Slovenija

Hitler na Bledu načrtoval most in svetišče

Ljubljana, 22. 05. 2011 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hitler naj bi s svojim najbolj vdanim sodelavcem Himmlerjem načrtoval na Blejskem otoku zgraditi svetišče, posvečeno neopoganski religiji, s katero bi zamenjali krščansko vero. Na Bledu bi zgradila tudi most do otoka.

Hitler in Himmler naj bi želela na Blejskem otoku zgradti svetišče.
Hitler in Himmler naj bi želela na Blejskem otoku zgradti svetišče. FOTO:

Voditelj nacistične Nemčije Adolf Hitler in vodja SS Heinrich Himmler naj bi načrtovala na Bledu zgraditi ogromno svetišče starogermanskemu bogu Votanu (Odinu). To je nordijski bog, pregnan iz Asgarda, poganske različice raja, in vodi ekipo divjih in pijanih pošasti, oboroženih z meči, ki imajo goreče konice. In če leta 1945 zavezniki ne bi Nemcev pregnali z barikad v Rusiji, ga pregnali iz Francije in na koncu zavzeli njegov bunker v Berlinu ter tako za vedno obrnili potek druge svetovne vojne, bi si Hitler morda pokoril ves svet in krščanstvo zamenjal z novo pogansko religijo. Blejski samostan, ki ga takrat še ni bilo, pa bi postal verjetno evropsko središče nove vere, v katerem bi se golobradi in plavolasi mladeniči bratili s krvjo.

Biblija bi kot Bradburijev Fahrenheit 451 gorela v plamenih, zamenjala pa bi jo nova nacistična Biblija, skupek neopoganskih kodeksov in življenjskih pravil, ki bi bazirala na filozofskih in antropoloških raziskovanjih gorečih pastorjev pod vodstvom samega Himmlerja.

Novi svet, ki si ga je Hitler zamislil, je na koncu razpadel na dele, ki jih arheologi in znanstveniki hranijo v arhivih po svetu, ideja o Votanovem hramu pa ja padla v pozabo. No na površje sedanjosti je skupaj z Enigmo – kodirnim strojem nacistične vojske – priplaval tudi zapis o obstoju nacističnega Svetega pisma.

Slovenski dokumentarec o Hitlerjevih načrtih

Adolf Hitler
Adolf Hitler FOTO:

O teh načrtih nacistov pa je film posnel scenarist in režiser Miha Čelar, ki je idejo za film dobil v članku Votanov hram namesto otoške cerkve Marijinega vnebovzetja, ki ga je v reviji Vojaška zgodovina leta 2008 objavil arheolog Andrej Gaspari. Ko je Gaspari v 80. letih vodil podvodne arheološke raziskave, da bi v Blejskem jezeru odkril šifrirni stroj Enigmo, je pri svojem delu naletel na obveščevalski dnevnik Jožeta Jana - Iztoka.

Jan je leta 1945 na Bledu vodil zaplembo tajnega nemškega verskega inštituta, kjer je naletel na versko knjigo, ki je med drugim vsebovala tudi načrte, po katerih bi nacisti na Blejskem otoku postavili svetišče, do otoka pa bi speljali tudi most. Jan je svoje podvige in zaplembo nacističnega "Svetega pisma" razkril v svojem obveščevalskem dnevniku.

Ustvarjalci filma so se zato najprej lotili iskanja tega dnevnika. Slediti so ga pričeli pri Gasparijevih virih, začenši v arhivih Udbe in se prebili do dokaj neznanega nacističnega diskrecijskega fonda in knjižnice v Ljubljani s 15.000 nacističnimi knjigami. Pomagal jim je tudi Janov sin, ki jim je predal očetovo dediščino, dokumente in knjige.

Janovih trditev kljub vsemu neizpodbitno niso mogli dokazati, zgodovinarji pa imajo do njih različna stališča. Po Čelarjevem mnenju je knjiga, na katero se sklicuje Jan, obstajala. "Namen filma je, da v gledalcu vzbudi razmišljanje, da poznana zgodovinska slika morda le še ni dokončna in so mogoče nove ugotovitve," je izpostavil Čelar.

Himmler in Hitler na vojaški paradi leta 1940
Himmler in Hitler na vojaški paradi leta 1940 FOTO: Reuters

Javnost o takšni zgodovini Bleda doslej ni veliko vedela, saj je bila po vojni kar malo zamolčana. Vendar je dejstvo, da je bil Bled že pred vojno dobro razvit turistični kraj s preko 1000 ležišči. Na Bledu so se radi zbirali tudi Judje, ki so do vojne na tem območju ustvarili pomembno mrežo za beg iz območja rajha v ZDA, pri čemer so jim pomagali tudi blejski hotelirji.

Hkrati je bil Bled zanimiv tudi za naciste, saj je prek relejne telefonske postaje v Park hotelu potekala nemška vojaška linija Berlin–Atene. Informacije so se zato kodirale na Bledu, ki je bil logistično in strateško pomemben za nemški rajh ter ga je večkrat obiskal celo vodja SS Heinrich Himmler. Blejci pa so morali, če so želeli preživeti med nacisti in komunisti, igrati dvojno igro.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alfaandomega
23. 05. 2011 09.33
+1
Slabo razmišljanje nekaterih,kozlanje
Bostjan Smolej Mlinaric
23. 05. 2011 09.14
-1
Žalostno je to, da pač zgodovina čez vsakega, ki je hotel narediti sodobni svet pljuva. Genocid, ki se je zgodil pod hitlerjem je res, da nevpravičen vendar kar je bilo zapisano v njegovi knjigi se dogaja danes. Pač ljudje ne razumejo nekaterih zadev so skoz bolj napumpani in vseveč je ljudi, ki bi obgrizli vsako kost, ki se jim jo ponudi. Hitler ni hotel drugega kot združeno evropo (evropska unija danes je samo primer tega kar je on otel narediti) vendar se je to loti na malo drugačen način. Kot drugo celi svet plupa po nemu brez nega bi medicina še danes tavala v temi. Je bilo nevpravičeno kar je naredil a vseeno je poskrbel za marsikatere zadeve, ki se danes dogajajo tudi brez nega. Vsak, ki vsaj malo pozna zgodovino oz. je prebral njegovo knjio moj boj pa mu je itk jasno kaj je mu v lavi. Vendar kot sem omenil že v samem začetku je folk preveč napumpan in vrjamejo samo tistim, prvim lažem, ki jih slišijo. Žal je tako, da so za vsako stvar bodisi hitler ali tito itd.... sklenili določeni osebki narediti mediski pomp proti njim zato, da bi bili pastirčki črede, ki bi bila poslušna in bi vrjela njihovim lažem in obljubam. Vse preveč tega vse preveč zanikanja zgodovine in vsepreveč je prekrivanja dejstev, da so tisti po katerih danes pljuvali in jih obešajo na zvon bili tudi ljudje čeprav z drugačno taktiko narediti red in mir ter poštenost. In še to čisto za konec Borzni zlom leta 1929, Borzni zlom leta 1987, Borzni zlom 2000, .... je povzročil en sam človek, ki je bil da ne omenjam a ravno to je tisto kar je pač hitler hotel izkoreniniti. A žal na napačen način. Res, da je genocid, ki se je godil nevpravičen, da je bila vojna neupravičena a želja je bila vsaj v tistih njegovih časih predvsem združena evropa ( danes poznana kot evropska unija ).
kataklyst
23. 05. 2011 02.12
+1
če bi drekec pekec prebral mein kampf bi vedel da je omenjeno da smo slovenci poslovanjeni germani! osebno v to ne verjamem ampak sam omenim!
kataklyst
23. 05. 2011 02.08
prva rajhovska religija je bila nacional-socializem!
schrodingerScat
23. 05. 2011 00.21
offtopic: sorry Someone321, sem zamenjal :) Probam s čim, kar bo imelo za posledico odtise dlani na displayu?
f3tus
23. 05. 2011 00.15
+0
Pa to, kako je Hitler hotel spremenit Slovenijo v Germanijo, ni nič drugače kot to, kako je Tito spremenil Slovenijo v Jugoslavijo. Še dobro, da smo se iz slednje lahko ven izvlekli. Kdo ve, mogoče bi se nekega dne iz Hitlerjeve Germanije tudi. Enaka vsebina, druga embalaža...
f3tus
22. 05. 2011 22.41
Kakšna farsa od članka. Hitler je bil proti ponovni obuditvi poganizma v Evropi, kdor trdi drugače govori neumnosti: "Es scheint mir, daß nichts dümmer wäre, als die Anbetung von Wotan wieder einzuführen" Prevod: "Zdi se mi, da nič ne bi bilo bolj neumno kot ponovna postavitev čaščenja Votana." Himmler je bil tisti, ki ga je to zanimalo, ne Hitler. In Hitler kaj takšnega ne bi nikoli odobril, ampak dobra zgodba - se opravičujem - propaganda, gospod Jože Jan. Prvi slovenski znanstveno-fantastični film?
Osvald
22. 05. 2011 21.03
+1
Zanimivo da po genski donatorski banki smo najbližje nemcem
drekec_pekec
22. 05. 2011 21.02
@word, če "dunajski kočijazem" imenuješ 1000 letna skupna kultura in tradicija, potem res ne vem... Avstrijci nas nikoli niso imeli za enakovredne ne v monarhiji ne 1000 let prej, ne kadarkoli. Tako kot tudi zdaj ne. Kaj hočeš povedat, da bi bilo bolje če bi hitlerju uspelo? In kaj misliš, da bi nas sprejel z odprtimi rokami in imel za enakovredne državljane velikega rajha al kako? Si res tako naiven, ali se samo delaš? Gensko si z balkanci nismo podobni, ampak hitlerju je blo to prav en drek mar. Zanj smo bli slovani, kaj nas je čakalo, ti pa lahko še enkrat napišem. In ne, tega nas niso učili v šolah. To je jasno napisal in v vseh svojih govorih razlagal hitler kar sam.
Osvald
22. 05. 2011 20.33
+3
Bolj so mi bližje Nemci kot Balkanci.
word
22. 05. 2011 20.01
+3
Dejstvo je, da smo imeli z avstrijci 1000 letno kulturo in tradicijo, z balkanci pa 100 letno pod prisilo žametne diktature. Tudi gensko si z balkanci nismo nič podobni. Slovenije ne bi bilo tudi v primeru, da bi Jugoslavija obstala in bi nas pomešali z narodi, s katerimi nimamo nič skupnega.
Tonček Balonček
22. 05. 2011 19.43
-1
Mi smo itk potomci venetov in nas to sploh ne zanima, pa še OF smo imeli!
JurijGrmMlajsi
22. 05. 2011 19.10
Martian Ja, tako je zadnjih nekaj desetletij, nekoč so Angleži vneto uničevali keltske jezike in kulturo. Njih je pač izguba Irske in rojevanje škotskega nacionalizma spodbudilo, da spremenijo odnos.
JurijGrmMlajsi
22. 05. 2011 19.09
Čeprav je njegovo občudovanje germanskega poganstva precej sporno, danes pa ga z veseljem zlorabljajo nasprotniki nepoganov, da bi diskreditirali to vero kot "nacistično duhovnost". Po tej logiki, lahko tudi katoliško cerkev označimo za nacistično, ker je, kot ŽIVA inštitucija, na Hrvaškem veselo sodelovala z zločinskim, fašističnim režimom, da konkordata in sumnive vloge PIja XII ne omenjam.
JurijGrmMlajsi
22. 05. 2011 19.06
+2
drekec_pekec Dragi nekateri, predn občudujete in malikujete Hitlerja, ker je očitno to neki trend, vedite, da če bi Hitlerju uspelo, Slovenije in Slovencev ne bi bilo več. PODPIS!!! Vsi Slovani so bili obsojeni na uničenje ali sužensjki obstoj! Sem desničar, nacionalist, nasprotnik multikulturalizma, ne prenesem komunistov in liberlaov, ampak nikakor ne razumem da je komurkoli, sploh slovanskim narodom ta izprijenec lahko idol!!
drekec_pekec
22. 05. 2011 18.46
+1
Dragi nekateri, predn občudujete in malikujete Hitlerja, ker je očitno to neki trend, vedite, da če bi Hitlerju uspelo, Slovenije in Slovencev ne bi bilo več. Pa pustimo komuniste ob strani, ker so druga zgodba in svojga dnarja vredni.. Hitler je imel v načrtu genocid Slovencev. In tega niti ni skrival. Načrt se je tudi že izvajal, saj so se izseljevale Slovenske družine in na njihova mesta naseljevale nemške. Po njegovem Slovenci nismo bili nič drugega, kot motnja, ki zaseda njihov lebensraum-življenjski prostor, kateri naj bi po vseh naravnih zakonih pripadal samo čisti arijski rasi. Zanj smo bili nič drugega kot živali. Samo nekaj njegovih citatov (pa pustimo tistega obrabljenega o nemški deželi), ki lepo povedo, kakšne načrte je imel z nami (in ostalimi). "Slovani so gnoj, ki bo gnojil germanska polja", "svinje in umazani psi", Slovane pa je zapiral v "prašičje ograde", Rusi so bili zanj "stalinova zajčja družina", britanski diplomati "mali črvi", američani pa "pol židi, pol črn**hi, s kokošjimi možgani". Ljudje na splošno "velika neumna čreda ovcam podobnih ljudi". In kaj je povedal v govoru l.1927 o nas "spačkih med ljudmi in opicam"? : "Vse pomembne stvari človeštvo dolguje stremljenju ene same uspešne rase. Če vzameš proč nordijske Germane, je vse, kar ostane, le še opičji ples". V razmislek vsem "častiteljem"...
drekec_pekec
22. 05. 2011 18.19
@word, ne skrbi, sem jih prebral kar nekaj, med drugim tudi tisto, katere avtor je pošast, o kateri je govora v tem članku, in njegovimi načrti. Tako da te vljudno prosim, če mi ne bi o objektivnosti.
schrodingerScat Zamenjaj si že to prikazno, zmeraj tepem ekran in se nato počutim kot največji tepec.
slo10srb
22. 05. 2011 15.25
Domobranci mi smo braca a drug Rambo nam je caca....
M-teorija
22. 05. 2011 15.05
-1
Načrtoval je še marsikaj drugega, pa smo stisnili pest, (kljub temu, da so eni stisnili tazadnje) in mu prekrižali načrte.
USA!
06. 08. 2012 23.00
ti ih nis... ne mislt k takrat se nis vedu kje si