Slovenija

Hojs meni, da je bilo obnašanje 'vardistov' povsem neprimerno, in od Travnerja želi pojasnila

Ljubljana, 21. 05. 2020 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Notranji minister Hojs je direktorju policije Travnerju naročil, da o dogajanju v Slovenski Bistrici, ko so pripadniki t. i. Štajerske varde na tamkajšnji policijski postaji zahtevali pojasnila, pripravi odzivno poročilo. Po njegovem mnenju je obnašanje "vardistov" povsem neprimerno. Tudi obrambni minister Tonin pravi, da se takšen pritisk na policijo ne bi smel zgoditi in pričakuje, da bodo organi pregona ustrezno ukrepali. Opozicija pravi, da je paravojaška enota policiste ustrahovala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Šiško z 'vardisti' na policijski postaji v Slovenski Bistrici
    05:01
    Iz 24UR ZVEČER: Šiško z 'vardisti' na policijski postaji v Slovenski Bistrici
  • Iz 24UR ZVEČER: Minister Hojs o 'vardistih' na policijski postaji Slovenska Bistrica
    08:09
    Iz 24UR ZVEČER: Minister Hojs o 'vardistih' na policijski postaji Slovenska Bistrica
  • Iz 24UR: Hojs želi pojasnila
    01:21
    Iz 24UR: Hojs želi pojasnila

Minuli konec tedna je okoli 50 uniformiranih pripadnikov skupin, znanih po imenu Štajerska varda in Kranjska varda, izvajalo aktivnosti na območju Slovenske Bistrice. Potem ko so z njimi zaključili, je na prizorišče prišla policijska patrulja, zaradi česar je omenjena skupina v nedeljo popoldne po pojasnila odšla na tamkajšnjo policijsko postajo. Tam so zahtevali pojasnila komandirja, dogajanje pa so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na Facebookovem profilu. 

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci povedal, da na ministrstvu za notranje zadeve konkretnega postopka ne morejo komentirati, saj da se ne želijo vmešavati v delo policije. "Sporočajo pa, da v vsaki situaciji in postopku zagovarjajo spoštljivo, dostojno in strpno komunikacijo. Policija pri svojih nalogah vselej skuša uresničevati svoje poslanstvo, to je zagotavljanje visoke stopnje varnosti vsem prebivalcem," je dodal.

Dogajanje na policijski postaji, kjer so zahtevali pojasnila komandirja, so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na Facebook profilu.
Dogajanje na policijski postaji, kjer so zahtevali pojasnila komandirja, so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na Facebook profilu. FOTO: Facebook

A so z ministrstva naknadno posredovali celotno sporočilo, v katerem so zapisali, da minister Aleš Hojs pričakuje, da bo policija v podobnih primerih provokacij ukrepala bolj intenzivno, saj je nesprejemljivo, da kdorkoli poskuša prevzemati pristojnosti, ki jih nima. Potrdili so, da od v. d. generalnega direktorja policije Antona Travnerja pričakuje poročilo, ki mora vsebovati opis dogodka in postopke policije v tej zadevi.

Hojs dodatno pojasnjuje, da je v preteklih tednih ob nezakonitih kolesarjenjih, primerih varde in še nekaterih drugih dogodkih "dobil občutek, da si nekateri neizmerno želijo sprovocirati policijo", zato znova izpostavlja, "da bo policija delovala strpno in spoštljivo le do trenutka, ko bi lahko prišlo do kakršnegakoli nasilja ali druge oblike kršenja javnega reda in miru". 

"Do sedaj je policija v teh primerih delovala visoko strokovno in v duhu umirjanja strasti," še pravijo na ministrstvu in napovedujejo, da bo policija tudi v prihodnje spremljala primere združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin ter presojala zakonitost, odgovornost in vpliv na varnostno oceno v lokalnem okolju in državi.

Obrambni minister Matej Tonin je že v sredo v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da je bilo dejanje varde popolnoma nesprejemljivo in nedopustno. "Takšen pritisk na policijo se ne bi smel zgoditi in upam, da bodo organi pregona, v tem primeru policija, tudi ustrezno ukrepali zoper štajersko vardo. V demokratični državi je to nedopustno!"

Tudi v poslanski skupine SMC so incident označili kot nedopusten. "Štajerska varda si ne le jemlje pravico, da maršira ob slovenski meji, rekoč, da gre pri tem za izpolnjevanje nekega višjega poslanstva, pač pa si jemlje tudi pristojnosti, ki jih nima in v katere ne sme posegati," so dodali. Početje pripadnikov varde je po njihovi oceni nesprejemljivo in do države ter državljanov žaljivo. "Država ni in ne more biti udeleženka bizarnih resničnostnih šovov v režiji samooklicanih varuhov slovenstva," so zapisali. Pričakujejo, da bodo pristojni organi pohiteli s postopkom ugotavljanja odgovornosti za nedopusten pritisk na delo policijske postaje.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je po koalicijskem vrhu zgolj ponovil stališče stranke, da varnost v Sloveniji zagotavljajo za to pristojni državni organi.

Poslanec SDS Tomaž Lisec pa je dejal, da je bil doslej z dogajanjem seznanjen le iz medijev, zato ga težko komentira, še preden se o njem opredelijo na policiji. Ta je sicer pozno popoldne v odzivu pojasnila okoliščine dogajanja in poudarila, da nasprotuje ustanavljanju vaških straž z namenom prevzemanja nalog državnih organov.

Hojs od Travnerja pričakuje poročilo, ki mora vsebovati opis dogodka in postopke policije v tej zadevi.
Hojs od Travnerja pričakuje poročilo, ki mora vsebovati opis dogodka in postopke policije v tej zadevi. FOTO: Facebook

Opozicija obsodila dogajanje,  v Levici omenjajo možnost nove interpelacije

Opozicija je dogajanje obsodila že včeraj. Po besedah predsednika SD Dejana Židana je paravojaška enota na nek način celo ustrahovala policiste. V stranki ocenjujejo, da sedanja ustavna in zakonska ureditev onemogoča delovanje paravojaških enot, a se to ne odraža v praksi. Kot je pojasnil, so zato pripravili popravke zakonov o varstvu javnega reda in miru ter o nadzoru državne meje. Predloga so poslali opozicijskim strankam, s katerimi si želijo predloga zakonov skupaj vložiti v proceduro.

Pozitivno so se na to pobudo že odzvali v LMŠ. Vodja njihove poslanske skupine Brane Golubović je ob tem spomnil, da so v LMŠ zakonske rešitve, ki bi onemogočile delovanje vard, pripravili že novembra lani, a v DZ te niso prejele zadostne podpore. "Zato se nam zdi nujno, da s temi zakonskimi rešitvami poskusimo še enkrat in verjamemo, da bomo tokrat dobili podporo," je dejal. Ponovil je tudi, da v LMŠ obsojajo ravnanja in dejanja paravojaških oz. parapolicijskih skupin, tako imenovanih vard, ki želijo prevzemati pristojnosti in naloge policije. Kritičen je bil tudi do tega, da se Tonin in Hojs na dogajanje (do tedaj, op. a.) še nista odzvala. "Če lahko razumem, da so v NSi in SDS tiho, pa zelo težko razumem tišino koalicijskih partnerjev, DeSUS in SMC," je dodal.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je bil v izjavi za medije kritičen tako do delovanja prejšnje kot do delovanja sedanje vlade. Ocenil je, da trenutna oblast vardo podpira. "Še preden je Matej Tonin kot obrambni minister nastopil svojo funkcijo, je povedal, da ne vidi nobenega problema, da se ne bi teh ljudi, če so prostovoljno pripravljeni ščititi mejo, kar vključilo v uradne strukture Slovenske vojske." V Levici od pristojnih pričakujejo ukrepanje. "Pričakujemo, da se bo oblast vsaj na tej točki zganila, predvsem odgovorna ministra Tonin in Hojs. V nasprotnem primeru jim bomo dali možnost za odgovore na interpelaciji," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (387)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tanja1111
22. 05. 2020 15.25
-3
Pripravljeni so prostovoljno delati in pomagati varovati mejo pred ilegalnimi migranti. Res ne vem, zakaj jih ne bi vključili zraven, če so pripravljeni sodelovati.
boletus
22. 05. 2020 15.51
+1
Kukulkan
22. 05. 2020 09.17
+6
In kje so t.i. vardisti bili za novo leto ko se je v romskih naseljih pokalo na veliko?
boletus
22. 05. 2020 15.52
-1
Zmaga Ukrajini ...
21. 05. 2020 21.56
+13
Sicer pa predlagam slovenskobistriški policiji, naj poda ovadbo zoper te paciente zaradi nezakonitega snemanja ter zaradi grožnje. V bodoče pa naj razmislijo kako bodo ravnali ob podobnih situacijah. Verjetno res ni najboljši občutek, da so trije policisti (ne vem sicer koliko jih je bilo tedaj na postaji, predstavljam pa si, da so bili v precej manjšem številu kot ti pacienti) izpostavljeni 50-im vardistom. Poleg tega še vedno velja ukrep prepovedi zbiranja več kot 50 ljudi. Predlagam jim tudi, naj ne Hojsića, ki samo hujska, pošljejo v ... in takoj bo mir. Za Hojsića so znak nespoštovanja policije petkovi protesti, ki potekajo na način kolesarjenja po mestih, medtem ko se mu tole grupiranje in grožnje policiji s strani velikega števila očitnih pacientov, zdi izraz spoštovanja policije. Spelji se Hojsić,... dol s Hojsićem in to kriminalno kamarilo!
Kollerik
21. 05. 2020 21.53
+13
Ne morem se znebit občutka, da Hojs močno hinavči in da se gre vlada z Vardo neke čudne igrice na račun policije. Vkolikor po vsem tem vlada ne bo ukrepala v smislu, da se daje policiji dovolj pooblastil za takojšnje, učinkovito ukrepanje proti takšnim izpadom, kot so si ga dovolili šiško in njegovi, potem imam prav.
Zmaga Ukrajini ...
21. 05. 2020 21.59
+6
Tudi @lakala nižje dol je omenjal nekaj takega. Morda je res. Očitno je postalo tudi, da se bo policija postavila na stran ljudstva, ne pa na stran te vladne kriminalne kamarile. Sicer pa mislim, da ima policija že zdaj dovolj pooblastil, da se lahko ostreje odzove v takšnih slučajih. Po mojem je bil tokrat problem "element presenečenja" in (nezakonito) snemanje,... zato tolikšna opreznost.
puspan
21. 05. 2020 21.50
+18
Če bi imela Policija pooblastilo, bi Varda v eni uri nehala egsistirati. Po moje jim nekdo ščiti hrbet, kar je hudo narobe.
Bolfenk2
22. 05. 2020 09.44
+2
Če bi imela policija pooblastila bi bile ilegalne migracije v eni uri prekinjene. Dokler nas državni organi ne varujejo pred migranti podpiram Varde na meji.
štrekeljc
21. 05. 2020 21.49
+18
Normalni dedci bi v teh letih babe preganjali, ne pa da se po hostah družijo med seboj!
IanNow
21. 05. 2020 21.53
+9
štrekeljc
21. 05. 2020 21.56
+7
Misliš, da so imeli hude mame in se zdaj zato žensk boje?
Bolfenk2
21. 05. 2020 21.49
-14
Sem bral en intervju z migranti na enem bosanskem portalu. Edini katerih se bojijo na balkanski migrantski poti so hrvaški policisti in slovenski militanti. Predpostavljam, da so imeli v mislih Šiškovo Vardo. Veliko priznanje za Vardo, ki ga je izrekel sovražnik. Če se slovenske policije in vojske migranti ne bojijo, očitno ne opravljata svojega dela na meji.
IanNow
21. 05. 2020 21.52
+6
Lažnivec.. Lažnivec.. In to velik. Sicer pa kot član sekte je to dejstvo.. Tam ste vsi taki... Bojuje se oni izključno vojske.. Ker policije niti ne poznajo..laz na laž je kaj svečko?
Kollerik
21. 05. 2020 21.56
+1
Očitno za svečkarijado hrvaški organi reda dobro opravljajo svoje delo na mejah, čeprav lahko toliko migrantov še vedno prodre v Slovenijo.....
Bolfenk2
21. 05. 2020 21.57
-5
Poslušaj lanNow. Meni je povsem vseeno ali se migranti bojijo slovenske vojske ali Varde. Samo da bodi po meji končno patrulirali militanti, pred katetimi bodo migranti bežali. Tudi jaz bi raje videl, da je to slovenska vojska. Ampak zarnkrat je na meji operativna le Varda.
Zelenooko
22. 05. 2020 14.22
+3
Ko pa bo naslednjič objavljen video kako policija mora fitlzicno obracunati z migranti pa boste spet vsi kritizirali da se tako ne dela z ljudmi. Mar ne? Lahko je policaj prijazen in posname selfie s protestnikom ali pa udari nasilneza je tako ali tako vseeno kajti vsi komaj cakajo da lahko javno uniformirano osebo lincajo preko spleta. Samooklicanih gardistov ne bi smeli podpirati ker ne poznamo njihove zgodovine. Po ogledanem videu so se mi zdeli kot da so sami bili glavni barabini na cesti pred dvajsetimi leti.
boletus
22. 05. 2020 15.55
+0
Kakšen sovražnik, bojazljivec? Povsod vsi samo čakajo, da te bodo ..., a ne? Res pritlehno razmišljanje.
IanNow
21. 05. 2020 21.45
+10
Zanima me še edino... Koliko od teh vardistov spi pri mami?... Mami tudi stumfke opere pa zloži? Pa tiste bele gatke?
Teofil
21. 05. 2020 21.44
-19
Šiško je domojub z razliko od Lunarnika ki je rividirat
Kollerik
21. 05. 2020 21.56
+4
IanNow
21. 05. 2020 21.44
+15
Vsi vemo, da je Varda satelit.. Kot tisto za Otroke gre pa to... To so vse sateliti.. Ustvarjeni od Princa teme.. Za povzročanje panike, megle.. Financirano je pa v forinzih.
Kollerik
21. 05. 2020 21.56
+3
Kekec 007
21. 05. 2020 21.42
+8
Hehehe a zdej se je moral Hojs za trenutek odrečt njihovih rjavosrajčnikov. Pritisk javnosti nekaj naredi.
VOŠINEK R.
21. 05. 2020 21.36
+26
Kje najde kriminalec Šiško te paciente? Res so bolani. Normalen človek se mu ne more pridružiti!
IanNow
21. 05. 2020 21.41
+9
Zmaga Ukrajini ...
21. 05. 2020 21.43
+13
Pacienti se kar sami med sabo poiščejo. Tule gre očitno za krizo srednjih let.
MaksiLopez
21. 05. 2020 21.35
-1
Se manjka samo da varda jutri kolesari
štrekeljc
21. 05. 2020 21.50
+7
Kollerik
21. 05. 2020 21.57
+2
Pa dvojne špice v kolesih in ojačan grušt, da se pecikli ne posedejo...
prolek
21. 05. 2020 21.34
+14
Ko se gre za kolesarje po LJ, je imel nesposobni Hojs še isto uro nastop po medijih, kjer je grozil in se slinil..za te vardiste pa po štirih dnevih neka kilava izjava..vemo, kam pes taco moli in upamo, da jo ne bo več dolgo.
Zmaga Ukrajini ...
21. 05. 2020 21.37
+16
Hojsić je pač samo en od militantnih kužkov, ki skače na ukaz Ćelavega.
IanNow
21. 05. 2020 21.46
+5
Victorinox
21. 05. 2020 21.53
-5
Ne nabijaj v tri dni. Minister Aleš Hojs že ve kaj dela. Ob vsem nagajanju bi pa še radi, da vse uredi v trenutku.
Kollerik
21. 05. 2020 21.58
+1
lutka brez svojega lastnega mnenja in hrbtenice, kot vsi ostali na dvoru princa teme
Firnk
21. 05. 2020 21.31
+6
trla baba lan
wii1
21. 05. 2020 21.16
+19
Zanimivo je da je rabil minister 4 dni da se je oglasil... Ko je pa zaokrozila slika z policistom in kolesarjem je blo po parih minutah rom pom pom glede policije itd.. V tej situaciji je cakal navodila kaj naj rece in kaj sme..
Asclepius
21. 05. 2020 21.07
+20
Sem jih srečal na bencinski črpalki v Slov. Bistrici.. totalni kmetavzi brez maske notri, doben ni upošteval kakršnih koli pravil, zaparkirali so celo bencinsko kot, da je njihova last.
Asclepius
21. 05. 2020 21.13
+15
In seveda jim doben nič ni rekel, kaj pa bi si ena suha revica za blagajno upala, sej nikol neveš kaj gre pračloveku po glavi..
2fast4
21. 05. 2020 21.03
+24
Kje je dobra stara MILICA, po slamici bi sokeca pili... Ne pa človekove pravice!!!
DuhSaSjekirom
21. 05. 2020 21.00
+16
Kot sem videl iz posnetka na FB, je imel dezurni PP vse pod kontrolo. V bistvu jih je sam porihtal. Komandir oz pomocnik (nevem) je sicer potem bil bolj zadrzan ampak dezurni je imel tele vamparje pod kontrolo. Sicer pa Sisko slisim da so te specialci nekaj spljuvali pa me.zanima.ce se boste kak oglasili v Siski na njihovem sedezu. Po moje vas lahko kar vseh 60 pride povprasat kaj in kako, predlagam da pridete v vecernih urah ko jih je v sluzbi samo 5 komadov verjetno v pripravljenosti. Imeli boste prednost 60 : 2, ker se verjetno onima trem nebo dalo niti prit ven pogledat.
VOŠINEK R.
21. 05. 2020 20.43
+30
Šiškotovi pajaci so teroristično krilo SDS a! Šiško bivši zapornik Janša bivši in bodoči zapornik. Tako da tukaj ni druge razlage!