Slovenija

Halo, halo!? Kje je signal?

Ljubljana, 22. 01. 2009 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nekateri uporabniki Tušmobila se pritožujejo nad izpadi signala. Problem naj bi bil predvsem zaradi prehoda med omrežji, kjer Tušmobil najema Mobitelovo omrežje. V Tušmobilu za težave krivijo Mobitel, kjer pa to odločno zavračajo.

Nekateri naročniki Tušmobila se pritožujejo nad izpadom signala.
Nekateri naročniki Tušmobila se pritožujejo nad izpadom signala. FOTO: Reuters

Uporabniki Tušmobila so nas obvestili, da imajo velike težave s signalom omenjenega mobilnega operaterja. Nekateri so že poskušali odstopiti od pogodbe, vendar tega ne morejo. Tušmobil naj bi namreč zagotavljal dobro pokritost s signalom. Sicer gradijo svoje oddajnike, tam, kjer jih nimajo, pa naj bi za pokritost skrbel Mobitel. Na tem območju Tušmobil uporablja nacionalni roaming. Tako naj bi bila po trditvah centra za pomoč uporabnikom Tušmobila pokritost s signalom vsaj tako dobra, kot je Mobitelova.

Pred kratkim je Tušmobil z Mobitelom prekinil pogodbo za nacionalni roaming na območju Ljubljane, saj so, kot pravijo, v zadostni meri zgradili lastno omrežje. Ravno v Ljubljani pa uporabniki opažajo nepokritost s signalom. Na območju Ljubljane naj bi bile težave s signalom na Litostrojski cesti, v delu Bežigrada in v Polju (Kašelj). Zunaj Ljubljane pa so uporabniki opazili izpad signala na relaciji Vodice–Ljubljana, v Šmartnem, Šentvidu in še na poti iz Ljubljane v Novo Gorico na območju Rebernic. Prav tako naj bi signal slabo lovil v kletnih prostorih. Je torej zagotavljanje pokritosti s signalom tudi v praksi takšno, kot ga uradno ponujajo?

Tušmobil: Težava je prehod med omrežji

Direktor Tušmobila Marko Fujs
Direktor Tušmobila Marko Fujs FOTO: POP TV

Na Tušmobilu so povedali, da so v zadnjem času res priča prijavam o nedelovanju omrežja, vendar jim naročniki niso hoteli posredovati podatkov, da bi lahko ekipe preverile dejansko stanje na terenu. Opozarjajo, da se je že zgodilo, da se zoper delovanje omrežja pritožujejo tudi ljudje, ki niso naročniki Tušmobila.

Do izpada omrežja lahko pride, če je lokacija na meji med omrežjema Tušmobil in omrežjem nacionalnega gostovanja. "Mobilnik na tem mestu pri prehodu med omrežji za kratek trenutek izgubi signal, preden se mobilnik ponovno prijavi na omrežje. Med souporabo dveh omrežij se žal nikakor ne moremo izogniti prehodu med njima in takrat izgubimo signal. Če je klic v tistem trenutku aktiven, se zaradi pojasnjenih tehničnih okoliščin žal prekine,“ pojasnjujejo na Tušmobilu. Tušmobil je Mobitel sicer pozval k pravilni izvedbi prehajanja med omrežji na območjih, kjer sta prisotna oba signala, vendar kljub temu, da je to tehnično izvedljivo, Mobitel pravilne izvedbe prehajanja med omrežji ni omogočil, še trdijo na Tušmobilu.

'Pritožb o nedelovanju omrežja je zelo malo'

Na vseh lokacijah, kjer so uporabniki posredovali podatke, so opravili meritve jakosti signala, in kjer je bilo treba, jakost signala takoj izboljšali, pravijo še na Tušmobilu. Decembra je bilo med 20 tisoč klici v klicni center le 36 takih, ki so se nanašali na vprašanja o delovanju omrežja, kar pomeni 0,18 odstotka.

Pri Tušmobilu uporabljajo tam, kjer sami nimajo oddajnikov, Mobitelovo omrežje.
Pri Tušmobilu uporabljajo tam, kjer sami nimajo oddajnikov, Mobitelovo omrežje. FOTO: POP TV

V Mobitelu odločno zavračajo, da so odgovorni za zaplete pri uporabnikih Tušmobila

"Odločno zavračamo navedbe, da je Mobitel odgovoren za morebitne zaplete pri uporabnikih Tušmobila", so sporočili iz omenjene družbe. Mobitel s svojim omrežjem zagotavlja odlično pokritost in izjemno visoko zanesljivost storitev – to so potrdili tudi tuji strokovnjaki, ki so lani izvedli obsežne meritve in ocene kakovosti slovenskih mobilnih omrežij, je pojasnil Mobitelov tiskovni predstavnik Simon Šketa. "V tem ocenjevanju se je Mobitel izkazal kot najboljši v Sloveniji in pridobil naziv Tehnično najboljše omrežje. Visoka kakovost je na voljo vsem, ki uporabljajo Mobitelovo omrežje. Seveda pa lahko tako visoko kakovost zagotavljamo zgolj tedaj, ko je uporabnik prijavljen v naše omrežje,“ pojasnjujejo pri Mobitelu.

Pravijo še, da izpolnjujejo vse pogodbene obveznosti do Tušmobila. Doslej pa še niso prejeli pritožb ali predlogov glede izvedbe nacionalnega gostovanja. Iz tehnične službe drugega operaterja ni v vsem času gostovanja prišel noben predlog drugačne izvedbe prehajanja med omrežji.

Tušmobil je lani na lastno zahtevo nacionalno gostovanje že prekinil v delu Ljubljane, kjer sedaj sam zagotavlja storitve za svoje uporabnike in sicer zgolj v lastnem omrežju. Odgovornost za kakovost storitve je posledično Tušmobilova, so še sporočili iz Mobitela. "Kakovosti omrežja tretjega mobilnega operaterja pa ne želimo komentirati. To lahko morda najbolje storijo uporabniki sami,“ še pravijo.

APEK: Tušmobil izpolnjuje pogoje, navedene v odločbi

Tušmobil postavlja svoje oddajnike.
Tušmobil postavlja svoje oddajnike. FOTO:

Kot so nam pojasnili v Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (APEK), Tušmobil glede na zadnje podatke o zagotavljanju pokritosti prebivalstva, ki jih ima APEK, izpolnjuje pogoje, navedene v odločbi. Podatke o številu baznih postaj z vsemi potrebnimi parametri APEK prejema od operaterjev. Tušmobil je sicer odločbo nasledil od družbe Western Wireles International – torej od Vege.

Prav tako so tudi na tržnem inšpektoratu povedali, da še niso prejeli pritožb oziroma vprašanj v zvezi s slabim signalom Tušmobila. "Smo pa na njihovi spletni strani opazili sporočilo, da omenjeni operater prehaja na izključno uporabo lastnega omrežja, zaradi česar naj bi prišlo do izklopa nacionalnega gostovanja na območju Ljubljane,“ je še pojasnila glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.

Glede na uradne vire tako Tušmobil s signalom ne bi smel imeti težav. Uporabnikom, ki imajo težave zato svetujemo, da naj izpade omrežja sporočijo operaterju, če pa bi se izkazalo, da je pokritost res slabša, kot trdijo na Tušmobilu, pa imajo seveda pravico do odstopa od pogodbe, saj ponudnik v tem primeru ne bi zagotavljal tega, kar je ponujal ob nakupu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenac3
19. 05. 2010 10.16
Imam Tušmobil, a sem nastavil ročno na Mobitel omrežje ki je boljše. Pa še pol cenejše kot Mobitel, super je.
Jože Pernek
16. 11. 2009 12.22
Halo, halo!? Kje je signal? MICA MACA PAPALA
_didika_
16. 11. 2009 12.12
jes mam tušmobil kake dva mesca in tut enkrat ni delovalo tko kot je pred tem .... to je butasto!! tut če nastavim mobitel omrežje mi čez kako uro javi da ni signala čeprav sem ga prej imela kjerkoli sem bla ... tut v stanovanju ki je v kleti sem prej imela signal zdej sm pa čist brez:S ....
cantcan
07. 04. 2009 10.45
js mam tuš mobil od lani februarja pa mam že skoz probleme s signalom.sem iz žalca pa mam v polovici hiše signal v drugi polovici ga nimam. popizdevam ko je treba klicat z mobilnika, zato večkrat uporabim kar stacionarni potem mi pa impulzi na tuš mobilu propadajo konec meseca ker jih ne izkoristim. sploh nisem zadovovoljna s tuš mobilom, vzela sem pa paket 30€.komaj čakam da mi naročnina poteče, takšne izkušnje sem imela tudi s simobilom.
Andrej Slapšak
24. 03. 2009 10.19
Jst uporabljam Tušmobil natanko 179 dni in sem zadovoljen uporabnik Tušmobila :D
kempe
23. 01. 2009 15.09
Jaz ga imam več kot eno leto in nimam pripomb.
Tonček Balonček
23. 01. 2009 08.45
Enkrat lani sem od TUŠA dobil zastonj aparat in SIM kartico s 5 EUR dobroimetja. Potems em se aktiviral in malo potelefonira na raznih koncih, ko sem porabil tistih 5 EUR sem seveda kartico zavrgel, aparat imam pa kot rezervnega, če mi obstoječi crkne, ti telefončki so itak zelo kratkega veka. Enega starega Siemensa imam že odkar obstaja GSM in več tistih Befefonov (UMTS), ki so pa res lovili povsod, še v Trenti.
Tina42
23. 01. 2009 03.00
....prisegam na IZI....;)
limnica
22. 01. 2009 20.43
js sm teja stuša ;D signaaal me napuno zabavaa ;S tko k je reku 007700alex, mi prekinja, niam signala, pol prijem na signal sto smsm kdo vse me je klicou ..tušmobil sux,,žau mi ej da zdj ne orem na đebest, kr mam še pogodbo pri tušu 18 mesecev.phahahahah;D bolano
astorxy
22. 01. 2009 16.58
jaz sem tudi izbiro omrežja izbrala ročno iz tušmobil na mobitel.Sedaj je res brez motenj.Še vedno je tuš mobil boljši,...
007700alex
22. 01. 2009 16.16
sem uporabnik TUŠ mobila. h tušu sem šel zaradi previsokih položnic pri mobitelu, tik preden je bil paket džabest, nažalost. vsak dan se vozim med LJ in MB in ni klica da bi ga lahko opravil normalno. zgodilo se mi je že da mi je prekinilo klic usakih 30s. med predori skoraj ni signala, doma v ljubljani v svoji sobi še nisem opravil klica brez motenj in stalnih prekinjanj. samo sprašujem se kaj si ljudje mislijo ko me kličejo in jih po 3x prekine preden se kaj dogovorimo. razumem pa da je tuš nov na trgu in da se bo z leti stanje izboljšala, in podpiram konkurenco. verjetno sta ravno zaradi Tuš mobila tudi mobitel in simobil krepko spustila cene nekaterih paketov. Kljub vsemu pa TUŠ mobila sedaj ne priporočam nikomur in bom z njim tudi sam prekinil pogodbo. pa še to zaradi hudih motenj bi moral tuš mobil uporabnikom ponuditi pač več minut ali pa nižjo naročnino ali možnost prekinitve pogodbe brez penalov ali kaj podobnega, ne pa da krivdo valijo na druge.
Lucipin
22. 01. 2009 16.04
-1
Jst sem na tušmobilu že 5 mesecev in nimam pritožb dela kak treba in sem celi cajt na njihovem omrežju...Tukaj je večina ljudi komentira zadevo kar so slišali...in ne kar so sprobali...Tko da ste nekateri prov smešni...In lahk rečem da je Mobitel kriv ker je opazil da zgublja uporabnike na veliko zato treba nekak nasprotnika ovirat kot so Bivšo Vego...
hondak
22. 01. 2009 15.54
No vsem pametnjakovičem, da nekaj obrazložim. Noben operater ni slab ne mobitel ne simobil in tudi tuš mobil ni slab. Je pa res, da dokler se ni pojavil Tušmobil z svojo akcijo in telefoni za 1 euro, so nas mobitelovci lupili kot krompir po denarnici. Sedaj k je pa tušmobil na trgu in ker so videli upad oz. množično prestavljanje je pa mobitel naredil podobne pakete kot npr: povezani 33,44,55,77 a vendar še vedno se ne morjo kosat z tušovo ponudbo, saj zajema tuš veliko več zakupljenih minut kot pa mobite. Pa še telefon dobite za 1 eur. Je pa res, da je bil mobitel nekako prisiljen ponudit itak DŽABEST, če je želel obdržati svoje naročnike. Je pa res z tem paketom naredil REVOLUCIJO. Sej jo je bil prisiljen narediti. Jaz osebno upam da se še najde kakšen operater da pride k nam, saj je to za nas potrošnike mega stvar.
vasija
22. 01. 2009 15.40
tuš bencin in čokolada pa sta cool;)
missslovenije
22. 01. 2009 15.36
katastrofa je ta tuš mobil
Tajkun Pirc Musar
22. 01. 2009 15.34
tuš blagovna znamka je PODN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
houten
22. 01. 2009 15.27
ma ja ta tuš mobil nas je vse najebu kak mi je žow jo
PinkoKinki
22. 01. 2009 15.27
ok sm Đabest pa Mobitel pa tak al tak zmagata :P Dabest pa še Đabe :D :D :D
jessy.beib
22. 01. 2009 15.24
to se je začel dogajat zadnje tri mesece. jaz sm omrežje prestavila "ročno" na mobitel. zdej pa je čist OK.
lalalalalalalalalalalallaa
22. 01. 2009 15.22
simobil je tabulši