Slovenija

'Slovenija bi lahko bila že v tednu dni soočena s prvim valom beguncev'

Ljubljana, 24. 08. 2015 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Obramboslovec Grošelj opozarja, da bo število beguncev višje, kot trenutno ocenjuje vlada. Gre za drugi val begunskih migracij, kar pomeni, da se je začela selitev množic oz. celotnih družin, ki so ocenile, da so razmere v njihovi državi dejansko brezupne.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenija pripravljena na prihod 900 ljudi
    02:04
    Iz 24UR: Slovenija pripravljena na prihod 900 ljudi
  • Iz 24UR: Razmere v Beogradu
    02:24
    Iz 24UR: Razmere v Beogradu

Obramboslovec Klemen Grošelj je izpostavil, da bo Slovenija v tednu dni soočena s prvim valom beguncev. To sklepa glede na izjave hrvaških politikov, da je ta val že na mejah Hrvaške. Kdaj bo dejansko dosegel slovensko mejo, je sicer odvisno od ravnanja sosednjih držav, to je Hrvaške in Srbije ter od ograje, ki jo na meji s Srbijo gradi Madžarska.

"Če bo ta zid popolnoma nepropusten, se bodo migracije preusmerile na Hrvaško, ki je že dala vedeti, da migrantov ne bo zavračala in da jih bo skušala čim prej poslati naprej," pravi Grošelj. "Slovenija bo v tem kontekstu izpostavljena predvsem kot tranzitna država. Bo pa določen del v Sloveniji gotovo tudi ostal."

Beguncev bo več, kot pa ocenjuje vlada

Število beguncev bo po ocenah Grošlja višje, kot trenutno ocenjuje vlada. "Mislim, da ne bomo govorili o tisoč, ampak o nekaj tisoč beguncih, ki bodo želeli ostati oz. bodo zadržani v Sloveniji, in pa o več deset tisoč beguncih, ki bodo tranzitirali preko Slovenije proti severnim delom EU," ocenjuje.

Na fotografiji so sirski begunci, ki danes pešačijo v bližini srbskega Preševa. Gre za drugi val beguncev: prvi je bil takoj po izbruhu nasilja v Siriji in Iraku, ljudje pa so bežali v Libanon, Jordanijo, Egipt, Turčijo in podobno. Zdaj pa smo priča drugemu valu, ko bežijo množice, saj so ljudje ocenili, da se razmere v njihovi domovini in regiji poslabšujejo, nasilje pa širi. Največjo grožnjo vidijo v skrajnežih samooklicane Islamske države, ki v regiji sejejo smrt.
Na fotografiji so sirski begunci, ki danes pešačijo v bližini srbskega Preševa. Gre za drugi val beguncev: prvi je bil takoj po izbruhu nasilja v Siriji in Iraku, ljudje pa so bežali v Libanon, Jordanijo, Egipt, Turčijo in podobno. Zdaj pa smo priča drugemu valu, ko bežijo množice, saj so ljudje ocenili, da se razmere v njihovi domovini in regiji poslabšujejo, nasilje pa širi. Največjo grožnjo vidijo v skrajnežih samooklicane Islamske države, ki v regiji sejejo smrt. FOTO: Reuters

Kot prva članica schengenskega prostora bo morala Slovenija na meji vzpostaviti konkretne mehanizme, predvsem z vidika nastanitvenih kapacitet. "V skrajnem primeru bo treba postaviti begunsko taborišče. Druge možnosti ne bo," meni Grošelj.

Zato je Sloveniji v interesu širši evropski dogovor, da se ti ljudje ne bodo koncentrirali na naših tleh, temveč da se jih bo sprejelo, nato pa se bo vedelo, koliko se jih bo poslalo naprej in kam. "Če bo vsaka država delala po svoje, potem ima tudi Slovenija možnost zaprtja svojih meja. Ali je to rešitev, verjetno ne," pravi Grošelj.

EU se bo morala odzvati in vzpostaviti sistem

EU bo morala torej vzpostaviti konkreten in učinkovit sistem migracij teh beguncev znotraj schengenskega sistema. Po mnenju Grošlja je namreč v interesu Slovenije in vseh članic EU, da migracije niso nenadzorovane, temveč da tečejo "v nekem kulturnem, normalnem in predvsem nadzorovanem okolju".

Bolj ko bo pristop reševanja begunskega vala organiziran, sistematiziran, manjša bo tudi verjetnost za nacionalistične oz. rasistične izpade. "Bolj ko bo to stihijsko, večja je verjetnost za take deviantne družbene odklone in pojave," odgovarja Grošelj na vprašanje o nevarnosti nacionalističnih in rasističnih izgredov spričo navala beguncev. To so namreč te dni že doživeli v Nemčiji.

Eno so ekonomske migracije, drugo pa begunski val. Na prvo smo pripravljeni, na drugo ne

Evropski prostor po Grošljevih besedah sicer trenutno ni pripravljen na tako množične migracije oz. pritisk beguncev - podobnemu pritisku je bila Evropa nazadnje priča po drugi svetovni vojni. "Družbe, kot je naša, tudi slovenska, na sprejem takšnih množic beguncev niso pripravljene, niti nimajo vzpostavljenih ustreznih mehanizmov," tako Grošelj.

"Vzpostavljene imamo mehanizme za uravnavanje ekonomskih migracij, kjer je število migrantov omejeno, nismo pa pripravljeni na val beguncev, ki z vidika mednarodnega prava vsi izpolnjujejo status za pridobitev azila in status begunca. Države v EU na to preprosto niso pripravljene," poudarja.

Ne migranti, temveč begunci

Kot pojasnjuje, gre pri množici migrantov, ki bežijo v Evropo, za dejanske begunce, ki bežijo zaradi nasilja v Siriji in Iraku.

Gre za drugi val begunskih migracij, to je, ko se začne selitev množic prebivalstva oz. celotnih družin, ko ocenijo, da so razmere v neki državi dejansko brezupne. Za razliko od prvega vala begunskih migracij, do katerega pride ob izbruhu nasilja - ta je v primeru Sirije in Iraka zajel predvsem države, kot sta Libanon in Egipt.

V Siriji in Iraku razseljenih okoli 8 mio ljudi, med osem do deset odstotkov želi v Zahodno Evropo

Po besedah Grošlja je trenutno v Siriji in Iraku razseljenih okoli osem milijonov ljudi. Med to ogromno množico jih med osem do deset odstotkov želi v Zahodno Evropo - to je med 600.000 in milijon beguncev. K tem beguncem, ki želijo v Evropo, pa je treba prišteti še ekonomske migrante, ki potujejo predvsem prek Libije, pa tudi ljudi, ki bežijo pred destabilizacijo v sami Libiji oz. njeni širši okolici, pravi Grošelj.

Kaj naj storimo?

Danes v bližini srbskega Preševa.
Danes v bližini srbskega Preševa. FOTO: Reuters

Dolgoročna rešitev za begunsko krizo v Evropi je, da se stabilizirajo razmere v Siriji in drugod na Bližnjem vzhodu, saj se bodo potem ljudje tako ali tako v veliki večini vrnili. Razmere v nemirni regiji pa so ne samo moralna, temveč tudi drugačna odgovornost Zahoda, katerega del smo v končni fazi tudi Slovenci, pravi Grošelj.

Kot sicer dodaja, trenutno že potekajo prizadevanja za stabilizacijo razmer v Siriji in tudi v Iraku, in sicer na ravni ZDA, Rusije, Savdske Arabije in Irana. Na koncu bo dosežen nek dogovor, a v tem kontekstu je trenutno ključen problem skupina Islamska država, ki je dejansko tudi neposredni vzrok za trenuten plaz oz. drugi val beguncev.

Kakšen je načrt vlade?

Vlada je julija sprejela kontingentni načrt za zagotovitev nastanitve in oskrbe pri povečanem številu prosilcev za mednarodno zaščito. Glede na načrt, ki predvideva tudi stroške, je Slovenija očitno pripravljena na sprejem 900 migrantov. Načrt sicer izpostavlja, da "maksimalnega števila oseb ne moremo določiti niti predvideti". A izkušnje iz Grčije, Italije, Makedonije in Srbije kažejo, da bo številka mnogo višja.

Načrt predvideva, da bi Slovenija ob povečanem dotoku beguncev te najprej namestila v azilnem domu v Ljubljani, integracijskih hišah v Mariboru in Ljubljani ter v Centru za tujce v Postojni, ki lahko skupaj sprejmejo 280 ljudi.

Naslednja faza načrta, to je v primeru prihoda do 500 beguncev, predvideva namestitev migrantov še po začasnih nastanitvenih kapacitetah MNZ in policije na lokacijah samskega doma na Kotnikovi ulici v Ljubljani in počitniškega doma Debeli rtič, ki lahko skupaj sprejmejo 220 ljudi.

V primeru množičnega dnevnega prihoda prosilcev, ko bi bile zapolnjene vse omenjene nastanitvene kapacitete, pa načrt navaja, "da je potrebno poiskati začasne nastanitvene kapacitete za nujne primere" in dodaja, da se v takšnem primeru aktivira pomoč v okviru zmogljivosti vseh ministrstev in ostalih organov. Načrt v primeru aktivacije te tretje in zadnje faze navaja, da ministrstvo za obrambo oz. uprava za zaščito in reševanje lahko trenutno ponudita dodatno nastanitev za največ 400 oseb.

Tu se nudi kot rešitev tudi kompleks Logatec. Ta je namenjen začasni namestitve evakuiranih prebivalcev ob naravnih in drugih nesrečah v stacionarnih in poljskih razmerah, nastanitev sil za zaščito, reševanje in pomoč ob sprejemu mednarodne pomoči ter nastanitev v primeru nalezljivih bolezni pri ljudeh (vzpostavi se karantena) ima URSZR namenski kompleks v Logatcu. Na tem območju se lahko postavijo tudi šotori in zabojniki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni