Slovenija

'Tarča afere Dimic bi lahko bil Pahor'

Ljubljana, 25. 10. 2010 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.Š./M.R./K.Š.
Komentarji
380

Pahor je dejal, da ga je v aferi Dimic presenetilo več stvari, ker pa je bilo vprašanj, povezanih z njo, vse več, sama ni bila več sposobna opravljati svojega dela. Golobič meni, da bi lahko bil tarča afere kar premier.

Simona Dimic
Simona Dimic FOTO: POP TV

Simoni Dimic, ki je v petek zaradi v javnosti vse bolj odmevnih kritik glede obnove njene hiše, pa tudi drugih domnevno spornih poslov odstopila s položaja vodje kabineta predsednika vlade, je protikorupcijska komisija poslala vabilo na zaslišanje, ni pa tudi izključeno, da jo bodo morebiti zaslišali tudi v policiji. Prav tako bi lahko policisti zaslišali tudi njenega partnerja Romana Horvata. Protikorupcijske komisije pa naj ne bi zanimala obnova njene hiše, ki je bila razlog za njen odstop, temveč posli njenega strica Tomaža Kastelica z Darsom. V komisiji naj bi namreč zaznali nove indice, ki vzbujajo nove sume. V zvezi z oddajo javnega naročila za te posle je sicer omenjena komisija že lani ugotovila koruptivno ravnanje. Pod lupo komisije naj bi bila tudi prodaja letalskih kart, ki jih je turistična agencija partnerja Dimičeve prodala državnemu protokolu, del teh kart pa je kasneje izkoristil tudi premierjev kabinet.

Premier Borut Pahor je nad tem presenečen. "Več stvari me je presenetilo. Presnetilo me je to, da se je pridajalo tako moč in vpliv osebi, ki ga stvarno ni imela," je za oddajo 24UR povedal premier. Nadaljeval je, da je nekaj moči imela zaradi njunega 12-letnega sodelovanja, hkrati pa tudi zaradi njegovega zaupanja vanjo. Predvsem pa ga je presenetil "volumen neskončnih vprašanj, ki jih ni bilo več mogoče pojasnjevati". Ker zaradi tega ni bila več sposobna opravljati svojega dela, ga ni presenetil njen odhod, saj sam potrebuje človeka, ki lahko v njegovem kabinetu opravlja pomembne stvari. Na vprašanje, ali bo v primeru, da se sumi glede domnevno spornih potez Dimičeve potrdijo, odgovornost tudi njegova, pa je odgovoril, da ne, saj gre za odločitve, ki so povezane z delom kabineta ali vlade.

Gregor Golobič ne izključuje, da bi lahko bil tarča afere Dimic kar premier Pahor.
Gregor Golobič ne izključuje, da bi lahko bil tarča afere Dimic kar premier Pahor. FOTO: Damjan Žibert

V stranki SD ne dvomijo, da se bo ta afera poznala na njegovi priljublenosti. Predsednik koalicijske stranke Zares Gregor Golobič pa je na vprašanje, ali je tarča afere Dimic morda kar premier Pahor odgovoril, da se mu jemlje neko kompetenco in se ga skuša poniževati in tudi žaliti. "Dejstvo je, da se skuša diskvalificirati tudi posameznike in sopotnike njegove stranke, tudi to, da so mene pred nekaj tedni naslavljali s predsednikom vlade, kaže neko dinamiko, ki poteka znotraj posameznih strank," je pojasnil Golobič.

Dimičevo bo zamenjala Gustinčičeva

Pahor je sicer danes za vršilko dolžnosti vodje kabineta predsednika vlade imenoval Jadranko Gustinčič, ki bo to funkcijo opravljala do imenovanja nove vodje kabineta. V javnosti sta se kot možni naslednici Dimičeve omenjali dve kandidatki, Jadranka Gustinčič in državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Nataša Kovač. Dimičeva sicer v kabinetu ni več zaposlena in je najverjetneje trenutno brezposelna, trenutno pa je še vedno na dopustu v Dubaju.

Jadranka Gustinčič se je rodila 3. decembra 1969 na Reki. Po končani osnovni šoli v Podgradu pri Ilirski Bistrici je obiskovala Srednjo šolo za družboslovje in splošno kulturo v Ljubljani. Študij je nadaljevala na Višji šoli za socialne delavce, ki ga je zaključila leta 1991. Ob delu je dokončala Visoko šolo za socialno delo in leta 2000 magistrirala s kadrovsko-izobraževalnega področja na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Poklicno pot je začela na tedanji Občini Ljubljana Moste-Polje in nato na Upravni enoti Ljubljana, izpostava Moste-Polje, kjer je bila zaposlena do julija 2003.

Gustinčičeva je delo namestnice opravljala od decembra 2008.
Gustinčičeva je delo namestnice opravljala od decembra 2008. FOTO: Tit Košir - Večer

V 12 letih delovne dobe je opravljala različne naloge s področja družbenih dejavnosti in obče uprave. V tem času si je pridobila bogate izkušnje s splošnega, kadrovskega in finančnega poslovanja, vseh drugih področij delovanja upravne enote in državne uprave na sploh.

Julija 2003 se je zaposlila v takratnem Uradu predsednika vlade Republike Slovenije, kjer je bila tudi v naslednjih dveh mandatih. Od decembra 2008 pa do imenovanja za vršilko dolžnosti vodje Kabineta predsednika Vlade Republike Slovenije je opravljala naloge namestnice vodje kabineta.

Gustinčičeva: Ve se, kaj kdo dela

O morebitni novi službi smo danes zjutraj povprašali Gustinčičevo. Na vprašanje, ali se je z njo Pahor že pogovarjal glede tega, je za 24ur.com dejala sledeče: "Nisem dobila še nobene ponudbe, predvidevam, da se bo predsednik vlade danes odločil."

Na vprašanje, ali bi sprejela to delovno mesto, če bi dobila ponudbo, pa je poudarila: "Zelo težko rečem, v kabinetu delam že dolgo časa. Delo vodje ni tako zakomplicirano, ve se, kaj kdo dela, delo pa mora potekati tekoče. Gre za usklajevanje dela s svetovalci in predsednikom, ministrstvi ter vladnimi službami. Tukaj ni dileme, kako mora potekati delo, to ni politično delo. Politične funkcije opravljajo državni sekretarji,“ še dodaja.

Nataša Kovač je dejala, da bo še naprej opravljala delo državne sekretarke.
Nataša Kovač je dejala, da bo še naprej opravljala delo državne sekretarke. FOTO: Vlada RS

Glede odnosa Dimičeve do sodelavcev je dejala, da je bila zelo korektna. Na vprašanje, ali je ta afera škodila delu celotnega kabineta, pa poudarja: "Težko rečem, verjetno je. Vsakršen dvom, ki se poraja okoli teh stvari, ne vpliva pozitivno. Sicer pa morajo ustrezni organi povedati svoje mnenje,“ je še zaključila.

Kovačeva zanikala informacije

"Informacije o tem, da naj bi v prihodnje opravljala delo vodje kabineta predsednika vlade, ne držijo. Kot državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, zadolžena za povezovanje dela vlade in državnega zbora, nameravam tudi vnaprej opravljati to funkcijo,“ je za 24ur.com potrdila Nataša Kovač.

Bitka znotraj SD?

V kabinetu predsednika vlade so za 24ur.com dejali, da tekoče delo po odstopu Simone Dimic poteka normalno, kot je že zagotovil premier Pahor. Predsednik vlade ima pravico, da na to mesto imenuje tistega kandidata, ki se mu zdi najbolj primeren. Poseben postopek ni predviden.

V časopisu Finance menijo, da bodo različne skupine znotraj SD poskušale na izpraznjeno delovno mesto postaviti svojega kandidata. Vpliv naj bi si želel povečati strokovnjak za medije Sebastjan Jeretič, glavni tajnik SD Uroš Jauševec, finančni minister Franc Križanič, podpredsednik stranke SD Miran Potrč in drugi. 

Ozadje odstopa Dimičeve

Simona Dimic je odstopila kot vodja kabineta, razlog pa je bil odzivanje na obsodbe javnosti, kar pa ji ne omogoča več tako intenzivnega in osredotočenega dela. Premier, ki je bil nad odločitvijo Dimičeve presenečen, je odstop sprejel.

Dimičeva je od Nove Ljubljanske banke dobila posojilo v višini 350.000 evrov in to po domnevno posebno ugodni obrestni meri. Pojavile so se tudi domneve, da je NLB posojilo odobrila za nakup in ne za obnovo hiše. Obnovo hiše Dimičeve naj bi opravljali delavci Vegrada. Dimičeva je to sicer večkrat zanikala.

Obnovo hiše vodje Pahorjevega kabineta so vzeli pod drobnogled tako v komisiji za preprečevanje korupcije kot v policiji. Začela je več postopkov preučitve domnevnih nepravilnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (380)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapetan09
24. 11. 2010 13.12
Pahor Dimicevi popolnoma zaupa in verjame. Potem smatram , da če se je zmotil . da tudi sam odgovarja ljudstvu in se ne spreneveda. Iz moralnih vzrokov bi moral odstopit - tako je vsaj v drugih državah. Kolikokrat se je že zmotil , a mu je malo mar - hoče biti Sandra (bb), v parlamentu - on je nenadomestljiv. On je alfa in Omega. Zdaj se ne čudim več - zakaj morajo imeti poslanci-politiki veliko varstvenikov ob sebi. Ja bojijo se lastnega naroda , da jih ne sklofutajo. Ampak tud to pride. Vse ob svojem času.
Buena Vita
26. 10. 2010 19.41
Buena Vita
26. 10. 2010 19.41
VSE NA ENEM MESTU FULFULFULFULFULFANSTRATIČNO
Buena Vita
26. 10. 2010 19.38
prašek
26. 10. 2010 17.47
janica1 26.10.2010, 17:26 Zelo lepo od tebe, da si vse kopirala, saj sami verjetno ne znamo poiskati tisto, kar nas zanima ! ☻
janica1
26. 10. 2010 17.26
Komentarji Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> Novejši prej Starejši prej Prikaži vse pajtlerblanka26.10.2010, 16:231 JOJ,PRAŠEK,NEHI PRI BOGU SVETEM KATERE TI TO SODNIKE OMEBNJAŠ A TISTE PODPREPROGOPOMETAČE juh,juhj,jako bo sodstvo v sloveniji začelo razmišljat o delu,slovenije več nebo,LE SULTANIJA ,TO JE PAHORJEVA TVORBA,,velik dosežek,a pajtlerblanka26.10.2010, 16:201 HUDO, SEVEDA NIČ NE VE ,KER GA SENJORA ŠČITI, KLIN ZA KLIN prašek26.10.2010, 16:18-1 Lep pozdrav moja najdražja kuharica njokov. Seveda mi zmanjka besed, ko začneš vpiti na mene. Pa vendarle, bom poizkusil potešiti tvojo radovednost : Kaj dela ?? Cele dneve je močno zaposlen z državniškimi posli. Po mojem mišljenju, res ne utegne gledati, kaj počne Simonca, kaj počne njen partner, kje delajo delavci Vegrada, kdo jih plačuje in kdo ne. Za te stvari ima svoje službe, katerim pa MORA zaupati. Da se pa lahko kdaj zmoti v svojem zaupanju ??? Počakajmo in ne sodimo prej , kot pa sodniki !! pajtlerblanka26.10.2010, 16:180 KOT PRAVIJO NJEGOVI PAJDAŠI,SLOVENIJO NISO 18 LET ZADOLŽILI CELO ROP IN DRNOVŠEK NE,KOT JO JE PAHOR ZADOLŽIL V ENEM DOBREM LETU, DA NE GOVORIMO KOLIKO DENARJA JE BLAGOVOLIL PODARITI SVOJIM PRIJATELJEM KOLIKO NAGRAD SO SI V NJEGOVI KRIZI,KRIZI NJEGOVE VOTLE POKVARJENE GLAVE RAZDELILI MED IN POD MIZAMI prašek26.10.2010, 16:13-1 Pincopalino Se opravičuvljem, ampak pri najboljši volji ne vem, kaj bi mi rad povedal ! pajtlerblanka26.10.2010, 16:130 prašek dej ti nam,navadni raji razloži kaj to takega pahor dela,kaj je v svojem nagnusnem življenju sploh naredil, RAZEN Z UDBO-MAFIJO UNIČUJE KAJ SE SLOVENSKEGA ŠE DA UNIČIT JAH,IN LAŽE KOT PES TEČE,IN TO TISTI TEKAŠKI PES SAM SVOJIH LAŽI NE DUHAJA TO PA KO PRAVIŠ DA IMA OKROG SEBE CIRKUS MONTIYA PAJTONA,TO IMAŠ PRAV SAMO GLAVNI KLOVN JE VSEENO PAHOR,E Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> Novejši prej Starejši prej Prikaži vse pajtlerblanka26.10.2010, 17:020 JEJ,JEJA praško mauček poglej skozi šipe doma,v soseščino h hkovač,morda boš videl kdu tam kavice plačuje VEŠ.TISTO SRAMOTO KI JE LANSIRAL KAKO JE PORABIL V ENEM LETU 1670 EVROV ZA KAVICE,JEJFATA, KAKO PA PRJATU DIMICEVE KASIRA 2 MILIJONA ZA USLUGE VLADI TEGA ŠE COPRNICE NA COPRNIŠKO NOČ NISO V STANJU ENI DEŽELI ZAGOSTII pajtlerblanka26.10.2010, 16:360 AH,JA DROBTINCE SO FUL DOBRE,MAR NE pajtlerblanka26.10.2010, 16:35-1 IN SI PAHOR LAHKO POLASTI VSE MEDIJE V SLOVENIJI KR NEJ DELAJO TEPCU REKLAMO FOLK NE NASEDA VEČ RAZEN TISTI KI IMAJO KORIST,TISTI KI ZA PAHORJEM STRUŽEJO KORITA pajtlerblanka26.10.2010, 16:33-1 JANŠATU PAHOR NE SEŽE DO MALEGA PRSTA LEVE NOGE, pajtlerblanka26.10.2010, 16:32-1 SEVEDA,,ZATO PA IMAMO 150 TISOČ NEZAPOSLENIH 40 TISOČ JE RAZLIČNIH OBRTNIKOV,PODJETNIKOV KATERIM PAHOR NE PUSTI V STEČAJ ,KER MORA ŠE TISTO ZA KAR SO DESETLETJA NAREDILI UNIČITI, IMAŠ TRGOVINO KLATERA NE POSLUJE IN NE DOVOLIJO TI V STEČAJ DOKLER NE PRODAŠ,OZIROMA DOKLER SE NE ZAKREDITIRAŠ IN TI VZAMEJO VSE,, VELIKI PREMIKI SO TOLE,A prašek26.10.2010, 16:30-1 A ga ne smem kritizirat ? Le povej, pa ga bom samo hvalil, in ne bom več govoril resnice prašek26.10.2010, 16:29-1 Pravzaprav smo imeli za tistega lepše ime : BOB LETA pajtlerblanka26.10.2010, 16:291 HHHUUUUDOOO RES HUDO, KJE JE PATRIA IN KUČANOVO OROŽJE,,,JAZ VEM SAMO ZA INVALIDA KI JE SLEP V BAREDIH NAD IZOLO,TO JE TISTI VELIK POK IN V KRSTI PRPELJAN VOJAK DOMOV NJEGOVI MATERI pajtlerblanka26.10.2010, 16:261 vuau a je klje kak slovenski državljan ki ima pahorja za državnika,a se ta krezibaba obnaša kot moški,a deluje kot moški,kot državnik, tako še samo smetarji po ulicah skačejo in krilijo z rokami in objemajo svoje drugare,,,j a h --bedno da je kaj SEVEDA ,VEČJEGA LAŽNIVCA ,TO PA RES SVET NIMA prašek26.10.2010, 16:
Buena Vita
26. 10. 2010 17.02
JEJ,JEJA praško mauček poglej skozi šipe doma,v soseščino h hkovač,morda boš videl kdu tam kavice plačuje VEŠ.TISTO SRAMOTO KI JE LANSIRAL KAKO JE PORABIL V ENEM LETU 1670 EVROV ZA KAVICE,JEJFATA, KAKO PA PRJATU DIMICEVE KASIRA 2 MILIJONA ZA USLUGE VLADI TEGA ŠE COPRNICE NA COPRNIŠKO NOČ NISO V STANJU ENI DEŽELI ZAGOSTII
Buena Vita
26. 10. 2010 16.36
AH,JA DROBTINCE SO FUL DOBRE,MAR NE
Buena Vita
26. 10. 2010 16.35
IN SI PAHOR LAHKO POLASTI VSE MEDIJE V SLOVENIJI KR NEJ DELAJO TEPCU REKLAMO FOLK NE NASEDA VEČ RAZEN TISTI KI IMAJO KORIST,TISTI KI ZA PAHORJEM STRUŽEJO KORITA
Buena Vita
26. 10. 2010 16.33
JANŠATU PAHOR NE SEŽE DO MALEGA PRSTA LEVE NOGE,
Buena Vita
26. 10. 2010 16.32
SEVEDA,,ZATO PA IMAMO 150 TISOČ NEZAPOSLENIH 40 TISOČ JE RAZLIČNIH OBRTNIKOV,PODJETNIKOV KATERIM PAHOR NE PUSTI V STEČAJ ,KER MORA ŠE TISTO ZA KAR SO DESETLETJA NAREDILI UNIČITI, IMAŠ TRGOVINO KLATERA NE POSLUJE IN NE DOVOLIJO TI V STEČAJ DOKLER NE PRODAŠ,OZIROMA DOKLER SE NE ZAKREDITIRAŠ IN TI VZAMEJO VSE,, VELIKI PREMIKI SO TOLE,A
prašek
26. 10. 2010 16.30
A ga ne smem kritizirat ? Le povej, pa ga bom samo hvalil, in ne bom več govoril resnice
prašek
26. 10. 2010 16.29
Pravzaprav smo imeli za tistega lepše ime : BOB LETA
Buena Vita
26. 10. 2010 16.29
HHHUUUUDOOO RES HUDO, KJE JE PATRIA IN KUČANOVO OROŽJE,,,JAZ VEM SAMO ZA INVALIDA KI JE SLEP V BAREDIH NAD IZOLO,TO JE TISTI VELIK POK IN V KRSTI PRPELJAN VOJAK DOMOV NJEGOVI MATERI
Buena Vita
26. 10. 2010 16.26
vuau a je klje kak slovenski državljan ki ima pahorja za državnika,a se ta krezibaba obnaša kot moški,a deluje kot moški,kot državnik, tako še samo smetarji po ulicah skačejo in krilijo z rokami in objemajo svoje drugare,,,j a h --bedno da je kaj SEVEDA ,VEČJEGA LAŽNIVCA ,TO PA RES SVET NIMA
prašek
26. 10. 2010 16.25
Blanka, govorim o sodnikih, katerim mora obtožne predloge posredovati javno tožilstvo !!! ČE je karkoli resnega, ne skrbi, bo Barbara d.o.o. zavihala rokave in pohitela ....
Buena Vita
26. 10. 2010 16.23
JOJ,PRAŠEK,NEHI PRI BOGU SVETEM KATERE TI TO SODNIKE OMEBNJAŠ A TISTE PODPREPROGOPOMETAČE juh,juhj,jako bo sodstvo v sloveniji začelo razmišljat o delu,slovenije več nebo,LE SULTANIJA ,TO JE PAHORJEVA TVORBA,,velik dosežek,a
Buena Vita
26. 10. 2010 16.20
HUDO, SEVEDA NIČ NE VE ,KER GA SENJORA ŠČITI, KLIN ZA KLIN
Buena Vita
26. 10. 2010 16.18
KOT PRAVIJO NJEGOVI PAJDAŠI,SLOVENIJO NISO 18 LET ZADOLŽILI CELO ROP IN DRNOVŠEK NE,KOT JO JE PAHOR ZADOLŽIL V ENEM DOBREM LETU, DA NE GOVORIMO KOLIKO DENARJA JE BLAGOVOLIL PODARITI SVOJIM PRIJATELJEM KOLIKO NAGRAD SO SI V NJEGOVI KRIZI,KRIZI NJEGOVE VOTLE POKVARJENE GLAVE RAZDELILI MED IN POD MIZAMI
prašek
26. 10. 2010 16.18
Lep pozdrav moja najdražja kuharica njokov. Seveda mi zmanjka besed, ko začneš vpiti na mene. Pa vendarle, bom poizkusil potešiti tvojo radovednost : Kaj dela ?? Cele dneve je močno zaposlen z državniškimi posli. Po mojem mišljenju, res ne utegne gledati, kaj počne Simonca, kaj počne njen partner, kje delajo delavci Vegrada, kdo jih plačuje in kdo ne. Za te stvari ima svoje službe, katerim pa MORA zaupati. Da se pa lahko kdaj zmoti v svojem zaupanju ??? Počakajmo in ne sodimo prej , kot pa sodniki !!