Slovenija

Hiša hospic v vse večjih finančnih težavah

Ljubljana, 17. 11. 2012 22.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če od države ne bodo dobili nikakršnih zagotovil o financiranju v letu 2013, se lahko zgodi, da bo edina hospic hiša v državi, konec leta morala zapreti svoja vrata, opozarjajo v Slovenskem društvu hospic.

Skrb za umirajočega
Skrb za umirajočega FOTO: Reuters

Nad hišo hospic, edino tovrstno hišo v Sloveniji, v kateri skrbijo za umirajoče bolnike, se zgrinjajo temni oblaki. Če ustanova od države ne bo dobila zagotovil o financiranju v letu 2013, bo hiša konec leta najbrž morala zapreti svoja vrata, opozarjajo v Slovenskem društvu hospic.

Denar, ki je bil preko zdravstvene zavarovalnice že sredi leta 2010 rezerviran za zdravstveno oskrbo umirajočih v hiši, namreč njihovega računa do tega trenutka še ni dosegel.

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da se od otvoritve hiše hospic naprej trudijo najti način za financiranje njihove dejavnosti. Ta namreč ni registrirana kot zdravstvena dejavnost. Na sestankih s hospicem so tako iskali pot financiranja njihove dejavnosti, ki bo zakonita in sistemska.

Hospicu so zato predlagali sodelovanje z negovalno bolnišnico Sežana in kasneje tudi z negovalno bolnišnico v Ljubljani. Ker nobena od predlaganih rešitev za hospic ni bila sprejemljiva, velja zadnji predlog, da se oskrba umirajočih v hospicu izvaja na podlagi koncesije za izvajanje institucionalnega varstva v okviru Nacionalnega programa socialnega varstva do leta 2020, ki ga bo ministrstvo za delo predvidoma še letos poslalo v DZ.

To so potrdili tudi na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve in dodali, da je načrt, da bi DZ ta program tudi sprejel še v letošnjem letu.

V delu, ki se nanaša na oblikovanje mrež socialno varstvenih storitev, bodo med drugim določili tudi obseg in število mest v mreži izvajalcev kratkotrajnih namestitev institucionalnega varstva. V okvir te mreže pa bi lahko vključili tudi izvajalce oskrbe umirajočih bolnikov.

Na tej podlagi bi lahko ministrstvo za delo v prihodnje podeljevalo koncesije tudi za tovrstno oskrbo, financiranje zdravstvenih storitev pa naj bi bilo krito iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), pojasnjujejo na ministrstvu. Kot ocenjujejo, bo prve koncesije možno podeliti že v drugi polovici prihodnjega leta.

Po navedbah ministrstva se je hiša hospic prijavila tudi na razpis za sofinanciranje dopolnilnih programov socialnega varstva, vendar zaradi neizpolnjevanja razpisnih kriterijev sredstev iz tega naslova v letošnjem letu ni pridobila.

Na ZZZS so sicer pojasnili, da je bilo s splošnim dogovorom za pogodbeno leto 2010 načrtovano financiranje programa hospic preko Bolnišnice Sežana. Na koncu se Bolnišnica Sežana ni odločila za izvajanje tega programa in sredstva niso bila porabljena za ta namen. Ker ZZZS nima "rezervacij", so se z neporabljenimi sredstvi financirali drugi prioritetni zdravstveni programi.

V Slovenskem društvu hospic v pozivu za donacije sicer navajajo, da je v letošnjem letu njihov edini proračunski financer Mestna občina Ljubljana (MOL), vendar to predstavlja le deset odstotkov potrebnih sredstev na letni ravni. Tako se financirajo iz oskrbnin, ki znašajo 800 evrov mesečno. Finančno situacijo pa poskušajo reševati tudi z donacijami. Med drugim so zanje na dobrodelni stojnici v organizaciji podjetja Žale v sodelovanju s Svečarstvom Jurkovič v dneh okoli 1. novembra s prodajo 4950 sveč zbrali 3250 evrov.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta so v hiši hospic oskrbovali 89 umirajočih bolnikov, povprečno so bili pri njih v oskrbi 29 dni. Pri tem je bilo 63 odstotkov uporabnikov iz mestne občine Ljubljana, 32 odstotkov pa jih je bilo mlajših od 65 let.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicvic
18. 11. 2012 17.15
+10
Hiša Hospic je bila zapuščina za ravno ta namen. Nemorem verjet, da tako govorite o tem, saj to je za umirajočo osebo, katera v bolnici nima več pravega mesta, domovi zasedeni. Zadnje dni si vsak človek zasluži spodobne . Kje so vaša čustva, do tistih, ki nas zapuščajo??????
faronika
18. 11. 2012 15.28
+2
tona naj pa na cesti preživi zadnje minute do večnosti!!
Tonček Balonček
18. 11. 2012 15.47
-4
Gre za to, d aje enodgovorno delati neke de luxe projekte, potem pa jamrati, da je država kruta!! Naj rešujeo tiste na ecstah, ja! Saj so maksimalno plemeniti!Kot da reveži niso onkološki bolniki in nimajo dostojanstva kot stare dame in gospodje!
faronika
18. 11. 2012 16.29
+9
tak projekt bi moral biti sprejet z vsem dolžnim spoštovanjem!! sredstva v nobenem primeru ne bi smela biti problem,glede na to,koliko denarja so na vsakem koraku pokradli modeli opcije,ki jo zagovarjaš!
faronika
18. 11. 2012 16.43
+4
p.s. objekt MORA biti super de luxe...saj niso gradili zavetišča za bretdomce!!!
Tonček Balonček
18. 11. 2012 21.13
-1
Zakaj pa za brezdomce, terminalne bolnike v letih, ne bi zgradili objekta? A njih naj pa kar mraz pobetre ali kao? Poetm sem pa ajz krut!!ZAkaj takšno spreneevdanje?Kje umirajo pa tisiti, ki niso v Hospicu? PA razne stare mamce po HAlozah in še kej, te še nikoli niso slišale za Košitrejo in Hospic, pa imajo tudi razne bolezni na stara leta!
faronika
18. 11. 2012 22.17
+1
ne.ne! sploh ne!! samo tvojo retoriko plonkam! zakaj te pa tako moti??
faronika
18. 11. 2012 14.28
+6
pozovite civilno iniciativo....,če najdemo denar za vsakega človeka...ga bomo še za tako plemenito dejavnost,ki se v hospicu izvaja!
Tonček Balonček
18. 11. 2012 13.50
-6
TA Hospic me spominja na situacijo, ko bi namesto menze in hostla ter zavetišlča nekdo psotavil deluxe restavracijo ter hotel z marmornimi kopalnicami, potem bi pa ugotovil, d aje to zelo drago in in bi terjal donaciej ter državnid enar, ker sicer je pa zelo grdo, d ane pomagajo revežem, ki so ogroženi! ZAkajs o šli delat takšno vilo prve kategorije, kt da žše umiraš, rabiš ne vem kakšno fasado, okna, štenge,s treho it, to ti ne pomeni nič! Saj je lahko estetsko, prijetno in primerno tudi če ni razkošno! PA saj niso gradili "Lafhausa", čeprav tako izgleda! Hohštaplarija!
lotmerzanec
18. 11. 2012 11.12
-16
Naj se registrirajo kod dom za ostarele saj drugega niso! Tudi v domovih za ostarele ljudje umirajo takšno je pač življenje!! Oni pa hočejo biti neka posebna "hiša za umiranje" nevem zakaj? V Sloveniji smo tako navajeni nekaj naredimo potem pa naj država da denar,da bo to tudi preživelo! Država pa smo mi vsi!!!
Tonček Balonček
18. 11. 2012 13.28
-5
Točno to je! Neke dame, kis e imajo za nekakšne plemenite stare gospe, so so mislile, d aizumljao ne vem kaj, gre pač za nek standarden dom starejših občanov, pocukran z leporečjem, in "kao" poduhovljenim umiranjem, ki naj bi tam potekalo! NA njihovi speltni starni eš statuta ni, še manj cenika! Nič, smao nekaj leporečijo, da jim država ne daje denarja! In iz umiranja bi radi napravili teater zase!
HIPOKRATKA
18. 11. 2012 10.23
+10
Čigava lastnina je hiša Hospic? Društvo Hospic naj poizkuša dobiti koncesijo za opravljanje te humane dejavnosti, ali pa se kot dislocirana enota vključi v katerega od domov za ostarele ali katero od bolnišnic. Sigurno pa je ljudje, ki v njej bivajo, tudi poravnavajo stroške, ali pa njihovi svojci. Je pa zagotovo nujno urediti status in tega društva in prebivalcem hiše. Vsa zahvala pa sigurno gre ljudem, ki tam delajo.
Spedi
18. 11. 2012 10.17
-3
Bil bi že čas, da ga zaprejo. Saj ni nič drugega kot doniranje sredstev vodstvu ki si pridno polni svoje žepe. In smo pri še eni zgodbi, ko uspešen začetek doživi pokraden konec. Kratko pa potegne ljudstvo oz. umirajoči, ki potrebujejo paliativno oskrbo, ki pa jo en skoraj ''privatni'' zavod ne more več nuditi, ker so mu v interesu bolj kot umirajoče duše zaslužek na njihov račun. Dol z direktorico in takim vodstvom. Sram jih je lahko, da se koristijo z denarjem namenjenem ljudem na smrtni postelji, ko večina umira v žalosti in mukah! Svojci bi v tistih trenutkih dali zadnje evre le da bi preprečili tako umiranje. In ravno v teh ''nezavednih'' trenutkih Hospic najlažje potegne še kak donatorski evro od njih.
pika50
18. 11. 2012 10.29
+8
Kaj imaš kakšne dokaze za svoje trditve ali pljuvaš vse povprek?
TSVP
18. 11. 2012 11.29
+12
Ne govori neumnosti. Iz prve roke vem, da je za umirajoce in svojce odlicno poskrbljeno. Imajo drugacen in lepsi pristop. Tudi za pokojnika je lepo in s polno dostojanstva poskrbljeno. Po smrti cloveku ne dajo rjuhe cez glavo. Svojci se lahko od svojega dragega poslovijo na dostojen nacin. Meni so tisti ljudje tam veliko pomagali, ko sem izgubila svojega bliznjega. Lahko je govoriti na pamet, v kolikor nisi soocen s taksno hudo izgubo. Sramota je, da hisa hospic sploh dozivlja taksno usodo... Drzavi bi moglo biti v interesu, da ohrani tak tip ustanove. Mar bi spremenili placevanje vrtcev, da bi bilo vse placljivo - domovi in taksne ustanove bi mogle bit zastonj...
Tonček Balonček
18. 11. 2012 13.30
-6
Seevda imajo drugače in lepo poskrbljeno, saj gre za andstandard, ampak tega emnda ne bo palčeval proračun, bodo mogoče izžrebali, koga bodo sprejeli in koga ne, kakšne kriterije imajo?! Gre za polzasebni "zavod", netransparenten, popolnoma!
rolica
18. 11. 2012 10.14
+7
Vsaka država ima hospic....zgleda da si slovenci tega ne zaslužimo oz kaj to rabi Sloveniji saj nas ne more doleteti taka smrt pa vendar jih za rakom umira vse več,sramota da ne moreš niti dostojanstveno umreti.Se vidi na vseh področjih koliko država ceni svoje državljane!!
Glas-ovir
18. 11. 2012 09.09
-6
Važno, da se je Janković fotografiral ob odprtju te ustanove.
Tonček Balonček
18. 11. 2012 08.13
-8
Gre za nek nadstandardni dom upokojencev. Po kakšnih kriterijih in kdo sprejema oskrbovance, ne ve pravzaprav nihče, čeprav naj bi načelno sprejemali le terminalne bolnike. Ko si tam, vidiš jih je nekaj kar v dobri kondiciji in nič ne umirajo! In me prav zanima finančni status svojcev teh oskrbovancev. In kamorkoli pogledaš v zvezi s Hospicom, povsod so le vabila za donacije in prispevke! V vsakem domu starejših občanov imajo tudi paliativno oskrbo, tu Hospic ne orje nikakršne ledine, ampak kar nekaj izsiljuje od države!
rolica
18. 11. 2012 10.10
+1
TSVP
18. 11. 2012 11.33
+5
To si pa tako falil mimo Toncek. Oskrbovanci so sprejeti na podlagi mnenja specialista npr onkologa, da ima bolnik pred sabo najmanj 6 mesecev zivljenja. Tudi ne ponudijo hospica vsakemu, ker je financni zalogaj kar velik - cca 800, 900 eur mesecno. V kolikor bolnik zivi vec kot 6 mesecev, poda mnenje hisni (v hospicu) zdravnik in odredi, ce se bolniku podaljsa bivanje v hisi se za 6 mesecev ali pa se mu najde prostor v domu upokojencev. Bolniki imajo tam individualno oskrbo in se res pocutijo lepo... Pa tudi za svojce je cudovito in s polno socutja poskrbljeno. Ne govori neumnosti dokler ne ves kako je. S tem zalis vse, ki smo hisp hospic zacutili...
TSVP
18. 11. 2012 11.47
+3
Aja v domu starejsih obcanov je paliativna oskrba, s tem, da so ljudje na koncu zivljenjske poti nagneteni v eni sobi. V hisi hospic ima pa vsak bolnik svojo sobo in svojo sestro. Z njim so enaki ljudje od prihoda do konca. Ze velika razlika med domom in hospicom je v tem, da je veliko bolj poskrbljeno za higieno. Ko prides v hisp hospic te ne zadane slab vonj... Prijaznost oseb je na vrhuncu in se res cudim, da lahko zmotejo toliko dobre volje...
Tonček Balonček
18. 11. 2012 13.35
+0
800-900 EUR ni niakkržšen fascianntni znesek, pskrbnina v najvišji katergoriji je čez 1000 EUR, seevda pa ti pripada DPP! Nič nisem falil mimo, takšnih z mnenjem onkologa je na tisoče, lepo te prosim!In mnenje napiše osebni zdravniik, ne onkolog!!! PA zakaj naj bi država, emsto itd, zdaj subvencionirali nek Hosapic? A ostali anj pa kar v smradu in gnusu umirajo, pa kako si perdstavlajte enake pravice? A nadstandasr naj pač financirajo svojci ali kdorkoli, tudi kopalnice ins tanovanaj imamo različno urejene, pa ne prosimo za subvenciej države?! Pojdite enkrat v kakšno ustanovo, kjer umirajo in vedetirajo mljudje, ki se sploh en odzivajo več, tu jih pol evselo hodi naokrog, berejo, TV gledajo, klepetajo itd. In iz vsega skupaj te razen Koširjebve ind ruge sebi ustvarjajo teater, kot kakšne mrhovinarke!!
devote
18. 11. 2012 00.39
+11
zakaj ni takšna ustanova enostavno na trgu? a res ni povpraševanja po tej oskrbi, pa toliko smrtno bolnih in umirajočih ? niti iz tujine ne ,al kako?. za vsako stvar država, država, država... če je povpraševanje lahko vsakdo preživi na trgu in ne rabi države. država naj samo ukine davke takim ustanovam, ker je verjetno v celotnem družbenem interesu etična oskrba umirajočih.
Explainator
18. 11. 2012 09.52
+4
kako na trgu? kdo bo pa plačeval? take stvari morajo biti zastonj oz. iz davkoplačevalskega žepa od tebe, mene oz. vseh državljanov.. če bi dal na trg, bi tja hodili umirajoči samo bogatih, revni bi jih pa kar direkt na žale peljali
devote
18. 11. 2012 12.32
+1
jaz bi uredil 50/50. 50 % bi se financiralo iz koncesije, ostalo privat. enako bi morale biti organizirane bolnišnice. poskrbljeno bi bilo za revne in za bogate.
serckosec
17. 11. 2012 23.30
+11
spet se je pokradlo
pika50
18. 11. 2012 10.31
+1
Kaj se je pokradlo? Saj sistemskega financiranja nikoli ni bilo.