Slovenija

Gurrio okrcal opozicijo zaradi vpisa zlatega pravila v ustavo

Bled, 02. 09. 2012 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Finančni minister Šušteršič se je sestal z generalnim sekretarjem OECD Gurrio in mu predstavil načrte vlade. Napovedal je, da bo Slovenija do konca leta na ameriškem trgu izdala dolarske obveznice v višini milijarde in pol do dveh milijard dolarjev.

Gurria je prepričan, da nihče ne bo zapustil evroobmočja in da ga tudi ne bi smel.
Gurria je prepričan, da nihče ne bo zapustil evroobmočja in da ga tudi ne bi smel. FOTO: Reuters

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria, ki se udeležuje Strateškega foruma Bled, je v pogovoru s predstavniki medijev dejal, da zdaj ni čas za vprašanje, ali Slovenija potrebuje mednarodno finančno pomoč. "Vsi se zavedajo, kaj je treba storiti, vsi so pripravljeni to storiti," je povedal.

Gurria zato predlaga, da si vzamemo nekaj časa in izvedemo nujne ukrepe. Med njimi je izpostavil znižanje primanjkljaja, pokojninsko reformo, reformo trga dela, sanacijo bančnega sistema, ureditev vprašanja upravljanja državnega premoženja, nekaj pa je tudi vprašanj, ki niso neposredno povezana z ekonomsko politiko, npr. vprašanje referenduma, a otežujejo sprejemanje ukrepov.

Gurria je ob tem opozoril, da bo morala Slovenija v vsakem primeru – tudi če bo na koncu vendarle zaprosila za pomoč – izvesti potrebne reforme. "To mora biti jasno," je dejal. "Časa pa v tem primeru ne boste določali sami. Določal vam ga bo nekdo drug. Pogoje vam bodo postavili zunanji partnerji," je opozoril. Ker je Slovenija ukrepe pripravljena izvesti, bi po mnenju Gurrie moral obstajati način za dosego potrebne ravni političnega soglasja za njihovo uresničitev. Če nam ne bo uspelo, na koncu ostaja možnost pomoči.

Gurria je prepričan, da bi morala Evropa bolj izkoristiti institucije, ki jih je vzpostavila, tudi Evropsko centralno banko (ECB), ki lahko pritisne na trge. Pri tem je izpostavil primer Španije in Italije, ki sta opravili domačo nalogo in sprejeli nujne ukrepe, a ju trgi ne podprejo in ju dejansko kaznujejo. Kot kaže, ni dovolj, da države storijo prave stvari – potrebujejo nadaljnjo podporo, tudi ECB, je dejal Gurria.

Slovenija je članica OECD, ki združuje 34 držav iz Amerike, Evrope in azijsko-pacifiške regije, postala leta 2010. OECD združuje razvite države, kot so ZDA in Nemčija, pa tudi hitro rastoča gospodarstva, kot so Mehika, Čile in Turčija. Njen namen je vladam z različnimi analizami pomagati spodbujati blaginjo prek gospodarske rasti in finančne stabilnosti.
"Zdaj smo presegli vprašanje moralnega hazarda," je dejal Gurria in dodal, da se zdaj ne smemo igrati z moralnimi sodbami, ker je na kocki sistem. Prepričan je, da nihče ne bo zapustil evroobmočja in da ga tudi ne bi smel. Na vprašanje, zakaj je o tem tako prepričan, je dejal: "Vemo, koliko stane, da zadržimo Grčijo, ne vemo pa, koliko bi stal njen izhod."

OECD državam ne določa, kaj morajo storiti

Gurria je pojasnil, da OECD državam ne določa, kaj morajo storiti. Državam v dialogu poskuša predstaviti najboljše prakse in možnosti, države pa sprejmejo odločitve, saj je to njihova suverena pravica. "Mi vam ne dajemo denarja," je ponazoril Gurria. Tako je bilo tudi v nedavnem primeru predloga zakona o Slovenskem državnem holdingu, je povedal Gurria in dodal, da je OECD konec avgusta dobil drugi osnutek predloga zakona.

Gurria na poslovnem kosilu z mladimi, gospodarstveniki, politiki in predstavniki medijev.
Gurria na poslovnem kosilu z mladimi, gospodarstveniki, politiki in predstavniki medijev. FOTO: Mreža idej
Gurria je na poslovnem kosilu mladih, gospodarstvenikov, političnih odločevalcev in medijev, ki ga je na Bledu pripravila Mreža idej, poudaril, da imajo tudi mladi pomembno vlogo pri spremembah in napredku. "Mladi so seme naše prihodnosti, glavni vir spremembe in napredka. Storiti moramo vse, kar lahko, da povečamo njihove priložnosti, še posebej v tem kritičnem trenutku, ko mnogi težko uresničijo svoje sanje," je dejal Gurria. Ob tem je spomnil na težavne razmere v svetovnem gospodarstvu in perečo brezposelnost.

Gurrio okrcal opozicijo

Z Gurrio se je sestal tudi finančni minister Janez Šušteršič in mu predstavil načrte vlade v letošnji jeseni. Pri tem je napovedal, da bo Slovenija do konca leta na ameriškem trgu izdala dolarske obveznice v višini milijarde in pol dolarjev.

Kot je po srečanju povedal Šušteršič, sta govorila o načrtih, po katerih bi v Sloveniji septembra sprejeli zakona o državnem premoženjskem holdingu in o konsolidaciji bančnega sistema ter predlog proračuna za prihodnji dve leti. Govorila sta tudi o ostalih zadevah, ki Slovenijo čakajo v mesecih, ki bodo sledili, od reforme trga dela do pokojninske reforme.

Gurria je pri tem dejal, da so to reforme, ki jih Slovenija mora izvesti. Podprl je tudi vpis zlatega pravila v ustavo. "Zelo zaželeno bi bilo, da to vpišete v samo ustavo, saj bo to nosilo močnejše sporočilo trgom, da slovenska vlada ima namen brzdati javne finance," je dejal.

Hkrati je posredno okrcal nasprotovanja opozicije, saj da gre za vprašanje, ki presega strankarsko politiko in je v najboljšem interesu Slovenije. "So zadeve, kjer dogovor ne škoduje nikomur in ne jemlje glasov nikomur, ampak so dobre za Slovenijo," je dejal in dodal, da z vpisom zlatega pravila Slovenija ne bi storila ničesar, kar niso storili že drugi, kot na primer Nemčija, Italija, Španija, Velika Britanija, Švedska itn.

Podpira pa tako reforme, ki si jih je zadala slovenska vlada, kot tudi ministra, ki si jih je zadal, je dejal in izrazil upanje, da bo parlament ta paket ukrepov sprejel v kar najkrajšem času. "OECD je pripravljen pomagati," je dejal.

"Kot ste slišali, smo dobili potrditev, da so to tiste stvari, ki jih je v Sloveniji treba narediti, da prebrodimo to krizo, ki je še vedno zelo resna, in da lahko upamo na ponoven zagon gospodarstva po očiščenju bančnih bilanc, olajšanju problema kreditnega krča in skozi boljše upravljanje premoženja, tudi skozi privatizacijo in privabljanje tujih investitorjev," se je na besede generalnega sekretarja OECD odzval Šušteršič.

Reforme so pomembne tudi glede dostopa Slovenije do finančnih trgov. Pri tem je Šušteršič napovedal ameriško oz. dolarsko izdajo obveznic "proti koncu leta oz. v jesenskih mesecih" v višini milijarde in pol dolarjev.

Janez Šušteršič
Janez Šušteršič FOTO: Damjan Žibert

"Vse te stvari, ki jih bomo že sprejeli v parlamentu ali pa kot vlada, kot koalicija pripravili in podprli, bodo zelo pomembne," je opozoril minister in napovedal pogovore z morebitnimi kupci in vlagatelji že v oktobru.

Sam je prepričan, da bo izdaja obveznic uspešna in da bo Sloveniji uspelo zbrati načrtovana finančna sredstva. "Če pa se bo kaj zapletlo, bomo poiskali najboljšo alternativo. Imeli bomo tudi rezervne načrte, a sem prepričan, da nam jih ne bomo treba uporabiti," je zagotovil.

Pri tem je Šušteršič še opozoril na "damoklejev meč" referenduma, ki visi nad zastavljenimi reformami, in izrazil upanje, da se bodo pogovori glede spremembe referendumske zakonodaje med strankami nadaljevali in da bo "vsaj tukaj mogoče priti do ustavnega soglasja". "To bi bil zelo močan signal, ki bi omogočil vladi, tej ali kaki naslednji, da lahko sprejema neke trdne zaveze in kakšen program bo izpeljala," je dejal.

Na ta način Slovenija ne bo potrebovala tuje pomoči in bo svoje tekoče potrebe lahko financirala sama, kot je dejal Šušteršič, "z normalnim zadolževanjem na finančnih trgih po sprejemljivih obrestnih merah in da ne bo treba poseči po drugih mehanizmih, ki so pod zelo strogimi pogoji".

Z Gurrio sta govorila tudi o zakonu o državnem premoženjskem holdingu, pri čemer je Šušteršič pojasnil, da so iz OECD dobili več mnenj, priporočil in predlogov, ki so jih večinoma upoštevali. Predlogi gredo v pravo smer, veliko pomislekov več ni, sta zatrdila. "Pričakujemo pa, da bo še pred sprejemom zakona opravljen še en krog pogovorov, tudi glede same strategije upravljanja premoženja," je še pojasnil minister.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (563)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
04. 09. 2012 14.37
če pa je za tistega bebota gurija tako važna slo, naj pa on prispeva kako miljardo €
eFranjo
04. 09. 2012 14.34
vse so to lopovska posla. zakaj izdajanje nekih obveznic, če se ne ve, za kaj bo denar.
290ktober
03. 09. 2012 10.44
+4
Zlato pravilo v ustavo ,DA ,vendar potem .ko bodo uspečno narejene reforme ,sanirane banke in zagnano gospodarstvo!! JJ samo izsiljuje, ket z sprejetjam zlatega pravila bi lahko vse izsiljeval . Denarja ni, bomomo plače znižali za 50%!! LOPOVSKA JJ TAKTIKA ---NE...SPREGLEDALI SMO TE!! 4XPROTI!!
eFranjo
04. 09. 2012 14.35
tako je. to pravilo bi samo omogočalo krajo še tistega, kar je ostalo.
WikiX
03. 09. 2012 10.36
V zadnjih 50 letih, se je proračun Ameriške vojske povečal iz nekaj deset milijard letno na triljon dolarjev, za vojsko zapravijo več denarja kot vse ostale države na planetu skupaj. Za primerjavo, za NASA in vesoljske raziskave vlagajo približno toliko, kot porabi vojska letno zgolj za klimatske naprave.
WikiX
03. 09. 2012 10.55
-1
Amerika ima danes v več kot 150 državah po vsem svetu kakšnih 800 vojaških baz, povezanih v ogromno globalno mrežo, s katerimi nadzira vanostno situacijo na planetu.
Tonček Balonček
03. 09. 2012 09.24
+0
"Če bi mediji izvajali funkcijo nepristranskega nadzora oblasti, bi imeli veliko za pisati o slabih vsebinskih tematikah vlade in ne bi zašli na tako nizko raven pisanja, kot so si ga nekateri privoščili. Takoj, ko se pojavijo težave in nekdo slabo dela, je potrebno vreči ideološko floskulo ali parolo, da se spusti megla, ki naše prebivalstvo odvrne od resnih problemov. V Slovenski demokratski mladini na takšne stvari ne pristajamo, saj nas mlade trenutno bolj zanimajo druge, pomembnejše teme, kot pa ideološke teme, ki se nam zdijo vsega obsojanja vredne. Štipendijska problematika, nova delovna mesta za mlade in problematika visokošolskega izobraževanja so tematike, ki zanimajo mlade,« je povedal predsednik Slovenske demokratske mladine Andrej Čuš. Andreja Čuša veseli, da se Slovenski demokratski mladini in Slovenski demokratski stranki pridružuje čedalje več mladih, ki želijo s svojimi idejami sodelovati pri sooustvarjanju alternativnega programa, zato jih tudi redno vključujejo v delovanje Strokovnega sveta SDS .
Jaka Planinc
03. 09. 2012 09.11
+2
Fajn so se NAJEDLI NAŠIH ŽULJEV,TILE PAMETNJAKOVIČI,KI MAHAJO SAMO Z JEZIKI IN PRAZNIMI DENARNICAMI. LAHKO JE PAMETOVATI PA SE NAŽIRATI,SE SLIKATI,SMEJATI S POLNIMI "RITAMI" NAŠA VLADA IMA ,JE PRAV DA SE DOGOVARJAMO IŠČEMO POTI TUDI PRI TUJCIH,VENDAR MORAMO IN GA BOMO PROBLEM REŠILI SAMI. RAJA BO ZAĆEPILA "RITI",OBLASTNIKI PA ZAČEPILI-ZAPRLI DENARNE PIPICE,ZMANJŠALI PLAČE,SOCIALO,POKOJNINE itd.
demokracija
03. 09. 2012 08.47
+4
Kje je bil pa lani ko so JJ in njegovi vojaki rušili reforme???????????? Pa dajte nehajte že lagat in nakladat nismo VSI OVCE, obstajajo tudi ljudje ki mislijo s svojo glavo
Moctezuma
03. 09. 2012 09.21
+2
MICLA
03. 09. 2012 08.41
-2
dokler imamo tako opozicijo ki so sami podrepniki in izdajalci slovenije ki bi prodali lastno mater za stolček in to takemu ki bi moral biti v preiskovanem zaporu se sloveniji ne piše dobro.
demokracija
03. 09. 2012 08.47
+1
micla, saj pozicija je tudi taka...........
vonKlinkerhoffen
03. 09. 2012 08.18
+2
Najbolj me pretrese, ko reče Veliki J. in sedaj še Gurria prebere s Šušteršičevega pildka da je *zadja prilika, da si sami krojimo blablabla, če ne nam bodo drugi*. Sami si nič ne krojimo, kroji nam Janez s svojo visoko usposobljeno ekipo in in mrzel pot me oblije, ko pomislim kaj bo, če nam bo *krojil* nekdo drug, neki požrešni in nesposobni tujec. Spet bomo hlapci. Opozicija, podprite Janeza, da ostanemo svobodni na rodni grudi,
godhead
03. 09. 2012 08.10
+7
ta, ki je okrcal opozicijo, je tako bogat, da bi lahko imel svojo kraljevino brezdelja. medtem pa se pri nas veselo dalje varčuje na najšibkejših, janša jim bo odvzel še zadnji kanček dostojanstva. smrt fašizmu!
dule100
03. 09. 2012 08.49
-3
polarmodel
03. 09. 2012 07.55
+7
NA NIZOZEMSKEM, V AVSTRALIJI IN KANADI IMAJO OD DRŽAVE DANO PENZIJO VSI ENAKO. NATANKO TAKO BI BILO LAHKO TUDI PRI NAS, TOREJ VSEM UPOKOJENCEM 570 EVROV NA MESEC, ČE SKUPNI ZNESEK POKOJNIN OSTANE ENAK, KOT DO SEDAJ. TO JE PRAVIČNO IN NI NITI NAJMANJŠEGA RAZLOGA, DA TEGA NE BI UVEDLI. TODA KDO NASPROTUJE TEMU VEČKRAT PREDLAGANEMU ZAKONU. SINDIKATI!!! ZAKAJ? KER SE BORIJO LE ZA TISTE Z NAJVIŠJIMI POKOJNINAMI. UKREP PA BI KORISTIL TUDI DRUGIM SOCIALNO OGROŽENIM OSEBAM, SAJ BI VELIKO VEČ DENARJA OSTALO V BLAGAJNI ZA SOCIALNE TRANSFERJE, KER UPOKOJENCI NE BI BILI VEČ UPRAVIČENCI ZA PREJEM IZ TE BLAGAJNE. TOREJ LE KANČEK POLITIČNE VOLJE IN PROBLEM POKOJNIN JE DOKONČNO REŠEN!!!
godhead
03. 09. 2012 08.11
+7
eni so pokradli orožja in vsega, njim nebo problem pa če nikoli ne vidijo penzije.
pika50
03. 09. 2012 08.38
+1
Samo Štritof, resno misliš? Kaj, ko bi predlagal tudi enake plače za vse? Ukinemo kapitalizem in uvedemo politiko enakih želodcev? Ker to ni niti komunizem. Ta zagovarja: vsi po svojih zmožnostih, vsi v skladu s svojimi potrebami.
demokracija
03. 09. 2012 08.44
nizozemci,avstralci,in kanadčani živijo v komunizmu ali kapitalizmu?????????????????????????
resslovenka
03. 09. 2012 10.37
Samo Štritof Aja, vsem enako. Tistim ki smo oddelali svojo delovno dobo v celoti in tistim, ki niso nikoli delali: Bolano. Me ne bi čudilo če tvoj preblisk ni priletel iz vrst SDS. Natanko ti lahko izračunam, koliko bi mela denarnih sredstev , če bi vso delovno dobo prispevke za pokojnino nalagala v banko in jih začela črpati ob vstopu v upokojenske vrste. Mnogo več mesečno, kot imam trenutne pokojnine in to iz naslova obresti, glavnica bi bila nedotaknjena.
cartaCanta
03. 09. 2012 07.49
+7
Okrca opozicijo in treplja po rami tiste, ki so pozivali k 3x NE ukrepom pred enim letom, istim ukrepom, katerim isti Gurria sedaj ploska... Pa ta človek sploh ve, koga imamo na oblasti v Sloveniji?
I G N O R A N T
03. 09. 2012 07.52
+6
godhead
03. 09. 2012 08.12
+8
njega ne zanima kako živimo slovenci, vidi samo svoje interese, podbno kot janša, zaradi katerega že crkujemo na obroke.
Hiss8
03. 09. 2012 09.44
interesi...tako tko bančni interesi (profit) pri napihovanju cen hrane...in taki nam potem govorijo kaj naj naredimo da bodo "trgi pomerjeni"
vonKlinkerhoffen
03. 09. 2012 07.29
+7
Gurria je povedal, kar mu je Šušteršič, napisal na listek.
WikiX
03. 09. 2012 00.06
+2
Karkoli komentirate, nikar ne omenjajte Gurria skupaj z Ernestom Zedillo in njegove povezave s Clintonom, ker takoj zbrišejo, pa še CIA delate živčne!
wizeman
02. 09. 2012 23.47
+8
Koji faktor je ta Guria? Pih....
KML
02. 09. 2012 23.57
+7
Žal konkreten. Se pa strinjam, khhhhhh in phhhhhhh, a dovolj bo, da najprej "naši" nesposobni, kradljivi in lažnivi hobotnici odrežemo glavo.
Angela Franko
03. 09. 2012 08.25
+3
SAMO GDO ???? VOLIVCI BI MORALI ;ČIM PREJ !!!!!!!!!
pika50
03. 09. 2012 08.40
+1
Pa koga boš volil? Iste frise, ki se pojavljajo vedno? Ali mlade strankarske povzpetnike? Ali japije, ki imajo še gate na lizing?
KML
03. 09. 2012 09.04
+2
Zakaj pa ne bi končno prešli na neposredno javno demokracijo? Če bi zavihali rokave, je prehod možen v največ nekaj mesecih. Potem odpade politika, politične stranke, veljaki, lobiji. Z elektronsko ali mobilno neposredno demokracijo bi mi - resnično mi - sprejemali odločitve, ki bi bile zagotovo neprimerno bolj v interesu celotne skupnosti in večine posameznikov, ne le tistega opevanega procenta. Odločitve pa bi izvajala tehnična vlada. Strokovnjake imamo, a ker se praviloma ne oženejo s politiko, ne pridejo nikoli na takšno mesto.
usi-glih
02. 09. 2012 23.14
+11
ja ja in janševi hlapčiči mu veselo prikimavajo tako ko Lojze Petrle Geofrey-ju Sachc-u
volek
03. 09. 2012 06.17
-4
usi-glih, Jeffrey Sachs in ne po tvoje.piši kao što govoriš. Se vidi, da so te na kumrovški univerzi dobro podkovali z znanjem, hahaha.
morituri
03. 09. 2012 07.39
-3
Norim norostim si ti hlapčič in naša opozicije s telebankami vred!!
Hiss8
03. 09. 2012 09.47
JANIKRALJ
02. 09. 2012 22.25
+1
A TOTI AJLEC JE PA TUTI ZALUTAL NA FORUM.
jansa-arms
02. 09. 2012 22.10
+5
po moje da je tega đurota poslal kartel,nekaj mamilarskih poti je bilo presekanih in je treba s tačijem najti nove!
anja31a
02. 09. 2012 22.06
+7
marialuisa Nehaj poniževati.... da ne boš zaradi naših politikov tudi ti med lačnimi....
VOŠINEK R.
02. 09. 2012 22.10
+7
novaknovak
02. 09. 2012 22.39
-3
hahahahaha, kolk si duhovit...ti že mal škodi veš. so hotl uničit mag, ne kao prevzet, in le ta ni več trajal. delo nekam tone, reporter pač ne, menda se mu celo veča naklada...
novaknovak
02. 09. 2012 22.40
-2
pa še eno vprašanje, kaj so k reporterju pristopil šurc, zgaga, karba,...?
jansa-arms
02. 09. 2012 22.55
+2
seveda celo vse več se naklada.ampak tistemu nakladanju bolj pristojita izraza pljuvanje in bruhanje.lahko pa tud v njihovem jeziku - sranje!
morituri
03. 09. 2012 07.40
-2
Karba ne omenjaj, ker bo itak dobil po riti za laži!!
TheWitch
02. 09. 2012 22.04
+7
ker so desnaki tako brihtni in sposobni, jih bodo amerikanci v naslednji misiji poslali na Mars postojanko gradit, kajti v sloveniji se že vidijo rezultati njihovega dela..., tam namreč ne bo veliko škode.
VOŠINEK R.
02. 09. 2012 22.06
+11
desni so preleni da bi kaj delali najrajši izkoriščajo ker je med njimi veliko sp-jev!
VOŠINEK R.
02. 09. 2012 22.08
+12
večina privatnikov ki jih poznam podpira desnico ker jim dovoli izkoriščati delavce njihova sociala pa velja le za njihove člane!
novaknovak
02. 09. 2012 22.41
-2
aha, tovšak, zidar,černigoj, šrot, janković,kordež...in še in še...sami podporniki desnice...hehehehehe
KML
02. 09. 2012 23.14
+4
Robi, moje izkušnje so drugačne. Poznam kar nekaj samozaposlenih in podjetnikov, ki še najbolj izkoriščajo sebe, a so pošteni do drugih. In ki ne podpirajo desničarskih kvazipolitikov.