Slovenija

Hiša hospic išče partnersko ustanovo

Ljubljana, 15. 02. 2013 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hiša hospic bo skušala poiskati ustanovo, bodisi bolnišnico bodisi dom za starejše, prek katere bi lahko prišla do sredstev za delovanje, dokler ne bodo razpisane in podeljene koncesije iz socialnega varstva.

Hiša hospic se že od začetka delovanja srečuje s težavami pri financiranju, zaradi česar ji je grozilo tudi zaprtje. Predsednica Slovenskega društva hospic Tatjana Fink se je danes na temo financiranja hiše hospic, edine tovrstne hiše v Sloveniji, v kateri skrbijo za umirajoče bolnike, sestala z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in ministrom za delo, družino in socialne zadeve Andrejem Vizjakom.

Po sestanku je povedala, da upa, da so našli skupno kratkoročno rešitev. Po njenih besedah bodo skušali najti ustanovo, ki je nosilec dejavnosti neakutne bolnišnične obravnave, in z dogovorom omogočili, da bi hiša hospic lahko prišla do sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za zagotavljanje zdravstvenega dela oskrbe hudo bolnih. Slovensko društvo hospic se je za financiranje že dogovarjalo s Splošno bolnišnico Sežana, vendar do partnerstva ni prišlo.

Skrb za umirajočega
Skrb za umirajočega FOTO: Reuters

Hiša hospic sicer čaka na razpis ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in podelitev koncesij iz socialnega varstva. Vizjak je po sestanku povedal, da je nacionalni program za socialno varstvo, ki je podlaga za razpis koncesij, trenutno na vladi. Pojasnil je, da je program v DZ mogoče sprejeti v mesecu ali dveh, v enakem času pa je nato mogoče dobiti tudi rezultate razpisa. Dodal je, da se bodo potrudili, da bodo koncesije podelili še prej jesenjo.

"Moram pa opozoriti, da bo verjetno interesa za kratkotrajne namestitve več, kar pomeni, da bo tudi ta okoliščina, ki jo bo hospic moral upoštevati," je povedal Vizjak in dodal, da je virov financiranja za hospic več. Po njegovih besedah sredstva omogočajo tudi programi socialnega varstva. "Tudi tu bomo pozorni, da bodo kriteriji pri izboru nediskriminatorni do te dejavnosti oziroma hiše," je napovedal.

Gantar je po sestanku povedal, da bo potrebnega še precej dela za ureditev paliativne oskrbe za celotno državo. Po njegovih besedah bo v tem času nekoliko težje iskati rešitve, predvsem zaradi težav s financiranjem. "Na drugi strani pa mislim, da te aktivnosti potekajo že nekaj časa in da tudi neka rešitev v doglednem času za to bo na nivoju države," je pojasnil.

Glede nadaljnjega financiranja hiše hospic je povedal, da so s strani ministrstva za kratkoročno financiranje zagotovljena sredstva v okviru splošnega dogovora, ki velja za zdravstvo. Opozoril pa je, da v Sloveniji trenutno ni mogoče financiranja v celoti preložiti na obvezno zdravstveno zavarovanje.

V društvu hospic opozarjajo, da znesek, ki ga dobijo na podlagi splošnega dogovora, še zdaleč ne omogoča izvajanja zdravstvenega dela programa. "Zato podelitev koncesije s področja socialnega varstva v taki nizki višini sredstev za zdravstveno nego v hiši hospica nikakor ne reši problema financiranja zdravstvenega dela oskrbe hiše," so v društvu zapisali v sporočilu za javnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 02. 2013 12.46
IMAMO CENTRE ZA SOCIALNO DELO,ZAKAJ LE TI NE ODGOVARJAJO IN SKRBIJO ZA TO STRUKTURO PREBIVALSTVA,MAR NE POMENI ; CENTER ZA SOCIALNO DELO SKRBI ZA LJUDI KATERI NISO SPOSOBNI SAMI ŽIVETI,ALI SO CENTRI NAMENJENI SAMO LOPOVOM,IZKORIŠČEVALCEM IN LENUHOM,ALI IMA PRAVICO DO SPODOBNEGA ŽIVLJENJA SAMO LENUH V NAŠI SLOVENIJI,
resslovenka
16. 02. 2013 09.52
+1
Vsa abotnost naše družbe do tega vprašanja se je pokazala včeraj . V včerajšnjem prispevku ob obisku ministra za zdravje in spremljajoče garniture. Bogato obložena miza v Hospic-u, gospa, ki mu navrže, da se lahko vsi znajdemo v podobni situaciji, Mrk obraz g. ministra ob tej pripombi ter vladni avtomobili v katere se posedejo naši "vrli" verjetno z grenkim priokusom (če imajo kaj srca in vesti). Ter spet veliko besed kako bomo poizkusili, pomagali, poiskali sistemsek rešitve glede na vse bolj bližajoči vseslovenski problem. Ljudje se staramo, na otroke pa tudi ne gre računati, da nam bodo stali 24 ur ob strani, ko bomo obnemogli. Pri srcu me je zaskelelo in izginilo še tisto malo spoštovanja do ljudi, ki krojijo mladost, zrelo obdobje in starost te dežele!
REALA
16. 02. 2013 08.26
+2
Seveda,NOVOPEČENI KAPITALISTI,FEUDALISTI....jim je malo mar za umirajoče sodržavljanje.Vidite,to je rezultat plebiscita....to je cena osamosvojitve....Beograda ni več..kam odhaja,kam odhaja denar.....S M R T KAPITALIZMU...
krtaca15
16. 02. 2013 09.01
+1
HooplaToopla
15. 02. 2013 21.16
+3
Naj se z vlado povežejo. In začnejo še žive voziti v krematorij. Oziroma kaj se nam obeta v tejle usrani državi?
abcc
15. 02. 2013 14.32
+1
upam da jim uspe
vicvic
15. 02. 2013 13.48
+2
Upam, da se najdejo sredstva, za edino našo hišo MIRNEGA SLOVESA velika bila bi škoda, in zapustnikov namen je bil izničen.
CandySkull
15. 02. 2013 13.25
+4
Še človeku, ki je napisal knjigo svojega življenja......noče država pomagat..............sramota!