Slovenija

Haiderjeve tablice nezakonite

Celovec, 28. 12. 2006 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Namestitev dodatnih tablic s slovenskim imenom kraja namesto dvojezičnih krajevnih tabel je protizakonita.

Jörg Haider
Jörg Haider FOTO: Reuters

Avstrijsko ustavno sodišče je odločilo, da je namestitev dodatnih manjših tablic s slovenskim imenom kraja namesto dvojezičnih krajevnih tabel protizakonita. To različico je letos namreč uvedel deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider. Kot je sporočil predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Karl Korinek, dodatne tablice namesto dvojezičnih krajevnih tabel ne ustrezajo pravilniku o cestnem prometu.

Avstrijsko ustavno sodišče je na zahtevo avstrijskih ombudsmanov odločilo, da iz ustreznih določil izhaja zakonska obveznost, da je na krajevnih tablah treba navesti tako nemško kot slovensko ime kraja. Navajanje enega imena na krajevni tabli in drugega na dodatni tablici je zaradi teh "popolnoma jasnih določil" izključeno, je poudaril Korinek.

Hkrati je pojasnil, da pri odločanju ustavnega sodišča ni šlo za vprašanje, ali gre za območje z jezikovno mešanim prebivalstvom oz. če je Avstrijska državna pogodba (ADP) izpolnjena, temveč če pravilnik o cestnem prometu dovoljuje pripenjanje dodatnih tablic.

Korinek je obenem poudaril, da mora sedaj ukrepati okrajna glavarka Velikovca Christine Hammerschlag, ki mora upoštevati veljavne uredbe in namestiti dvojezične krajevne table v Pliberku in Drveši vasi. Temu bi se lahko izognila samo tedaj, če bi ji pristojni deželni referent za promet Gerhard Dörfler iz Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) dal drugačno navodilo. Doerfler je namreč konec leta 2005 dal navodilo, da je za postavitev dvojezičnih krajevnih tabel potrebno njegovo privoljenje.

Haider je dodatne tablice s slovenskim imenom kraja pod enojezične krajevne table dal prvič pripeti avgusta letos v Pliberku in Drveši vas, potem ko je avstrijsko ustavno sodišče že drugič zapored odločilo, da morajo biti topografski napisi v teh krajih dvojezični. Obenem je Haider tedaj napovedal, da bodo v prihodnje zamenjali vse obstoječe dvojezične krajevne table z njegovo najnovejšo različico. To napoved je deželni glavar začel uresničevati novembra letos v Žvabeku.

Zahteve po postopku zoper Haiderja

Odločitev avstrijskega ustavnega sodišča so pozdravili tako v socialdemokratski stranki (SPÖ) kot pri Zelenih in Narodnem svetu koroških Slovencev (NSKS). Obenem so pozvali tudi k ministrski obtožbi zoper Haiderja. Ta odločitve ustavnega sodišča še ni komentiral, njegov tiskovni predstavnik Stefan Petzner pa jo je označil za "vnovično napačno odločitev" zaradi česar jo bo treba razveljaviti.

Terezija Stoisits
Terezija Stoisits FOTO: Reuters

NSKS je v izjavi za javnost pozdravil odločitev ustavnega sodišča in poudaril, da je treba z objavo odločbe ustavnega sodišča "takoj namestiti zakonite dvojezične krajevne table," saj obstoječe enojezične niso več veljavne.

Obenem je NSKS opozoril, da je koroški deželni glavar Haider ponudil avstrijskemu predsedniku Heinzu Fischerju svoj odstop, če bi mu bilo pri vprašanju krajevnih tabel mogoče dokazati kršenje prava. "Za NSKS je ta trenutek sedaj napočil, kršenje zakona je ugotovilo najvišje sodišče", so zapisali v izjavi za javnost.

Po oceni referenta za pravna vprašanja pri SPÖ Hannesa Jarolima je bila odločitev ustavnega sodišča "tako zadovoljiva kot predvidljiva". Ustavno sodišče je jasno ugotovilo, da "vsakršno nadaljnje zavlačevanje pri postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel ministrske obtožbe proti Haiderju ne le opravičuje, temveč je obtožba zaradi tega celo obvezna". V Avstriji so namreč deželni glavarji na ravni ministrov in se v primeru jasnega kršenja obveznosti proti njim lahko uvede t.i. ministrska obtožba. Po Jarolimovi oceni bi bila zoper Haiderja mogoča tudi kazenska obtožba zaradi zlorabe uradnega položaja.

Referentka avstrijskih Zelenih za pravna vprašanja Terezija Stoisits je jasno zahtevala ministrsko obtožbo zoper deželnega glavarja avstrijske Koroške. Temu naj bi namreč "spodletel poskus rušenja pravne države, ker institucije kot je ustavno sodišče ohranjajo pravno državo". Stoisitseva je obenem kritizirala tudi avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla, ker naj bi ta šest let ščitil Haiderja. Vendar naj bi sedaj vsi tisti, ki jim pravna država nekaj pomeni, nemudoma ukrepali. Stoisitseva je zato pozvala avtrijsko vlado, naj na svoji naslednji seji uvede postopek proti Haiderju.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
01. 01. 2007 10.50
Za vsa izgubljena slovenska ozemlja v zgodovini je kriva slovenska politika in slovenski politiki.Hajder kod hrvati ta slovenski politični idiotizem samo iskoriščajo proti slovencem.
victoriosus
29. 12. 2006 18.41
Jap, po drugi svetovni naš maršal ni biu sposoben odvzeti niti kvadratnega metra poraženi Avstriji! To je naša sramotna politika. In kaj se je vse dogajalo pri nas, ko je bilo še vse železno.... ni čudno, da nas ne prebavlja. Zdaj se počasi približujemo pametni rešitvi: pač, zmagali bomo
goso
28. 12. 2006 19.15
Sramoto dela vsej Avstriji, pa še Evropi, tale Haider. Pa še iz sebe dela enga kljukca. Žalostno, po tolikih letih je hujše, kot je bilo, ko je bila mejaš Jugoslavija. Tu smo močno izgubili, a tudi po zaslugi naše sramotne politike.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.