Slovenija

GZS rešitev problema subvencij za vozovnice pričakuje do konca tedna

Ljubljana, 21. 05. 2014 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Četudi vlada zagotavlja, da sredstva za subvencije študentskih in dijaških prevozov za maj in junij bodo, izvajalci javnega potniškega prometa doslej še niso prejeli pisnega zagotovila. Vlada je sicer na torkovi seji s prerazporeditvijo sredstev zagotovila skoraj osem milijonov evrov.

Vrsta pred LPP - 5
Vrsta pred LPP - 5 FOTO: Blaž Garbajs
Vlada je na današnji dopisni seji zagotovila sredstva za sklenitev aneksov za opravljanje obvezne gospodarske javne službe linijskih avtobusnih prevozov za maj in junij letos, je zapisano v vladnem sporočilu za javnost. Združenje za promet pri GZS je pred tem opozorilo, da še niso podpisali dogovora glede nadomestila za opravljanje omenjene službe.

Četudi vlada zagotavlja, da sredstva za subvencije študentskih in dijaških prevozov za maj in junij bodo, izvajalci javnega potniškega prometa doslej še niso prejeli pisnega zagotovila, pravi Jože Baškovič iz Združenja za promet pri GZS. Po njegovih besedah pričakujejo, da se to uredi do konca tedna, dogovor pa želijo podpisati za do konca leta.

Subvencionirane študentske in dijaške vozovnice za junij bi se morale danes že prodajati, toda za to ni nobene osnove, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik Sekcije za javni prevoz potnikov v linijskem in prostem cestnem prometu v Združenju za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Tudi pretekli mesec so po njegovih besedah od vlade dobili obljube, da bodo podpisali pogodbo za mesec maj in so konec aprila začeli prodajati majske vozovnice, toda do podpisa pogodbe ni prišlo.

Poleg dogovora za subvencioniranje vozovnic za maj in prihodnje mesece prav tako še niso podpisali dogovora glede nadomestila za opravljanje javne gospodarske službe. Tako prevozniki trenutno z državo nimajo sklenjenih pogodb, da smejo izvajati javni potniški promet, je poudaril Baškovič. Za izvajanje so se po njegovih besedah kljub temu odločili, saj so potnikom že prodali vozovnice za ta mesec.

Kot pravi Baškovič, zahtevajo čim prejšnjo ureditev problema in dogovor za obdobje do konca leta, saj jih skrbi, kdo se bo sicer ob najverjetnejši menjavi vlade pripravljen pogovarjati z njimi v avgustu.

"Ne zahtevamo novih dajatev ali višjih cen, zahtevamo samo realizacijo sklepov parlamenta in vlade," je poudaril Baškovič. Kot je pojasnil, bi bilo treba po neuradnih informacijah do konca leta zagotoviti okoli 27 milijonov evrov za omenjene subvencije. Temu pa bi bilo treba prišteti še sredstva za opravljanje javne gospodarske službe.

Po Baškovičevih besedah bi izpad omenjenih sredstev za posamezne prevoznike predstavljal od 30- do 50-odstotni izpad, kar bi pomenilo "uničenje te branže".

Zahtevi, da se podpiše aneks za obdobje do konca leta, se pridružuje tudi Boštjan Koren s Slovenskih železnic. Ob tem poudarja, da je integracija javnega potniškega prometa bistvena za mobilnost prebivalcev.

Z uvedbo subvencij za dijaške in študentske prevoze se je število potnikov zelo povečalo, je pojasnil Josip Šamu iz Sekcije ta promet pri Obrtno podjetniški zbornici. Porast prodaje šolskih vozovnic beležijo tudi na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP). Po mnenju Petra Horvata iz LPP je največji problem to, da država zdaj ruši to, kar je bilo narejeno v zadnjih 20 letih.

Vlada je sicer na torkovi seji s prerazporeditvijo sredstev zagotovila skoraj osem milijonov evrov za subvencije študentskih in dijaških prevozov za meseca maj in junij. Kot pojasnjuje Baškovič, so ga z vlade prvič klicali že prejšnji teden in mu obljubili sredstva, a pisnega zagotovila ali povabila na podpis pogodbe doslej še ni prejel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vstajnik1941
03. 06. 2014 11.55
+1
Kaj so placani od podjetij za JPP. Borijo se za placilo prevoznikom in ne njim. Naj dajo denar za subvencije neposredno studentom, pa na potem ti hodijo pes al pa z busom. Vse je boljse da kam prides, sa tud z jahanjem osla prej prides kot z busom.
BELOOBOOOG
23. 05. 2014 00.57
Z uvedbo subvencij za dijaške in študentske prevoze se je število potnikov zelo povečalo, je pojasnil Josip Šamu iz Sekcije ta promet pri Obrtno podjetniški zbornici. Porast prodaje šolskih vozovnic beležijo tudi na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP). Po mnenju Petra Horvata iz LPP je največji problem to, da država zdaj ruši to, kar je bilo narejeno v zadnjih 20 letih.
Terezinka
22. 05. 2014 09.06
+0
Gospod Samo Milič, kaj ne bi enkrat samkrat pozval tudi svoje naj zatisnejo pas? Kaj ne bi enkrat tudi njim povedal, da če je manj pritoka v proračun tudi ta ne more vedno več in več dajati. Ko socialna država daje lastnikom, podjetnikom naj bo socialna, ko pa daje za ves narod v zdravllje in izobrazbo takrat pa zategnimo pas. Ko je treba govoriti o plači delavcu opozarjate na težke čase in jih nižate, ko pa se gre za dotok v žepe posameznikov lastnikov pozivate državo naj da. Od kje bo pa vzela. Naj ti vaši podjetniki delajo na trgu, naj se potrudijo in zavedajo, da tudi zanje ni državna blagajna brez dna
BobbyP
22. 05. 2014 08.18
+4
Kako je že čivkala? "Znamo in zmoremo", ne?
Terezinka
22. 05. 2014 09.11
-2
Capodistria, kaj pa naj naredi? Od kje naj vzame? Pred časom so vsi kričali, da Lekarne Ljubljana recimo preveč služijo, sedaj pa njim in podobnim, ki so z poslovanjem kot javni zavodi zaslužili, politika ne dovoli vzeti sredstva. Sedaj morajo sredstva ostati njim in ne v proračunu. Če bi bila zguba pa naj proračun pokrije. Jaz to podpiram v normalnem času, toda sedaj bi ta sredstva morali prispevati v proračun vsaj kot začasno pomoč. Konec koncev so javni zavod
mijavci
22. 05. 2014 06.51
+3
V petek gre Mura v stečaj v ponedeljek pa polna cena za vozovnice, kalvarija sedanje vlade se pa nadaljuje, Alenka pa sanja samo še o Bruslu, za študente in dijake ji je španska vas, komentatorji bodo pa itak rekli da je Janša kriv.
zoobkozob
22. 05. 2014 07.13
+4
se strinjam s tabo,če bi bil janša na oblast,bi ga za tako stvar že linčal
Blaška
21. 05. 2014 22.21
+5
ni in ni za mlade: )) kot tudi za vse ostale , ki so pridni, delovni, prepošteni: )) sama sem imela vsaj to srečo, da sem lahko šla peš ali s kolesom, vsi ostali, ki se vozijo od daleč so za državo samo problem ali nek nebodigatreba: )) za vse drugo je denar, najdite ga še za to: ))
Jožajoža
21. 05. 2014 22.18
+4
danes so javni uslužbenci pokopili vse apartmaje na otoku krku.