Slovenija

Hišnega ljubljenčka iz Kameruna verjetno ne bo

Ljubljana, 05. 11. 2010 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
69

Opozorjeni smo bili na sporne male oglase za prodajo psičkov. Šlo naj bi za sumljiv posel, saj žival ponujajo brezplačno, treba pa je plačati le stroške prevoza za žival iz tujine. Ko človek to plača, pa ...

Bralka nas je opozorila na sumljive oglase v spletnih oglaševalskih časopisih, kjer naj bi za smešno nizko ceno prodajali angleške buldoge. Na sporen oglas smo se oglasili tudi sami in se prepričali, da ga je res težko resno obravnavati.

Pes na sliki naj bi prišel k nam z letalom, mi bi morali plačati le za prevoz (okoli 100 evrov).
Pes na sliki naj bi prišel k nam z letalom, mi bi morali plačati le za prevoz (okoli 100 evrov). FOTO:

V treh urah smo si izmenjali kar deset elektronskih sporočil, v katerih nam je bilo pojasnjeno, da je oseba, ki prodaja psa, na počitnicah v Kamerunu in da si želi, da bi bili psi prodani v Slovenijo. Za to ne zahteva nikakršnega plačila, strošek bo le letalski prevoz. V sporočilih smo prišli do točke, ko bi morali prodajalcu poslati osebne podatke (ime, priimek, naslov bivališča, telefonsko številko in najbližje letališče). Nato naj bi prodajalec nemudoma odšel na letališče rezervirat vozovnico za mladička, letališče pa naj bi vzpostavilo stik z nami in nam sporočilo, kako naj plačamo vozovnico. Cena naj bi bila 100 evrov.

Adria Airways je že beležila klice opeharjenih strank

O prevozu hišnih ljubljenčkov smo se pozanimali tudi na Adrii Airways. Sporočili so nam, kakšna so pravila, na podlagi katerih bi hišni ljubljenček lahko priletel v Slovenijo, hkrati pa smo jim namignili, da sprašujemo zaradi že omenjenega oglasa. Na to so nam odgovorili, da so lansko poletje prejeli med 10 in 15 klicev, ki so bili povezani s temi goljufijami. Ljudje so klicali, kdaj bi lahko prišli na letališče po naročene živali. V večini primerov je sicer šlo za naročene papagaje, ki bi jih morali poslati iz Kameruna. Največkrat so vsi povedali, da so prejeli elektronsko pošto od osebe iz Kameruna, ta naj bi jim namreč brezplačno ponudila papagaja, njihov strošek pa bi bil zgolj letalski prevoz.

"Tisti, ki so nas klicali, so seveda že nakazali denar v Kamerun in so prejeli elektronsko pošto, da je bilo nakazilo uspešno in da lahko na določen datum dvignejo papagaja na Brniku. Navadno so bili ti ljudje oškodovani za približno 200 evrov," so pojasnili pri Adrii. Sicer pa so pojasnili, da ceno prevoza vedno določi prvi prevoznik na začetni destinaciji prevoza, tako da bi bil v tem primeru to eden izmed afriških prevoznikov, ki bi živali peljal do Evrope, šele nato pa bi pošiljko prevzela Adria.

Na Vursu podobnih prijav nimajo

Pasji mladički
Pasji mladički FOTO: Reuters

Obrnili smo se tudi na Veterinarsko upravo RS (Vurs), kjer so nam odgovorili, da kršitev s takim oglasi ne beležijo, so nam pa poslali pod kakšnimi pogoji lahko hišni ljubljenčki letijo z letali in pod kakšnimi pogoji jih je mogoče v Slovenijo uvoziti. Tako iz držav, ki niso članice EU in nimajo z EU oziroma Slovenijo sklenjenega posebnega dogovora, uvoz živali nikakor ni zelo enostavna stvar, pač pa je potrebnih veliko dokumentov in potrdil pristojnih institucij. Žival mora uspešno opraviti tudi poseben pregled, preden dobi zeleno luč za vstop v državo.

So pa na Vursu dejali, da ljudem priporočajo, da hišne ljubljenčke kupujejo pri registriranih vzrediteljih. Zahtevajo naj vso primerno dokumentacijo, tudi o potrebnih cepljenjih.

Zadeva spominja na "nigerijska pisma"

Najpogostejši način privabljanja žrtev so še vedno spletne strani in elektronska pošta. Predstavnik GPU Drago Menegalija

"Razvoj informacijskih tehnologij, interneta je povzročil, da so se tradicionalne oblike goljufij preselile v ta prostor. Pomembno je, da praviloma kaznivo dejanje ne obstaja in do njega ne pride, če ni sodelovanja oškodovanca, ki na kakršen koli način posreduje osebne, finančne podatke ali celo nakaže denarna sredstva (tudi večkrat),“ pa je na naše vprašanje o domnevnih kamerunskih goljufih odgovoril predstavnik generalne policijske uprave Drago Menegalija.

Policija sicer prijav z opisanim načinom storitve še ni dobila, je dodal, pri tem pa opozoril na podobne finančne goljufije, povezane z afriškimi državami. Najbolj znana so tako imenovana nigerijska pisma in sporočila o domnevnem zadetku na loteriji.

"Varnost na internetu je proces, za katerega moramo stalno skrbeti in ga ni moč kupiti," poudarja Menegalija in dodaja, da večina uporabnikov dela napako, ker se ne zaveda pomembnosti računalniške varnosti in zato nepremišljeno dela z računalnikom.

Še nekaj nasvetov policije: Prevaranti najpogosteje privabljajo žrtve prek spletnih strani. Zato je pri kupovanju na spletnih dražbah in plačevanju prek interneta dobro preveriti, kdo zagotavlja varnost pri plačevanju.

Paziti moramo, katere spletne strani obiskujemo, pri nakupovanju prek interneta pa se prepričati o avtentičnosti spletne trgovine. Ne glede na to, kako profesionalno je videti spletna stran, to še ne pomeni, da je res prava.

Varni na internetu

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wizeman
06. 11. 2010 21.44
@brus123 06.11.2010, 08:20 24 Prodajam zdravilno toplo vodo, pošljem tudi po pošti. Ko jo prejmete samo malo dogrejete.... Jaz prodajam dehidrirano vodo v prahu. Je veliko ceneje, ker je zaradi majhne teže poštnina zanemarljiva. Doma zmešaš z vodo v razmerju 1:10 in voila - zdravilna voda.
abracadabra
06. 11. 2010 15.24
saj je prav, kar naj se * naivni slovenceljni, če jim je težko kupiti psa pri slovenskih vzrediteljih in vsaj videt kaj kupujejo.
3214567890
06. 11. 2010 15.07
na tak način mi je "neka gospa" poskušala prodat čivavo.bi še mogla met maile shranjene nek. kak bolan folk.
Puppupapa
06. 11. 2010 14.02
naivni ljudje....
lilwayne5
06. 11. 2010 13.15
wgirl se podpišem sam že 100 eurou je vlk za mačko js več ko 200 nebi dala ka šele 30 000 €
Brus123
06. 11. 2010 08.20
Prodajam zdravilno toplo vodo, pošljem tudi po pošti. Ko jo prejmete samo malo dogrejete....
revanšist
05. 11. 2010 20.31
h.i misliš bulmastife? ja res je pa mal koke v vladi itd nič čudnega ampak ljudje so pa res oreng ušlatani da gredo nekomu plačat kar nekaj tja v tri dni naj raj meni dajo pol tistega pa bodo oni veseli ker so popušili manj in jaz ker bom dobro kasiral pa nič počel saj je kar zanimiv posel
Igor Hari 1
05. 11. 2010 18.36
Največ takšnih ljubljenčkov imajo seveda prav naši vrli veljaki in to na črno .............
tim.slum
05. 11. 2010 12.55
Kok so luštkani, ko cukrčki, ampak NISO igračke!
Tine1234
05. 11. 2010 12.48
sam da folk verjame v tako bedarijo na netu.... pa halo
frika5
05. 11. 2010 12.32
pred pribljizno 2 letoma sem tt sama naletela na podoben oglas na eni izmed spletnih strani, kao da ti iz ZDA posljejo psicka zastojn , samo da morem placat ostale stroske ... osebe na "drugi strani" so z mano kontaktirale v polomljeni slovenscini -se pravi z google translate so si kao pomagali... nakar se mi je vse skupaj zdelo malo cudno in sem se obrnila na admine prej omenjene strani , kjer so mi potrdili da je to samo napizditis in so oglas takoj umaknili ...
JanezNovakJohn
05. 11. 2010 12.28
NI SLABA IDEJA !
Maček2
05. 11. 2010 12.01
vem,da so ljudje,ki tako naročajo in jih sploh ne azumem kako lahko to storijo in sploh nič ne pomislijo oz.nič se jim ne zdi čudno.potem pa jokajo.
Strugy
05. 11. 2010 11.25
pismo so ljudje naivni. prou smešn. :)
lazycocos
05. 11. 2010 11.16
sej ni čudno da nas pol tako politiki "nategu-jejo" če smo tako blesav narod
kittyholl
05. 11. 2010 10.43
Mene skrbijo ljudje, ki so zmožni na tako sumljiv način priti do živali.
alterego
05. 11. 2010 10.42
v zavetišču na Gmajnicah je kužkov na pretek, kaj za vraga žene ljudi, da jih naročajo iz Kameruna?
mayanagaya .
05. 11. 2010 10.37
ti oglasi o buldogu so na bolhi standard.... VURS pa kot po navadi... nima pojma....
malodane
05. 11. 2010 10.37
Dam roko v ogenj, da bodo ti kre.teni, ki so nasedli pri teh psih, na naslednjih volitvah volili enega izmed levega trojčka. Žal je takih v naši državi ogromno. Včasih se mi zdi, da je Slovenija svetovno zbirališče deb.ilov. Tisti, ki imamo nekaj v glavi, pa moramo trpeti z njimi.
tony_abcde@yahoo.com
05. 11. 2010 10.25
To je že klasika. Nizka cena (da ribice primejo vabo), nakazovanje denarja itd. Vse skupaj je zavito v zgodbo (sem se preselil, sem se preselil v tujino, podjetje bo za nas dostavilo tako da ni možen direkten dostop do kupca, ker je pogodba z njimi, če vam ni všeč lahko vrnete in dobite denar nazaj itd.), ki se ponavlja v različnih niansah katerega vzorec je že znan. Gre pa vedno za enako zadevo, ki sliši na ime Nateg. Skratka, če nekdo nekaj prodaja na ta način in je v tujini in mu rečete ni problem imam prijatelja blizu vas in lahko pride pogledat se vam tak prodajalec najprej izgovori na pogodbo, ki ga zavezuje da mora biti prodano na tak način, če pa boste vztrajali bo kmalu postala komunikacija samo še enosmerna.