Slovenija

Heliodrom se odmika

Ljubljana, 07. 03. 2007 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker se je pred odpiranjem ponudb oglasilo neko podjetje, ki sicer prej ni kazalo interesa, so ustavili javni razpis.

Na ministrstvu za zdravje bi morali v ponedeljek odpreti ponudbe na razpisu za izvedbo gradbenih in obrtniških del za prvo fazo dogradnje, rekonstrukcije in adaptacije objekta v Kliničnem centru Ljubljana. Pri tem gre za zgradbo, ki naj bi vključevala pristajališče za helikopterje nujne pomoči.

A podobno kot že pri nekaterih prejšnjih razpisih na področju zdravstva se je zapletlo tudi tokrat. "Pritožba ponudnika, ki se sicer na razpis sploh ni prijavil, je namreč zaustavila odpiranje ponudb," je pojasnil vodja pravne službe na ministrstvu Jurij Klepec.

Zaplet tik pred zdajci: Klinični center bo moral na svoje pristajališče za helikopterje nujne pomoči še počakati
Zaplet tik pred zdajci: Klinični center bo moral na svoje pristajališče za helikopterje nujne pomoči še počakati FOTO: POP TV

Pred odpiranjem ponudb je namreč podružnica nekega gradbenega podjetja vložila pravočasen revizijski zahtevek. To gradbeno podjetje sicer niti ni dvignilo razpisne dokumentacije ali kako drugače izkazalo interesa, kljub temu pa lahko ob sklicevanju na zakon zatrjuje, da je zainteresirano za oddajo javnega naročila.

S tem revizijskim zahtevkom pa so bila vsa dejanja v postopku do pravnomočne odločitve o zahtevku ustavljena. Posledično torej razpisna komisija ni mogla odpreti prispelih ponudb, teh je osem. "Tako v tem trenutku ni mogoče vedeti, kakšna je njihova vsebina in ali so pravilne. Zato tudi še ni mogoče napovedati, koliko časa bosta trajala analiza in ocenjevanje ponudb," je še pojasnil Klepec.

Ob snovanju razpisa so sicer na ministrstvu predvideli, da bo od odpiranja ponudb do sklenitve pogodbe z najugodnejšim ponudnikom poteklo pet tednov. Izbrani izvajalec pa naj bi gradbena dela začel takoj po podpisu pogodbe. Razpis so objavili 10. januarja letos.

Na ministrstvu so pri pripravi projekta ocenili, da bo lahko izveden v 43 mesecih, to je dobrih treh letih in pol, dela pa bi se morala po njihovem načrtu začeti konec tega meseca. Ministrstvo naj bi sicer izvajalca del izbralo po merilu najugodnejše cene.

Minister za zdravje Andrej Bručan
Minister za zdravje Andrej Bručan FOTO: Kanal A

A s tem zahtevkom za revizijo se, še preden je komisija sploh uspela odpreti prispele ponudbe, tudi ta projekt odmika, podobno kot se je v preteklosti zgodilo na primer z razpisi za nakup operacijskih miz ali za lizing opreme za onkološki inštitut.

Načrt objekta v Kliničnem centru, ki bi med drugim tako končno dobil tudi svoje pristajališče za helikopterje nujne pomoči, je minister za zdravje Andrej Bručan vključil med ključne projekte razvoja Kliničnega centra Ljubljana in svojega mandata.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mc_burek@email.si
07. 03. 2007 15.55
matr so bedni pr ns u firmi se pogodbo odpre in če ej ni poslov nimajo kj bunit.... sicer pa ko bodo odprte ne bo 0 bolš, enostavno se izloči tiste ki ne zadostujejo kriterijom al pa s euzame najcenejšo brez možnosti pritožbe in spreminjanja cen itd....je pač problem ko je denar in vs eostalo bol pomembno kot naše zdravje obenm pa gre taisto za naš denar ki nam ga država/zdravstvo jemle
1P2L
07. 03. 2007 15.22
ZAGOTOVO JE SCT
zupancicevajama@email.si
07. 03. 2007 14.52
Burleska v Butalah!