Slovenija

'Gulič naj predstavi ugotovitve'

Ljubljana, 05. 08. 2006 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni sekretar na MZZ Cerar obžaluje, da poslanec Gulič po pregledu spornih depeš ni pojasnil rezultatov.

Poslanec LDS Aleš Gulič si je na ministrstvu za zunanje zadeve ogledal del depeš slovenskega veleposlaništva
Poslanec LDS Aleš Gulič si je na ministrstvu za zunanje zadeve ogledal del depeš slovenskega veleposlaništva FOTO: POP TV

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Božo Cerar je izrazil obžalovanje, da poslanec LDS Aleš Gulič v petek po pregledu spornih depeš veleposlaništva na Dunaju ni pojasnil "rezultatov svojega pregleda, s čimer bi razbremenil našega veleposlanika in ravnal skladno z namenom postopka". Ob tem je Cerar še izrazil pričakovanje, da bo Gulič svoje ugotovitve čimprej predstavil javnosti, so sporočili na spletni strani MZZ.

Gulič si je v skladu z napovedmi v petek na MZZ ogledal del depeš slovenskega veleposlaništva v Avstriji v zvezi s problematiko dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem. O njihovi vsebini pa nato v izjavi za javnost v Ljubljani ni spregovoril, ker so depeše zaupen dokument, je pa napovedal, da si bodo ali on sam ali njegovi poslanski kolegi ogledali tudi preostale depeše, če ne prej pa zagotovo septembra.

Mladika
Mladika FOTO: POP TV

Poslanec LDS se je za pregled depeš na MZZ odločil, ker po njegovem mnenju kljub temu, da je zunanje ministrstvo 26. julija objavilo vsebino depeše s 13. marca 2006 o pogovoru predsednika Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjana Sturma z avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom, ni bilo mogoče ovreči trditev podpredsednika Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Karla Smolleja za Dnevnik 22. julija. Slednji je takrat navedel, da je slovenski veleposlanik Ernest Petrič na sestankih s predstavniki avstrijske vlade, koroških Slovencev ali z avstrijskim zgodovinarjem Stefanom Karnerjem zastopal stališče, da bo Slovenija namenila več denarja iz državnega proračuna tistemu delu manjšine, ki bo podprl za manjšino sicer sporen predlog avstrijske vlade. Smolle naj bi imel o tovrstnih navedbah tudi dokaze, in sicer zapisnike Petričevih pogovorov.

Kot je v pismu Guliču, ki so ga objavili na spletni strani MZZ, poudaril Cerar, so mu ogled depeš omogočili, "da bi kar najhitreje ovrgli obtožbe podpredsednika NSKS in javna sumničenja v zvezi z njimi". Obenem pa je Cerar izrazil obžalovanje, da Gulič v svojih izjavah ni pojasnil "rezultatov svojega pregleda, s čimer bi razbremenil našega veleposlanika in ravnal skladno z namenom postopka. "Pričakujem, da boste svoje ugotovitve - ki bodo razveljavile Smollejeve obtožbe - čimprej predstavili javnosti," je še zapisal Cerar.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaka37
07. 08. 2006 11.49
ja2rise. Oh je, kaj naj ti rečem na takšne neumnosti. Kot dokaz mi ponudiš podatke, ki so zapisani v Wikipediji. Kot prvo naj ti povem, da v Wiki lahko vsakdo vpiše dejstva, podatke in informacije, kar še ne pomeni, da drži. Janez Janša je bil kvečjemu član ZSMS, če veš, kaj to pomeni. Toliko, da ne bomo na pamet govorili.
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
07. 08. 2006 08.30
Kaj so depeše, in (btw) kaj je ZKS?
kgb@akcija.net
06. 08. 2006 20.14
janša je pa njihov podmladek
ja2rise@email.si
06. 08. 2006 20.11
jaka32:Janez Janša je bil aktiven član ZKS-ja. Če ne verjameš : http://sl.wikipedia.org/wiki/KPS Da ne bomo nekaj na pamet govorili...
jaka37
06. 08. 2006 19.58
albertinum. Janez Janša komunist? Ali si premlad, da bi vedel, kaj je komunizem ali pa si preprosto tako nerazgledan, da misliš, da sonce vzhaja na zahodu. Janez Janša nima nič skupnega s tovariši Ribičiči, Kučani, Potrči in ostalimi, ki so sive eminence morilskega in uničujočega režima. Opaziš razliko ali bi prišel prav tudi kakšen pregled pri najbližjem optiku. Nasvet: "Nikar se ne smeši."
albertinum@excite.com
06. 08. 2006 11.03
Jimi, jaka37 ima prav. Po socializmu je bila demokracija. Danes je vse drugače. Danes je na oblasti Janez Janša, funkcionar in oboževalec nekdanjega komunističnega režima, ki uporablja diktatorsko-komunistične metode za utrditev in ohranitev svoje oblasti. Jaka37 je njegov propagandist.
jaka37
06. 08. 2006 10.20
jimi...ne, to je naloga LDS. Bila. Danes je vse drugače. Zbudi se.
jimi.hendrix@email.si
05. 08. 2006 22.05
Zato se SDS niti ne vtika v take reči in pusti, da vse država teče po zakonu močnejšega in bogatejšega.
jaka37
05. 08. 2006 21.43
Ja, tipično LDSovsko, ko vidijo, da so se zmotili in da je vse ok, se potuhnejo kot da ni bilo nič. So pač brez hrbtenice.