Slovenija

Groznik: Istrabenz je nasprotoval temu, da smo kupovali njegove delnice

Ljubljana, 28. 03. 2013 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V nadaljevanju sojenja proti Bavčarju in Šrotu je pričal ekonomist Peter Groznik, ki je pojasnil, da so v Istrabenzu nasprotovali temu, da so KD Skladi, ki jih je vodil Groznik, kupovali delnice Istrbenza. Menil je, da je uprava Istrabenza delala v škodo lastnikov.

Peter Groznik
Peter Groznik FOTO: POP TV

Nekdanji predsednik uprave KD Skladov Peter Groznik je na sodišču pričal v primeru oškodovanj Pivovarne Laško in Istrabenza. Pojasnil je, da so ga v Istrabenzu leta 2007 prepričevali, naj delnice proda, saj ne bodo dosegle želene vrednosti, nato pa so celo predlagali, da te delnice prodajo Pivovarni Laško.

Analitiki KD Skladov so že v začetku leta 2007 ugotovili, da so delnice Istrabenza podcenjene. Cena je bila pri 45 evrih, analitiki pa so ugotavljali, da bi lahko vrednost znašala najmanj 70 evrov, zato so omenjene delnice začeli kupovati.

Kmalu po nakupih so vodilni v Istrabenzu začeli poizvedovati, zakaj v KD Skladih kupujejo njihove delnice, in jih prepričevali, naj jih nehajo kupovati. Groznik pravi, da je prišel svetovalec Istrabenza Kristjan Sušinski, ki jih je prepričeval, da delnica ni toliko vredna.

Hkrati pa so bili v Istrabenzu pripravljeni odkupiti njihove delnice. To jih je nekoliko zaskrbelo, saj si niso želeli lastiti delnic družbe, katere vodstvo ne dela v dobro lastnikov, zato so delnice prodali.

"Izpogajali smo dovolj korektno ceno za prodajo celotnega paketa delnic, saj smo jih prodali po ceni 77,5 evra. Nam se je zdelo korektno, zato smo se odločili za prodajo vseh delnic Istrabenza. Pozneje so nas iz Istrabenza vprašali, ali nas moti, če je kupec vseh delnic Pivovarna Laško," je dejal. Ker se mu je prodaja zdela korektna, so KD Skladi te delnice tudi prodali. "Mislim, da so jo naši varčevalci izredno dobro odnesli," je ocenil Groznik.

Sam je tudi sedanji član nadzornega sveta Pivovarne Laško. Na vprašanje zagovornikov pa je pojasnil, da v njegovem mandatu nadzorniki pivovarne niso razpravljali o omenjenem poslu, je pa bil seznanjen z vloženimi odškodninskimi tožbami.

Glavna osumljenca v primeru sta nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji vodja uprave Pivovarne Laško Boško Šrot. Slednji je po koncu današnje obravnave ocenil, da je Groznik "zelo strokovno podkovan človek" in je bilo zato takšno tudi njegovo pričanje. Šrot je dodal, da je Pivovarna Laško s prodajo delnic ustvarila dobiček.

Bavčar meni, da je bilo Groznikovo pričanje strokovno.
Bavčar meni, da je bilo Groznikovo pričanje strokovno. FOTO: B.G.

Tudi Bavčar je menil, da je bilo Groznikovo pričanje strokovno in da je očitke tožilstva postavilo "v povsem drugo luč". Odločitve KD Skladov za umik iz lastništva Istrabenza Bavčar ne more komentirati, prav tako pa, kot je poudaril, sam ni sodeloval pri dogovarjanju o prodaji delnic. "Dejstvo pa je, da ima vsak vlagatelj pravico, da se sam odloča o prodaji," je dodal.

Zaslišanje Šege odpovedano

Danes je bil sprva na pričanje vabljen tudi nekdanji član uprave pivovarne Robert Šega, vendar pa je bilo njegovo zaslišanje danes odpovedano, ker je postopek zoper Sušinskega še vedno izločen.

Boško Šrot je eden izmed obtožencev v sodnem procesu.
Boško Šrot je eden izmed obtožencev v sodnem procesu. FOTO: B.G.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za le 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, pivovarna pa je bila po mnenju tožilstva z omenjenim poslom oškodovana za to vsoto.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic, so obtoženi Boško Šrot, Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović in kranjski odvetnik Branko Lipovec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

novaroza
28. 03. 2013 16.17
novaroza
28. 03. 2013 16.16
+0
Kar so pokradli, naj vrnejo z zakonitimi obrestmi.
Flenca
28. 03. 2013 16.03
VSE JIM POBRAT TAKO KOT SENADERJU IN V ZAPOR ,PA BO.
Milan Koleznik
28. 03. 2013 13.55
+7
naj Bavčar pove in razjasni kako je postal milijonar,kje dobil denar za nepremičnine,če ima dokaze prav,če ne vse vrniti.
piko112
28. 03. 2013 13.31
Obtoženih kolikor hočeš obtoženih pa una peščica da je malce za vzorec
suomynona
28. 03. 2013 13.29
+2
Kocina,je danes nekam zaskrbljen..zdaj ga reši samo sodnica..če izloči dokaze obrambe..Amater
Leonardo09
28. 03. 2013 14.01
groznik je neverodostojna priča ,ki priča v korist obdolženih
korintos1
28. 03. 2013 13.24
+2
Sastala se brača...