDE
06. 09. 2012 08.37
+2
pa fuuul jih rabimo!!, kot brezpilotna letala ki jih janša zdaj kupuje - zrardi te vojaške šare narejene za ubijat Slovenski narod živi veliko boljše! - posebej vsi upokojenci in ostali ki jim nižajo, pač, kradejo, dohodke...
Tonček Balonček
05. 09. 2012 21.41
+3
Spet še ena akcija stricev iz ozadja!!
Tonček Balonček
05. 09. 2012 21.39
+5
Sta obe strani prišli do spoznaja, je posel tako odrekan in u svinski, d aje bolje, če nanj pozabimo! Adijo Slovesnki tednik, adijo Ekspres, upajmo, d a PAtrija en terja nazaj "vzpodbud" ali kako naj rečemo motivacijskim milijonom. Bolje je, da na vse skupaj pozabijo in ohranijo dobro ime! Po zaslugi Janeza AJnše so s ev Sloveniji nopekli! Prvič s je zgodilo, da ima od orožarske trgovine nekaj tudi Janša, še vedno do zdaj je izvisel in nič dobil, nikoli ni bil zraven, komunisti so ga vedno peljali žejnega čez vodo, tokrat pa ne! Velik dan za njega in Slovenijo!
volek
06. 09. 2012 05.21
+1
Balonček, Janša je prekinil z gradnjo klinike v Avstraliji zaradi pomanjkanja financ, ni več prilivov iz Finske pa tud vaš Cekutov Jurček mu ga noče dat, vse je res, častna komunistična.
JuBoXD
05. 09. 2012 20.56
+2
ne rabimo teh oklepnikov, itak lahko premagamo srbijo, hrvaško in druge države v bivši Jugoslaviji z golimi rokami XD
zile78
05. 09. 2012 23.02
+2
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))).....
BaGr67
05. 09. 2012 20.40
+8
Me zanima,če bodo tisti,ki so pokasirali provizije ob nakupu Patrij ,le te vrnili!!Se mi zdi,da so te že zdavnaj vložene v donosne posle daleč stran od naše lepe!!
volek
06. 09. 2012 05.31
+0
Janša že prodaja kliniko u Avstralij, preber Salomonov oglasnik, res je, častna komunistična.
Principat
05. 09. 2012 20.14
-5
------------- postavlja se eno najbolj trenutno za celo slovenijo veliko vprašanje ---- kaj hočejo ti v PS ..... , ll......, ...... in pika !!!!
lotmerzanec
06. 09. 2012 09.19
-1
Nič nočejo nič ne vejo glavno je,da sdo proti vsemu kaj reče vlada pa naj bo to dobro ali slabo in z tem uničujejo Slovenijo!!!
ljx
05. 09. 2012 19.31
+14
S čim nas bojo pa zdej v red spravljal če se bomo podali na ulice?
tali?ni tom
05. 09. 2012 20.05
+7
ne sekiraj se bojo ameriške dražje kupil !
lotmerzanec
06. 09. 2012 09.21
-1
ljx Ti boš šel na štrajke ? Morebiti z mamo???
srebrnibreg
05. 09. 2012 19.08
+12
Bom počakal, ko pride v javnost znesek provizije katero bo morala morebiti Slovenija plačati.
volek
06. 09. 2012 05.30
-3
MERDE-AVE-MERDE
06. 09. 2012 08.43
provizije so bil v vseh državah kjer ta firma posluje, prodaja Patrije in ostalo, to so sami povedali...
volek
06. 09. 2012 08.49
Cekutovmu Jurčku so jo dal za Janšo, pa jo Jurček noče dati, ker misli da je ta denar za njegovega prijatelja Drnovška, hahaha.
jagermeister1
05. 09. 2012 18.55
+3
pa kaj zdaj jamrate.............................prej ste govorili da je treba pogodbo prekiniti , zdaj ko so pa jo , pa spet ni prav..............dejte se odločit kaj bi radi...............je pa tako , da če bi Patrija delila take podkupnine kot se je govorilo , dvomim da bi tako lepo pristala na odpoved pogodbe...................... jaz nebi če bi bil na njihovem mestu.........................sicer ste pa dovolj pametni , pa razsodite sami !
BULDOH
05. 09. 2012 19.27
-6
justinijan
05. 09. 2012 23.20
-1
glavno je ,da tolčejo po jj, imata prav.podpis...
MERDE-AVE-MERDE
06. 09. 2012 08.44
+1
Najboljše bi bilo da teh nepotrebnih Patrij sploh ne bi kupili
volek
06. 09. 2012 08.50
+0
volek
06. 09. 2012 08.51
+0
Glavn je da je Cekutov Jurček dobil dnar, dober prijatelj dr. Drnovška. Gliha vkup štriha.