Slovenija

GZS ustanovila Medijsko zbornico

Ljubljana, 22. 03. 2012 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zbornica založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev se bo preoblikovala v Medijsko zbornico. Ta si bo prizadevala za jasnejšo politiko države na področju medijev in postavila natančnejše kriterije o tem, kaj je resni tisk.

Zbornica založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev (ZKGM) pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je podprla sklep o preoblikovanju ZKGM v Medijsko zbornico in ustanovitvi Zbornice knjižnih založnikov. Medijsko zbornico bo vodil Jurij Giacomelli, so sporočili iz GZS.

Gospodarska zbornica Slovenije
Gospodarska zbornica Slovenije FOTO: POP TV

Kot so poudarili, si bo Medijska zbornica prizadevala predvsem za jasnejšo politiko države na področju medijev ter postavila natančnejše kriterije o tem, kaj je resni tisk. Poleg tega se bodo zavzemali za znižano oz. ničelno stopnjo DDV za informativne medije, regulacijo oglasnega trga ter uvedbo ustreznega modela merjenja branosti.

Medijska zbornica bo med drugim prav tako iskala poti sofinanciranja stroškov distribucije in tiska ter spodbujala strokovno izobraževanje in sodelovanje z institucijami, ki nudijo vseživljenjsko izobraževanje na področju medijev. Prevzela bo tudi proaktivno vlogo za boljše pogoje delodajalcev pri pogajanjih s sindikati, za ustrezno pokojninsko reformo in olajšave pri upokojevanju zaposlenih ter pri pogajanjih s kolektivnimi organizacijami za zaščito avtorskih pravic, so zapisali.

Med prioritetne naloge pa si je zbornica zadala tudi, da se morajo člani zbornice nemudoma vključiti kot enakopraven partner in nosilec v projekt Nacionalne raziskave branosti ter v izvajanje projektov Merjenje obiskanosti spletnih strani (MOSS) in Projekt revidiranje prodanih naklad tiskanih medijev (RPN).

Novo organiziranost bo potrdila skupščina Gospodarske zbornice Slovenije na svoji seji, ki bo predvidoma v maju.

Novinarji: Zbornico podpiramo, dokler njeni interesi niso v konfliktu z našimi

Časopisi - 3
Časopisi - 3 FOTO: Špela Zupan

Predsedniku Društva novinarjev Slovenije Matiji Stepišniku se zdi prav, da se združujejo založniki, ki bodo zastopali širše interese panoge, ki "je pri nas v resni krizi, predvsem zaradi odsotnosti strateških medijskih lastnikov in zaradi politične in kapitalske odvisnosti medijev".

Si pa v novinarskih organizacijah želijo, da bi ti založniki pri zastopanju interesov panoge nedvoumno spoštovali tudi interese novinark in novinarjev, se borili za ohranitev novinarske in uredniške avtonomije ter obenem ščitili integriteto poklica in profesionalne standarde, je poudaril Stepišnik. Delovanje takšne zbornice podpirajo, dokler njeni interesi ne bi bili v konfliktu z interesi svobode novinarstva, je dejal.

Podobno tudi predsednik Združenja novinarjev in publicistov Igor Kršinar meni, da bi bilo sporno, če bi tovrstna zbornica odrejala medijsko politiko v državi ali pogoje za opravljanje novinarskega dela. Prav tako bi ji nasprotoval, če bi bila obvezna. Če pa se v okviru GZS oblikuje medijska zbornica po enakih pravilih, kot se oblikujejo zbornice v drugih poklicih, ji Kršinar ne nasprotuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
23. 03. 2012 00.15
KAJ JE TISK,MEDIJI POVEM IZ PRVE ROKE,VČERAJ SO POSLALI V TRAFIKO V CENTRI KOPRA DVA IZVODA ČASOPISA DELO,IN ŠE TA DVA IZVODANIHČE NI HOTEL KUPITI,V CENTRU KOPRA,V NAJBOLJ OBLJUDENI TRAFIKI MEDIJI SO PODALJŠANA ROKA MAFIJE, LJUDJE SMO JIH SPREGLEDALI, LE NAJ RAČUNAJO KDO BO NJIM PLAČE TALAL,DRŽAVLJANI SMO SE NAVELIČALI,STOP PRAVIMO VSEMU KAR NAM NE SLUŽI,KAR NAM JE V SRAMOTO
Maancy
22. 03. 2012 19.02
+1
Ukinitev obveznega članstva ali prepoved delovanja zbornic tretje možnosti ni..