Slovenija

Hočevar: Ne jaz, Kalanova je kršila kodeks

Ljubljana, 25. 03. 2009 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
14

Hočevar predsednici zdravniške zbornice očita kršenje zdravniškega kodeksa. Pravi, da je mnenje, ki ga je odbor zbornice sprejel, neveljavno, saj naj ne bi imel pristojnosti za sprejemanje takšnih mnenj.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Tomaž Ungar

Mnenje odbora za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije glede prijave treh zdravnikov zoper predstojnika kirurgije na Onkološkem inštitutu Marka Hočevarja je neveljavno, odbor namreč nima pristojnosti za sprejemanje takih mnenj, je na današnji novinarski konferenci poudaril Hočevar. Njegov zastopnik Franci Matoz pa je pojasnil, da bi takšno zadevo moralo obravnavati častno razsodišče, mnenje pa bi moral potrditi upravni odbor.

"Sam sem bil s tem, da naj bi kršil zdravniški kodeks, obveščen preko medijev 19. marca. V postopku zbornice nisem imel možnosti sodelovati in predstaviti svojih stališč," je danes navedel Hočevar.

Predstojnik kirurgije na OI je sicer zanikal vsakršne očitke o tem, da naj bi pri svojem delu ravnal v nasprotju s kodeksom. "Prepričan sem, da gre s sprejemom sklepov zdravniške zbornice za poskus moje javne diskreditacije z namenom doseči mojo predčasno razrešitev z mesta predstojnika," je pojasnil.

Zbornica je po njegovem prepričanju z ugotovitvami o njegovih domnevnih kršitvah brez natančne opredelitve le teh in "s pavšalnimi navedbami, poleg tega izven pristojnosti, označila moje ravnanje za kršitev kodeksa," je dejal Hočevar.

Matoz: Predsednica je kršila pravila statuta zbornice

Franci Matoz-3
Franci Matoz-3 FOTO: Dare Čekeliš

Hočevarjev pravni zastopnik Franci Matoz pa je opozoril, da sta predsednici zbornice Gordana Živčec Kalan in odbora Danica Rotar Pavlič "kršili kodeks in strogo kršili pravila statuta zbornice, ker sta javnosti posredovali mnenje odbora, ne da bi ga pred tem potrdil upravni odbor zbornice. Le ta je edini organ, ki lahko tako stališče tudi sprejme. Šele takrat bi lahko bilo to mnenje primerno, da se pojavi v javnosti".

Zoper "pisanje odbora" so vložili ugovor, v katerem so pojasnili, da ta odbor za reševanje tovrstnih vprašanj sploh ni pristojen in da je pri tem zagrešil "cel kup kršitev" pravilnikov in statuta zbornice, je pojasnil Matoz.

Ob tem je dodal, da so "istočasno na razsodišče zdravniške zbornice podali predlog za uvedbo postopka zoper predsednico zdravniške zbornice in predsednico odbora za pravno-etična vprašanja zaradi njunega ravnanja". Obema očitajo, da sta prekoračili svoje pristojnosti, ko postopek ni bil izpeljan tako, kot bi moral biti in zadeve ni obravnavalo razsodišče, s tem pa sta po njegovem grobo posegli v pravice Marka Hočevarja.

Zbornica: Za medije smo netočno povzeli mnenje

Predsednica Zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan
Predsednica Zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan FOTO: POP TV

Predsednica ZZS Gordana Živčec Kalan in predsednica odbora za pravno-etična vprašanja Danica Rotar Pavlič sta v svoji izjavi za medije 19. marca 2009 v želji, da bi izpostavili neprimernost obračunavanja zdravnikov Onkološkega inštituta v javnosti, netočno povzeli mnenje odbora za pravno-etična vprašanja, pojasnjujejo na Zdravniški zbornici Slovenije. Kot so zapisali, to obžalujeta in se zato prizadetim tudi opravičujeta.

Ob tem so poudarili, da niso kršili statuta in poslovnika ZZS. Statut namreč "določa, da odbor za pravno-etična vprašanja med drugim spremlja in presoja etično ravnanje zdravnikov in obravnava pritožbe na delo zdravnikov", so pojasnili na zbornici.

Na podlagi te določbe je odbor v omenjenem primeru presojal etičnost ravnanja zdravnika, zoper katerega je bila podana pritožba, vendar po njihovih navedbah ni zaključil obravnave z ugotovitvijo, da je zdravnik kršil kodeks. Člani odbora so namreč "soglašali, da je potrebna takojšnja umiritev razmer na Onkološkem inštitutu, ter v ta namen vsem vpletenim priporočili mediacijo", so zapisali na ZZS.

Hočevarja je prijavil Brecelj, ker naj bi zunaj bolnišnice razpravljal o njegovih bolnikih

Erik Brecelj je kirurg na Onkološkem inštitutu.
Erik Brecelj je kirurg na Onkološkem inštitutu. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je znano, je Hočevarja zdravniški zbornici prijavil kirurg na OI Erik Brecelj, ker naj bi Hočevar zunaj bolnišnice neupravičeno razpravljal o Breclju in njegovih bolnikih.
Predsednica zbornice Kalanova je dejala, da je Hočevar kršil etični kodeks zdravnikov, in obenem pojasnila, da je bila kršitev kodeksa v tem, da je predstojnik svojega podrejenega v medijih izpostavil strokovni presoji, kar je po njenem mnenju "povsem neustrezno".

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rk1980
26. 03. 2009 09.20
Oba, Hočevarja in Kalanova bi morala odstopiti, oz, bi ju morali zamenjati takoj!
Jože Pernek
25. 03. 2009 18.57
Hočevar: Ne jaz, Kalanova je kršila kodeks kodeks so kršili novinarji če njih ne bi bilo bi drava še naprej mirno tekla PADARJI pa uživali svoj kvazi zaslužen mir in težko zaslužene evre če je to pridobitev demokracije POTEM..........
strogoff
25. 03. 2009 16.20
BRAVO MATOZ ! morda si ti edini, ki bo uspel malo "prevetriti" to zdravniško gnijočo ZZS ! _ _ _ _ _ _ GO, MATOZ, GO !!! :-)))
strogoff
25. 03. 2009 16.07
SEVEDA, SEVEDA : javnost ne sme nikoli izvedeti za NIČ !!! _ _ _ takole je s tole stvarjo : če je Hočevar res neupravičeno razpravljal o strokovnih napakah, bi morala ZZS Hočevarju ( recimo, za najmanj 2 meseca ) odvzeti licenco zaradi nestrokovnosti, ne pa, da se z njim "kar tako, po domače" ukvarja Odbor za domnevno medicinsko etiko v RS ali kar koli že je, da naj bi takšen " organ " sploh ( ZA )bil , ker da naj bi se z razkritjem "pikantnih nestrokovnosti" v javnosti obnašal - kako že : GRDO ?!?_ _ _ kaj/kako torej - so bili "TNM" očitki Hočevaja utemeljeni ali ne ? JA ali NE ??
pikam_dopust
25. 03. 2009 16.00
Gre seveda za primer Nekrep. Ki je nadvse jasen. Se opravičujem.
pikam_dopust
25. 03. 2009 15.59
Ravno zato - ker živimo v takšnih časih, je precej smešno, da se nekdo ne bi boril, če je nedolžen. Zakaj ne? Ker ga je kdo finančno prepričal, da se ne bori? Ker nima nič v rokah? Za kaj se nekdo ne bori? Kakor koli obrneš - ne glede na vse spuščanje megle - je ta primer neverjetno preprost in jasen. Da se z njim tako manipulira, samo kaže, da je očitno greznica v naši "medicinski stroki" zelo globoka. In ta vpliva tudi na stroko. Kot velja za sadje - gnila jabolka okužijo zdrava. Prav zato je pomembno, da se gnila odstrani. Dokler za to ne bo volje, bomo imeli opravka samo z gnilobo. In ta je v SLO smrdeča do neba.
kekasa
25. 03. 2009 15.53
tale kalanova si ne zasluži, niti najmanj, da bi ostala predsednica zdravniške zbornice! prov na jetra mi že gre, in to pošteno! samo naš denar pobira, dela pa nič, oz. v korist raznih malomarnih zdravnikov, ampak kaj čmo, tako je in bo vedno v zdravstvu.
kritika@email.si
25. 03. 2009 15.48
nefretete, moje izhodišče je, da gledam na stroko malce širše. Zdravniki posamezniki so navzven popustili javnosti, vendar je treba tukaj razlikovati etiko in stroko. Javnost je vršila pritisk na zdravnike predvsem zaradi njihovega neetičnega, lahko bi rekli celo nečloveškega ravnanja v obeh zadevah. Pri Nekrepu-Kalanova, pri Breclju-Hočevar. S striktno strokovnega vidika so zdravniki pri svojem delovanju še vedno povsem isti, nič se ni spremenilo. In takšen primer je edinstven, ker razen posameznih prepucavanj v zdravstvu jaz še nisem zasledil, da bi se to dogajalo na tako visokih nivojih s takimi razsežnostmi. In to je dobro, četudi poudarjam, da se v ozadju, torej sistemsko nič ne spreminja. Gre za posamezno reševanje riti, kar pa je dobro za postavljanje precedensev za prihodnje. IN PRAV V TEM ŽIVLJENJE BORA NEKREPA NI BILO ZAMAN! Da pa se tisti, ki so v zadevah dejansko nedolžni, ne borijo je povsem jasno in logično. Vprašati se je treba, ali bi s tem naredili sebi več slabega kot dobrega? V kakšnih časih živimo in v kakšnem prostoru? Časi romantike, poštenosti, človeškosti so že zdavnaj mimo in ne moremo pričakovati, da bodo takšni redki posamezniki tvegali svoja življenja za ideale. Pa da ne bom tako pesimističen, vendarle verjamem, da dokler smo živi se moramo boriti, tudi za ideale, vendar je bistveno, da izberemo PRAVI NAČIN. ;)
nefretete
25. 03. 2009 15.29
kritika 25.03.2009, 14:23 Načeloma imaš prav, vendar, če se oprem na včerajšnje trditve dr.XY, ki trdi, da je stroka popustila pred pritiskom javnosti, potem se postavlja vprašanje, če je taki stroki še za verjeti. Kako lahko stroka (v primeru Nekrep) zataji, če so prepričani v svoj prav. Zanašamo se na strokovnjake, da vedo kaj delajo, po drugi strani je pa bilo prbrati tako: nimate pprav javnost, ampak naj vam bo, če želite žrtveno jagnje, tu ga imate, zdaj pa dajte mir, da bomo lahko spet delali po svoje. Še vedno ne razumem, zakaj se nekateri, ki niso krivi ne potegujejo za dokazovanje nekrivde. Kakšen pritisk javnosti? Saj so rekli, da rumenih medijev ne upoštevajo. Pa še na stroko se ne moremo zanesti, če vendarle poklene, ko začuti, da jim dihamo za ovratnik. Kjer je dim, je tudi ogenj. Vprašanje je v čigavem interesu stroka raje žrtvuje posameznika, namesto da bi se zanj borila.
ciaobella
25. 03. 2009 15.06
BOG ne daj, da zboliš in padeš v roke tem našim umetnikom.
FCL
25. 03. 2009 14.53
BRECELJ je car, uprl se je tem pokvarjenim dohtarjem in kvazi predsednici Zrd.zbornice...pokvarjenci !
strelka12
25. 03. 2009 14.40
kritika: Odličen komentar; tudi jaz menim tako
kritika@email.si
25. 03. 2009 14.23
Tukaj ni nedolžna ne Kalanova, ne Hočevar. Očitno se Kalanova poskuša zaradi zadeve Nekrep malce oprati pred širšo javnostjo in izdaja amatersko pripravljene ukrepe, ki jih potem izkoriščajo brezvestneži kot je Hočevar v navezi s prebrisanimi odvetniki. Je pa zanimivo spremljati ta precedens, ko si pregovorno povezani zdravniki rešujejo lastne riti. Očitno je FENOMEN STANOVSKE KOLEGIALNOSTI V RS KONČNO ZBUDIL ŠIRŠKO SLOVENSKO JAVNOST. In prav je tako.
comment123
25. 03. 2009 13.54
ZAKAJ NISO PUSTILI JAVNO GOVORITI IZVEDENCU , KI JE ČAKAL NA TO, DA MU NAŠA ZDRAVNIŠKA ZBORNICA DOVOLI POVEDATI SVOJA STALIŠČA??? MENIM, DA PREJ NE BI SMELI ODLOČATI IN DELATI NEKIH ZAKLJUČKOV.