Slovenija

Hanžek nestrpen do tožilstva?

Ljubljana, 30. 01. 2007 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ombudsman je v zadevi Strojan izkrivljeno prikazal ugotovitve tožilstva, so sporočili z vrhovnega tožilstva.

Hanžek naj bi izkrivljeno prikazoval ugotovitve vrhovnega tožilstva.
Hanžek naj bi izkrivljeno prikazoval ugotovitve vrhovnega tožilstva. FOTO: Jani Dolinšek

Nekatere izjave varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka v zvezi z ugotovitvijo vrhovnega državnega tožilstva, da ni razlogov za sum, da bi policija nezakonito izvajala preiskovalne ukrepe ali kako drugače kršila človekove pravice v primeru romske družine Strojan, so neresnične, pomenijo pa "nestrpno in izkrivljeno prikazovanje naših ugotovitev", so v sporočilu za javnost zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu.

Mirovni inštitut in Pravno-informacijski center (PIC) nevladnih organizacij sta pri zagovornici načela enakosti Tatjani Strojan vložila pobudo zaradi ravnanja državnih oblasti s člani romske družine Strojan konec minulega leta. S pobudo želita nevladni organizaciji ugotoviti, ali je v omenjenem primeru prišlo do diskriminacije. Namen pobude pa je tudi ugotoviti, ali je zagovornica načela enakosti, ki deluje v okviru urada vlade za enake možnosti, zmožna zagotoviti neodvisno pomoč žrtvam diskriminacije v primerih, ko je domnevni kršitelj kateri izmed najvišjih državnih organov, so na inštitutu zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Vrhovno državno tožilstvo je zlasti zmotila Hanžkova trditev, da se je vrhovno državno tožilstvo pri oceni, da so bili ukrepi policije primerni, zanje pa ni bila potrebna odredba sodišča ali tožilstva, sklicevalo na pravilnik o policijskih pooblastilih in pravila policije ter pozabilo na ustavo, ki določa, da se človekove pravice omejijo le z zakonom.

Ta izjava "nima podlage v našem obvestilu Hanžku in ni resnična", poudarjajo na vrhovnem državnem tožilstvu. Po njihovem mnenju je osnova za ukrepanje policije v primeru družine Strojan v zakonu o policiji ter še v nekaterih drugih zakonih kot na primer v zakonu o varstvu javnega prometa, zakonu o prekrških in zakonu o varstvu cestnega prometa.

Kot še pojasnjujejo v vrhovnem državnem tožilstvu, je policija v skladu z omenjenimi zakoni preventivno opazovala določena območja in tam patruljirala ter to tudi beležila. Na območju postojnske in ljubljanske policijske postaje so tako obravnavali 136 primerov kaznivih dejanj, kršitev cestno prometnih predpisov in drugih prekrškov, o čimer so seznanili tudi varuha človekovih pravic. Posamezna okrožna državna tožilstva so poročila policije oziroma kazenske ovadbe v zvezi s temi primeri tudi že prejela, so še poudarili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rosomoh@email.si
31. 01. 2007 13.10
Na žalost vašo dragi zagovorniki podtikanj in intrig,ki jih zganja Hanžek ima ravno bojan 1 najbolj prav.In ne skačite sedaj do stropa,lepo mirno počakajte kak mesec.
roblek.tomaz@siol.net
31. 01. 2007 10.18
ne samo zgodnja ura. A veš koliko je Bojanov pri nas?
Branko Lavren?i?
31. 01. 2007 07.31
Strinjam se z gospo Murovec in njenim komentarjem. Bolj bedastega opravičila oziroma pojasnila že dolgo nisem prečital. Me pa moti predvsem to, da nas imajo za neumne. Komentar na komentarje. Ali brez žalitev res ne gre. Prav zanima me IQ Bojana1, da lahko nekomu reče "bedak". V neposrednem pogovoru si ta gospod tega seveda ne bi upal. Ali pa je za pogum zaslužna zgodnja ura?
bojan1@mail386.com
31. 01. 2007 00.59
Pa kaj ta bedak, ne bo dal mira, ker neki bleja, dobiva napotke od Zdenke, Kacina... ne bo minil mesec ko mu poteče mandat, bo na listi LDS, pa kje so našli teha Hanžka na odpadu...
Marijareški
30. 01. 2007 20.23
Je pa res fajn, ko so Stalin-isti na ablasti... hi, hi...
jaka2b@hotmail.com
30. 01. 2007 16.28
Hanzek je eden od redkih politikov ki ima svojo hrbtenico in je pravi izbor za omdbusmana . Vsekakor napadi tozilstva kazejo na to da je imel prav pri svojih navedbah . Skoda da odhaja z svoje pozicije in upati da je bo nova gospa omdbusman delala podobno .
it.sucks2@yahoo.com
30. 01. 2007 16.00
ja ja hanžek skuleri se!!! al bomo pa tvoje metode uporabili na tebi;)))
janez105@gmail.com
30. 01. 2007 15.29
kritika, priporočam ti obisk pri zdravniku, ker če je dolgočasenje po E-forumih zate FAŠISTIČNA metoda, ne moreš biti daleč od shizofrenika...
jjjkkklll
30. 01. 2007 15.21
Sicer pa, ali ni logično, da morajo biti vsi akti navzdol usklajeni z akti nad sabo? Torej je pravilnik o policiji skladen z ustavo in zakoni.
jjjkkklll
30. 01. 2007 15.19
Vidimo, da se Hanžek kar naprej izmika dejstvom. Kaj pa ves kriminal, ki so ga Strojanovi zagrešili? Tudi v Postojni? Oropali nekaj trgovin, izsiljevali in pretepali dežurne zdravnike sredi noči, da so dobili zdravila, ki so jih hoteli, čeprav jih niso potrebovali.
hinko.murovec@siol.net
30. 01. 2007 14.50
Hinko MUROVEC, g. Brezigar pač brani " svoje" , rad bi le vedel, ali je navedeno število prekrškov vse od Strojanov. Bolj zapleteno nerodnih in včasih bedastih opravičil in obrazložitev ni na celem svetu. Preveč je dokumentiranega , da bi skrili svoje početje, je pa hudo za tiste, ki so se po lastni neumnosti tako zapletli. Hanžek je svoje navedbe argumentiral z resnimi dokazi. Navajanje Tožilstva pa je v nekaterih segmentih čista žalost in poskus konstrukta a žal slab. Hinko MUROVEC
kritika@email.si
30. 01. 2007 14.26
Janez105, na mene ne delujejo fašistične metode in tako tudi tvoje ne bodo. Za razliko od tebe, ki se skrivaš za svojimi anonimnimi svinjarijami lahko jaz vedno to, kar pišem pred vsakim osebno povem brez sramu. Fej!
rosomoh@email.si
30. 01. 2007 14.15
Zagovorniki Hanžkovih spletk...zakaj niste povabili Strojane cigane k sebi,ko so jih Ambružani nagnali? Pri vas jih nihče ne bi imel pod kontrolo,nikogar ne bi opazovali....ker bi jih VI varovali.
usavko
30. 01. 2007 13.48
@janez105, Ni pametnejša temveč ni skorupirana! To je glavni problem naših tožilstev, saj jih JJ terorizira! Problem je tudi ta, da so informativne oddaje vladne!
Alojz Ovni?
30. 01. 2007 13.25
Vse je jasno. Tudi komentarje nadzira GDT, saj sem komaj poslal komentar že ga je snela iz spletne strani. Točno se vidi kje je nestrpnost. Ne,ne Hanžek Pač pa GDT. Bravo Hanžek.
hhelena.si@gmail.com
30. 01. 2007 13.23
Dobro, da imamo Hanžka, da je za vse kriv in to zato, ker opozarja na nepravilnosti, tisti, ki jih pa delajo so pa nedotakljivi!
Uporabnik113189
30. 01. 2007 13.21
Je že Prešern enkrat nekaj na to temo govoril nekaj v mislu al se reče kaša ali kasha.. Boli mene, kako se temu reče, sedaj so to tko zapletli, da se tudi beli kit ne reši.. Dejstvo je, da sedaj policija, če hoče nekogo živcirat cel mesec, lahko gleda vozniško vsakih 100m, gume, skozi okno stanovanja celo noč brez razloga ali mogoče zato ker si jim všeč, piše zapisnike, pa je vse OK. Krasna demokracija, to pa res.
janez105@gmail.com
30. 01. 2007 13.20
kritika, ti pa samo tiho bodo in kimaj...menda nisi pametnejši od našega tožilstva..
Alojz Ovni?
30. 01. 2007 13.19
Vse bolj se mi poraja dvom o osebni svobodi. Ko enkrat opozarja varuh ČP o izkoriščanju pooblastil policije in jih Generalna državna tožilka zanika je jasno kot beli dan, da nepovratno drvimo v sistem policijske države. Kaj se ve ,mogoče pa je GDT naročil sam bog preko Janše, da je treba imeti popoln nadzor nad državljani. Boste videli, da imajo vse nas točno spremljane, samo naj se nekaj kateremu koli kdaj zalomi pa bo GDT prinesla dosje na sodišče, oz.ga bodo izbrskali kar iz internetne strani. Živemu hudiču v državi več ne zaupam. Tako pač je.
kritika@email.si
30. 01. 2007 13.15
kako je lahko kdo nestrpen do tožilstva?! nestrpen si lahko do ljudi in prav takšna je bila država do Strojanov recimo. zato je takšen odziv tožilstva ne samo neutemeljen ampak podel.