Slovenija

HD, DVB-T, MPEG-4, 4:3, 16:9 ... Poznate?

Ljubljana, 24. 12. 2008 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najkasneje v dveh letih bo skoraj nujno zamenjati stari televizijski sprejemnik. Analogno oddajanje bo ugasnilo, prihodnost je digitalna. Antene bodo lahko ostale. Kaj morate vedeti?

Največja plazma
Največja plazma FOTO: Reuters

S 15. decembrom so informativne oddaje 24UR na POP TV začele potekati iz novega studia, v novi grafični podobi in tudi v fomatu 16:9. Produkcija oddaj je v tehnologiji visoke ločljivosti (HD), ki prinaša kakovostnejšo sliko. Kaj to pomeni za običajnega uporabnika?

HD kvaliteto našega informativnega programa uporabljamo za testiranje oddajanja v visoki ločljivosti na oddajniku na Ljubljanskem gradu na kanalu 47. Naše HD vsebine pa bodo kmalu dosegljive tudi v nekaterih kabelskih in IPTV omrežjih.

Organska televizija
Organska televizija FOTO: Kanal A

Vse oddaje 24UR so po novem tudi na oddajanju na digitalni prizemeljski mreži (DVB-T) in predvajane v formatu 16:9, v katerem že poteka večina tujih programov in tudi že skoraj v celoti naša domača in tuja produkcija (Trenja, As ti tudi not padu?!, Kmetija, filmi, nadaljevanke itd.).

Vsi tisti, ki imajo stare televizijske sprejemnike oziroma sprejemajo program še vedno v formatu 4:3, tako ob spremljanju vidijo na zgornji in spodnji strani ekrana črne robove. Glede na to, da bo v prihodnje v tovrstnem formatu kot tudi drugje program v celoti potekal v formatu 16:9 in v visoki ločljivosti, vam v nadaljevanju podajamo še podrobnejšo razlago za čim boljše razumevanje in rešitev problema.

Kaj je DVB-T?

DVB-T je kratica za Digital Video Broadcasting Terrestrial, kar v prevodu pomeni Digitalna prizemna televizija. Gre za digitalni način oddajanja, ki poteka prek oddajnikov, ki omogočajo izboljšano izrabo radiofrekvenčnega spektra. V primerjavi z analognim načinom oddajanja, ki smo ga pri nas poznali do sedaj, digitalni oddajnik omogoča oddajanje ne samo enega, pač pa multipleks oziroma paket televizijskih programov na eni frekvenci. Tako je en televizijski kanal sedaj možno uporabiti za oddajanje več kot samo enega programa.

Prednosti DVB -T

Digitalno oddajanje ima v primerjavi z analognim oddajanjem veliko prednosti:
možnost kakovostnejše slike in zvoka;
boljša izraba radiofrekvenčnega spektra;
možnost slike z večjo ločljivostjo (HDTV);
možnost širokozaslonskega formata;
možnost dodatnih storitev.

Kaj pomeni digitalno oddajanje za povprečnega gledalca s povsem navadnim televizorjem?

Ko bomo čez dve leti pri nas ugasnili analogne televizijske oddajnike in prešli na oddajanje programov samo v digitalni obliki, bo najmanj, kar bo potrebno kupiti t. i. "set-top box" – škatlo, podobno satelitskemu sprejemniku, v kateri bo digitalni televizijski sprejemnik in pretvornik, ki bo digitalni signal prilagodil stari televizijski tehnologiji. Druga možnost je nakup novega televizorja, ki bo prilagojen sistemu MPEG-4. Ob tem pa velja poudariti, da ne bo treba menjati antenskega sistema.

Kakšen sprejemnik bi morali imeti za najbolj optimalen sprejem?

Za sprejem programov, ki se razširjajo prek digitalne prizemne televizije, potrebujemo ustrezen DVB-T sprejemnik, ki podpira standard MPEG-4. Zelo pametno je, da sprejemnik podpira tudi televizijo visoke ločljivosti (HD), ki je prihodnost oddajanja v DVB-T. V kolikor sprejemnika še nimate, pred njegovim nakupom preverite, ali le-ta podpira samo MPEG-4 (za sprejem slovenskih programov), ali tudi MPEG-2 (torej da omogoča sprejem tudi tujih programov). Večina DVB-T sprejemnikov, ki podpirajo MPEG-4, pa podpirajo tudi MPEG-2, saj so to v osnovi nadgrajeni MPEG-2 sprejemniki. Za vse tiste, ki pa DVB -T sprejemnik še imajo, vendar ne takega, ki podpira MPEG-4, pa je rešitev nakup CI modula za MPEG-4.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gzii
04. 11. 2010 22.00
hvala meg4 slovenija apek-tako smo vsi slovenci kaznovani
sdspecy
27. 12. 2008 16.48
bla bla bla...vsak pa ma svojo resnico
Comster
25. 12. 2008 19.18
Ni potrebno zamenjati stari CRT TV s plazmo ali z LCD tehnologijo, kupite DVB-T sprejemnik z MPEG4 dekoderjem scart kabel stari CRT TV in dela vse OK, slika super, uporabljam že od septembra. Ko kupujete novi TV ali Plazmo ali LCD se pozanimajte kakšen digitalni sprejemnik ima vgrajen ali je to MPEG2 ali MPEG4, če ima MPEG2 potrebujete za spremljanje SLO programov še CI modul, ki ga vtaknete že za to pripravljeno režo ob strani novega TV-ja. Če ste blizu meje ali na višjem hribu pa lahko spremljate tudi z DVB-t MPEG2 HRT, I, A in H programe, slovenskega ne, saj boste dobili samo zvok slike pe ne. Lepo vas prosim, kot je že nekdo napisal dajte malo več denarja (tisti, ki ga imate) in kupite Full HD z ločljivostjo 1920*1080p in res imeli boste čudovito sliko, glejte tudi da boste imeli slovenski menu (velja bolj za starejšo populacijo) in razmerje 16:9 in ne kakšen 14:9 kot ga imajo nekateri Japonski TV, samo razočaranje. Pri sprejemu je pomemben nivo signal in kvaliteta, vse to se pokaže na zaslonu, sam uporabljam anteno, ki je pod streho in imam nivo signala 78% in kvaliteto 100%, če je kvaliteta pod 50%, včasih slika zastane ali zašteka, malo počakaš in gre spet vse naprej. Digitalni signal preko DVB-t sprejemnika potuje cca 3 sekunde dlje, zaradi kompresije in kodiranja. Servisiranje novih TV (plazma in lcd) je veliko dražje, zato je pametno imeti na zalogi še klasiko CRT TV. Nekdo je zapisal, da bodo s časoma plačljivi tv programi saj digitalizacija to zelo omogoča, v Franciji preko MPEG2 gledajo zastonj, program preko MPEG4 pa imajo plačljivo. Spomladi bo tudi multiplex iz 6 prešel na novi multiplex na10, to pomeni da bomo lahko gledali na isti frekvenci 10 programov, sedaj samo 6, trenutno 5, ker TV3 je oddajal samo cca 3 tedne, baje se ne izplača. Pojavili se bodo tudi novi privat TV oparaterji. Veliko več pa Vam lahko napiše ali pove g.Pavlin iz RTV SLO, ve vse in še več. Lep pozdrav, ne zavržite starih CRT TV aparatov, še bodo prišli prav.
urkoo7
25. 12. 2008 19.03
Mal žalostno, da komercialna TV v tem pogledu prehiteva nacionalko (RTVSLO). To je še dodaten dokaz, da se je nacionalka v zadnjem času ukvarjala s povsem drugimi stvarmi, kadrovskimi in politično propagando!!
dajs
25. 12. 2008 16.46
HB nimamo televizije
MojcaCoh
25. 12. 2008 13.50
Digitalizacija je dobra predvsem, bodo lahko izključili TV obvezno to je Ljubljanska TV in bodo nehali imeti Stalinove zakone o prisilni državni Represiji za preživljanje 2000 redno in 2500 honorarno zaposlenih pijancev na RTV....PROGRAM PA TAK ZA BRUHANJE KI GA STOLČE SKUPAJ VSAKA VAŠKA SKUPNOST..?? Je tehnologija ki omogoča preprosto izklop nečesa kar Državljani niso naročil, in to je TV Ljubljana.to jim.. je bilo usiljeno in z čIm dobesedno vsak dan posiljujejo državljane Slovenije..??? Ob Digitalni TV je potrebno povedati, da je Slovenija slabša od Putinove Rusije, slabša od Koreje saj TV ljubljana mora preživeti in vsi v državi morajo gledati to sranje sploh pa financirati perverzne k***inske orgije usranega parlamenta... na TV 3..?? Tako malo za razmislek..?? Mojca
dr.marko@siol.net
25. 12. 2008 13.38
Kefren - mislim, da se motiš! Malo poglej po drugih forumih....
sonce3000
25. 12. 2008 13.17
kefren.... ja pride v postev za kabelsko, sem ze preiskusil, tako mi ni treba imeti dodatne skatle in daljinca..... pozanimaj se...... lp
albertinum@excite.com
25. 12. 2008 11.22
Mojca, ti si pa kar huda in kar prostaške besede uporabljaš. In to na božič. Ne vem, ne vem ...
Kefren
25. 12. 2008 10.44
Ne pride.... Razen v trenutnem prehodnem obdobju. Kodirne kartice slovenskih kabelskih ponudnikov bodo (če ni kake spremembe v načrtih) vezane na njihove dekoderje. Kodirani pa bojo vsi programi, ne samo ti ki so trenutno plačljivi.
xes
25. 12. 2008 10.42
O nasih oddajnikih ni vredno zgubljat besed... zivim 25km stran od trdinovega vrha in komajda dobim sliko, brez tezav pa spremljam programe sosedov hrvatov, katerih odajnik je 60km stran... ti nasi rtvjevci, pri katerih gostuje kar se digitalnega signala tice tudi poptv so eni veliki nesposobnezi! Ceprav so oddajniki priblizno isto mocni kot hrvaski ti nasi loleki niso sposobni pravilno postaviti/uglasiti antenskega sistema. Glede na to, da je za digitalno predvajanje namenjenih veliko manj oddajnikov kot za star, analogni signal, lahko pricakujemo, da bo ob ugasanju analognih oddajnikov pol slovenije prisiljeno preklopiti na kabelsko in IPTV - kjer je to ob drzavni srebrnini sploh mogoce, pa se traja par mesecev da uspejo telekomovci zvezat skup dve zice ali pa pametno ugotoviti, da \'to pa pri vas ni mozno\' ... ne vem kam gre ves ta denar od uzakonjeno obveznega rtv prispevka, ki ga placujemo vsi!?!!! Verjetno za same taksne kozlarije kot je evrovizija in podobno, kjer potem nasi rtvjevci na nase stroske lepo dopustujejo in je zanje najvecje razocaranje, da nismo prisli do finala in morajo zato prej domov....
sonce3000
25. 12. 2008 10.07
KERFEN............. MPEG4 pride tudi v postev pri kabelski televiziji, z oznako mpeg4 dvb/c,
theta
25. 12. 2008 09.11
Kaj morate vedeti: glavna razlika med digitalnim in analognim signalom je: digitalni signal ima popolno sliko do neke stopnje motenj, potem slike ni več. analogni signal se pa slika lahko počasi slabša (sneženje) ampak vsaj mal vidiš:)
Kefren
25. 12. 2008 07.30
dr. Marko, televizor z MPEG 4 dekoderjem pride v poštev samo za tistih približno 25%, ki gledajo tv preko svojih anten. Za ostale (kabelska, iptv) je povsem nepomembno če to je v televizorju ali ne.
dr.marko@siol.net
25. 12. 2008 07.08
Digitalni signal se testno že oddaja s Krvavca. Prek navadne antene imam super sliko - ker moj TV podpira MPEG 4 in analogni signal imam možnost primerjave. Digitalni signal ima ostro in zelo lepo sliko, analogni pa slabšo! Razlika v kvaliteti je več, kot očitna. Najbolj žalostno v tej zgodbi je, da ljudje kupujejo TV je, ki so LCD ali plazma brez MPEG 4 dekoderja! Ko bodo ugotovili, da bodo morali plačati še 60 € za CI kartico (za TV je, ki jo podpirajo) ali 100€ za DVB sprejemnik, ki podpira MPEG 4 bodo zelo jezni... jaz sem bil najbolj na sebe, ker se nisem pozanimal, kaj kupiti predvsem pa na trgovca, ki tega ni vedel! K sreči sem to ugotovil dan po nakupu TV ja in ga zamenjal! LP
MdNostradamus
25. 12. 2008 03.45
DVB in DAB imata v primerjavi z analogno distribucijo pozitivne in negativne lastnosti, o katerih so pa uporabniki že dobro podučeni. Kar mene tu moti je fiančna plat na strani clienta (uporabnika). Polek tega pa nastopi še večja zagata, ko se vprašamo, kdo bo nudil fizično podporo uporabniku in spet, iz čigavega žepa bo šlo. Seveda se vsi zavedajo rezsežnosti tega projekta, ki ga še zdaleč ni možno realizirati ad-hoc. Pričakujemo pa lahko vmesno obdobje v katerem bosta paralelno delovali obe tehnologiji. Dragi moj thefric, ti si pa verjetno v 7. \"klasu\", sicer bi vedel, da ni nič brezplačno. Tudi stvari, ki jih država \"podari\", je moral nekdo davek plačati iz katerega se je podarjeno financiralo.
mannetou
25. 12. 2008 02.44
@Tetra: Motiš se ti Tetra! Digitalizacija bo prinesla boljšo kvaliteto slike in tudi boljši sprejem. En analogni kanal zasede enako pasovno širino kot 3 kanali v HD resoluciji, zato bo razlika velika. To velja za digitalni signal zemeljske antene in kabelske, za ip televizijo pa veljajo druge lastnosti. Moje mnenje je, da je že skrajen čas, da se začne oddajati v HD.
sandi101
25. 12. 2008 02.01
Položnice plačujejo budale ker jim je tako najlažje,ne znajo ali pa nočejo pa to preraćunati koliko jih to stane na leto koliko pač gledajo ...
113113
25. 12. 2008 01.38
Vsi,ki mislite,da je digitalizacija zakon ste se močno zmotili! Vsaj za TV mislim. Kateri ne bo imel optične vidljivosti do oddajnika\"kakšne ovire vmes\" sploh ne bo dobil slike! Npr. sedaj je na analognem TV-ju imel malo \"sneženo\" sliko,v digitalnem sistemu oddajanja je sploh ne bo imel! En dober primer digitalizacije policijskega sistema zvez Tetra,malo greš za hribček pa si out of range! S tem digitalnim TV sistemom bo še vsega...
makajjezvami
25. 12. 2008 01.31
@pepeprvi Iz prstov. Zdaj pa ti razvozlaj kaj sem s tem mislil.