Slovenija

Guličev pregled depeš

Ljubljana, 04. 08. 2006 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanec LDS Aleš Gulič si je na ministrstvu za zunanje zadeve ogledal del depeš slovenskega veleposlaništva.

Aleš Gulič si je v skladu z napovedmi na zunanjem ministrstvu ogledal del depeš slovenskega veleposlaništva v Avstriji v zvezi s problematiko dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem. O njihovi vsebini v današnji izjavi za javnost v Ljubljani ni spregovoril, saj mu to prepoveduje zakon, je pa napovedal, da si bodo ali on sam ali njegovi poslanski kolegi ogledali tudi preostale depeše, če ne prej pa zagotovo septembra.

Odstranjevanje dvojezičnih tabel
Odstranjevanje dvojezičnih tabel FOTO: Zdravko Haderlap

Na MZZ so Guliču po njegovih navedbah korektno pripravili vse dokumente v zvezi z omenjeno problematiko od 3. decembra 2004 do danes, ker pa gre za zelo obsežno dokumentacijo, si je ogledal le depeše od 13. marca letos. Tako si je ogledal sedem depeš, med njimi eno interno, ki jih je slovensko veleposlaništvo na Dunaju poslalo zunanjemu ministrstvu. O vsebini depeš bi lahko poslanec LDS spregovoril le, če bi zunanji minister preklical njihovo tajnost.

Gulič, sicer tudi član komisije DZ za Slovence v zamejstvu in po svetu, se je za ogled omenjenih depeš na zunanjem ministrstvu odločil, potem ko je MZZ na svojih spletnih straneh 26. julija objavilo vsebino depeše s 13. marca 2006 o pogovoru predsednika Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjana Sturma z avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schuesslom.

Za Guliča je pomembno, da se razčistijo besede podpredsednika Narodnega sveta koroških Slovencev Karla Smolleja
Za Guliča je pomembno, da se razčistijo besede podpredsednika Narodnega sveta koroških Slovencev Karla Smolleja FOTO: POP TV

Kljub temu pa po mnenju Guliča še ni bilo mogoče ovreči trditev podpredsednika Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Karla Smolleja za Dnevnik 22. julija, da je slovenski veleposlanik Ernest Petrič na sestankih s predstavniki avstrijske vlade, koroških Slovencev ali z avstrijskim zgodovinarjem Stefanom Karnerjem zastopal stališče, da bo Slovenija tistemu delu manjšine, ki bo predlog avstrijskega kanclerja Schuessla in koroškega deželnega glavarja Joerga Heiderja za rešitev vprašanja dvojezičnih tabel podprl, namenila več denarja iz državnega proračuna.

Gulič je novinarsko vprašanje tudi komentiral uvedbo preiskave na MZZ, kako je Smolle prišel do diplomatskih depeš veleposlaništva na Dunaju. Kot je dejal, minister v primeru kršenja tajnosti to mora storiti, ob tem pa dodal, da Smolle v omenjenem pogovoru za Dnevnik niti ni omenjal depeš. V zvezi s preiskavo na MZZ pa je Gulič še poudaril, da bi bilo napačno, če bi pri tem prišlo do zamegljevanja problematike. Po njegovem mnenju je namreč pomembneje, da se razčisti Smollejeve besede.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.