Slovenija

Grozljiva napoved o Codexu brez osnove?

Ljubljana, 28. 10. 2009 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
173

Po e-pošti kroži sporočilo, ki napoveduje ''prihod'' Codexa Alimentariusa, s katerim bi bilo konec naravne hrane, živali za prehrano bi pitali z rastnimi hormoni, po svetu pa naj bi zaradi njega umrlo tri milijarde ljudi. A kodeks je že v veljavi.

Codex v osnovi preprečuje in celo prepoveduje naravno organsko kmetovanje. Avtor spletne pošte

Po spletni pošti množično kroži sporočilo z naslovom 'Prihaja Codex Alimentarius'. Avtor razlaga, da po uveljavitvi kodeksa ne bo treba več označevati genetsko spremenjenih živil, vse živali, ki jih redijo za prehrano, pa bodo morale dobivati rastni hormon. Opozarja tudi, da bosta zelenjava in sadje izpostavljena sevanju, zato bo več bolnih, ki jim bodo pomagala farmacevtska podjetja z zdravili, ''da bodo tudi oni dobili svoj kos pogače. Če se vse črne slutnje uresničijo, bomo imeli v 10 letih na trgovinskih policah le še genetsko spremenjeno hrano, saj organske, ekološke in biološke ne bo več,'' napoveduje.

Ali bomo res nekoč kupovali le še genetsko spremenjeno hrano?
Ali bomo res nekoč kupovali le še genetsko spremenjeno hrano? FOTO: iStockphoto

''Zdaj pa tisto najstrašnejše: zaradi posledic uvedbe Codexa naj bi po vsem svetu umrlo okrog tri milijarde ljudi. Zakaj? Zaradi pomanjkanja hrane, nekakovostne hrane, celo zaradi ozdravljivih bolezni, ker bodo naravna zdravila seveda prepovedana, imunski sistem pa oslabljen zaradi nekakovostne genetsko spremenjene hrane,'' je prepričan avtor sporočila. Trdi, da bo kodeks začel veljati zadnji dan v letu, kar pa so na Inštitutu za trajnostni razvoj zanikali. ''Mednarodni Prehranski kodeks (Codex Alimentarius) ne 'prihaja 31. 12. 2009', kot grozijo sporočila, ampak obstaja že dolgo vrsto let. Pripravljajo ga predstavniki držav in strokovnjaki v okviru Organizacije za prehrano in kmetijstvo pri Združenih narodih (FAO) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Je zbir smernic, standardov in priporočil državam, kako urejati varnost hrane. Za države je torej neobvezen. Hkrati pa je res, da imajo države zaradi sporazumov v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO) lahko težave, če tega ne storijo. Torej je moč kodeksa le večja, kot bi se zdelo na prvi pogled.''

Zato zlasti močne mednarodne kmetijsko-prehranske korporacije – avtor v sporočilu omenja Monsanto – poskušajo vplivati na pogajanja glede določil kodeksa, da bi uveljavile svoje interese, ''ki pa pogosto niso tudi v interesu potrošnikov. To najpogosteje počnejo z vplivanjem na države oziroma njihove predstavnike v pogajanjih. Zato je še kako pomembno, da civilna družba spremlja ravnanje predstavnikov svojih držav v teh pogajanjih in pove svoje mnenje,'' menijo na inštitutu, kjer hkrati opozarjajo, da ''alarmantna sporočila v zvezi s kodeksom, ki v tem času krožijo po spletni pošti, nimajo kake trdne osnove. Vrsta trditev je tudi popolnemu nepoznavalcu že na prvi pogled nelogična, neverodostojnost pa se še poveča, če trditve preverimo natančneje in sledimo tudi virom. Tovrstna sporočila zato lahko naredijo veliko škode, saj z ustvarjanjem neosnovane panike odvračajo pozornost od pravih vprašanj, ki jih prav zato spregledamo.''

''Tistim, ki vas prihodnost naše (pre)hrane iskreno skrbi, svetujemo, da ne prepošiljate vsakega prejetega zastrašujočega sporočila, če niste prej sami vsaj malo preverili, koliko so trditve utemeljene. Bolj smotrno je odzivati se in opozarjati na resnične in nedvoumne probleme s hrano, ki jih je več kot dovolj,'' so poudarili na inštitutu. Na pojasnila z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je pristojno za kodeks, še čakamo.

Dražja organska hrana ni bolj zdrava?

Organsko pridelana živila pa niso nič bolj hranljiva od običajno pridelanih, je pokazala raziskava britanske agencije za standardizacijo hrane. Imela naj bi namreč enake vrednosti vitaminov, mineralov, maščob in ostalih hranilnih snovi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titancic
14. 02. 2010 10.26
Ja verjetno res, če zanemarimo malo raznih strupov, umetnega gnojila in še kaj bi se našlo. Hej, ampak koga pa to zanima? a ne?
titancic
14. 02. 2010 10.19
Rahlo so pozabili da je konvencionalna "hrana" pridelana na naravi tuj način in je v toku pridelave zasipana s strupi in umetnimi kemikalijami... Pa komu za to mar, a ne? Res dobra primerjava.
mlutherking
03. 11. 2009 23.54
No tisti britanci so cepci, seveda ima lahko enako ali več vitaminov, ne omenjajo pa škodljive stvari in če genetsko pridobljeno hrano lahko sploh prebaviš, kar je dvomljivo, glede na raziskave angleškega znanstvenika, ki so ga predčasno razglasili za senilnega. Politiki cvikajo, da se folku ne bo utrgalo in nas bodo počasi prepričevali kako je hrana iz kodeksa alimetariusa boljša itd glede vitaminov itd., kar je bilo že kar znotraj teksta. Ne s takimi.
svaljek
30. 10. 2009 13.11
O kodeksu in njegovih spremljevalnih vplivih sem že veliko prebral in se pozanimal. Teža tega članka je praktično nična, vsem tistim, ki pa ne vedo veliko o tem, priporočam ogled dokumentarca "The Future of Food", pa tudi o Monsantu se jih najde kar nekaj.
Dejan Zajebancije
30. 10. 2009 11.24
Pri vsem tem gre za dolgoročno odvisnost od enega samega proizvajalca in tega, da bo on določal ceno in pogoje, pod katerimi se bo hrana pridelovala, tako na polju, kot v hlevih. Kdor ne bo pristal na njegove pogoje, pač hrane ne bo prideloval, niti "samo zase".
teeny
30. 10. 2009 09.18
ce ze bo ta kodex uveljauljen bo na kmetih še vedno dovolj normalne in zdrave hrane..pa če tudi bo treba kupiti semena..semen je pri eni hisi zihr se za usaj 5 let.. mislm u britaniji majo cizzt drugo domaco hrano k pa pr ns u sloveniji..tko da jz zivim u vasi kjer je pol vasi kmetov(sama ne zivim na kmetih)in je res cizzzt drugacna hrana..
Boris Turk 1
29. 10. 2009 21.27
Kritika povedi "Organsko pridelana živila pa niso nič bolj hranljiva od običajno pridelanih, je pokazala raziskava britanske agencije za standardizacijo hrane": Poved je obenem tudi link, ki vodi do strani, kjer je videoposnetek Alana Dangourja, trota, ki mu ni para. Tale znanstvenik je izjavil: "Po pregledu vseh dokazov, ki so jih kadar koli objavili, vemo, da ni nobene pomembne razlike med organsko in konvencionalno pridelano hrano". 1.) On ni pregledal vseh dokazov, jih je preveč. 2.) Zanimivo bi bilo vedeti, kako on klasificira razlike med pomembne in nepomembne. To je človek, ki bi upal priti v svet z izjavo: "Cianid sploh ni strupen", v mislih pa bi morda zadržal, da zgolj v primeru, ko ga vdihneš kak pikogram. Njegova izjava je zavajajoča in vsakdo, ki mu bo količkaj mar za verodostojne argumente o tem, koliko pomembnih razlik je med biološko pridelano hrano in pa konvencionalno, se bo pogovoril s kakšnim šolanim strokovnjakom s področja ekologije in trajnostnega kmetijstva, ne pa le trobental s podkupljenimi znanstveniki. Išči na googlu pod iskalnimi gesli: 1.) "Zakaj eko živila v organizirani javni prehrani?" 2.) "Pet prioritet za spodbuditev razvoja ekološkega kmetijstva" 3.) "Vizija za raziskovalni program za ekoživila in ekološko kmetijstvo do leta 2025"
nikolitiho
29. 10. 2009 19.02
Nič bolj hranljiva morda res niso (čeprav že v ta stavek dvomim), so pa zagotovo manj strupena!!! Sicer sem tudi sama dobila ta mail, ampak...spet neke teorije zarote. Saj pa se zakoni ne morejo kar tako na skrivaj sprejemati, neki kodeks, ki ga ni potrdila nobena vplivna organizacija, pa prav tako verjetno nima nekega pomena.
kr-eden
29. 10. 2009 15.21
POZORNO PREBERITE ZADNJI ODSTAVEK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odstavek lepo pove, da organsko pridelana živila niso nič bolj hranljiva od običajno pridelanih. !!!!!!!!!!!! Katera pa so "običajno pridelana" ?????????? Ali to pomeni krompir, ki je v 90-ih dneh (od sajenja v zemljo, pa do pobiranja) "običajno" škropljen 7-krat (podatek velja za Slovenijo! ) ????????? Ugotovitev britancev(btw - raziskavo je financirala znana farmacevtska multinacionalka) na žalost nič ne omenja, da imajo "običajno pridelana" živila poleg vitaminov, mineralov, maščob in ostalih hranilnih snovi - ZASTRAŠUJOČE VISOKE VREDNOSTI OSTANKOV PESTICIDOV IN OSTANKE UMETNIH GNOJIL !!!!!!!!!!!!!!! Ta "raziskava" in zgoraj navedeni "zaključki" me zelo spominjajo na dejstvo, da tudi Monsanto trdi oziroma objavlja, da je za razvoj in testiranje "svojih" GSO porabil na miliarde dolarjev. Pri tem pa (zgolj slučajno) pozabi omeniti, da so testirali predvsem oziroma zgolj "VPLIV SPREMENJENIH GENOV NA ŠKODLJIVCE", niti enega centa pa niso porabili za testiranje "VPLIVA SPREMENJENIH GENOV NA ČLOVEKA" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LJUDJE, ZBUDITE SE !!!!!!!!! GlaxoSmithCline je v ZDA dosegel, da je Husein (bin) Obama podpisal zakon (non-liability bill), po katerem GSO ni odgovorna za posledice škodljivosti svojih zdravil. Tudi v Sloveniji je to dosegel z členom v pogodbi o nabavi "novega" cepiva proti svinjski gripi. TUDI PROIZVAJALCI NISO PREPRIČANI V NEŠKODLJIVOST (oziroma vedo za škodljivost) SVOJEGA CEPIVA, PRI NAS PA DIREKTORICA NEKEGA INŠTITUTA TRDI, DA JE POVSEM (!) NEŠKODLJIV !!!!!!!!!!!!! (ob tem se nehote vprašam, kolikokrat je že bila na smučanju na njihove stroške ? )
ariena
29. 10. 2009 13.23
Spremeniti zakonodajo: Farmacevtrske firme naj postanejo neprofitne organizacije, pa ne bodo več rabili pospeševat svojo prodajo. Bo za vse bolje. Ker pa življenje ni pravljica, da bi se to uresničilo, pa bi morali enostavno bojkotirati takšno hrano, kolikor je to seveda sploh mogoče. Kmeta je politika že zdavnaj stisnila v kot z uvozom cenejše hrane iz Kitajske, tako lahko le slabo polovico hrane pridelamo doma, pa še ta ni vsa zdrava.
Synchro
29. 10. 2009 12.36
@bunak Človek JE bog. Človek je ustavril "boga", oziroma to iluzijo za ovce in ne obratno.
Tonček Balonček
29. 10. 2009 10.35
Prev smo grešili in čas apokalipse ni več daleč, vprašanje je, eč molitev sploh še pomaga!
Janez Usenik
29. 10. 2009 10.04
laufer: Codex Alimentarius NE BO stopil v veljavo konec leta, iz preprostega razloga, ker v resnici velja že od leta 1964! se pa spreminja, vendar nove standarde uvajajo le v mesecu juliju, ko je zasedanje. Bo pa konec leta potekel rok, ko bo WTO začela bolj nadzirati, kako harmonizirane so zakonodaje posameznih držav s kodeksom, vendar to za EU ne prinaša nič novega, saj je zakonodaja tu že zdavnaj harmonizirana. To pa ne pomeni, da se prenašajo določila codexa, amak da mora zakonodajalec v postopku obravnavati probleme, ki jih v Codexu odpirajo in preočijo priporočila, potem pa zakonodajalec dela po svoje. Tako ima EU pogosto strožja pravila. Drugače je bilo v ZDA, kjer je zakonodajalec na določenih točkah skušal povsem slediti določilom Codexa, vendar je civilna iniciativa pritisnila na zakonodajo, naj harmonizirajo drugače. ZDA so dejansko velik problem, ker je njihovo kmetijstvo v veliki meri odvisno od kemije in hormonov in zavirajo večje prepovedi. Codex NE preprečuje organskega kmetovanja, res pa zaradi tega, ker ga mora sprejeti 187 držav s 100% soglasjem EU in v njej tudiSloveniji ni uspelo doseči, da bi že s Codexom bolje zaščitili organsko kmetovanje. Tako v Codexu ni določila, da morajo biti po vsem svetu označeni artikli, če je v njih gensko spremenjena substanca, toda v EU in Sloveniji zakon to predpisuje, kar ni v neskladju s Codexom. Nevarnost Codexa je res v tem, da bi del WTO ja hotel, da to postanejo edina merila za mednarodno trgovanje. Prav zdaj poteka sodni spor med rejcem piščancev iz ZDA in EU. Proizvajalec, ki v procesu uporablja klor, zaradi tega v EU ne sme prodajati, je pa vložil tožbo, v kateri trdi, da je zato, ker je v skladu s Codexom na EU trgu diskirminiran in da bi mu moral biti trg odprt, tudi če ne izpolnjuje pogojev, ki tu veljajo za proizvajalce hrane. Če bi v tožbi uspel, bi bilo lahko to zelo nevarno, vendar osebno dvomim, da si bo WTO to privoščila. Predvsem za to, ker bi potem bogate države, tudi ZDA, ki imajo na nekaterih segmentih strožja pravila, težko zavirale uvoz poceni hrane od drugod.
Xedor
29. 10. 2009 08.57
Obstaja tesna povezava med Codexom in podjetjem Monsanto. Zato si poglejte na youtubu film: "the world according to monsanto".
bunak
29. 10. 2009 08.27
ČLOVEK NI BOG !
laufer
29. 10. 2009 08.07
XI.del-zadnji Jane Burgermeister je najbolj zaskrbljena ker navkljub dejstvu, da je bila firma Baxter zasačena s krvavimi rokami, ta kljub temu nemoteno nadaljuje s pošiljkami "zdravila", ki naj bi ga spravilo na trg do julija letos. Torej velja poskrbeti, da se informacija o zlonamerni okužbi preko cepiva čim hitreje razširi v javnost. Čeprav je bila tožba pripravljena desetega junija letos, ni bilo v medijih o tem zaslediti niti besedice.
laufer
29. 10. 2009 08.07
X.del V zvezi z Bilderbergerji nama je jasno, da njihove načrte ubogljivo uresničuje kompleksna piramidna struktura različnih organizacij in društev, ki tudi poskrbijo za čiščenje zaprek. Bati se je, da z obtožbami ne bo mogoče prodreti, saj lahko še tako prepričljive dokaze preprosto razglasijo za ponarejene. Najpomembnejši učinek obtožbe je, da se svetovno javnost obvesti o zločinskih naklepih omenjene združbe in se spregleda njihovo dvolično politiko in zlorabo javnega zaupanja. Tisti, ki bodo poskrbeli za prave učinke, niso uradniki vladnih ustanov, ki imajo zvezane roke, temveč državljani - če se bodo uprli zločinskemu načrtu in cepljenju ter odrekli zaupanje oblastem.
laufer
29. 10. 2009 08.06
IX.del Slišati je prav grozljivo. A kot rečeno, vprašanje je, kakšni so dokazi... Med dokazi so dokumenti, ki dokazujejo, da je bil virus prašičje gripe H5N1 umetno pripravljen v laboratoriju iz virusa španske gripe, ki je kosila leta 1918. Virus je bil namerno izpuščen v javnost v Mehiki. Obisk predsednika Obame je v povezavi s tem dogodkom. Obstajajo dokazila, da je Novartis uporabil vakcino kot biološko orožje in da je WHO aktivno vključena v ta program z namenom ustvarjanja pandemije. Zanimiva je izjava Dr. Jerry Tennant-a, da je k razmahu španske gripe konec 1918 obilno pripomogla masovna uporaba aspirina, ki niža telesno temperaturo in slabi imunski sistem. Podobno vlogo ima tudi Tamiflu, ki prav tako niža telesno temperaturo. Med dokazi so tudi dokumenti o vpletenosti Bilderbergerjev (sestanek v Atenah 14. do 17. maja 2009) in Iluminatov.
laufer
29. 10. 2009 08.05
VIII.del Kako pa je s prašičjo gripo? V zvezi s prašičjo gripo so isti krogi razširili vest, da gre za zelo nevarno gripo, čeprav ni nič nevarnejša od drugih vrst gripe ali prehlada, za alarm pandemije pa je odgovorna izključno WHO. Obenem so vsi primeri umrlih za to gripo nedokumentirani. Strah pred to gripo je uporabljen kot krinka, pod katero bi lahko pričeli z masovnim cepljenjem prebivalstva s cepivom, ki pa je razvito prav zato, da povzroči smrt. V gradivu so dokazi, da je Novartisovo cepivo proti ptičji gripi lani poleti ubilo 21 poljskih brezdomcev - očitno so bili poskusni zajčki. Iz obtožbe je razvidno tudi, da se hkrati odvija tudi priprava taborišč in mest za masovni pokop žrtev. V ozadju je mednarodna kriminalna združba, ki se skriva za ZN in WHO, njen cilj pa je zreducirati svetovno prebivalstvo za 5 milijard v naslednjih desetih letih. Z ustrahovanjem bi prisilili prebivalstvo, da se odreče svojih pravic, nasprotnike in okužene pa bi strpali v koncentracijska taborišča. S takšno redukcijo prebivalstva bi se brez težav dokopali do naravnih virov - vode in nafte. Z izločitvijo demokratičnih institucij ZDA bi lahko državo priključili novi Severno ameriški zvezi, ki bi bila pod popolnim nadzorom kriminalne združbe.
laufer
29. 10. 2009 08.05
VII. del Takšna obtožba je zelo problematična zadeva, saj imajo obtoženi na svoji strani vse instrumente pravosodja in pregona. Treba je imeti res trdne dokaze, da je česa takšnega lotiš... Novinarka predstavlja dokaze, da je bilo minulo zimo s strani avstrijske podružnice Baxter brez potrebnih strogih varnostnih ukrepov 16 laboratorijem v štirih državah poslanih 72 kg patogenih virusov, ki sodijo med najbolj smrtonosne biološke snovi na Zemlji. Na češkem je bilo cepivo uporabljeno na laboratorijskih živalih, ki so do zadnje poginile. Takšna obravnava cepiva je bila uporabljena kot priložnost za sproščanje, kar bi omogočilo povzročitev pandemije.