Slovenija

VIDEO in FOTO: Kangler po zaslišanju na prostosti

Maribor, 04. 05. 2011 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA / Š.Z./J.Đ./P.J./V.L./J.B.
Komentarji
440

Mariborskega župana Kanglerja so po opravljenih hišnih preiskavah in zaslišanjih izpustili na prostost. V pridržanju od devetih ostaja le še ena oseba. Vsi so osumljeni gospodarskega kriminala in korupcije.

V ospredju preiskave naj bi bili lutkovno gledališče in pravoslavna cerkev, mariborska tržnica in pekarna ter posli občine s Športnim centrom Pohorje oziroma koncesijo za gondolo. Policija naj bi tudi zasegla dokumentacijo o zadevah Toplarna in Pohorske livade. V preiskavi so menda znašli še številni manj znani posli in pa dva večja poslovno-stanovanjska objekta Maistrov dvor in Centrum.

V obsežni preiskavi, v okviru katere so kriminalisti izvedli več hišnih preiskav na širšem območju Maribora, je bilo pridržanih devet oseb, ki so osumljene, da so si nezakonito pridobile več kot pet milijonov evrov, je povedal vodja mariborskih kriminalistov Janez Lovrec. Od devetih pridržanih so jih osem že izpustili, ena oseba pa bo čez noč ostala v pridržanju na Ptuju. Po poročanju 24UR ZVEČER naj bi šlo za Vinka Merca, vodjo občinskega oddelka za okolje in prostor.

Ker preiskava še vedno poteka, Lovrec ni navajal nobenih konkretnih imen. Poleg mariborskega župana Franca Kanglerja in direktorice občinske uprave Milice Simonič Steiner pa se med pridržanimi omenja še vodjo občinskega oddelka za okolje in prostor Vinka Merca, direktorja gradbenega podjetja Konstruktor Marjana Pinterja, direktorja komunalnega podjetja Snaga Ivana Hajnška ter lastnika in direktorja gradbenega podjetja MTB Blaža Mlinariča in Viktorja Lednika.

Kangler na zaslišanju
Kangler na zaslišanju FOTO: Mia Media

Z zbiranjem obvestil začeli že leta 2008

Kot je dejal Lovrec, so z zbiranjem obvestil v zvezi s sumom storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala in korupcije začeli že leta 2008. "Sumi se navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so se v zadnjih letih izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalne skupnosti, organov državne uprave in gospodarskih družb," je dejal. "Iz do sedaj zbranih obvestil izhaja, da povzročena premoženjska škoda oziroma korist znaša preko pet milijonov evrov," je dodal.

Preiskava teče v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine, sprejemanja koristi in dajanja daril za nezakonito posredovanje, zlorabe uradnega položaja ali pravic, oškodovanja upnikov in zlorabe položaja ali pravic.

V preiskavi aktivno sodeluje tudi okrožno državno tožilstvo v Mariboru, katerega vodja Drago Šketa je pojasnil, da so današnje hišne preiskave le "vrh ledene gore", saj so pred tem izvedli že številne prikrite preiskovalne ukrepe.

Ob tem je zavrnil očitek odvetnikov mariborskega župana, da je zaseženo gradivo brezpredmetno, saj do akcije prihaja tri leta po domnevno kaznivih dejanjih. Šketa je poudaril, da preiskava poteka v skladu z določenimi časovnimi okvirji postopka. Lovrec pa je dodal, da je primer "obširna in strokovno zahtevna zadeva", ki zahteva svoj čas.

V današnji zaključni akciji obsežne kriminalistične preiskave na področju korupcije in gospodarskega kriminala je sodelovalo 116 kriminalistov in policistov iz vse Slovenije. Izvedli so 25 hišnih preiskav pri devetih fizičnih in petih pravnih osebah, na še 20 lokacijah pa so zasegli poslovno in uradno dokumentacijo.

Preiskava se nadaljuje

Kriminalisti so z mariborskim županom Francem Kanglerjem preiskali prostore njegove pisarne na Mestni občini Maribor, kjer so že dopoldne začeli preiskavo tudi pri direktorici mestne uprave Milici Simonič Steiner.

Najprej so bili kriminalisti v stanovanju, kjer ima mariborski župan prijavljeno stalno bivališče. Zatem so šli na Kanglerjevo posestvo v Dupleku, kjer je bil tudi Kangler. Okoli 13.30 so se kriminalisti in Kangler z odvetnikom odpravili naprej do občine, kjer so skupaj z županom v njegovi pisarni zbirali dokumentacijo. Poleg tega so tudi pristojne službe na občini zbirale dokumentacijo. Pregledali so tudi njegovo službeno vozilo.

Kangler je ob prihodu na sedež mestne občine v družbi kriminalistov dejal, da gre za neumnosti in velike laži. "Mislim, da bo čas pokazal svoje. Gre za neke stare zadeve v zvezi z gondolo, zavetiščem za živali, pravoslavno cerkev in lutkovno gledališče," je dejal Kangler in ob tem le še dodal, da je bil pri tem omenjan tudi nekdanji minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar.

Gre za velik politični konstrukt levice proti meni, saj se ve, da bodo jeseni verjetno volitve, pa je po koncu preiskave v pisarni mestne občine dejal Kangler. Kot je še dejal, je že marsikaj doživel v tej državi, tega pa še ne.

Kot Društvo za varstvo in proti mučenju živali Maribor smo le pogodbeni uporabnik prostorov zavetišča in nismo bili vpleteni v postopke izbire izvajalca gradbenih del. V zavetišču pravijo, da jih kriminalisti niso obiskali

"Nimam pojma, o čem govorite. V moji pisarni so zasegli samo računalnik, nobenega drugega dokumenta. Ničesar drugega niso našli, še najmanj pa kakšen denar," je Kangler odvrnil na vprašanje, da policija deveterico pridržanih sumi, da so nezakonito pridobili več kot pet milijonov evrov.

Kangler je še dejal, da bo preiskava pokazala, da nihče ne more govoriti niti o petih evrih, kaj šele petih milijonih evrov. "Vse, kar je bilo zaseženo, je regularno. Zasegli so mi tudi plačilne naloge za stanovanje pod Pohorjem, ki ga je plačevala žena, za kar so jim bili posredovani vsi dokazi," je dejal Kangler, ki je trenutno še vedno v policijskem pridržanju.

Mariborski župan je še dejal, da je bil danes tudi prvič obveščen o telefonskih prisluhih, zanima pa ga, zakaj niso pristojni organi ukrepali že pred dvema letoma, ko so prisluhe dobili. "V kakšni državi pa živimo. Zanimivo je, da preganjajo samo desničarje in tiste, ki so včasih kritični do vlade," je še dejal župan Kangler.

Policija pred Kanglerjevo hišo
Policija pred Kanglerjevo hišo FOTO: Simon Neuvirt

Zasegli tudi ptičjo hišico

Kanglerjev odvetnik iz Odvetniške družbe Čeferin Marko Bošnjak je po hišni preiskavi v Dupleku povedal, da so policisti iskali dokaze za kazniva dejanja izpred treh let. Med drugim v zvezi s projektom izgradnje Pohorske vzpenjače, Lutkovnega gledališča in pravoslavne cerkve v Mariboru.

Kot je dejal, se županu zdi nenavadno to, da so policisti preiskave opravili šele sedaj, saj je iz zahteve za preiskavo razvidno, da so mu prisluškovali že leta 2009, morda pa tudi leta 2008. Odvetniku se zdi sporno tudi to, da so sedaj uporabili dokaze izpred treh let, saj je treba po dveh letih posnete dokaze bodisi uporabiti za nadaljnje postopke ali pa jih uničiti.

Na Kanglerjevem posestvu so policisti med drugim preiskali tudi bližnje drevo in zasegli ptičjo hišico, v kateri je imel Kangler montirano nadzorno kamero. V njej so sicer shranjeni le posnetki dogajanja za kratek zadnji čas, je še povedal Bošnjak.

Policija pa je potrdila, da so kamero zasegli kot dokaz v nadaljnem postopku. Ni jasno, ali so dokaz posnetki ali kamera kot taka, ki bi lahko bila še eno od daril, ki jih je Kangler prejel s strani gradbenih baronov.

Da je hišna preiskava tudi na Upravni enoti Maribor, je okoli 10.30 potrdil načelnik Željko Vogrin. Povedal je, da so zasegli dokumentacijo glede gradbenih dovoljenj zaradi investicij MTB, Maistrovega dvora investitorja KBM Invest iz skupine Nove Kreditne banke Maribor, nedokončanega poslovno-stanovanjskega objekta Centrum izvajalca MTB v stečaju, Azila za živali in objekta pod Pohorjem na Lackovi cesti. Na KBM Invest ni hišnih preiskav, je sporočil tiskovni predstavnik Andrej Krajner.

Kanglerjevo posestvo
Kanglerjevo posestvo FOTO: Mia Media

SLS: Pristojni organi naj opravijo svoje delo

Iz SLS, katere član je Kangler, so sporočili, da, kot v vseh primerih, tudi v tem pričakujejo, da bodo pristojni organi svoje delo opravili korektno in profesionalno. Predvsem pričakujejo, da preiskovalni organi ugotovijo, kar morajo ugotoviti – ali naj dokažejo sume v sodnem postopku ali naj vsem tistim, ki so jih preiskovali "v soju žarometov in kamer“, operejo ime. Sicer pa današnje preiskave niso mogli bolj podrobno komentirati, saj so vse informacije o njej dobili zgolj preko medijev.

Policija je zoper Kanglerja že dvakrat podala kazenski ovadbi

Zoper Kanglerja so sicer policisti na tožilstvo že podali dve ovadbi. Prvo novembra lani zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Šlo naj bi za gradnjo doma za ostarele Dom pod gorco v Mariboru. Gradnjo je vodilo podjetje, ki sta ga ustanovila mariborska občina in stanovanjski sklad. Tožilstvo je takrat potrdilo, da je prejelo ovadbo zoper štiri osebe.

Drugo ovadbo so na tožilstvo podali januarja letos zaradi suma zlorabe položaja in nevestnega dela v službi. Šlo naj bi za posle iz leta 2008, povezane z nakupom zemljišča za Toplarno, ki jih je Komisija za preprečevanje korupcije že označila za koruptivne. Z zlorabo položaja in nevestnim delom pa naj bi občino oškodovali za skoraj šest milijonov evrov. Pri poslih sta sodelovala še MTB in MIK. Tožilstvo naj bi poleg župana takrat ovadilo še štiri osebe.

Kangler je v preteklosti vse obtožbe zanikal. Prepričan je, da niti za eno od kazenskih ovadb glede zgoraj očitanih dejanj ne bo odgovarjal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (440)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nada88
10. 05. 2011 16.33
župani so tudi pravi .kradejo kolk se le da..
lojzefabjan
05. 05. 2011 21.43
vsi župani, vsi enakopravni (pač odvisno od velikosti občine)
crnkamn
05. 05. 2011 19.24
tomo2: Pravilno, da se lotijo preiskovanja tudi županov, tam je po moje še več korupcije kot na državni ravni. Župani so danes pravi šerifi , ki lahko delajo kar hočejo. Upam, da bo zdaj , ko je odšla BB, šel kak postopek dejansko skozi in bo kdo tudi obsojen.Pod BB so lovili predvsem kurje tatove. Kdaj bodo zaprli Jankovica, ki je poplavno zemljo, spremenil v zazidljivo, kupil jo je pa njegov sin preko ciprskega podjetja katera direktorja sta dve zenski iz cipra, sam je pa solastnik? Glede Brezigarjeve pa samo to: Ce imas tozilke (Hrastar) ki nacrtno zavirajo preiskave, in sodisca ki ljudi spuscajo oziroma ne izpeljejo niti ene sodbe ce gre za privrzence komunizma in liberalne demokracije potem generalna tozilka ne more cisto nic, lahko samo vpije o nepravilnostih, ravno tako kot to pocne racunsko sodisce, za ene zakon velja in se jih preiskuje druge, se pa se povoha ne. Sam toliko o dvolicnosti levicarjev!
MAJOH
05. 05. 2011 08.40
Prazno in nekonstruktivno debatiranje levih in desnih. Dokler mu kaj ne dokažejo je nedolžen.
tomo2
05. 05. 2011 08.10
A si lahko nekdo z župansko plačo v tako kratkem času legalno pridobi toliko premoženja?
tomo2
05. 05. 2011 08.08
Pravilno, da se lotijo preiskovanja tudi županov, tam je po moje še več korupcije kot na državni ravni. Župani so danes pravi šerifi , ki lahko delajo kar hočejo. Upam, da bo zdaj , ko je odšla BB, šel kak postopek dejansko skozi in bo kdo tudi obsojen.Pod BB so lovili predvsem kurje tatove.
M-B
05. 05. 2011 07.09
Ubogiga Franca jebete kot generala Majstra.
GRAJENA
05. 05. 2011 06.59
je lahko drugačen če je hodil v kadetnico zapret za 20 let. samo prinas bo on tožil državo čez 2.leti ker imamo zanič sodstvo sodstvo ki obira malega človeka ki vkrade 1.kg kruha
mamica55***
05. 05. 2011 06.55
Tisti vodilni v podjetju ali župan občine, ki sebi ni sposoben nič pridobiti z dohodki-lačo, ki jih ima potem tudi za zaposlene v firmi ali občane ki jim županuje ne bo naredil nič. Očitno se je zameril . . . . komu že?
matej1111
05. 05. 2011 06.54
Vse župane raziskat! Od prvega do zadnjega, od levega do desnega! Toliko masla, kot ga imajo ti ljudje ga nima noben! To je mafija z odvetniki vred! Ti ljudje nam uničujejo državo!
ORIGINAL1970
05. 05. 2011 06.41
Mislim meni je pa to kar nekaj zdaj ko je nekaj naredil in že nekaj sumijo kaj ima od zadaj....meni ima čist normalno lepo hiško ne pa eni neke vile .Naj raje zakaj druga bolj skrbijo kot pa zdaj za Kanglerja brigajo se naj raje da bo imel vsak službo in denar .Pa pri Kanglerju vidiš tol policajev in kriminalcev kot da bi se zgodil umor mislim bolano eh pustitega raje namiri .
blankaa
05. 05. 2011 06.36
Pa pomislite koliko županom se današnje dni tresejo hlače.....
blankaa
05. 05. 2011 06.35
Vse mu bodo pobrali, ga strpali v čuzo, familijo pa v najemno stanovanje.............stanje pred politično kariero ps; pa v Novalja --PAG ,tam ga imajo za carja, gotovo ma še kaj tam skrito, kupljeno GO; GO GO; policija
ibra177
05. 05. 2011 02.55
Sramota res!! Če njega preizkujejo, potem naj grejo še k BORISU POPOVIĆU ki dodeljuje vse gradbene posle podjetju GRAFIST..in gospodu ZORANU JANKOVIĆU..njih pa ne bo noben preizkal...to je ta naša politika in upam da bojo ljudje pokazali več pameti kot so jo na zadnjih volitvah
luna90
05. 05. 2011 01.31
in spet ste vsi najbolj pametni! kje v politiki pa je postenost? pa kaj koga briga kje on stanuje, pa kaj ce je v dogosah tak lep vodomet in ima stanovanje na Pohoru in morju...hvala bogu! pa kaj ce si je toliko usluzbencev nabral iz svojega kraja, saj si vsak raje postavi na delovna mesta svoje ljudi kot pa tuje!
Ivan Kobal
05. 05. 2011 00.34
Ubogi Franca. Itak verjamemo, da gre za politični konstrukt. Le od kod mu bajta, stanovanje in vikendice na Pohorju in morju? Od policijske plače in skromne županske že ne, od mastnih provizij valjda. Zdaj pa se ve, da tip samo navidezno stanuje v Mariboru in da je lažnivec, ker sicer ne bi smel kandidirati v Mariboru. Zato pa si je dal postaviti tako lep vodomet na Dupleški cesti v Dogošah.
Spetsnaz
05. 05. 2011 00.06
Kangler po zaslišanju na prostosti HAHAHAHAHAHAHA MA DEJ GA KAKAT!!! KDO JE PA V ZAPORU???? CIGO JURIC, KER JE UKRADEL ZUPNIKU PET METROV BAKRENEGA ZLEBA?
pkorosec
04. 05. 2011 23.58
V Kanglerju je tolko poštenosti, kot je v romskem naselju čistoče. Viole ga pa še podpirajo ... no to zadnje niti ne preseneča.
ughiue
04. 05. 2011 23.46
te aretacije so navadna farsa.iz ljudi se delajo norca,tem kradljivim kravatarjem se nebo nč zgodilo.nikol.pozivam narod nej vzame pravico v svoje roke.za zmeraj
tirko
04. 05. 2011 23.37
no, pa imamo po lopati še čisto kanglco...