Slovenija

Györkös Žnidarjeva: 'Težko poslušamo očitke, ki temeljijo na nerazumevanju narave policijskega dela'

Ljubljana, 04. 10. 2016 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Osnutka novele zakona o nalogah in pooblastilih policije ter novele o varovanju državne meje sta vsebinsko in strokovno domišljena, je zagotovila ministrica Györkös Žnidarjeva. V koaliciji so sicer pomisleki, vendar je ocenila, da gre tudi za nerazumevanje predlogov in narave policijskega dela.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policijski nadzor
    03:11
    Iz 24UR: Policijski nadzor
  • Iz 24UR ZVEČER: Postajamo policijska država?
    03:22
    Iz 24UR ZVEČER: Postajamo policijska država?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Janijem Möderndorferjem
    05:16
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Janijem Möderndorferjem

"Vnaprejšnja nasprotovanja, ki temeljijo bodisi na nerazumevanju potreb varnostne politike, vsebine in pomena policijskega dela bodisi na ideoloških nasprotovanjih, ki temeljijo na nezaupanju v delo policije, niso na mestu," je opozorila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. V izjavi novinarjem je napovedala, da bosta predloga obeh novel, ki se bosta sicer še spreminjala, prihodnji teden na vladi in potem po rednem postopku v DZ.

V interesu jim je, kot pravi, da ju DZ sprejme čim prej. Po njenih besedah je policija poklicana za zagotavljanje varnosti v državi, varnostne razmere pa se spreminjajo, zato morajo storiti vse za učinkovitost policije.

Vesna Györkös Žnidar - 4
Vesna Györkös Žnidar - 4 FOTO: Miro Majcen

Ministrica je prepričana, da so predlogi vsebinsko dodelani in domišljeni. Zavedajo se, da varnost ni edina temeljna človekova pravica, zato izhajajo iz uravnoteženosti te pravice z ostalimi pravicami. "Težko poslušamo očitke, ki temeljijo na očitnem nerazumevanju narave policijskega dela," je pojasnila.

Iz koalicije namreč prihajajo pomisleki glede predlogov novel. Ministrica pa je poudarila, da niso pripravljeni popuščati pri predlogih, za katere verjamejo, da gredo v smeri večje učinkovitosti policijskega dela.

Množičen nadzor ni namen predlogov

Z določitvijo nabora tehničnih sredstev za fotografiranje, video in avdio snemanja, sredstev za identifikacijo oseb, vozil in predmetov se policiji z novelo zakona o varovanju državne meje daje zakonsko podlago za uporabo takih sredstev pri nadzoru državne meje.

Györkös Žnidarjeva sicer ni konkretno odgovorila na vprašanje, ali bodo ta določila omogočala nadzor državljanov na celotnem ozemlju. Zagotovila pa je, da množičen nadzor ni namen predlogov.

V koaliciji pomisleki

Še pred novelo zakona o policijskih pooblastilih in zakona o varovanju državne meje je po napovedih ministrice na vladi že ta teden pričakovati predlog zakona o tujcih. Predlogi gredo v smeri učinkovitega obvladovanja migracijskega toka in preprečevanja zloma azilnega sistema v primeru ponovljenega scenarija masovnih migracijskih tokov, je pojasnila.

Pri tej noveli so v koaliciji še nejasni. Podpirajo sicer določitev odškodnine za lastnike zemljišč, na katerih so postavljene tehnične ovire, glede drugih členov pa so pomisleki.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer se tako ni konkretno izrekel glede predlogov, ki širijo nabor tehničnih sredstev za varovanje meje. Poudaril pa je, da mora biti zagotovljeno sorazmerje med človekovimi pravicami in varnostjo.

Po ocenah poslanke SD Bojane Muršič bi bilo dobro, da oblikujejo nov zakon, ker se spreminja skoraj polovica členov zakona. Je pa SD bolj ostra glede zakona o policijskih pooblastilih. Pomisleke imajo glede popolnega nadzora na letališčih ter nadzora brez utemeljenih razlogov v notranjosti, pa glede uporabe električnega paralizatorja. Menijo še, da stanje na področju terorizma ne sme biti predpogoj za spremembo zakonodaje, pač pa morajo zakone sprejemati premišljeno.

Medtem je ministrica ocenila, da bodo v koaliciji našli skupen jezik predvsem z utemeljitvijo spremenjenih varnostnih razmer in potrebe po še večji učinkovitosti dela policije. Po njenem mnenju bodo tudi uspeli razčistiti vprašanja, ki temeljijo na vtisu, da s predlogi posegajo v človekove pravice. Zagotovila je, da temu ni tako.

Z uvajanjem možnosti uporabe paralizatorja pa gre po njenih besedah za zmanjševanje represije, saj pomeni odmik od strelnega orožja. Zato meni, da pri predlogu zasledujejo ustavno legitimen cilj.

Čeprav predloga novele ne pozna, je naklonjenost rešitvam uporabe električnega paralizatorja, če bodo te dovolj omejujoče, danes izkazal poslanec SDS Vinko Gorenak. Medtem v ZL po besedah vodje Luke Mesca slutijo, da vlada pripravlja zaostrovanje represije in vzpostavljanja izrednih razmer.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johanca123
05. 10. 2016 18.54
+1
Narod ni pozabil kako so tvitali in maltretiral občane ki so se jim zamerili!
Sandalphone
05. 10. 2016 18.47
+5
Novodobni liberalci so očitno pozabili kaj pomeni beseda "Liberty"
RedHookersSons
05. 10. 2016 18.04
+3
Ta teta se resno heca. Mamina punčka, ki ji je mamino poznavanje MB podzemlja prineslo pot v politiko, se naenkrat spozna na policijsko delo ? MB pa v smeh. Vemo mi, na kaj se ona dobro spozna.
ROMELS
05. 10. 2016 15.42
+3
Liberalizem in policijska država. Na juriš SMC nad delovno ljudstvo. Najprej z davki nato s policijo.
johanca123
05. 10. 2016 18.55
+1
totalka
05. 10. 2016 13.36
+5
ŠE MALO PA TOTALNI NADZOR ...TUDI KAK DREK SLOVENCI SPUŠČAMO PO ŠKOLKI..
Karantanija
05. 10. 2016 13.17
+1
Tudi vi, gospod Slak? \"Do KJE se je uskladila koalicija?\" DO KOD je prav! Novinarji bi morali govoriti pravilno slovensko, skoraj vsi že uporabljajo ta \"do kje\", a seveda je prav DO KOD. \"Čebelica, od kod in kam te nesejo peroti po jasni, zračni poti? Čebelica, OD KOD IN KAM?\" NE \"od kje in kam\"!!!!!
alpino
05. 10. 2016 12.13
+4
Sposojen komentar; SD& ima pomisleke. SD je stranka, ki slovi, da je sesula slovensko vojsko, nato pa ti v posmeh vsem prej njiho,v zdaj aktualni predsednik, poda oceno ,,negativno,,. SD je stranka, ki je leta 2005 (začasa Bohinca) začela sesuvati slovensko policijo in ščuvati ljudi pri njej. Danes je policija v ,,riti,, in evropske policije preko Bruslja opozarjajo Slovenijo na čimprejšnjo ureditev razmer, o čemer politika molči, tudi zaradi sramu pred domačo in tujo strokovno javnostjo. Na domači sceni je zastor dvignjen za informacijsko poobaščenko,(postreščka politike) razne obalne ustavne pravnike s sumljivimi posli in seveda ne gre pozabiti na AI Slovenijo in Mirovni inštitut, zajedalce proračuna države, ki za svoje bogate prejemke, ne vodijo niti evidence opravljenih ur. Da, to je Slovenija, bela ovca med črnimi.
korintos23
05. 10. 2016 12.28
+2
Imaš prav, policisti so slabi! 3+2 in tečaj v Tcnu-krah!
Jimi1
05. 10. 2016 11.44
+2
Kot ves čas že govorim.... Po eni strani na pram "okvirjem", ki po naši ulici že od začetka marca nemoteno vlamljajo tudi sredi belega dne občanom pred očmi nihče noče ničesar konkretnega postoriti, občani pa zaradi njihove "medvedje" zaščite tudi ne smemo, po drugi strani se gredo inkasante proti malim prekrškarjem. Po tretji strani državljan ne sme očitno več niti braniti golega življenja na svojem zemljišču, ne v svoji nepremičnini (doprinos zakonodajalcev, k obči zavoženosti te dežele)..... sedaj bi pa sklicujoč se na "Willkommen goste s turbani" in naravnost pobesnelo pozitivno diskriminirano "etnično manjšino" dobivali dodatna represivna sredstva in tehnične pripomočke.....katere bodo spet neutrudno uporabljali samo proti povprečnemu slovenskemu življu na območju RS. Treba je ponovno redifinirati policijske naloge in del samozaščitnih pravic prenesti neposredno na občane, saj varnosti življenja in premoženja policija ni sposobna in je tudi noče zagotavljati navadnemu človeku, če pa si napaden, pa se kot v mojem primeru celo najde kriminalistka, ki lažno prikaže zadevo, da se preganja žrtev namesto napadalca na koncu.... Skratka bruha mi se ob temu frisu na fotografiji, ki po svoje pooseblja stanje v tej "Bananiji" na "notranjem resorju"....
ficfiric 1
05. 10. 2016 09.46
+5
Sej jst tud nimam laj za skrivat...gre se za princip...zdej bodo oni pa kr men v bajto cekiral laj pocnem..?..kr tko mal...iz dolgcasa...ker mamo v sloveniji toliko teroristicnih skupin ejga...ze zgodovina slovenije je taka...kr odprite ucbenike...boste videli....skoraj vsako leto en bombni napad v ljubljani in podobno...ja res rabimo ameriski sistem nadzora...ker smo tolk ogrozeni...
kapljač1
05. 10. 2016 09.23
+2
Za časa vojne, od miličnikov, se ni slišalo besede kako jim je hudo, pa so stali v prvih vrstah, kjer je pokalo. Oziroma ni blo slišati zakaj ni tople hrane, zadost počitka. Spomnimo se tokratnega jamranja začasa prihoda beguncev.
I G N O R A N T
05. 10. 2016 09.40
+3
ROMELS
05. 10. 2016 09.09
-1
Povsem točno. Grešniki ne prenesejo očitkov.
I G N O R A N T
05. 10. 2016 09.03
+2
Liberalizem je hibridni režim
Jimi1
05. 10. 2016 11.48
Žal mu napovedujem zelo slab konec. Najverjetneje bomo doživeli največjo kataklizmo zaradi njega na koncu....Je zgolj vprašanje, če jo bo zahodna civilizacija sploh preživela ?
macek_garfield
05. 10. 2016 08.55
+3
ta lukec mesecnik naj si dva v tapravih letih k sebi na dom odpelje pa to
Svalbard
05. 10. 2016 08.55
+16
Dejte se Minioni mal ustavt. Če si želite policijsko državo se lahko kar v zapor preselite. Ta sredstva so povsem neupravičena sploh, ker imamo sodišča kot jih imamo in sodnike, ki so last mafije.
TolstojV
05. 10. 2016 08.45
+11
za tok majhen narod prevelika pooblastila od osamosvojitve smo postali močna policijska država vdak dan manj demokracije vsi poslanci popuščajo policiji
Model1a
05. 10. 2016 08.55
-15
Zaradi mene lahko nabijejo kamere na vsak vogal, dajo GPS v vsak avto-nimam kaj skrivat, sem pošten. Tiste, ki pa to moti-pač ne boste mogli več delat sranja, ne da bi vas dobil. In prav je tako. Pač se bo treba sprijaznit, da varnost ni več samoumevna.
Svalbard
05. 10. 2016 08.56
+16
Model1a
05. 10. 2016 10.46
-2
Svalbard zakaj že? A ker nimam nič za skrivat sem pa za psihiatra???? Se je za vprašat, kdo zares rabi psihiatra ja...
User1063544
05. 10. 2016 08.39
+12
Se spomnite zagotovil g. Karla, da množičen popis nepremičnin ni namenjen za obdavčitev le-teh?? Vse kar danes ni namen se čez 2-3 leti manifestira direktno nam v denarnicah, pravicah, ugodnostih ali svobodi... KOT NAROD/JAVNOST se moramo izrekati na ustavo in tem ministrom odvzeti te bolane ideje in želje po kontroli in represiji nad narodom. Samo poglejte si najpopularnejšo policijsko združenje držav ZDA.. Ker imajo elektrošokerje in ker so prepričanja da so neškodljivi danes statistično z temi šokerji povzročijo isto smrtnih žrtev ali trajnih poškodb kot z strelnim orožjem... No zadnjih nekaj leti je v ZDA med policisti spet popularno strelno orožje. Potem imajo možnost preiskave brez naloga, zdaj celo sprejemajo zakone Stop&Frisc torej te na ulici brez utemeljitve prežepajo.. Potem so prisluhi, termalne kamere, ulične kamere,vse to seveda biometrično. Kaj ima folk od tega... VEČNI STRAH BOLJ PRED POLICIJO KOT PRED KRIMINALCI.. In v to Orwelistično družbo se gibljemo... To kar sem napisal boste danes označili kot skrajno radikalno razmišljanje, čez 10 let pa s elahko točno v tej atmosferi zbudite... Ne dajte tem lakajom svoje svobode in ustavnih pravic samo zato ker so spretni govorci in igrajo na kartu strahu in neke navidezne nevarnosti. sam sem mnenja da imajo dovolj pooblastil, samo izvajati jih je potrebno. Pa še nekaj, komu še delijo pooblastila ki se bliža vlogi policistom, pa bi lahko rekel da se nekje želijo poistovetiti s policaji??? Mestni redarji, torej občinska policija... Mah... grdo bo to če se zadeva ureniči...
User1063544
05. 10. 2016 08.48
+3
"Množičen nadzor ni namen predlogov" Je pa zelo dobrodošla posledica jel????
Model1a
05. 10. 2016 12.24
-2
Če ne delaš sranja se ne rabiš obremenjevat z elektrošokerji. Če maš pa srčni spodbujevalnik ali režave s srcem pač 200× pre premisli, predno se greš frajerja. Ne delaš problemov ne rabiš skrbet. Bolj simpl ne gre...
kapljač1
05. 10. 2016 08.32
-6
PolicijA bi morala imeti pooblastila, kot jih je imela prejšnja MilicA. TakraT so bili policJi še deci in zelo učinkoviti, že preventivno, saj so zaradi velikih pooblastil imeli ljudje strahospoštovanje , pa se velikočesa sploh niso lotevali. Oziroma so bili pridni,"ko bubice"
kapljač1
05. 10. 2016 08.37
-7
Se bojim, da večina policistov , ne bo najbolj srečna večjih pooblastil. NaJlažje opraviš delo in najmanj se pri tem "utrudiš, zamaŽeš", manjša kot so pooblastila.
NiVseRes
05. 10. 2016 08.27
+9
Zdej nam ze madzari kolo vodijo..kaksno ime pa je to..a je to neka zajeb....ncija
terra luna
04. 10. 2016 21.48
+22
gleda kot bi bla zadeta
JosipBrozDrugi
05. 10. 2016 08.06
+7
Paskakvali
04. 10. 2016 21.15
+8
Hehe........slamnatega bi pa res lahko čipirali.........kakšen tuning sivih celic bi mu prav prišel......podhranjen je kot moped na avtocesti........