Slovenija

Še nekaj ur do objave 'črnega seznama'

Ljubljana, 14. 04. 2013 20.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Davčna in carinska uprava bosta čez nekaj ur javno objavili seznam večjih davčnih neplačnikov. Na njem bo skoraj 16.000 pravnih in fizičnih oseb, katerih neporavnane obveznosti skupaj presegajo 900 milijonov evrov. Gre za tiste dolžnike, katerih davčni dolg je večji od 5000 evrov in starejši od 90 dni.

Javno objavo večjih davčnih neplačnikov je predlagala še prejšnja vlada Janeza Janše, in sicer z namenom zmanjšanja problema neplačevanja javnih dajatev. "S tem naj bi zavezance spodbujali k rednemu plačevanju obveznosti," je ob obravnavi predloga novembra lani v DZ dejal tedanji finančni minister Janez Šušteršič.

evri
evri FOTO: Thinkstock

Da ne bi prišlo do stigmatizacije davčnih dolžnikov zaradi manjših kršitev davčne zakonodaje, se bo objavljalo le tiste, ki s poravnavo obveznosti zamujajo vsaj 90 dni. Po oceni DZ ta rok zavezancu zadošča za ugotovitev, da ta dolg obstaja in ga poravna oz. se dogovori za odlog ali obročno odplačevanje.

Na seznam bodo uvrščeni dolžniki z več kot 5000 evri davčnega dolga, kar se zdi premierki Alenki Bratušek morda nekoliko prenizka meja. "Osebno menim, da je znesek 5000 evrov mogoče malo prenizek, vendar pa se še nismo pogovarjali o morebitnih spremembah," je dejala v petek.

Davčna uprava RS (Durs) bo objavila imena zavezancev z omenjeno višino dolga na dan 25. marec. Ali se je pred tem zaradi napovedi javnega razkritja poravnava obveznosti kaj pospešila, na Dursu še ne vedo. Tudi Bratuškova ne zna oceniti, ali lahko javna objava pospeši poravnavo dolgov: "Pri tistih, ki so v določenih postopkih in tega ne morejo plačati, nimamo kaj pospeševati."

Na Dursu ob tem pojasnjujejo, da zavezancem, ki davka niso zmožni plačati zaradi utemeljenih oz. objektivnih razlogov, na katere sami niso mogli vplivati, že obstoječa zakonodaja omogoča možnost odpisa, delnega odpisa, odloga oz. obročnega plačevanja in jih v teh primerih (če jim je vloga odobrena) ne obravnava kot dolžnike.

Seznam bo v jpg formatu

V skladu z novelo zakona o davčnem postopku se bodo imena večjih dolžnikov poslej objavljala redno mesečno – prvič torej jutri, zatem pa najpozneje do vsakega 10. v mesecu. Durs bo javno objavljal tudi seznam zavezancev, ki zamujajo s predložitvijo obračunov davčnega odtegljaja. Na objavljenem seznamu bodo tisti, ki do 25. marca niso predložili obračunov davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače za mesec januar.

Po navodilih informacijske pooblaščenke bo seznam neplačnikov oblikovan v formatu jpg, ki onemogoča indeksiranje podatkov. Sestavljen pa bo iz večjega števila datotek, na katerih je objavljenih največ 50 dolžnikov.

Pooblaščenka je namreč Durs opozorila, da s temi podatki ni dovoljeno vzpostavljati novih zbirk osebnih podatkov, prav tako pa objavljenih podatkov tudi ni dovoljeno vnašati v že obstoječe zbirke osebnih podatkov.

Največni dolžnik naj bi državi dolgoval kar 24 milijonov evrov

Največji dolžnik naj bi državi dolgoval kar 24 milijonov evrov. Natančen znesek dolga posameznega dolžnika s seznama sicer ne bo razviden. Kot so pojasnili na Dursu, bodo dolžnike razporedili v več kategorij. V prvi bodo denimo tisti z dolgom v višini od 5000 do 10.000 evrov.

Podatki za pravne osebe z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi bodo na javno objavljenem seznamu vsebovali ime, naslov in davčno številko, če so v več kot 25-odstotni lasti določene fizične osebe, pa tudi njene osebne podatke.

Za fizično osebo in za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, pa bodo javno objavljeni osebno ime oz. firma in datum rojstva. Na posebno zahtevo se lahko objavi tudi občino stalnega oz. začasnega prebivališča oz. državo bivanja, če ne biva v Sloveniji.

Papirji
Papirji FOTO: Thinkstock

GZS in OZS: javni sramotilni steber ni rešitev

V gospodarstvu javni objavi dolžnikov nasprotujejo. Kot pravijo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), je takšen ukrep škodljiv in tudi sporen. Država naj namesto tega poskrbi za izterjavo davkov ter sodno preganja davčne utajevalce, zahtevajo.

Na seznamu se bodo znašla številna podjetja, ki svojih davčnih obveznosti niso poravnala iz objektivnih razlogov, ker sama za pošteno opravljeno delo niso prejela plačila, opozarjajo na GZS. Takšna javna izpostavitev pa jim lahko povzroči dodatno poslovno škodo in pogosto tudi neupravičen medijski linč. Ta bo močno prizadel ne le poslovni ugled podjetij, temveč lahko posledično privede tudi do znižanja njihove bonitetne ocene.

Tudi na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) dvomijo, da je javni sramotilni steber primerna rešitev, še zlasti v aktualnih gospodarskih razmerah. Zagotovo bo pritisk javne sramote vplival na lastnike dolžnih družb, da bodo v čim krajšem možnem času poiskali sredstva za poplačilo dolga in umik s črnega seznama, a bodo poslej zaradi negativne javne podobe še težje pridobivale posle, stranke in poslovne partnerje, so opozorili na OZS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aljosa Skrabelj
15. 04. 2013 11.25
Fenomenalno. Zgoraj piše 107 komentarjev... spodaj pa jih je.... Zgleda jim mnenja spet ne pašejo. Pa briši prosto po Prešernu.
KomentatorPolde
15. 04. 2013 06.18
+7
Naredili naj bi raje seznam, kaj bodo naredili, da bomo začeli živeti bolje! In da bi končno enkrat prebrali o kakšnem tajkunu, kako je bil obsojen in vrnil tisto, kar ni njegovo.
povanpireni
15. 04. 2013 06.34
+2
Ta prvo objavit, potem pa vse nezakonito pridobljeno pobrat...
klaudia1975
15. 04. 2013 06.47
-2
Kaj boš te pobral ti? bog je rekel znajdi se, če se ti ne znaš ti ne morem pomagati ;)
taya123
15. 04. 2013 06.10
+10
Mene ne zanima, kdo ni plačal davka. Mene bolj zanima, kdo na Davčni upravi ni opravil svojega dela, ko je bilo treba davek izterjati?!? Za nas male plačnike so sankcije izvedljive takoj, ko zamujaš 1 dan, a za velike dolžnike so pa pravila drugačna ?!? Dvomim. Mislim, da bi morala Davčna uprava malo pomesti med svojimi zaposlenimi. Če jaz v službi svojega dela ne bi opravila pravočasno in dobro, bi me že zdavnaj odpustili.
REALA
15. 04. 2013 06.28
+3
Čestitam za razborito razmišljanje in se vam pridružujem....
obtoženi
15. 04. 2013 05.56
+0
ma bodo spet napisal te k so dolžni 500 -3000 eurov :D hahahaha
krtaca15
15. 04. 2013 05.54
+4
Ocitno ze zdaj seznam dosega svoje. Ze zdaj cel kup kritik in nobenih zafrkancij. Bi pa rekel takole. Res je kriza, res ni denarja, ampak treba se je zmenit vsaj za minimalne pogoje fairpleja med podjetniki, npr. Franci redno odvaja davke, Mici pa ne. Zato je Mici nelojalna konkurenca Franciju! Lahko si privosci nizje cene, ampak na dolgi rok bosta pa zaradi nje oba propadla. Malo v razmislek.
designbiro
15. 04. 2013 05.43
+4
Res me zanima kak je z družino , ki je na čelu LJ.
designbiro
15. 04. 2013 05.42
+2
Zdaj se pa tresejo naši "dobri, nedotakljivi podjetniki"
vetlan
15. 04. 2013 05.41
+3
In kaj bomo s seznamom? Ga bomo na kruh namazali? Mislim, da bi bil seznam ljudi, ki so oropali in uničili podjetja in s tem tudi narod bolj zanimiv. Tega pa se ne upate. "Država" bi morala biti na prvem mestu v takšnem seznamu.
KomentatorPolde
15. 04. 2013 06.14
rožle3001
15. 04. 2013 04.01
+6
Hočem seznam podjetij, ki ne plačujejo obveznih prispevkov za delavce, in seznam sumljivih bančnih transakcij s tujino tako fizičnih, kot pravnih oseb in pa kazensko odgovornost le teh!!!
kleopatra-1
15. 04. 2013 02.36
+15
Ta seznam bo služil enako kot objava vrednosti nepremičnin - sosed bo preverjal soseda in če bo slučajno na seznamu, ker je zaradi velikih neplačnikov kot mali obrtnik ostal brez denarja, mu bo še privoščil. Dolžni sosed pa zaradi tega ne bo nič manj dolžan, ker denarja preprosto nima. Naslednje tri dni bo stran tako oblegana, da se bo vmes sesula. Ali ne bi raje država najprej poskrbela za zakon, ki bo s sankcijami preprečil plačilno nedisciplino, pa tudi davkov potem ne bo toliko v zaostanku. Aja, ne bo poskrbela, ker si je sama določila nerazumne plačilne roke 120 dni, pa še po tem roku sama zamuja. Zdaj pa se zamislite vsi tisti, ki tako navdušeno čakate na ta seznam - avtoprevoznik mora vnaprej plačati nafto, avtoceste, tudi kakšna okvara na vozilu se zgodi, če je majhen in vozi sam ter nima še šoferja za plačat, je ta strošek dobra polovica cene (brez amortizacije, resdnih servisov, zavarovanja ...). On torej vse to plača, pelje robo, ki je velikokrat vnaprej prodana,na plačilo prevoza pa mora čakati od 60 do 120 dni. Velikokrat plačilo zamuja. S čim naj torej plača še davek? Samo en primer. Da ne govorimo o malih gradbenih podjetjih, ki so jih dobro okrog prinesli gradbeni baroni in baronice - eno tretjino jih je menda takšnih na seznamu. Ne, povprečnega Slovenca zanima samo naslajanje nad seznami, ko bodo iskali svoje znance. Vas ni nič sram?
rožle3001
15. 04. 2013 03.53
+1
dragulj4
15. 04. 2013 00.45
+2
RAMPA NA ČRNEM KALU PA MIR
nikhrast
15. 04. 2013 00.36
+2
Sploh ne vem zakaj, kaj je pa davčni urad delal do zdaj??? Red bi moral biti že zdaj; Amerikanci vedo da se davki plačajo, Al Capone je končal v ječi ker ni plačal davkov, pa to ni imelo nobene veze z davkom. Sploh ne vem zakaj se nekateri zgražajo, kot vem, tudi država sama ne plačuje vseh davkov in prispevkov. Kdo bo privlekel državo do sramotilnega stebra?
Marcheline
15. 04. 2013 00.32
+1
ma bogiii so usi ti dolžniki dej :((((( zdej se nam morjo še smilit al kej..
AmonGoeth
15. 04. 2013 00.26
+2
Janša naj bo vzor svojim ovcam in prvi vrne in plača davek od nakradenega.
dragulj4
14. 04. 2013 23.59
+5
ISTRANI NE RABIMO MILIJONE ..RABILI BI LE PAR E ZA RAMPO NA ČRNEM KALU IN .PA 9 KM BODEČE ŽICE DA JO POSTAVIMO OKOLI E MONE
intro
14. 04. 2013 23.54
+9
In kaj, če bo kdo jpg datoteko skeniral in jo s programom dal txt, uredil in naredil bazo? Pa to je ja malo truda pa maš ven nareto bazo? Kaj je s to žensko?
antirepresija
15. 04. 2013 00.39
+2
Meter
14. 04. 2013 23.42
+9
Dokler plačilna disciplina ne bo stalnica, takšni ali drugačni spiski ne bodo ničesar rešili. Sicer pa lahko začnemo kar pri državi sami, ki je zagotovo največji dolžnik. Sicer pa bi sistem moral biti malo drugače nastavljen. Ko nekdo prejme plačilo za storitev, šele takrat odvede davek in nič prej. S tem sistemom bi se dalo rešiti probleme v kratkem času. SDK je bila včasih pojem in strah ter trepet firmam, ki se niso držali pogodb. Danes te okoli prenese že skoraj vsaka tretja firma v SLO. To je že bolezen in ni videti, da bo kmalu kaj drugače.
morgul
15. 04. 2013 00.36
+3
Malo bi te popravu: Ko rečeš "začnimo pri državi sami", sej država je tista k živi od davkoplačealcev. Zkaj je problem v državi? Problem je u naših vodilnih, k ne znajo delat z daukoplačevalskim denarjem. DRŽAVA SMO TUDI MI!!!!!!! Če bi bili naši gospodje in gospe v politilnem vrhu bolj odgovorni, bi tudi ljudje (tudi tisti k dobesedno nimajo za živet) malo bolj lepo ravnali z denarjem in plačevali obveznosti,
ljubljanatv
14. 04. 2013 23.30
+0
Hvala bohu da bomo zvedeli kaj takega in hvala prejšnji vladi , kije to uredila . Upam,da bo ta sprisom izkoristila in pobrala vse miljone
soniksk
14. 04. 2013 23.30
+11
Čeprav trenutno zaslužim pod povprečno plačo, sam pa lahko potemtakem ponosen da nisem nikomur nič dolžan.
*rozlee
14. 04. 2013 23.22
+3
Ajde ,.. pare na sunce...