Slovenija

Helikopterska nujna medicinska pomoč bo z začetkom prihodnjega leta postala državna aktivnost

Ljubljana / Maribor, 07. 12. 2017 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Delovanje dodatne baze v Mariboru bo v letu 2018 pomenilo dodatnih 250 aktivacij za posredovanje, zato je vlada sprejela sklep, da se s prihodnjim letom določi izvajanje teh prevozov kot državno aktivnost. Posledično morajo tudi resorna ministrstva prilagoditi svoje predpise, na podlagi analize obstoječega stanja pa je potrebno pripraviti tudi predloge dolgoročnih rešitev ureditve dejavnosti.

Z začetkom prihodnjega leta bo izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči postalo državna aktivnost in se bo izvajajo na podlagi nacionalnih predpisov s helikopterji policije in Slovenske vojske, je sklenila vlada.

Izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči se bo s prihodnjim letom izvajalo s helikopterji policije in vojske.
Izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči se bo s prihodnjim letom izvajalo s helikopterji policije in vojske. FOTO: Miro Majcen

Kot navajajo v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), se je z oktobrom 2014 začela uporabljati evropska uredba o tehničnih zahtevah in upravnih postopkih za letalske operacije, ki določa zahteve za operatorje, ki nameravajo opravljati helikoptersko nujno medicinsko pomoč.

Vlada je ob tem ustanovila tudi medresorsko delovno skupino za pripravo predloga dolgoročne ureditve helikopterske nujne medicinske pomoči.

Delovanje dodatne baze v Mariboru bo v prihodnjem letu pomenilo približno dodatnih 250 aktivacij za posredovanje helikopterske nujne medicinske pomoči, zato je vlada sprejela sklep, da se za obdobje po 1. januarju 2018 določi izvajanje teh prevozov kot državno aktivnost.

To pomeni, da morajo resorna ministrstva prilagoditi svoje predpise, ki posegajo na področje izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči. Ker sklep posega tudi v strukturne in organizacijske spremembe izvajalcev prevozov in na področje razmerij posameznih resorjev, je treba na podlagi poglobljene analize obstoječega stanja nujno pripraviti predloge dolgoročnih rešitev ureditve dejavnosti. Zato je vlada sprejela sklep o ustanovitvi medresorske delovne skupine, so sporočili z Ukoma.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
07. 12. 2017 20.04
+1
Saj nekaj. Ne bo pa samostojne službe, kot jo imajo v Avstriji in so neodvisni od kapric določenih služb. Pomeni pa, da bodo avstrijski reševalci še vedno brez problema prileteli v naše pogorje po njihove poškodovanca, naši piloti pa v Avstrijo ne bodo smeli leteti. Sicer je bistvenega pomena hitra zdravniška pomoč poškodovancem, upam, da to prepotrebno službo že enkrat dokončno rešijo, ne da vsake toliko spreminjajo, novopečeni funkcionarji pa odkrivajo toplo vodo. ta je že davno odkrita. Se res ne da ali zna najti neke sistemske rešitve, ki bi obveljala za stalno in omogočila širitev baze in osebja.