Slovenija

'Hočete izsiliti potrditev sestanka'

Ljubljana, 12. 05. 2011 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Anton Anderlič, Abdon Peklaj in Mirko Bandelj se ne spomnijo domnevnega sestanka avgusta 2004 o oddaji del pri predorih Trojane in Šentvid.

Komisija preiskuje domnevno povezanost gradbenikov in politike pri dogovarjanju za avtocestne posle. Komisija ima kopijo zabeležke sestanka, na kateri naj bi bila podpisana Peklaj in Kuzman, navedena pa tudi nekatera druga imena, a brez podpisov. Kuzman je na zaslišanju pred komisijo marca letos dejal, da sta bila za oba omenjena predora objavljena mednarodna javna razpisa, na katerih da je SCT posle pridobil zaradi najcenejše ponudbe in ne zato, ker bi nekdo vplival na izbiro.

Preiskovalna komisija državnega zbora za gradnjo avtocest je soočila Antona Anderliča, Abdona Peklaja in Mirka Bandlja. Komisija, ki jo vodi Rado Likar (SDS), je najprej soočila takratnega člana uprave Družbe za avtoceste (Dars) Peklaja ter tedanjega in sedanjega poslanca LDS Anderliča, ki sta ponovila, da se ne spomnita, ali je bil sestanek, na katerem naj bi se SCT, Dars in vlada dogovorili glede razdelitve posla pri predorih Trojane in Šentvid.

Anton Anderlič
Anton Anderlič FOTO: POP TV

Priči so soočili, ker so po Likarjevih besedah v njunih izjavah nekatere kontradiktornosti. Peklaj je danes ponovil izjavo na pričanju, da je res njegov podpis na zabeležki sestanka, katere kopijo je komisija pridobila iz medijev. Po Likarjevem mnenju je mogoče sklepati, da so bili ljudje, katerih imena so na tej zabeležki, a brez podpisov, dejansko na sestanku.

Član preiskovalne komsije Miran Jerič (LDS) se ne strinja z delom komisije. Predlaga, naj od Darsa zahteva poročilo o oddaji tega dela, v katerem da bo tudi sklic omenjenega sestanka.

Peklaj je večkrat ponovil, da se sestanka ne spomni. Na Likarjevo vprašanje, zakaj bi bile te osebe napisane na zabeležki (navedeni so Janez Božič, Jožef Zimšek, Stanko Debeljak in Peklaj iz Darsa, Ivan Zidar in Robert Kuzman iz SCT ter Bandelj in Anderlič), če jih na sestanku ni bilo, Peklaj ni želel nič predpostavljati. Poudaril je, da podpis pomeni, da je zabeležko vzel na znanje, da pa s tem ni nič potrjeval. Dopustil je možnost, da je zabeležko podpisal tudi pozneje, ne med domnevnim sestankom.

Likar je Peklaja spomnil, da je v pričanju izjavil, da nihče od prisotnih ni želel podpisati zabeležke. Peklaj je ponovil, da se sestanka ne spomni: "Človek marsikdaj reče določene stvari na hitro. Tega sestanka se ne spomnim in ne morem reči, kdo je hotel in kdo ne podpisati zapisnika."

Trojanski predor
Trojanski predor FOTO: Dare Čekeliš
Mirko Bandelj pred komisijo
Mirko Bandelj pred komisijo FOTO: 24ur.com
Na soočenje je bil vabljen tudi izvršni direktor nizkih gradenj v SCT Robert Kuzman, a se je opravičil. vabilo je dobil le njegov odvetnik Miha Kozinc, ki pa je Kuzmana pozabil obvestiti.

Anderlič je zanikal Likarjevo trditev, da je bil sestanek. "Jasno mi je, da hočete izsiliti potrditev sestanka, prinesli pa ste nek falsifikat," je dejal in dodal, da ima komisija le kopijo zabeležke, na kateri so pozneje dodani zapisi. Likarju je očital, da želi "potrditve za konstrukte, ki jih sami delate". Likar je zanikal, da bi šlo za falsifikat. Ker je Peklaj potrdil, da je podpis njegov, Likar sklepa, da je sestanek bil in da so na sestanku sodelovale omenjene osebe. "Na nobenem sestanku, na katerem bi se delili posli, nisem bil," je ponovil Anderlič in dodal, da se tako niso delili posli. "Bili so razpisi, komisije, postopki, ki so z zakonom urejeni," je dodal.

Komisija je soočila tudi tedanjega generalnega sekretarja vlade Bandlja in Peklaja. Bandelj je ponovil, da se ne spomni, da bi bil sestanek. "Dopuščam pa možnost, da je kdaj kje bila takšna druščina. Vendar se nikoli nisem o tem pogovarjal in nisem nikoli podpisal tovrstnega zapisnika," je dejal Bandelj. Dodal je, da se je srečeval s predstavniki Darsa tudi, ker je bil v tistem času tudi sekretar skupščine Darsa. Komisiji je očital, da zlorablja možnost soočenja prič, saj da se njihove izjave ne razhajajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BOG1972
15. 05. 2011 07.44
koga bomo sploh volili na naslednjih volitvah???? Bo kdo mene volu da kandidiram???
buksl12
14. 05. 2011 17.58
Zato je pa tako,govorijo sestankujejo potem pa nevedo kje so bili.Takšne patrone bi morali malom ohladit,da se jim povrne spomin.Ti sestanki veliko stanejo zato pa imamo najdražje avtoceste.
drago štubljar
14. 05. 2011 14.11
KAJ SE TICE LOPOVOV V SLOVENIJI JANSI IN BB SKIDAMO KAPU
botjabotja
12. 05. 2011 15.17
Pri tej zadevi je spet udeležen član LDS-a. Naključje?
Goljuf Borut 1
12. 05. 2011 14.55
Vsilila se mi je napaka v besedilo zato ga popravljam .Le kako se na tako važnih sestankih srečujejo ljudje z demenco.Saj na koncu sestanka sploh ne vedo o čem je tekla beseda.Saj ne sejejo travo ali pač.
Goljuf Borut 1
12. 05. 2011 14.44
Le kako se na takih važnih sestankih srečujejo ljudje z demenco.Saj na koncu sestankih sploh ne vedo o čem je tekla beseda.Saj ne sejejo travo.
ognjenorezilo
12. 05. 2011 14.04
ko bom naslednjič peljal pri zadnjem grmu v vasi 62 bom isto rekel policajem.. jaz se ne spomnem da sem peljal tu... hočete izsilit moj prekršek ???
FrancRozman
12. 05. 2011 13.52
Očitno nas vodijo sami tepci, če se sploh ne spomnijo, da se je tako eminentna družba kdaj sestala. Če pa je bilo teh sestankov toliko, da se ne morejo spomniti prav tega sestanka, je še večji problem, saj pomeni, da so se tako pogosto dogovarjali o nezakonitih poslih, da sestankov sploh ne ločijo med sabo.
batom@pinkponk.com
12. 05. 2011 13.50
obama = osama
andrej69
12. 05. 2011 13.47
In našo državo vodijo tako omejeni ljudje z spominom zlate ribice.....
Tonček Balonček
12. 05. 2011 13.25
Janša je bil pač na drugih sestankih, mu je pa kardinal dr. msgr. Franc Rode, šef kongregacije za sveto življenje (delovodja menihov in nun po domače) leta 2006 pisal, naj že enkrat plača Grasettu kar mu gre! Šlo je za nekaj več kot 50 mio EUR zaradi povečanih stroškov gradnje!
dule100
12. 05. 2011 13.24
Ta Anderlič je kot pijavka. Prisesan na državne jasli zajema z veliko žlico to, kar slovenski človek ustvari. V življenju še ni delal. Počel in naredil ni še nič pametnega v življenju.
Tonček Balonček
12. 05. 2011 13.20
In potem si ti rdečkarji drznejo od Krkovića zahtevati, da se spomni sestankov z Wolfom ter nekih kosil, od Bavčarja ter Šrota pa sestankov z Janšo in Kosmovo!?
buksl12
12. 05. 2011 13.11
Če bi bil na sestanku pa Janša bi pa Tonček ne izgubil spomina.Tako je to,da vsi lažejo in kradejo na veliko kolikor se le da.Spomni se koliko ti je padlo v žep.
CKKPJ_Milko
12. 05. 2011 13.10
LDS in spomin pač nista kompatibilna.....
okjar 1
12. 05. 2011 12.55
Iz skušen iz drugih parlamentarnih komisij, je od navedenih prič bilo ilozorno pričaklovati, da se bodo v zanje oziroma njihovih strank sumljivih primerih, kaj spomnile! "Ničesar se ne spomnitiu", pa je pritrdilni zak, da je dotični, pa čeravno samo priča, z zadovo še kako seznanjen - če že ne tudi vanjo namočen!
major1
12. 05. 2011 12.54
Tona te lovijo amateri?
1907955
12. 05. 2011 12.04
Za osvežitev spomina: 3X1tableta Bilobila!!!