Slovenija

Guardian: Besede Bratuškove, da Slovenija ne potrebuje pomoči, so skrb vzbujajoče

London/Ljubljana, 29. 03. 2013 21.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenijo je zagrabila ciprska okužba, piše britanski Telegraph in dodaja, da država glede na razvoj dogodkov v zadnjih dveh tednih neizogibno stopa proti mednarodni pomoči. Podobno ugotavljajo pri Guardianu, kjer Slovenijo opisujejo kot državo, znano po malo čem – morda še najbolj po porazu nogometašev.

Finančni strokovnjak Laurence Wormald napoveduje, da bo Slovenija prošnjo za pomoč poslala v dveh ali treh mesecih, da pa reševanje težav ne bo tako drastično kot v primeru Cipra.

V zadnjem času smo se že nekako navadili, da v tujih medijih vsak dan zasledimo kakšen članek o Sloveniji in o tem, da bi naša država lahko šla po poteh Cipra. Tokrat sta temo pograbila britanska Guardian in Telegraph.

Pri Guardianu so Slovenijo bralcem predstavili kot državo, ki je znana po malo čem, v Veliki Britaniji po njihovem mnenju še najbolj po porazu proti Angliji na zadnjem nogometnem svetovnem prvenstvu.

Tudi v nadaljevanju niso najbolj prizanesljivi. "Z rižoto iz Italije, golažem iz Madžarske in jabolčnim zavitkom iz Avstrije je v njeni kuhinji močan vpliv sosedov. Ko pa pride do financ, Slovenija z velikim bančnim sektorjem, ki je v težavah in grozi, da bo zrušil gospodarstvo, stopa po sledeh Španije in Irske," pišejo.

Članek pri Guardianu končajo z vprašanjem, katera država bo na vrsto za pomoč prišla za našo. Po mnenju analitične skupine Capital Economics bosta to Malta in Luksemburg.
V nadaljevanju spomnijo, da je bila to nekoč cvetoča nekdanja jugoslovanska republika, da pa ji letos grozi kar dvoodstotni padec BDP. Toda razlogi za skrb so drugje, dodajajo in opozorijo na kar sedem milijard slabih posojil, ki dušijo slovenske banke in gospodarstvo. "Morda najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se je premierka Alenka Bratušek čutila dolžno povedati, da njena država ne bo iskala mednarodne pomoči."

Skrb vzbujajoča je tudi rast zahtevane donosnosti 10-letnih državnih obveznic, še pišejo in spomnijo, da so številke zelo blizu portugalskim, ki je že v programu pomoči.

Pomoč
Pomoč FOTO: Thinkstock

Telegraph: Slovenija je neizogibno na poti proti mednarodni pomoči

Pri Telegraphu, kjer pišejo, da je Slovenija prva država, ki jo je dosega ciprska okužba, izpostavijo enake podatke: slabe terjatve, krčenje gospodarstva in skokovito rast zahtevane donosnosti obveznic. "Država je izgubila konkurenčnost, odkar je uvedla evro, to pa je vodilo k počasnemu propadanju gospodarstva," navajajo oceno Larsa Christensena iz Danske Bank.

Tudi oni navajajo besede Bratuškove, da primerjave s Ciprom niso na mestu, a za razliko od kolegov pri Guardianu v njih ne vidijo slabega znamenja. Jim pa, glede na napisano, ne verjamejo. Besedam predsednice slovenske vlade namreč zoperstavijo besede finančnega strokovnjaka Tima Asha iz Standard Bank, da razvoj dogodkov v zadnjih dveh tednih kaže, da je "Slovenija zdaj neizogibno na poti proti mednarodni pomoči".

Nazadnje ugotovijo, da je država premajhna, da bi pomenila resno finančno grožnjo, bo pa še bolj zapletla politiko Evropske monetarne unije in prisilila kreditorje, da na novo definirajo način reševanja nasedlih članic evroobmočja. Potreba po pomoči se namreč s Slovenijo ne bo končala, pozornost je zdaj že usmerjena tudi na Luksemburg, opažajo.

Nazadnje in morda za tolažbo: pri Telegraphu Slovenijo opisujejo veliko bolj prijazno kot pri Guardianu, in sicer kot baročni dragulj z zgodovinskimi vezmi z Avstrijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2624)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marhab1
18. 08. 2013 09.12
-1
Krivi smo sami, ker smo volili in pustili komunajzarjem oblast. Začenši z LDS, SD prejšnja KPS. Ti so omogočili krajo stoletja začela se je z certifikati in imela zakonsko podlago v zakonu o privatizaciji podjetij. Rezultat imamo na dlani, pokradena podjetja in banke brez denarja. A je za to kriva Nemčija in Evropska skupnost g. Lukšić?.
zdrava.pamet
01. 04. 2013 20.57
+2
pa izjavo Alenke sem si prekopirala....da bom jo čez kakšen mesec lahko tu gor prilepila...m teoriji na nos....
politik70
11. 04. 2013 13.43
-1
Kar kopiraj si... Imam veliko Ivanovih izjav ki ti jih lahko JAz nalimam že zdajle sam povej oziroma napisi...
zdrava.pamet
01. 04. 2013 20.53
+2
HAHAHA...SAJ ONA NE VE, DA SMO V KRIZI...NI IMELA OD KOGA PREPISATI....
prpa24
02. 04. 2013 15.38
-1
Lahko bi prepisala 100 izjav Janše o krizi in še 10 njegovih o svetilniku Evrope, drugi Švici,.. če bi želela lagati o uspehu,.. Pa ni niti za 1. aprila. Zato po zdravi pameti...
Robin Gunner
03. 04. 2013 11.38
+0
ona je v opoziciji vec vedela o slovenskih financah kot pa financni minister. k je prisla na polozaj premierke se je pa lahko samo za glavo prjela, ker so podatki za katere je prej govorila da so zastrasujoci, realni! eno leto ima casa da iz slovenije naredi svico. toliko je imel jansa. ce ji to ne uspe, bo z papucarjem morala bezat v smederevo.
prpa24
31. 03. 2013 16.49
+5
So besede finančnega strokovnjaka Tima Asha iz Standard Bank, da razvoj dogodkov v zadnjih dveh tednih kaže, da je "Slovenija zdaj neizogibno na poti proti mednarodni pomoči", kredibilne? Ocene glede na razvoj dogodkov v zadnjih dveh tednih! Strokovnjak iz banke, ki se ukvarja z Južno Afriko ocenjuje Slovenijo?  In Guardian? Zagovarja liberalno politiko, da lahko vladajo konservativci. Jih moti, če Slovenija ne bo potrebovala njihove pomoči iz katere so si (kljub proviziji našim podkupljivim politikom) obetali dobičke za lastni žep?  Kaj poroča tale Kastelic iz Britanije? Ali ni on strokovnjak za seksualno področje, komentiranje talentov na pop TV? Namesto, da nam razlaga kako nas Angleži poznajo po hrani sosedov in bankami kot jih imajo Španci ter Irci, bi se lahko vključil v novice Guardiana in jim povedal za Mazejevo, Buscorola, brata Jakopin,.. Res je moda, da se norčujemo iz lastne domovine, da je vse kar je tujega boljše kakor znamo to narediti Slovenci,.. Bolj verjamemo tujim kakor domačim "strokovnjakom". Če bi kateri Slovenec naredil tako analizo za Angleže, bi ga ti pojedli, zasmehovali, da sam sebe ne bi prepoznal. Kaj boš ti črv, ocenjeval nas slone! Velja pa tudi obratno: kako naj te sloni razumejo težave nas črvov.
marhab1
18. 08. 2013 08.52
-1
Gospoda pocrkali bomo, sedaj bomo pa res travo pasli, ampak samo nekateri, Jankoviči in podobna bratovščina so zase že poskrbeli in vam bodo mogoče kakšno razglednico iz Cipra ali podobnih oaz poslali.
OneManBand.
31. 03. 2013 11.29
+7
Guardian: Besede Bratuškove, da Slovenija ne potrebuje pomoči, so skrb vzbujajoče To so lahko samo pohvalne besede, Bruselj poišči si drugo državo, ki se bo pustila na.te.go.va.t.
M_teorija
31. 03. 2013 11.18
+7
~Guardian: Besede Bratuškove, da Slovenija ne potrebuje pomoči, so skrb vzbujajoče~ Res je in naj vas skrbi. Nismo PIGS+C (Ciper). Najdite si kakšno drugo tarčo, drugo zdravilo za zdravljenje bolezni, ki se ji reče pohlep. Naša tabletka se vam bo zataknila v grlu, zato pred njenim zaožitjem se posvetujte z zdravnikom. Najbolje pa je, da je sploh ne probate!
Macay
31. 03. 2013 11.17
-4
Ne vem zakaj so (LEVI ) tako se deklarirajo tako usekali po Evropi Ko so bili pri Koritu so pa na veliko delili denar za Grčijo. Da ne bo pomote reševali so Nemške in Francoske privat Banke, ne pa Grčije. Morda se je Veber otreznil, ali pa ga grabi slaba vest.
M_teorija
31. 03. 2013 11.20
+3
Takrat se je še naivno verjelo, da gre res za pomoč Grčiji in ne za krajo bogatih in reševanje njihovih riti! ter zadovoljevanje nenasitnega pohlepa?
M_teorija
31. 03. 2013 11.13
+4
Torej Slovenija, ki ima svoje gospodarstvo še zdaleč ni Ciper. Če pa bi pristali na začrtano razprodajo, pa bi definitivno postali. Veber sploh ni pretiraval, ko je rekel, da je šlo za veleizdajo!?
M_teorija
31. 03. 2013 11.11
+4
Bruselj in Berlin sta se v dogovoru z mednarodnimi finančnimi institucijami odločila sprožiti finančno vojno med evropskim jugom in severom, katere cilj je južno Evropo spremeniti v prostor poceni delovne sile brez omembe vrednih delavskih in človekovi pravic ter oblikovanjem takoimenovani svobodnih ekonomskih območij, kjer bo Evropa (severna), na svojem pragu postala konkurenčna Kitajski. Ciper je s svojo specifiko, kjer sloni velik delež njegovega BDP-ja na finančnem sektorju, bančništvu, bila za tak Blitzkriege lahka tarča. Res, da ima Ciper s svojem bančništvom, ki bolj spominja na pralnico denarja, celo več Las Vegasu sredi EU, kjer se na najlažji način opre umazani denar iz celega sveta. Vendar, Žal, to EU ni bil prvi cilj, da naredi temu konec, ker bi to lahko naredila že leta prej, ampak je cilj uničiti Ciper, ki teri bo posledično lahka tarča za Hijene, ki komaj čakajo, da si razdelijo svoj plen. Ker Slovenija ni Ciper, ker se jo ne da tako na lahko razgrebsti, je bilo zato treba narediti pogoje, da se plen omami, omehča, da bo lažje obvladljiv. In prejšna vlada je s Holdingom in slabo banko to tudi dobro udejanjala. Priprave, za plenjenje so odlično potekale, vse dokler se ni zgodil politični preobrat in smo dobili novo vlado, ki bo to preprečila, ki ne bo dopustila, da ustvarimo podobne pogoje, skratka, da ne postanemo novi Ciper, novi plen. IN ZATO TOLIKO RAZBURJENJA IN PISANJE V TUJIH CAJTNGIH, KER S PODOBNIMI PRITISKI IN Z ROKO V ROKI Z UŽALJENIMI ODTASVLJENIMI želijo, da se priprave začrtane razprodaje prejšne vlade nadaljujeo. HIJENE SO NERVOZNE, PLEN SO ZAVOHALE, BIL JIM JE ŽE NA KROŽNIKU, PA JIM BO Z NOVO VLADO VSEENO POBEGNIL!?
M_teorija
31. 03. 2013 10.53
+7
~Guardian: Besede Bratuškove, da Slovenija ne potrebuje pomoči, so skrb vzbujajoče~ Seveda, da je skrb vzbujajoče. Od kar imamo novo vlado, ki je preprečila finančno okupacijo, kot se je zgodil "finančni blitzkrieg"!
brabusednet
31. 03. 2013 10.51
-2
Ta vlada bo poznana po tem,da bo za pomoč zaprosila.Po tem bodo pa volitve,to bo samo njihova zgodba.
BobbyP
31. 03. 2013 10.08
+1
Spet ta svetovna zarota proti naši lepi državici.Nič hvalospevov genijalnosti predsednice vlade danes?Zanimivo, da s prejšnjo vlado ni bilo takih odzivov v Evropi.
Kekec 007
31. 03. 2013 10.21
+3
ne klobasaj, skozi so bili odzivi , ker je Janezek kvasil neumnosti in so nam reitingi padali. Janša je kvasil eno njegov finančni pa čisto nasprotno. res zaupanja vredna vlada so bili. tale nova je pa komaj par dni na oblasti , ni še mogla nič zafurat.
brabusednet
31. 03. 2013 10.47
+2
Saj so že dolgo ti ksihti v politiki in so pomagali krast.Ne mi rečt,da je alenka čist frišna.Tam kjer je delala je vse v malori.
Feinstein
31. 03. 2013 10.04
-2
Prasek, posuj se s pepelom..
prašek
31. 03. 2013 10.12
+4
Pri meni ni te potrebe, si o sebi že razmislil !
prašek
31. 03. 2013 10.01
+7
Alenka naj zdaj , za začetek, zašije RKC, Igorja, Boškota, Ivana .......... pa bomo imeli denarja dovolj za zagon gospodarstva !
prašek
31. 03. 2013 10.02
+8
donat323
31. 03. 2013 11.18
+3
sej, tku kod na Cipru, vn treba dat spisek pokvarjenih barab, ki so pokradle milijone, pa jim pobrat vse, kar niso zaslužil, pa še kaznovat. Ma dej, Europi ,Merklovi pa Vatikanu je Janša lezu kje v rit, tud lastno mamo bi izdal. Sicer ste pa po tem člani sds znani.
tankopiš
11. 04. 2013 09.47
+0
prašek
31. 03. 2013 09.54
+6
Pa en zelo lep dan in čim manj dežja, želim vsem skupaj ! Dober dan tudi adminu !
boby1
31. 03. 2013 09.15
+4
Cerkev naj povrne svoje, vsem, ki so s privatizacijami naredili veliek bančne luknje (poleg nesreče zaposlenih, ki so jim mimogrede še uničili firme, v katerih so delali dolga leta) in Slovenija ne le, da ne potrebuje pomoči ... Lahko popolnoma normalno - in brez ostalih že izvedenih antisocialnih ukrepov - zadiha. Če pa morajo državljani plačevati to, kar so v svoji lakomnosti zavozili RKC in tajkuni v sodelocanju s politiko ter politiki sami, potem pa se ne bomo izvlekli iz brezna še 20 let. HVALA VAM. UPAM; DA SE VAM POVRNE!
dostmam9
31. 03. 2013 09.14
+1
Odkar imamo na oblasti prevratniško vlado in na visokih položaji gospo Bratovškovo, ter gospoda Viranta in Gašparja, Gašparja, temu ne moremo reči več niti enoumje, ampak je to enostavno BREZUMJE. Sicer pa kaj bi se čudili, saj nas je večina vedela, da je bil državni udar izveden zaradi denarja in samo zaradi denarja, ki ga bodo strici in tete poskušali še v tem sklepnem dejanju, pred prihodom trojke, asignirati v davčne oaze. Da ti strici in tete lahko v miru delajo, pa na vrhu potrebujejo nakladače in brezhrbtenične plačance, ki so za denar pripravljeni narediti vsakršno zavržno dejanje, zraven pa trositi floskule in neumnosti v slovenske medije, ki so jim na široko odprli vrata, saj je v teh medijih 571 talibanov zopet dobilo "pomembno" družbeno vlogo.
Buena Vita
31. 03. 2013 09.33
+3
katerega gašparja,to ni noben gašpar to je nedeljko mišič,doma iz đakova,ta je naredil veliko izbrisanih,kupil nič plačal je njihovastanovanja,ker niso dobili denarja so se kot izbrisani vrnili v slovenijo ,v resnici so ogoljufali s pomočjo nedeljka mišiča slovenijo, novinarji molčijo,sevede ker bodo dobili stanovanja kot darilo,tako to posluje magična mafija
tankopiš
11. 04. 2013 09.52
+1
dule100
31. 03. 2013 09.09
+3
Dvignimo samo miljardo prihrankov od 16 najstih, pa bomo takoj videli če Zoranka laže !
stric iz ozadja
31. 03. 2013 09.16
-2
Follow me
31. 03. 2013 11.19
-2
Feinstein
31. 03. 2013 05.45
+4
Imam vetrove. Prevec jajc...
bubsss
31. 03. 2013 05.16
+1
pravica4 - domou si ga pelji !!!