Slovenija

Nato zaskrbljen glede Slovenije

Ljubljana, 30. 01. 2009 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prekinitev seje parlamenta je tudi na Hrvaškem sprožila burne odzive. Medtem pa Nato skrbi, ali bo Slovenija pravočasno ratificirala protokol o vstopu Hrvaške in Albanije v zvezo.

Poslanci bodo prekinjeno sejo, na kateri naj bi ratificirali protokol o vstopu Hrvaške in Albanije v zvezo Nato, predvidoma nadaljevali prihodnji teden, je napovedal predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Še prej bodo na izredni seji obravnavali nov predlog zaključnega računa proračuna za leto 2007, ki ga je pripravila vlada. Ko bo predlog v državnem zboru, ga bo nemudoma dodelil matičnemu delovnemu telesu, sklical izredno sejo, če bo podana zahteva, za tem pa bo državni zbor nadaljeval z rednim zasedanjem. Gantar pričakuje, da bosta seji sklicani prihodnji teden.

Poslanci SDS so zaradi zavrnitve zaključnega računa proračuna napovedali obstrukcijo, dokler zaključni račun ne bo sprejet. S 53 glasovi za in enim proti so prekinili zasedanje, zato o ratifikaciji za Nato niso glasovali. Ni še znano, kdaj se bo seja nadaljevala. Na fotografiji: Natov helikopter.
Poslanci SDS so zaradi zavrnitve zaključnega računa proračuna napovedali obstrukcijo, dokler zaključni račun ne bo sprejet. S 53 glasovi za in enim proti so prekinili zasedanje, zato o ratifikaciji za Nato niso glasovali. Ni še znano, kdaj se bo seja nadaljevala. Na fotografiji: Natov helikopter. FOTO: Dare Čekeliš



Kot je znano, je na četrtkovi seji pred glasovanjem o ratifikacijah protokolov o vstopu Albanije in Hrvaške v Nato parlamenta prišlo do zapletov. Ker je državni zbor pred tem zavrnil zaključni račun državnega proračuna za leto 2007, je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko napovedal, da na seji ne bodo sodelovali, dokler zaključni račun ne bo sprejet. Zaradi zapleta je bila seja večkrat prekinjena, Gantar pa je medtem sklical tudi sejo kolegija, ki je potekala za zaprtimi vrati. Ko se je zasedanje nadaljevalo, je poslankam in poslancem predlagal, naj sejo prekinejo, kar so s 53 glasovi za in enim proti tudi izglasovali.

Jutarnji list: Janša isceniral prekinitev seje

Odziv hrvaških medijev je bil velik. "Odšli domov, da ne bi glasovali za Hrvaško" in "Janševa diverzija v parlamentu" so naslovi v današnjem Jutarnjem listu, ki podrobno opisuje zaplet v slovenskem parlamentu. "Dramolet v parlamentu se je začel okrog 20.00, in sicer neposredno pred glasovanjem, ko je predstavnik SDS zahteval polurni odmor. Ko se je vrnil, je povedal, da SDS ne more sprejeti glasovanja o Hrvaški in Albaniji, ker prvič v slovenski zgodovini parlament ni sprejel zaključnega računa vlade za leto 2007, ko je vlado vodil Janez Janša," pojasnjuje Jutarnji list.

Do zapleta je prišlo po zavrnitvi zaključnega računa državnega proračuna za leto 2007, ki ga je državni zbor zavrnil z 42 glasovi za in 43 proti.



"Medtem ko je predsednik parlamenta Gantar sklical sejo kolegija, se je na hodniku že sladko smejal Zmago Jelinčič, ki je dejal, da je seja končana. Nekaj po 21.00 so se poslanci vrnili v dvorano ter glasovali o prekinitvi seje," dodaja Jutarnji list. Zagrebški časnik povzema Janševo izjavo, da odločitev SDS nima nobene povezave z odločitvijo o ratifikaciji protokola za vstop Hrvaške in Albanije v Nato. Dodaja, da premier Borut Pahor ni zadovoljen s takšnim razpletom seje, ker je postavila pod vprašaj verodostojnost slovenske politike, ko gre za mednarodno varnost. "Presenečenja nad razvojem dogodkov niso skrivali niti navzoči diplomatski predstavniki držav članic Nata, med katerimi je bil tudi ameriški odpravnik poslov," sklene Jutarnji list.

V ločenem tekstu neimenovani vir iz hrvaške vlade za Jutarnji list trdi, da za informacijami o domnevni grški blokadi hrvaških pogajanj z EU menda stoji Ljubljana. "Sloveniji bi sedaj odgovarjalo, da bi še kakšna država blokirala pogajanja s Hrvaško," je dejal sogovornik blizu vladi. Sicer pa so številni diplomati v Bruslju v četrtek za Jutarnji list ponovili, da bo "Nizozemska zagotovo blokirala odpiranje pogajalskega poglavja o pravosodju, ker je glavni tožilec Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje SFRJ Serge Brammertz ocenil, da Hrvaška ne sodeluje dovolj s haaškim sodiščem". Brammertz je prepričan, da Hrvaška ni predala vseh dokumentov o vojaški operaciji Nevihta, Nizozemci pa bodo verjetno imeli podporo Belgije in Velike Britanije, še piše Jutarnji list.

Swoboda razočaran

Za obstrukcijo naj bi stal Janez Janša, trdi Jutarnji list.
Za obstrukcijo naj bi stal Janez Janša, trdi Jutarnji list. FOTO: Dare Čekeliš

Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda je med obiskom v Zagrebu dejal, da je razočaran nad dogajanjem v slovenskem parlamentu. Ocenil je, da bosta prihodnja dva tedna 'kritična' za hrvaška pristopna pogajanja z EU, če si želi doseči cilj sklenitve tehničnega dela pogajanj do konca leta, ter izrazil upanje, da bosta Ljubljana in Zagreb našla smernice, ki ju bodo pripeljale do rešitve.

Poročevalec EP je dejal, da bo osebno poskusil prispevati k oblikovanju takšnega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, ki bo sprejemljiv za obe strani.

Zvezo Nato skrbi, ali bo Slovenija uspela vstop Hrvaške in Albanije v zavezništvo ratificirati do aprilskega vrha Nata oziroma do prvega obiska ameriškega predsednika Baracka Obame v Evropi, je danes v Bruslju povedala obrambna ministrica Ljubica Jelušič. Skrbijo jih vsi procesi v povezavi s Hrvaško, je dejala in med njimi izpostavila referendum.

Vsi smo razočarani, ker Slovenija v četrtek ni ratificirala protokola o pristopu Hrvaške k Severnoatlantski pogodbi, je še izjavil in dejal, da upa, da gre predvsem za tehnični problem, ki bo kmalu urejen s pozitivnim glasovanjem v slovenskem parlamentu.

Sanader: Zdaj imamo dve blokadi

Predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader pa je izjavil, da pričakuje, da bo slovenski parlament na dnevni red čim prej vnovič uvrstil glasovanje in da bo proces potrditve hrvaškega in albanskega protokola o vstopu v Nato sklenjen.

"Sedaj imamo dve blokadi. Imamo blokado hrvaških pogajanj z EU in blokado ratifikacije hrvaškega protokola o vstopu v Nato. Ti blokadi nista več hrvaški problem, temveč sta postali problem EU in Nata," je poudaril predsednik hrvaške vlade. Kot je še dejal, slovenski blokadi ne bosta ovirali Hrvaške, da konča svoje delo na poti v obe integraciji.

"Upam, da bo slovenski parlament na prihodnji seji sprejel vse tisto, kar Hrvaška pričakuje, to je da svoje probleme ureja demokratično, ne da bi motila evroatlantske povezave," pa je dogajanje komentiral hrvaški predsednik Stipe Mesić.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (333)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primorc489
15. 02. 2009 17.57
ma mislim da so hrvati in albanci oboji dost za jit v nato...mi pa butasti slovenci oz. vladaa ki j en ddrek od dreka blokira wsako drugo državo
starimacek
04. 02. 2009 18.25
naj vlada dela po svoji vesti mislim pa da so dozoreli hrvati za nato.
eeeychiqaa
03. 02. 2009 18.46
hrvaška je že nekako bolj razvita! pa čeprav sam ne maram hrvatov... ampak albanija??????????????????????????
cosmoss
02. 02. 2009 02.52
Kaj se imamo sploh za pogovarjati z hrčkoustaškovičemi.Imamo svoje pogoje in tukaj je narejena črta.
VolilecSI
02. 02. 2009 00.52
EU-hrvaška: 2/0
lijepanasa
01. 02. 2009 23.44
Cijela Hrvatska je pokrajina Slovenije-41 miliona hrvata su manjišina u Sloveniji, a glavni grad Slovenije je Zagreb-hi hi hi i ja znam gluposti pisati-internet sve podneseha ha ha.
bnam 2707
01. 02. 2009 13.30
hrvatina:to je nekaj novega.Odrekamo se Splitu v vašo korist.
Jan Ko?ila
01. 02. 2009 12.16
Istra je cijela vaša. Tu nema spora. I Trst je vaš i Celovec. Čini mi se i da je i split vaš.
bnam 2707
01. 02. 2009 11.48
bogatarit:ravno moji članki imajo zgodovinski temelj in mlada generacija to dobro ve!Članki niso populistični ampak predvsem realni!Je pa res da je mnogo hrvatofilov,ki jim je malo mar za Slovenijo in gledajo samo na svoje koristi v smislu Jelinčičevih trditev! Takih dokazov je veliko in najmanj dva poznam iz EU,ki sta dobila nagrado za svoja stališča! Zgodovina se ni začela 1991 ampak že prej in mirno lahko pogledamo na dogodke od leta 1941 naprej. Kakšne argumente pa imaš ti,da lahko klatiš take neumnosti! Malo si poglej zgodovinske arhive,pa ti bo marsikaj jasno.
kapitalist
01. 02. 2009 10.41
hrvati so rekli tudi da je takrat novozgrajene mejne stavbe v sečovljah na slovenskem ozemlju ( vsaj do takrat je to še bilo ) samo začasno - prav zanima me kdaj ????? če jo sploh kdaj bojo prestavili na svoje ozemlje - še bolj pa me zanima kdo je bil taka BUDALA - da jim je to dovolil - res je moral biti butec ali plačanec HR mejna stavba na SLO ozemlju ??????????????????? od tako pokvarjenih sosedov pa res ne moreš pričakovati nič dobrega- na žalost - zato je potrebno res dobro premisliti za vsako potezo in dovoljenje ko se gre za tako pokvarjenega pogajalca - soseda ki ima večji apetit kot pa usta pokvarjenci hrvaški
Prophet
01. 02. 2009 10.11
bnam2707 upam da večina Slovencev ne razmišlja kot ti kajti poten je to začetek konca! Floskule mečeš kot iz rokava -same laži in zavajaš mlade bralce ki berejo tvoje populistično sranje ki nima temeljev v zgodovini niti z realnim stanjem!!! Najbrž si navaden retardo pa ti drugega tudi ne ostane....
djdj
01. 02. 2009 01.49
bnam 2707 Se strinjam
bnam 2707
01. 02. 2009 00.43
PS:kdor podrobno spremlja zgodovino dogodkov od razpada SFRJ,bo natanko seznanjen z hrvaško zahrbtnostjo do Slovenije in ozemeljskim apetitom te južno balkanske države!,do slovenjskih ozemelj.
bnam 2707
01. 02. 2009 00.37
Mesičeva izjava je dovolj zgovorna....da mediacija za njih ne bo zavezujoča,da se zamrzne vprašanje meje za nekaj let. Se strinjam z kosmatim možem z juga, Vse se lahko zamrzne,tudi članstvo v NATU in vstop v EU za čas zamrznitve! Slovenija ne sme popustiti,ker popravnega izpita ne bo.Tam na jugu pa naj se grejo kar hočejo.Pritiski nekih članic NATA in EU,ne smejo vplivati na Slovenijo,da poklekne in popusti pod pritiski. Argumentov za slovenski NE je več kot dovolj.Dobrikanje lačnega volka v ZG naj bo kot opozorilo pred požrešnostjo...in premetenostjo južno balkanskih sosedov. ko govorijo o skupni zgodovini.....me spreleti srh,saj smo ravno v tej skupni zgodovini izgubili Istro,ki si jo je prilastila Hrvaška! Torej od te skupne zgodovine ni Slovenija imela drugega kot izgubo Istre!Če bi takratni slovenski politiki bili odločnejši,bi danes bilo povsem drugače! Vse pa kaže,da so tudi današnji cagavi in nedonošeni,zavedajoč se ali ne,da delajo v nasprotju z slovensko ustavo! Tudi JJ je v tej združbi,saj se je dokazal,da ne pozna zgodovine!
23
31. 01. 2009 21.18
ti nosko1234 si pa ocitno prespricu pouk geografije kajne? sploh veš kaj je Balkan?
jack.the.ripper
31. 01. 2009 21.10
Suzuki rm250 si Slovenec ali Hrvat?
nosko1234
31. 01. 2009 21.09
Ne vem zakaj nekateri pišejo tako grdo za balkan, kot da je nekaj okuženega. Naj rajše pogledajo na karto, bojo videli da je Slovenija zahodni balkan, in celo Avstrija do Dunaja severni balkan.
23
31. 01. 2009 17.29
nikamor, balkan naj ostane balkan.
mobius
31. 01. 2009 17.14
Zgodba se nadaljuje hehe!!! Kako vas ne mine , da se stalno ponavljate. Pz vsem !!!
Buena Vita
31. 01. 2009 09.12
KATERI NATO JE V SKRBEH NA NEBENI STRANI NISEM ZASLEDILA BESEDE O SLOVENIJI ,IN BUMBARSKI SLOVENSKI VLADI svet ima pametnejše delo,kot poslušat pahorjeve pimbeljne jokat so se hvalil da znajo delat,zdej pa z faliranimi študenti naj poprimejo za delo