Slovenija

Haider: Koroška kot Kosovo

Celovec, 14. 06. 2007 22.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koroški deželni glavar zavrača domnevni ultimat avstrijskega kanclerja glede postavitve dvojezičnih tabel.

Koroški deželni glavar Jörg Haider: To je tako, kot na Kosovu
Koroški deželni glavar Jörg Haider: To je tako, kot na Kosovu FOTO: POP TV

Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je zavrnil rok, ki ga je danes za rešitev vprašanja dvojezične topografije določil avstrijski kancler Alfred Gusenbauer za 28. junij. "V tem vprašanju ni mogoče postavljati ultimatov, saj je to tako kot na Kosovu," je ocenil Haider. Če avstrijski kancler želi doseči soglasje, mora opravljati pogovore, je zatrdil deželni glavar.

Po Haiderjevih besedah naj bi bilo pomenljivo, da se avstrijski kancler Gusenbauer cel dan mudi na avstrijskem Koroškem, ob tem razglasi ultimat, ne spregovori pa nobene besede o tej problematiki z njim. Deželni glavar je zato obtožil avstrijsko vlado, da je sokriva za to, da še vedno potekajo razprave o dvojezičnih krajevnih tablah. To naj bi namreč povzročila s svojim "neodločanjem", meni deželni glavar.

Haider je danes obenem opozoril, da načrtovani ustavni zakon o dvojezični topografiji še ne pomeni, da bi župani posameznih občin morali postaviti dvojezične krajevne table. Avstrijski kancler naj bi bil pri tem namreč odvisen od dežele avstrijske Koroške, in sicer od cestne uprave in od občin, meni Haider. Sicer pa je na vprašanje, če bi zavrnil izpolnitev morebitnega zakona o dvojezičnih krajevnih tablah, odgovoril, da ne. "Če je zakon na mizi, ga je treba izpolniti," je dejal Haider.

Gusenbauer je danes v Celovcu na tiskovni konferenci menil, da v teh dneh zaključuje niz dvostranskih pogovorov o krajevnih tablah. 28. junija bo v avstrijskem parlamentu zasedal odbor za ustavna vprašanja, v začetku julija pa bo seja parlamenta. Dotlej naj bi bil pripravljen ustavnopravni zakon za dvojezično topografijo. Če rešitve ne bo sedaj, je ne bo več v tem mandatnem obdobju avstrijske vlade, je opozoril Gusenbauer.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanker007@gmail.com
15. 06. 2007 14.56
Koroška republjik!
neznan13@gmail.com
15. 06. 2007 01.46
če je kot kosovo, naj se pol koroška osamosvoji.... kreten
clementia555@yahoo.com
15. 06. 2007 00.02
Koroška kot Kosovo... Hehehehe... Car Haider....Ja, Joerg imate tud' vi gor dost burektirnic...
valfar@gmail.com
14. 06. 2007 23.58
Dajmo Gusenbauer! Najboljše se s kreteni tipa Haider ravna tako, da se jih ignorira. Oni živijo in cvetijo na publiciteti, pa četudi negativni. Ko se to konča, taki tepci ki nimajo nobene substance, ampak samo populizem, običajno izginejo.