Slovenija

Gurs umaknil sporne podatke

Ljubljana, 06. 01. 2012 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delovati je začela nova verzija nepremičninske spletne aplikacije, ki ne omogoča več brskanja po podatkih o lastnikih nepremičnin, če gre za fizične osebe. Še vedno pa lahko preverite svoje podatke.

Geodetska uprava
Geodetska uprava FOTO: Blaž Garbajs

Geodetska uprava (Gurs) je umaknila sporne podatke iz javnega vpogleda v podatke o nepremičninah na svoji spletni strani. "Če ne bo nepredvidenih dogodkov, zamenjava aplikacije ne bo občutno vplivala na dostop do podatkov," je sporočil generalni direktor uprave Aleš Seliškar.

Pozneje je sporočil, da je ob 15.05 začela delovati verzija aplikacije, ki je usklajena z začasno odločbo informacijske pooblaščenke. To pomeni, da so vidni samo podatki o tistih lastnikih stanovanj, ki so pravne osebe, brskanje o posameznikih pa ni več mogoče.

Do podatkov o lastnikih – fizičnih osebah lahko še naprej dostopajo organi, ki so do tega upravičeni skladno z zakoni.

Lastniki nepremičnin lahko do podatkov o svoji nepremičnini še naprej dostopajo tudi prek aplikacije za spremembo podatkov o nepremičninah, za vstop v katero pa potrebujejo kodo, ki so jo prejeli z obvestilom o poskusnem izračunu vrednosti jeseni 2010. Kdor je kodo izgubil, jo lahko znova dobi na Gursu. Posameznik lahko sicer informacije o lastništvu nepremičnine, ki ni v njegovi lasti, dobi v pisarnah geodetske uprave.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v torek izdala začasno odločbo, s katero je Gursu naložila, da mora v treh dneh onemogočiti javni dostop do imen, priimkov, naslovov in podatkov o letu rojstva fizičnih oseb - lastnikov nepremičnin, do katerih je mogoče dostopati z uporabo aplikacije "Javni vpogled v podatke o nepremičninah".

Odločbo je izdala na podlagi inšpekcijskega nadzora, v okviru katerega je med drugim ugotovila, da je šlo pri vzpostavitvi enotne vstopne točke, s katere je mogoče dostopati do petih registrov hkrati – katastra stavb, zemljiškega katastra, registra prostorskih enot (skupaj z vrednostjo nepremičnin), registra prostorskih enot in evidence državne meje – za oblikovanje nove zbirke osebnih podatkov, za katero ni podlage v zakonu.

Na Gursu se sicer z očitki pooblaščenke ne strinjajo – med drugim trdijo, da ne gre za novo zbirko podatkov, ampak prikaz več evidenc v enem oknu, ter tako tudi ne za obdelavo osebnih podatkov – in napovedujejo, da bodo v predpisanem roku začeli upravni spor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
06. 01. 2012 19.16
Zakaj pa kaj so ji tajkuni zagrozili s tožbo? Itak smo že vse vidli!!!!!!
periot22
06. 01. 2012 19.15
+1
Zakaj pa kaj so se tajkuni pobunli itak smo že vse vidli!
Saloreich
06. 01. 2012 18.41
+1
Umaknili so zaradi zelje tistih elit. Pirc Musar pa itak lutka stricev iz ozadja. Sram je bilo.
Kirbi_Bundi
06. 01. 2012 17.34
+1
Kdaj se bo informacijska pooblaščenka –lotila dimnikarskih lastnikov, kajti posameznik lahko obdeluje od 10.000 pa vse do 100.000 osebnih podatkov- od uporabnikov dimnikarskih storitev-imajo na črno pridobljene že 7 let osebne podatke katere obdelujejo nezakonito. ali bo kdo za tako početje sploh kdaj odgovarjal. Vemo da MOP nima potrebnega registra ki je za to potreben-in tako tudi prihaja do velikih utaj DDV tako imamo vtis ko da smo še za Republiko BORUNDI 100 LET ZA NJIMI - BANANA REPUBLIKA na MOP imamo pravo štalo nesposobnežev –v upanjo do nove vlade – da bo te nesposobneže nagnala iz MOP. lp
LectorH
07. 01. 2012 20.06
Fantje ki čitijo dimnike imajo bedne plače. Ker je denar bolj za kravatarje. Pooblaščenki pa bi se dalo še dosti povedati. Začeti bi morala pri omrežju javne uprave. 1.Omejiti dostop do interneta, ker uradniki cele dneve visijo na forumih in raznih portalih da si krajšajo čas. 2. Nadzor nad telefonijo ......kliče se privat na račun vseh nas. V prasksi - Ko čakaš kakšno uradnico se ta pogovarja po telefonu z mamo kako se speče štrudl......ipd.. No pri telefoniji je še dosti več odprtega pa o tem kdaj drugič. 3. Vodje oddelkov za informatiko po ministrstvih pa so res same zvede računalništva. Te strici nimajo pojma o pojmu prav tako tudi mularija ki jim kima. Te mulčki ki so ponavadi sinovi falirani študentje, imajo ponavadi dostop do vsega, ker šef itak nima pojma oziroma ni tam da dela. Vprašanje je kdo ima dostop do česa, in v tej državi se z lahkoto dokoplješ do kateregakoli podatka. Recimo posnetka tajne državne seje.
tali?ni tom
06. 01. 2012 17.17
+2
je pa faj ko vidiš kako goljufiva je vsa zadeva v sloveniji ! primer iz prakse iz mojga kraja :-bajta letnik okrog 70 , z vsem originalno takrat vgrajenim stavbnim pohištvom in streho , nič obnovljenega je vredna po strokovni oceni gursa 120 tisoč evrov , lastnik navaden človek , upokojenec z malo penzijo !! sosednjahiša letnik 85 , popolnoma prenovljena , okna,fasada,streha (obe približno enako veliki in oddaljeni ena od druge 10 metrov!!!!) lastnik je pa bogat podjetnik ki je mel v letu 2010 1.5 miljona evrov čistega prometa po podatkih iz tisa in tud dohodke močne s tem po moje je pa njegova hiša ocenjena na 60 tisoč evrov ! in tega je po moje veliko po sloveniji in zanimivo , lastnik starejše in dražje hiše se ni sekiral zaradi objave podatkov medtem ko je sosed popolnoma popenil ker smo videli kako vrednost je dal svoji bajti! in zaradi takih primerov je fajn da se vidi kdo bo goljufal pri davkih !revni ne ker jih bo oblast obrala , medtem ko pokvarjene bogatince država ščiti tudi z skrivanjem takih banalnih podatkov !
Krimsky
06. 01. 2012 16.35
+3
Prej je portal prostor (najbrž več kot leto dni) krasno deloval, z grafičnim prikazom parcel in podatki o lastniku. Bil je vzorno uporaben in nihče se ni spotikal ob imena in priimke. Ker »se pri denarju vse neha« je problem nastal zaradi objave OCEN vrednosti nepremičnin. Trenutna rešitev pri vpogledu: - presenetljivo dopušča SPORNE ocene (sporne: 1) ker so povzročile spor in 2) ker z algoritmi ni preprosto zajeti bogastva posebnih okoliščin, ki vplivajo na tržno vrednost nepremičnine), - in briše NESPORNE priimke in imena, ki so pa še vedno javni v katastru in Zemljiški knjigi. Bolj logična rešitev zapleta bi bila, da NESPORNI priimki in imena ostanejo, SPORNE ocene vrednosti nepremičnin pa postanejo dostopne samo z avtorizacijo.
swz112
06. 01. 2012 16.31
+0
moj rojstni datum, sigurno ne sme biti viden usem
burja23
06. 01. 2012 16.55
+0
A se zarad lepotne operacije, liftinga ipd. bojiš, da bi ljudje zvedeli za dejansko starost ? Rojstni datum pa res ne bi smel bit sporen.
swz112
06. 01. 2012 17.14
+1
moj prijatelj je dobival kazni za prometne prekrske ki jih ni nikoli storil.ce nekaj casa je zvedel kdo je veselo njegove podatke dajal policistom.se je pritozil pa nic od tega.placal je tuje kazni!!
burja23
06. 01. 2012 18.02
+1
Če bi bilo to res, bi se lahko vsak izognil kazni za prometne prekrške.
swz112
06. 01. 2012 20.17
kolcamož
06. 01. 2012 15.42
+1
tako ali tako ,potreben bo nov popis,ker je ta nerealen in za lase privlečen,ljudje so goljufal,kot strela.......napak in nesmislov polno,katastrofa....
Tonček Balonček
06. 01. 2012 14.19
+2
Tudi če s epride do podatkov z mnogimi kliki, to ni v redu. PA koga brihajo lastniški deleži posameznih hiš, kvadrature prostorov, temelji, kdajje bial zamenjana kritina, eltnica rojstav in naslov lastnikov itd. Zakaj vse to pri nepremičninah, drugje pa ene? Kje je portal o stanjih in transakcijah na bančnih računih, dohodkih in odlivih, zakaj bi bilo pa to tajno? A le če denar plasiraš v nepremčnino, to postane javno, ampak pogoj je, d astoji v Sloveniji! Če iamm doba ali v sefu 5 kil zlata, gre pa za osebni podatek? Zakaj so s espravili le na lastništva nepremičnin, ostalo pa ostaja skrito?
guna
06. 01. 2012 14.10
+5
Spet smo izbrisani.
badb0y
06. 01. 2012 14.07
+2
Kje pa se jim je zgubil grafiči prikaz ?
expost
06. 01. 2012 14.05
+0
kakšna panika! kaj, ljudje božji, nimate kaj drugega za počet, kot vohljat za svojimi sosedi, prijatelji, znanci ali drugimi, npr. medijsko izpostavljenimi ljudmi? nič čudnega, da gre gospodarska rast navzdol. to, da se lahko pride do osebnih podatkov z enim klikom, je res čisto mimo. tudi po uveljavitvi odločbe: še vedno se bo videlo, koliko je vreden kakšen objekt (po hišni številki ali po parceli, ki jo je mogoče dobiti iz katastra tudi preko spleta)... ne bojte se, še bo dovolj materiala za opravljanje! če pa nekdo nujno rabi vedet, kdo je lastnik dotične nepremičnine, pa se naj potrudi in pogleda v zemljiško knjigo, pri čemer pa naj tak vpogled tudi utemelji. če mora biti vse okoli nepremičnine kristalno jasno, pa naj bo še okoli namena rabe poizvedbe oziroma takšne informacije. osebno ne nasprotujem dostopu do podatkov s strani državnih organov, drugega pa nima kaj brigat; če pa že, naj me vpraša! bojim se, da bomo počasi že prišli v situacijo, ko bomo z enim klikom "razkrili", koliko letnega prometa ima vsakdo izmed nas na osebnem (bančnem ali gotovinskem) računu. tako tendecioznost je treba presekati ali še drugače: hudiču odrezat korenine.
Uporabnik113189
06. 01. 2012 14.55
+2
Res je, če ima nekdo pravico pogledati v moje podatke, potem moram tudi sam imeti pravico, da imam vpogled v osebne podatke tistih, ki so o meni zbirali podatke. Temu bi se reklo enakost pred zakonom ali svobodna država. Te zbirke pa nihče ne dela, kaj??? Tudi nima smisla biti naiven, le zakaj je nastal pravilnik o omejitvi gotovinskega plačila na 50€ Mogoče zato, ker nikogar ne zanimajo transakcije na vašem računu?
burja23
06. 01. 2012 16.50
+2
Saj ni treba ravn po spletu brskat, kolk je kaka bajta vredna, sam mimo greš, pa ti je takoj vse jasn.....bazeni, kamere, pa še \"avtomobilčki\" pred hišo velik povedo o premoženju lastnika.
black1cat2
06. 01. 2012 13.43
+1
Pravilno! Žal samo malo pozno...
Ramzess
06. 01. 2012 13.22
+1
Kaj tri dni, če je skript prav napisan, gre v manj v treh minutah, ...programer spremeni vnos ali dva.
is.gd.24sekund
06. 01. 2012 14.35
+1
ne če je to hčerinsko podjetje od golobićk
burja23
06. 01. 2012 13.15
+8
Čist brez veze, ocenjene vrednosti GURSA so tako nerealne, da niti približno niso enake dejanskim vrednostim. Propadajoča hiša je npr. enako ocenjena kot sosedova vila z bazenom v isti ulici....
Tonček Balonček
06. 01. 2012 14.21
-2
Mj porimer je točno tak, moja hiša je ovcenjena na 450.000 EUR, sosedova, ki ej večja in ima bazen znotraj ter zunaj, pa ima vrednsot 320.000, pa še nadstropje višja je, jaz imam le dve etaži plus ločen pomožni prostior 80 kvadratov na koncu gozda.
frenk39
06. 01. 2012 13.04
+2
Ji dam kar prav.Noben mi ni nič dal, ko sem kupil hišo in jo obnavljav in tudi nočem, da pol sosedje gledajo kolk je vredno.Sploh pa so ocenili pol manj, kot sem dobil kredita na banki za hišo.
Izbrisani8
06. 01. 2012 12.26
+3
Tale Kuerc Musarjeva je pa že bolj nadležna kot Damjan Murko.
aojz
06. 01. 2012 12.36
+1
Ja pa kar rata ji. Ker ima pravo zaledje.Tiste, ki so skoraj na sociali pa preveč vil imajo. Čez mesec dni se nihče več ne bi ukvarjal s tem. Ampak zakaj naj bo enostavno, če lahko zakompliciramo.
Izbrisani8
06. 01. 2012 12.42
+4
Se strinjam. In po logiki GURSa je vrednost moje podedvane hiše 39500, Hildinega ranča 27000, Jankovićevih graščin pa -40 milijonov!
KaraMia
06. 01. 2012 13.18
+0
pirc musar dela. kar je za seliškarja glede na potek tega projekta vprašljivo... pa jo je treba malo očrniti, da se ne bi ugotovilo, da drugi zabušavajo. rata pa ji zato, ker ima prav. navsezadnje pa je državni zbor sprejel zakon o varstvu osebnih podatkov s tako vsebino, ona ga samo izvaja.
Branko 007
06. 01. 2012 13.50
+5
BOLJ PAMETNO IN MANJ ŠKODE BI BILO ČE BI DOMA KUHALA KOSILO DRUŽINI
expost
06. 01. 2012 14.09
+1
no no, branko. obstajajo tudi takšni, ki nimajo nobene nepremičnine (formalno vpisane v ZK), pa polne žepe denarja.
Pattrisha
06. 01. 2012 12.26
+6
JE PREPOZNO BEBČKI ! tist k je želel vidt je že vse pregledu ! SRAMOTA za pravno državo, da si dovoli tako NEUMNOST ! ogorčena sem nad tem, da se je lahko tako enostavno prišlo do takih podatkov ! sama nisem šla pogledat ker me ne matra firbc kdo ma kaj in kdo ma kolk vredno. to je NEDOPUSTNO !
Bartolomeus
06. 01. 2012 15.11
+1
Foen
06. 01. 2012 12.24
+5
ko karnerji, jankoviči in slivniki pritisnejo...
estelle.r
06. 01. 2012 12.18
+3
sej je fajn pofirbcat, pa vedet kolko kej stane itd, ampak se bojim, da to lanhko dolgorčno privede do zlorabe podatkov.... ne vem no, ne zdi se mi fer, prav Big brother