Slovenija

Rok (najverjetneje) podaljšan do konca aprila, naval na Gurs pa ne popušča

Ljubljana, 17. 03. 2014 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./M.K./STA
Komentarji
15

Tudi druga delovna sobota na šestih geodetskih izpostavah je minila v znamenju gneče in slabe volje. Sprejeli so kar 737 strank, ki so prišle večinoma urejat podatke o površinah, dejanski rabi prostorov ter lastništvu.

Do vključno petka, 14. marca, je podatke uredilo 26.997 oseb.
Do vključno petka, 14. marca, je podatke uredilo 26.997 oseb. FOTO: POP TV
Ustavno sodišče bo odločitev glede zakona o davku na nepremičnine sprejelo do konca meseca in jo tudi javno razglasilo, je potrdil predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič.

Vlada je medtem napovedala spremembe pri nepremičninskem davku, a uradno svojih predlogov še ni predstavila. Če se zakon med postopkom na ustavnem sodišču spremeni, ustavno sodišče sproži postopek ugotavljanja, ali pobudniki še vztrajajo, oz. nadaljuje odločanje, odvisno od tega, za kakšne spremembe gre, je pojasnil Mozetič.

V Ljubljani, Kranju, Kopru, Domžalah in Mariboru so bile minulo soboto že drugič odprte geodetske uprave. Za obisk ob sobotah se ni potrebno naročiti, je pa potrebno imeti veliko potrpljenja, saj so vrste dolge.

Enote so bile odprte od 8. do 13. ure, obisk pa tudi drugo delovno soboto precejšen. Tako so v Ljubljani na obeh izpostavah sprejeli 240 strank, v Domžalah 112, v Kranju 140, v Kopru 65 in v Mariboru 180. Prejšnjo soboto (8. marca) je enoti v Ljubljani obiskalo 126 strank, V Kranju kar 150, v Kopru 140, V Mariboru 100 in v Domžalah 88 strank.

Če bi se radi na obisku geodetske uprave naročili, lahko to naredite na brezplačni telefonski številki 080 22 15. Klicni center deluje od ponedeljka do četrtka, in sicer od 7.30 do 19.30 ter ob petkih od 7.30 do 18.30. Nekatere izpostave so že zasedene, zato tam naročanje ni več možno. Trenutno je možno naročanje na naslednjih lokacijah: Ajdovščina, Brežice, Črnomelj, Gornja Radgona, Idrija,  Lendava, Ljutomer, Mozirje, Murska Sobota, Nova Gorica, Ormož, Ptuj, Ravne na Koroškem, Sevnica, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Velenje, Celje, Novo mesto.

Dobra novica za vse, ki še niste uredili vseh podatkov, prihaja z vlade. Ta bo najverjetneje podaljšala rok za ureditev podatkov za mesec dni. Novi rok bo tako 30. april 2014.

Svet vlade za spremljanje izvajanja novega sistema obdavčitve nepremičnin je vladi namreč predlagal noveliranje zakona o davku na nepremičnine, pri čemer naj upošteva zavezo o odpravi davčne stopnje za nerezidenčne nepremičnine in podaljša roke, rok za urejanje podatkov denimo na 30. april.

Kot je na delovno soboto dejal generalni direktor Gursa Anton Kupic, na Gursu pozdravljajo podaljšanje roka za odmero davka na nepremičnine glede na podatke v registru. Še vedno največ državljanov prihaja v njihove enote po informacije, ali je z njihovim obvestilom in podatki o nepremičnini kaj narobe, veliko pa je tudi takšnih, ki v pisarne prihajajo, da bi spremenili lastništvo in površine ter dejanske rabe prostorov.

Ob sobotah na vseh šestih lokacijah upravnih enot dela med 50 in 60 ljudi, ki bodo za nadurno delo ob sobotah po zagotovilu vlade prejeli dodatno plačilo. V naslednjih dneh bo znano, ali bodo – glede na to, da je vlada podaljšala rok za ureditev podatkov – naslednje sobote še delavne, ali bodo na kakšen drugačen način zagotavljali, da bodo ljudje prišli na vrsto.

Z Gursa opozarjajo, da se prej pozanimajte, kje se da urediti posamezne podatke. Lastniki najprej preverite podatke o nepremičninah in če ne izkazujejo dejanskega stanja, le te uredite pri inštituciji, ki je pristojna za urejanje podatkov, sporočajo z Gursa. "Geodetska upava je pristonja za vodelne le nekaterih podatkov. Kje se ureja posamezne podatke, je navedeno v brošuri, ki je dostopna na spletni strani geodetske uprave," dodajajo.

Preverite spremembe v zemljiški knjigi

Na Gursu opozarjajo, da na vseh upravnih enotah po državi delujejo info točke, kjer vam uslužbenci pomagajo pri razlagi obvestila in vas usmerjajo na posamezne organe, kjer se urejajo podatki. Prav tako so usposobljeni tudi za pomoč lasnikom pri izpolnjevanju vprašalnikov registra nepremičnin.
Na Gursu opozarjajo, da na vseh upravnih enotah po državi delujejo info točke, kjer vam uslužbenci pomagajo pri razlagi obvestila in vas usmerjajo na posamezne organe, kjer se urejajo podatki. Prav tako so usposobljeni tudi za pomoč lasnikom pri izpolnjevanju vprašalnikov registra nepremičnin. FOTO: POP TV
Do vključno petka, 14. marca, je podatke uredilo 26.997 oseb, na Gursu pa ocenjujejo, da je bilo nenaročenih oseb vsaj še enkrat toliko.

Z današnjim dnem je državljanom na voljo spletno orodje, prek katerega lahko preverite, kdaj so bili sklepi, vezani na vaše zemljiškoknjižne zadeve, posredovani Gursu. Do spletnega vpogledovalnika lahko dostopate prek povezave.
Na Vrhovnem sodišču so v petek pojasnili, da so bile v javnosti predstavljene nekatere napačne informacije, ki dajejo vtis, da je do neurejenosti informativnih izračunov v zvezi z zakonom o davku na nepremičnine prišlo zaradi napak pri delovanju zemljiške knjige. Poudarjajo, da je od vzpostavitve elektronske zemljiške knjige, torej od maja 2011 do februarja letos zaradi sistemskih težav res prišlo do napak pri prenosu 5487 sklepov. A na spremembe lastništva se jih nanaša le 3477, medtem ko se ostali nanašajo na poočitve, ki lastništva ne spreminjajo. Uspešno je bilo medtem v tem obdobju poslanih 265.299 sklepov.

Spletni vpogledovalnik državljanom omogoča enostavno iskanje informacij o tem, ali je bilo obvestilo v zvezi s spremembo lastništva poslano Gursu in kdaj. Stanje pošiljk se da v sistemu elektronske zemljiške knjige preveriti za vsak konkretni primer posebej.

Če državljani niso prepričani, kako so v zemljiško knjigo vpisani podatki na nepremičninah, ki jih zanimajo, lahko celovito stanje brezplačno preverijo v sistemu elektronske zemljiške knjige na portalu e-sodstvo, so še navedli na vrhovnem sodišču.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

25letluzerjev
18. 03. 2014 08.41
+2
Vsak dan neka nova -nedorečena polomija. Noben zakon in nobena odločitev ni urejena vsak dan popravki popravkov-ljudje smo zbegani ne vemo ,kaj nas čaka jutri. Vlada-SPOKAJ KUFRE-BREZPLAČNE NEPOVRATNE KARTE UREDI SVETA KRAVA -VIRANT.
.jest
18. 03. 2014 08.44
KRIZA8
18. 03. 2014 08.02
Zanima me ali ima še kdo tako neprijetnost, da se mu parcelne meje na zemljiškokatasterskem prikazu ne ujemajo s sliko na ortofoto načrtu. Gre za precejšen zamik parcelnih meja in na podlagi tega Gurs s pomočjo Ministrstva za kmetijstvo določi, da si lastnik nekega zemljišča, katerega v resnici nisi in nato te Durs obdavči za to zemljišče, katerega lastnik je v resnici tvoj sosed.
.jest
18. 03. 2014 08.00
+1
Rok je bil do 31.3.2014. Ta rok je dala vlada, da državljani uredijo napake, ki so jih naredili študentje in žlahta pri popisu. Če ne zmorejo to storiti do datuma naj odstopijo, ker so nesposobni.
carvo
18. 03. 2014 07.07
+1
kako gre tista.-lenka se šeta metla pometa,lenka preduri,peč se zakuri, a obrtniček skoči v lončiček,uf se kadi saj nas alenka uničit želi
carvo
18. 03. 2014 06.21
+0
nekoč je bilo biti obrtnik vzorno sedaj ko je alenka na vladi pa bomo vsi obrtniki propadli-alenka je pogrom slovenskega podjetništva. jaz bi jo povprašal če ima vse račune od izvajalcev svoje hiše-če mora obrtnik hraniti 10 let vse papirje o poslovanju pa še naj ona pokaže kje in kako je plačevala izvajalce-koliko popustov je zahtevala od njih in kdo ji je gradil. po moje kak jankovičev gradbeni lobij.
TanjaZ.
17. 03. 2014 22.31
+3
Občina Jesenice je 31.12.2013 v Uradnem listu objavila spremembo namembnosti zemljišč za več kot 1 miljon m2 zemljišč. Po 1.1.2014 je tako moje dvorišče in vrt ter dostop do same hiše ovrednoteno in obdavčeno kot zemljišče za gradnjo.Tudi če bi v prihodnosti kadarkoli hoteli, nimamo kam postaviti še ene hiše, saj je parcela premajhna. In na Gursu ne moremo nič uredit, dokler občina ne spremeni namembnosti nazaj v tisto, ki je bila do 31.12.2013. Nihče nas ni nič vprašal in nikoli nismo vložili nobene vloge za spremembo namembnosti-torej lahko sklepam, da občinski možje kadarkoli se jim zahoče spremenijo tvojo parcelo ob hiši v karkoli želijo.In kljub temu, da naj bi se stopnja obdavčitve spremenila nazaj iz 0,50 na 0,15%, vrednost ostaja še vedno več kot 10x višja .In še to- sredi januarja letos sem delala izpis iz Gursa in je bil še po starem.
kumunalc
17. 03. 2014 21.56
+2
Napake sem popravljal prvič po popisu,sedaj isto že drugič samo,da sem sedaj ob skoraj 22€ za poravljanje napak,ki so jih zakrivili sami.
resslovenka
17. 03. 2014 21.12
-2
Res ne vem kakšne probleme imate ljubo ljudstvo z GURS. Ali smo imeli srečo al kaj res ne vem. Le 3x sem poklicala na znano telefonsko številko, kjer se naroča za urejanje podatkov. Glej no glej, v 14 dneh smo prišli na vrsto. Odziv na drugi strani telefona pa prijazen (najbrž imajo za naročanje tam študente), potrpežljiv. Danes smo urejali podatke. Nobene "gužve", mirno vzdušje, nobenega čakanja in kar največ velja človek, ki nam je strokovno in prijazno uredil podatke skladno z dejanskim stanjem in na podlagi verodostojne dokumentacije. Res je bil spisek nepremičnin kar obsežen ampak kot rečeno - vse smo uredili v dobri uri. Hvala ljudem na GURS-u in hvala gospodu na Zemljemerski danes. Tudi državljani moramo prevzeti del krivde za obstoječe stanje, ker knjižno nismo uredili podatkov kot bi jih morali . Večina, tisti najbolj nestrpni in nergajoči. Direktor GURS-a g. Seliškar je moral odstopiti. Menim, da ni bil pravi za odstop, kajti vsa "šlamparija" res ni nastala po krivdi GURS-a, ampak tudi ostalih državnih inštitucij, ki nimajo urejenih evidenc. No, tak primer imam tudi sama s podedovanim stanovanjem za katerega že 20 let plačujem NUSZ in Davek od premoženja, pa niti GUrS-ovega izpisa nisem prejela. Za plačevanje davkov in prispevkov sem lastnik,nepremičnine, na GURS-u pa nisem v evidenci. Sedaj me čaka nov krog dokazovanja in popotovanja od - do. Nato pa spet na GURS. Še dobro da je vlada podaljšala rok.
piko112
17. 03. 2014 20.43
Ko vidiš te kolone misliš da nekaj zastonj delijo. Pa ste tudi dobili odgovor ali si postaviti bivak za 40 000 evrov, jasno bo tudi davek na to. Ali ste jakliču že porušili un vikend? Kaj pa sušilnico sadja na primorskem?
528Hz
17. 03. 2014 20.01
+6
Ta davek je potrebno ukinit ne pa, da se še naprej zapravlja naš denar za nesposobje. Pošteni ljudje, ki smo si čez življenje kaj ustvarli in si kradli iz ust in, ki smo že itak plačali davek in to z vsako plačo, ki jo dobimo moramo odvesti davek, vsak materjal, ki smo ga kupili za hišo moramo plačati davek zakaj bi morali sedaj plačati še davek, da si bodo lahko oni še več nakradli. Ti, ki so pa sprejemali davek pa imajo nepremičnine po drugih državah tako, da jih boli k. kaj bo tukaj, ker ko bodo nakradli in se odselili. Naj novinarji raziščejo kje vse imajo naši politiki svoje vile po svetu, ki so si jih zgradili na naš račun. Ta vlada mora past in to čim prej, ker drugače bomo čez nekaj let za Albanci. Svojim otrokom pa ne bomo upali pogledat v oči, ker jim bomo pustili to za kar se nismo danes borili in sicer smo pustili, da so lahko še naprej kradli pred našim nosom in nismo storili popolnoma nič. Vsak naj sam presodi, če so vredni več od naših otrok, da bomo samo tiho in jih samo gledali kako ropajo še naprej našo državo. Grdo se sliši ampak, če ne bo šlo z lepa bomo morali pač z grda, saj nobena revolucija se ni dobila z lepim, ampak pomembno je, da dosežemo to, da bodo, če ne mi naši otroci živeli lepše in bolj dostojno (pošteno). Kajti strah me je v kaj bodo odrasli ti naši otroki, ki tole vsak dan spremljajo kako se krade in izkorišča. Ti otroki lahko postanejo še večje zveri od tega kar imamo sedaj. Zato je potrebno, da se tole konča. Vsak naj sam pri sebi presodi, če se je pomembno borit za boljši jutri.
Frankly
17. 03. 2014 16.35
+19
Ze 4x sem poizkusil urediti podatke preko neta, vendar VEDNO dobim, cisto na koncu izpolnjevanja, ERROR! Glede na to, da sem racunalnisko zelo pismen, saj tudi delam v tem fohu, me res zanima, ali MORAM VZETI DOPUST, da popravim NAPAKO GURSa, ker je v strjenem stanovanjskem naselju (niz his - cetvorcki), zgrajeno leta 1975), samo moja nepremicnina oznacena z gradnjo 1895 (ja, ne hecam se!) Pa dajte, no, vsaj posteno povejte, da so vam podatki v malori!
resslovenka
17. 03. 2014 21.15
Frankly Vsega se ne da popravljat. Le določene postavke. To mi je razložil danes g. na GURS. Boš kar moral tja, pa papirje s seboj vzemi.
Prototip
17. 03. 2014 15.30
+26
in zakaj moramo sedaj plačevati držji davek na nepremičnine kot smo ga do sedaj???? kaj dobimo za ta denar ??? če so tajkuni uničili slovenijo ,naj jo še rešiji v smislu vračila pokradenega denarja ki je v davčnih oazah,,očitno pa bomo morali ukrepati navadni prebivalci slovenije,,saj v parlamentu ni interesa dokler ne bo počilo,,,,,
soba666
17. 03. 2014 22.49
+1
omrežnino za vodovod, davek na deževnico, luknje v cesti, večje kot letos, krizni mogoče,