Slovenija

Grozilna SMS-sporočila članom NSi: 'Cvrli se boste v peklu, izdajalci'

Ljubljana, 10. 07. 2012 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tiskovni predstavnik stranke NSi, tajnik stranke in državni sekretar so prejeli grozilna SMS-sporočila iz medsebojnih številk. Ker jih drug drugemu seveda niso pošiljali, so obvestili policijo in Telekom Slovenije. Tam pravijo, da so SMS-sporočila lahko prišla iz katere od spletnih aplikacij.

Tiskovni predstavnik stranke NSi Jernej Vrtovec, tajnik stranke Andrej Cimperšek in državni sekretar Matjaž Longar so v nedeljo zvečer prejeli grozilna SMS-sporočila, je potrdil Vrtovec. Pojasnil je, da je sporočilo prejel s svoje telefonske številke, Cimperšek z Longarjeve, Longar pa s Cimperškove.

V sporočilih je pisalo: "V peklu se boste cvrli, izdajalci slovenskega naroda. Povej naprej." Po besedah Vrtovca so takoj zahtevali pojasnila Telekoma Slovenije, saj si sporočil med seboj oz. sami sebi niso pošiljali. Kot je pojasnil Vrtovec, so jim tam povedali, da je kaj takšnega mogoče.

NSi volitve 2011 - 15
NSi volitve 2011 - 15 FOTO: Miro Majcen

Vrtovec je povedal, da sta njegova in telefonska številka Cimperška službeni, Longarjeva pa zasebna, a so vse tri objavljene na spletni strani NSi. Dodal je, da so obvestili tudi policijo, a ta s spremembami kazenskega zakonika ni več pristojna, da bi sprejela prijavo. "Treba je vložiti ovadbo na tožilstvo proti neznanemu storilcu," je pojasnil in dodal, da se o tem v stranki še odločajo. Dejal je še, da grožnje sicer prejemajo skoraj vsak dan, a je bilo tokrat prvič preko SMS-sporočila. Po njegovem mnenju je bil eden od razlogov za to tudi preimenovanje vojašnic.

V SMS-sporočilu pozneje opravičilo

Primer ima določene znake kaznivega dejanja grožnje po Kazenskem zakoniku. Ta v tem primeru predvideva, da se v primeru, da je grožnja izrečena proti več osebam, pregon začne na predlog oškodovancev (v primeru, da je grožnja samo zoper eno osebo, se pregon začne na zasebno tožbo). Policija je do sedaj prejela dva predloga za pregon kaznivega dejanja in je že začela predkazenski postopek. PU Ljubljana

Vrtovec je danes popoldne sporočil, da je Cimperšek danes s svoje telefonske številke prejel še SMS-sporočilo z opravičilom. V sporočilu je neznani pošiljatelj zapisal, da se globoko opravičuje za nedeljsko SMS-sporočilo ter da ga je zelo razburilo medijsko poročanje o proslavi.

Vrtovec je prejel tudi dopis Telekoma Slovenije, v katerem so mu potrdili, da grozilno sporočilo Cimperšku definitivno ni bilo poslano z Longarjeve številke. Potrdili so tudi, da Vrtovec sporočila sam sebi ni poslal. Kot so zapisali, je prvo SMS-sporočilo v omrežje prišlo iz Hongkonga, drugo pa iz Guadalupeja. Pojasnili so, da je lahko prišel iz katere izmed spletnih aplikacij, več kot to pa niso mogli ugotoviti.

SMS-sporočila, ki ga je prejel Longar, na Telekomu Slovenije nimajo zabeleženega, je razvidno iz dopisa. Kot je pojasnjeno, je možen vzrok to, da je bil prejemnik v tem času v omrežju tujega operaterja.

Telekom Slovenije: Obstajajo spletne aplikacije, ki gostujejo na 'eksotičnem' omrežju

V Telekomu Slovenije so sicer pojasnili, da v omrežju Mobitel preprečujejo vdor v sistem telekomunikacijskih povezav, na osnovi katerega bi prišlo do zlorabe prikaza pošiljateljeve številke. "Vendar so varnostna politika in tehnična implementacija varnostnih sistemov na ravni omrežja odvisni od posameznega operaterja, tako da na svetovni ravni ni enotne rešitve," so zapisali.

SMS sporočilo
SMS sporočilo FOTO:

Ker ni enotne rešitve, Telekom Slovenije ne more zagotavljati integritete izvorne številke na celotni verigi komunikacije, se pravi od izvora preko tranzitnih omrežij do svojega omrežja. Opozorili so, da obstajajo tudi spletne aplikacije, ki omogočajo določene scenarije generiranja klicev in SMS-sporočil, gostujejo pa lahko na "eksotičnem" omrežju kjer koli na svetu in skozenj pridejo do katere koli lokacije na svetu.

"Vsekakor gre za zelo kompleksno področje, saj je poleg tega, da se varnostni mehanizmi med posameznimi operaterji močno razlikujejo, treba upoštevati tudi regulatorno-pravni aspekt telekomunikacij, ki pa se v posameznih državah močno razlikuje," so zapisali.

V primeru grozilnih SMS-sporočil stranki NSi je Telekom Slovenije s strani naročnika prejel reklamacijo in nanjo tudi odgovoril. Kot so zapisali, je takšnih primerov sicer malo, v primeru suma, da prejeta komunikacija ni bila poslana s številke, ki se pri prejemu prikaže, pa uporabnikom svetujejo, da to prijavijo svojemu operaterju.

O grožnjah je sicer prvi poročal Požareport.si.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
11. 07. 2012 13.04
-5
Škoda, da ste še vedno na nivoju boja proti razrednemu sovražniku. In to v demokratični EU.
prašek
11. 07. 2012 11.37
+3
Še vedno pa ne vem , kje je kakšna grožnja ????
HooplaToopla
11. 07. 2012 10.31
+5
To so SKOJ-evci.
acimam50
11. 07. 2012 10.36
+3
Vsa čast jim, da tako obvladajo moderno tehnologijo...
galop
11. 07. 2012 10.15
+4
premalo jam so napolnili.
T_one
11. 07. 2012 10.15
+5
Oni nam ne da samo nonstop grozijo, ampak tudi svoje grožnje pogosto udejanjajo, ko pa kdo njim tako malo brezveze zagrozi pa čista panika... pič-ke veleizdajalske. Kaj bi šele bilo, če bodo zares letele glave, ko jih bo narod imel poun kufer, te veleizdajalske lopovske državne in cerkvene "elite". Pa ne vem; če so že dobili SMS; ja ni takšen problem dobiti vir teh groženj. Bojim se pa, da bodo na osnovi takšnih brezveznih groženj začeli zapirati ljudi... ko pa ti lopovi na oblasteh delajo resničen kriminal, pa nikomu ništa... Eto vam pravne države ..I.. ..I..
cirenij
11. 07. 2012 10.21
+3
Mogoče si jih pa pošiljajo le zaradi propagande. Njim podobno.
T_one
11. 07. 2012 14.50
+1
Ali pa zato, da bi ljudje mislili, da jim grozi že nekdo drug, pa bi se ljudje pomirili...
godhead
11. 07. 2012 09.25
+13
uf kakšna novica, zdaj so pa žrtve in si bodo ubožčki dvignili rejting.. glede na novico, sumim, da so si jih kar sami poslali, al pa kak izkušen sds-ovec
LambadoTheGreat
11. 07. 2012 10.25
-5
Sumim, da sploh nisi prebral članka. "Vrtovec je prejel tudi dopis Telekoma Slovenije, v katerem so mu potrdili, da grozilno sporočilo Cimperšku definitivno ni bilo poslano z Longarjeve številke. Potrdili so tudi, da Vrtovec sporočila sam sebi ni poslal."
MERDE-AVE-MERDE
11. 07. 2012 09.11
+10
198. člen zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ki z zakonom za uravnoteženje javnih financ ni bil deležen negativne uskladitve) - zakon pravi, da se za duhovnike in redovnike, ki so versko službo opravljali pred letom 1983, pokojnino izplačuje iz proračuna. Po tem letu pa duhovniki pokojnino dobivajo na podlagi plačanih prispevkov - "če vložijo ustrezne zahtevke", do 113 evrov ali 48 odstotkov prispevka za povprečne plače dobijo iz državnega proračuna. Ave janša
godhead
11. 07. 2012 09.26
+9
ave bavčar in gorenjak, kdaj bo spet kosilo?
tri dva 1
11. 07. 2012 09.04
+6
pomoje so hotl jj poslt
Musti
11. 07. 2012 08.48
+9
Pekla ni, ravno tako ni rdeče kapice, palcka smuka in niti sneguljcice. ;) Nsi skoz sugerira z nekakšnim bogom ki ga tudi ni.
flamengo
11. 07. 2012 08.26
-11
Glede na to, da levaki odobravate tako vsebino, niste in ne boste pravi del razvitega sveta, ker se ne boste naučili prave demokracije. Res je to žalostno. In glede na priseganje na "vrednote" in "prodobitev" socializma, EU je že davno obsodila komunizem kot zločinsko ideologijo.
tron3
11. 07. 2012 08.31
+15
Domobranstvo in RKC v Sloveniji pa sigurno poveličuje, ker so aktvno sodelovali z fašisti in nacisti v takratni ljubljanski pokrajini in aktualna Vlada je zapriseženi dedič sodelovanja z okupatorjem, kar je še najbolj žalostno se tega prav nič ne sramuje!!!
flamengo
11. 07. 2012 08.56
-14
EU ni bila zgrajena na komunizmu, pač pa na krščanskih vrednotah - protikomunizmu. In na teh temeljih tudi samostojna Slovenija, "borci NOB" in ostanki partije so bili proti samostojni Sloveniji. Slovenija je bila izbojevana na krvi domobrancev in političnih zapornikov po WWII. Ni bila to deset dnevna vojna, pač pa ta vojna traja še vedno od leta 1941. Ni še končana. Glede sodelovanja z okupatorji. Naci-komunistični pakt je bil od avgusta 1939 do 22.julija 1941, Slovenija je bila napadena 6.aprila 1941, torej med nacikomunističnim prijateljevanjem. Proti nacijem so se komunisti začeli boriti šele po hitlerjevem napadu na sovjetsko svezo. Za domovino jim ni bilo mar. Domobranci so bili primorani v kolaboracijo, ker so revolucionarji pobijali ljudi, ki so bili proti komunizmu, ker se bili na to rdečo čistko nepripravljeni.
flamengo
11. 07. 2012 09.14
-9
Lahko mi daješ minuse kolikor hočeš, ki niso nič vredni, ker sem navedel zgodovinska dejstva. Žalostno je, da peljete to sovraštvo do Cerkve in katoličanov, ki traja že od wwii, ki ga vlečete v demokratično EU, kjer ni mesta za take izpade.
MERDE-AVE-MERDE
11. 07. 2012 09.15
+10
OF in NOB je še kaj drugega kot komunisti dragi moj, so zavedni Slovenci v boju proti okupatorjuj , za razliko od izdajalcev naroda
MERDE-AVE-MERDE
11. 07. 2012 09.16
+6
T_one
11. 07. 2012 10.05
+4
Seveda trenutni status quo zagovarja Domobranstvo - veleizdajalstvo, če pa oni trenutno igrajo enako vlogo napram Fašistični EU, kot so jo domobranci napram fašistom med drugo svetovno vojno. Razlika je le v tem, da so nas takrat skušali iztrebiti in pokoriti na silo, sedaj pa to delajo na prevaro - "s krizo", z reformami in spremembo zakonodaj in ustave...
cirenij
11. 07. 2012 10.27
+2
Baš me briga. Ampak flamengo, kolikor razumem komentarje so resnično nastrojeni le proti cerkvi kot instituciji. Proti poštenim vernikom nima nihče nič. O instituciji pa raje, da smo tiho. In te veljake tam gori ne čaka nič dobrega.
flamengo
11. 07. 2012 10.39
-2
Nihče nima nič samo proti vernikom, ki molčijo! Mene so že označili za marsikaj, pa se imam za poštenega vernika. Čeprav nisem svetnik in imam napake. Glede Cerkve kot institucije. Nobena institucija ni brez napak. In zagotovo je Cerkev še vedno najbolj čista institucija, ki ji zaupa največ ljudi. Iz vas govori samo skozi sistem vcepljeno sovraštvo do nje, kot do stare komunistične razredne sovražnice. V tem duhu sovraštva do Cerkve so vzgojeni učitelji in novinarji, ki to sovraštvo najbolj podpihujejo. Saj vi sami ne veste, zakaj jo sovražite. In ja sem vernik katoliške Cerkve in sem Cerkev tako, da je to sovraštvo nastrojeno tudi proti meni.
lejka44
12. 07. 2012 10.50
Mogoče bi bilo pa dobro ko bi se flamingo vprašal zakaj so ljudje tako proti cerkvi. Že od nekdaj je bila cerkev institucija, ki je imela na vesti največ pomorov in krivic. Od križarskih vojn do inkvizicije. Proti sami veri kot taki nima nihče nič a proti cerkvi veliko. Cerkev je najbol umazana institucija. Pedofilija, ki jo seveda cerkveniki označijo kot bežno aferico itd. Me zanima če bi še imel tako mnenje o cerkveni instituciji, če bi tvojega mladoletnega otroka zlorabil duhovnik, in bi cerkev izjavila daje to le bežna afera. Pa zvon 1 in 2 je za rodeta le spodrsljaj. Pravi vernik ne bo škodil drugemu čeprav ne misli tako kot on, cerkev kot institucija pa je v vsej svoji zgodovini povzročila veliko gorja.
rew333
11. 07. 2012 08.24
+11
Noben problem ne bi smel bit ugozovit, od kod SMS prihaja.... AMPAK!!!! "Majer in druščina" obvladajo...
tron3
11. 07. 2012 08.02
+10
Čist sami so si krivi, da to takšnih groženj prihaja, ljudem že počasi pipa, žalostno vendar se bo prej ali slej zgodil dogodek, ki bo zanznamoval in spremenil Slovenijo, krivi si bodo pa čisto sami, glede Telekoma oziroma Mobitela pa je sploh škoda zgubljati besed so še vedno na razvoju lesene žlice!!! saj res kje pa je 240 milijonov, ki so izginili na Kosovem in v Makedoniji?
MERDE-AVE-MERDE
11. 07. 2012 07.17
+10
Naj jim nekdo pove da ni pekla
godhead
11. 07. 2012 09.27
+8
kako ne, saj pa so ga sami soustvarili po zadnjih volitvah
T_one
11. 07. 2012 10.12
+2
pekel je samo na Zemlji; ki si ga je človeštvo ustvarilo samo. Torej že sama zgodba o peklu potrjuje reinkarnacijo; ker "če bo kdo žleht, bo šel v pekel", ker se bo moral reinkarnirati na Zemlji. Beseda "nebesa" pa samo pomenijo nebo (eter); torej Zemeljski eterični pas.... reinkarnirajo pa se itak vsi... vse dokler nekdo ne doseže razvoja svoje zavesti, ko mu inkarnacija v fizično telo ni več potrebna, ker že ima zavest dovolj razvito, da lahko njegova nadaljna evolucija zavesti poteka samo na duhovni ravni... NIHČE na Zemlji pa niti približno blizu te stopnje razvoja svoje zavesti!!! Torej še bomo VSI šli mnogokrat v "pekel", ko se bomo nazaj inkarnirali na Zemlji... vse dokler ne dosežemo popolnost svoje zaveti!!!
LambadoTheGreat
11. 07. 2012 00.25
-12
Vi ki pravite, da so si sporočila poslali med seboj očitno ne znate brati: "Vrtovec je prejel tudi dopis Telekoma Slovenije, v katerem so mu potrdili, da grozilno sporočilo Cimperšku definitivno ni bilo poslano z Longarjeve številke. Potrdili so tudi, da Vrtovec sporočila sam sebi ni poslal." Slabo luč mečete na svoje komunikacijske in informacijske sposobnosti.
komarec
10. 07. 2012 23.31
+23
Kaj pa če so to kakšni ponaredki, njihov šef vlade to rad počne, obvlada pa bolj slabo.
Cervantes
11. 07. 2012 04.00
+12
Napaka! JJ ima ekspertno ekipo. Res obvladajo fantje.
komarec
10. 07. 2012 23.29
+1
To ni dober znak. Trenutno stanje Slovenk In Slovencev je pač takšno, da vnaša gnev med nje in to je posledica. Huje bo ko bo prihajalo do realizacij groženj.
Cervantes
11. 07. 2012 04.01
+6
Realizacij grožnje? Ergo morajo v pekel first.
mobutu1
10. 07. 2012 22.54
+18
Ali je strah upravičen .!?
M_teorija
10. 07. 2012 22.22
+28
~Pojasnil je, da je sporočilo prejel s svoje telefonske številke, Cimperšek z Longarjeve, Longar pa s Cimperškove.~ Zgleda , da pametni telefoni niso za vsakega!?
MERDE-AVE-MERDE
10. 07. 2012 22.26
+14
MsPikapiki
10. 07. 2012 22.58
+24
Taki kot so v NSI se bodo res cvrli v peklu, ne zato, ker jim mi to želimo, ampak zato, ker hodijo v cerkev, uživajo jezusovo telo in kri, delajo pa ravno kontra njegovemu nauku. So hudobni, lažnivi, in sploh slabi ljudje. Naj se zamislijo kaj počnejo, ko tako grobo posegajo v človekove pravice in nimajo prav nobenega usmiljenja do trpečih in pomoči potrebnih. O Ljudmili je pa sploh škoda izgubljati besed, ne najdem ene pozitivne zanjo.
saintjozef
11. 07. 2012 00.07
+18
Ti ljudje imajo res vrednote le okrog svojega lonca. Vse ostalo zaničujejo in sovražijo. Zato jim obisk cerkve daje vsaj lažno zadoščenje, da si malce popravijo vest in ugled. Ko se zavedo, kaj zamujajo, je ponavadi že prepozno in postanejo še bolj zadrti. Seveda je nekaj iskrenih, bogaboječih vernikov, ki pa se res trudijo spoštovat vrednote človeštva in Jezusovih naukov, toda ti ponavadi stojijo v zadnjih cerkvenih vrstah.
flamengo
11. 07. 2012 08.20
-5
Samo da stojimo, pridruži se nam. Prvi bodo zadnji in zadnji bodo prvi. Me veseli, da si to ugotovil, smo na pravi poti.
saintjozef
11. 07. 2012 08.49
+7
za kaj takega mi ni potrebno v cerkvi stat. Prvi bodo zadnji, zadnji bodo prvi? Je to smisel življenja? Vsak je poseben, vsak je prvi!
Ferdo Crni
10. 07. 2012 22.20
-27
Seveda si desničarji sami pošiljajo grozilna pisma. Vsi vemo, da je levica ena sama dobrota, demokracija, sobivanje, razumevanje, ljubezen.......kar vse izvira iz NOB, revolucije in samoupravnega socializma. Torej tega ne bi nikdar storili. :-))))))
M_teorija
10. 07. 2012 22.24
+29
V prejšnem sistemu ni bilo nobenih bankrotov Zvonov!?
MERDE-AVE-MERDE
10. 07. 2012 22.28
+18
Ferdox, primer, ve se, dejstva, da je desnica v Franciji na protestih z svojimi podtakjenci povzročala nemire, hude akcije, in nato krivila levico in na ta račun zategovala, ..samo tak se ne gre, ker ne gre....
Ferdo Crni
10. 07. 2012 22.40
-21
V prejšnem sistemu ni bilo bakrotov - res je. To je odlično opažanje in izjemno pronicljiv inteligenten podatek. Takrat se je ukazalo kaj zapreti in kaj držati nad vodo. To nekateri strašansko obožujejo. Počutijo se varni - nek maršal skrbi za njih, ukazuje, bo že poštimal.......
Ferdo Crni
10. 07. 2012 22.43
-16
Nisem pa dobro dojel izjemne sestave Ne.Teh.Volov, ki je v svojem briljantnem eseju pronicljivo in forenzično povezal slovenske sms grožnje in francoske demonstracije. Verjetno ne dosegam te izjemne inteligence.
M_teorija
10. 07. 2012 22.47
+20
Ja včasih ne samo, da smo se počutili varne, ampak smo dejansko bili varni. V vseh pogledih!
Ferdo Crni
10. 07. 2012 22.58
-14
Verjetno ne govoriš v imenu tistih, ki so bili zaradi svoje nerazumljive svojeglavosti preganjani (zaprti, izgnani, ubiti...) od te same dobrote, varnosti, čudovitosti in blaginje?
firewall
10. 07. 2012 23.01
+14
če ne drugega je bilo v prejšnjem sistemu več moralnih vrednot, spoštovanja med ljudmi, razumevanja in drugih pozitivnih emocij. Res pa ni bilo toliko denarja oz. kreditov in materialnih stvari. Mlajšim bolj odgovarjajo materialne dobrine, starejšim pa medčloveški odnosi.
kleopatra-1
10. 07. 2012 23.08
+19
Ferdox, danes je veliko več preganjanih, še k zobozdravniku ne morejo, niti otrok v šolo marsikdo ne more poslati. Pod Titom so bili preganjani samo takšni, ki so zdaj, ko Tita ni več in ni več nikogar, ki bi jih ustavil, ki so pokradli našo državo. Takrat ni smel nihče krasti, je bil takoj odstranjen, v cerkev si pa lahko šel, te ni nihče preganjal zaradi tega. Pa bi bilo prav - poglej, kaj dela cerkev danes, ko so ji dovolili meašti se v politiko in v gospodarsvo. Pokradli so še svoje vernike s temi zvonovi, pa erotika v T2 itd itd.
kleopatra-1
10. 07. 2012 23.09
+11
firewall, mladim ne odgovarjajo materialne dobrine brez čustev, le izbire jim kapitalizem ne da.
Ferdo Crni
10. 07. 2012 23.10
-18
V prejšnem sistemu je bilo res več vrednost, ker so bile ukazane in skrbno kot punčica oka varovani celo z kazenskim zakonikom. Recimo če se je grdo govorilo o "tistem ki ga ne smemo imenovati", si lahko šel v zapor... ali pa izginil. Imeli smo lepe predstave in kulturnoumetniški program, kjer so morali nastopati partizani. Lepo..... Vrednote pa pravijo nekateri - je potrebno vzgajati ne pa zapovedati pod gun-point. In kaj so moralne vrednote je tudi globoko vprašanje. Eni negujejo moralo staro stoletja, drugi tisto iz NOB. Še posebno hripavi stanovnik. On je sploh inteligenten in omikan gospod.
Ferdo Crni
10. 07. 2012 23.11
-13
ČE sem prav razumel Kleopatro je kriv Tito....... ker je umrl.
saintjozef
11. 07. 2012 00.18
+8
sodnik61
11. 07. 2012 07.13
+9
MERDE-AVE-MERDE
10. 07. 2012 22.17
+12
politično kadrovska menjava Telekoma, Telokom ustanavlja TV, TV ki bo trobilo te skupine ki jo je zdaj okupirala/prevzela Le kdo je to a?
godhead
11. 07. 2012 09.29
+3
takoj za tem pa lahko začne rajkotova firma gradi t taborišča za drugače misleče