Slovenija

Veleposlanik Geržina opravičuje kilometrino: službeni avto se je kvaril, voznik pa je imel presežne delovne ure

Ljubljana, 17. 08. 2015 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Veleposlanik Aleksander Geržina se je odzval na navedbe, da si je kot veleposlanik v Avstriji v letih 2012 in 2013 izplačal za 4500 evrov kilometrine za službene poti z lastnim vozilom, čeprav je bil na voljo službeni avto.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nadzor nad veleposlaniki
    02:17
    Iz SVETA: Nadzor nad veleposlaniki
  • Iz SVETA: Goljufivi veleposlaniki
    01:45
    Iz SVETA: Goljufivi veleposlaniki
  • Iz 24UR: Nepravilnosti na veleposlaništvu
    02:21
    Iz 24UR: Nepravilnosti na veleposlaništvu
Iz poročila o nadzoru veleposlaništva na Dunaju izhaja, da je nadzor ugotovil, da veleposlanik v primeru uporabe lastnega vozila v službene namene ni ravnal v smislu dobrega gospodarja, še posebej, ker "da na svojih uradnih obiskih in pogovorih v Avstriji izven prestolnice kot prevozno sredstvo praviloma uporablja lastno vozilo in si pri tem izplačuje kilometrino". Na ta način si je v letu 2011 izplačal 3000 evrov, v letu 2012 pa do junija 1500 evrov. Med drugim je nadzor, ki je bil opravljen v začetku julija 2012, na podlagi evidence opravljenih ur lokalnega voznika tudi ugotovil, da je bil v času določenih službenih poti veleposlanika v večini primerov prisoten na delu na veleposlaništvu, veleposlanik pa mu ni določil koriščenja prostih ur oz. dni. Nadure voznika so sicer kot poseben problem še posebej opredeljene v poročilu. Čeprav je imel voznik z letom 2010 stanje presežnih ur nič in je veleposlanik dobil napotilo, da organizira njegov delovni čas tako, da bo te ure koristil v obliki prostih ur oz. dni, pa je ta voznik do nadzora - torej do julija 2012 - imel za več kot 650 neplačanih nadur, čeprav mu je veleposlaništvo redno vsak mesec izplačevalo 20 odobrenih nadur, še piše v poročilu. O navedbah veleposlanika, da se je službeno vozilo pogosto kvarilo, v poročilu o nadzoru ni besed. Piše le, da je imelo konec junija 2012 opravljenih 126.680 kilometrov, sicer pa je bilo letnik 2007 in garažirano v poslovni stavbi, kjer ima prostore veleposlaništvo.

Nekdanji veleposlanik Slovenije v Avstriji Aleksander Geržina, ki naj bi postal novi veleposlanik v Zagrebu, se je danes odzval na obtožbe, da si je kot veleposlanik v Avstriji izplačal za 4500 evrov kilometrine. Pojasnjuje, da se je službeni avtomobil vseskozi kvaril, voznik pa je imel številne presežne delovne ure. V zvezi z navedbami, ki izhajajo iz poročil zunanjega ministrstva o nadzoru slovenskih veleposlaništev, je pojasnil, da je bilo delo med njegovim službovanjem na Dunaju med letoma 2009 in 2013 izjemno dinamično in da je moral na številne dogodke sam, tudi izven delovnega časa.

"Posebej ureditev manjšinskega vprašanja je zahtevala prisotnost veleposlanika na številnih pogovorih, srečanjih in pogajanjih. Tako na Dunaju, v Celovcu kot tudi v Ljubljani," je zapisal Geržina in dodal, da za vsa ta srečanja službenega vozila ni mogel koristiti.

Kot je pojasnil, se je službeni avto kvaril tako rekoč mesečno in ga preprosto ni želel voziti sam - ob prihodu njegovega naslednika, leta 2013, so avtomobil tudi zamenjali. Poleg tega je imel njegov voznik preveliko število nadur še iz časov predhodnika na veleposlaniškem mestu, teh pa mu zaradi varčevalnih ukrepov niso mogli več izplačevati.

Skladno z navodilom MZZ je moral voznik namesto izplačila koristiti proste ure, posledično pa se je moral Geržina po lastnih navedbah v štirih letih po Avstriji večkrat prevažati sam, ne le v omenjenih primerih, ker druge možnosti preprosto ni bilo.

'Veliko kilometrine si sploh nisem izplačal'

"Veliko kilometrine, rekel bi večine, si v teh štirih letih sploh nisem izplačal. Večkrat se je voznik tudi odpovedal naduram in me zaradi izjemno korektnega odnosa, kljub nasprotnim navodilom, prevažal sam zaradi moje utrujenosti in obilice dela, ki je v sosedskih odnosih Slovenije izjemno obsežna, kar lahko potrdijo sedanji in nekdanji veleposlaniki," je zapisal Geržina.

Menil je, da je ob navajanju dejstev z zvezi z njegovim primerom treba upoštevati okoliščine njegovega dela in intenziteto stikov med državama, pa tudi politiko varčevanja kot posledico krize, ki je posegla tudi v delo diplomacije.

Vidovič: Imamo ničelno toleranco pri finančnem poslovanju veleposlaništev

Slovenska zastava
Slovenska zastava FOTO: Thinkstock
Predsednik kluba nekdanjih veleposlanikov Peter Toš medtem zadeve ni želel komentirati. Dejal je le, da gre za nov medijski balon, v katerem ne želi sodelovati.

Generalni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Vidovič je v zvezi s poročili o nadzorih dejal, da na ministrstvu ni nobene tolerance glede kršitev pri finančnem poslovanju. "Navodila o finančnem poslovanju so jasna in glede tega nimamo nobene tolerance. Prav tako so jasna tudi ostala pravila o delovanju veleposlaništev. Problem nastopi, ko veleposlaniki niso dovolj natančno seznanjeni s pravilniki in temu so potem namenjeni pregledi diplomatskega nadzornika, da opozarjajo na kršenje teh pravil," je povedal.

"Kot generalni sekretar na MZZ seveda priznam, da je teh pravil izjemno veliko, vendar so ravno ti nadzori, ki smo jih izvedli, dobra podlaga za to, da bomo v prihodnosti pristopili k racionalizaciji teh pravilnikov in k jasnejšim navodilom, kako poslovati na posameznih segmentih," je napovedal.

Kdaj gredo v izredni nadzor?

Kot je povedal, je MZZ od leta 2009 opravil nadzore na 49 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, od tega je bilo kakih deset izrednih nadzorov, ostali so bili redni. "Do izrednih nadzorov pride, ko iz poslovanja veleposlaništev ugotovimo, da prihaja do določenih napak. Rednih nadzorov pa se izvaja v povprečju od pet do sedem na leto. Praviloma naj bi imel vsak veleposlanik vsaj en nadzor v času mandata. Tudi jaz sem bil leta 2013 tik pred koncem mandata deležen nadzora," je povedal Vidovič, nekdanji veleposlanik v Bratislavi.

Po opravljenem nadzoru glavni diplomatski nadzornik predlaga večje število ukrepov. "Običajno so ti ukrepi lahko že takoj odpravljeni na veleposlaništvu samem, pri določenih ukrepih pa je potrebno sodelovanje služb na ministrstvu, predvsem službe za finančne zadeve in službe za pravne zadeve. Recimo, da je treba popraviti kako pogodbo," je razložil.

"Ko gre za večje kršitve, pa nadzornik lahko predlaga tudi druge ukrepe, ki pa jih od leta 2009 ni bilo prav veliko. Med njimi je sicer recimo izredna odpoved delovnega razmerja v primeru veleposlanika Petra Reberca," je še pojasnil Vidovič.

Ministrstvo mora sicer tudi pri hujših kršitvah spoštovati zakon o delovnih razmerjih in predviden postopek. "Prva faza v tem postopku je opomin. Ta opomin pred odpovedjo delovnega razmerja smo izrekli v primeru veleposlanice Veronike Stabej," je pojasnil generalni sekretar na MZZ in spomnil na nedavno razkriti primer veleposlanice v Parizu, ki je bila zaradi nepravilnosti tudi predčasno odpoklicana s položaja.

"Postopek za ugotavljanje nepravilnosti pri poslovanju veleposlaništva je sicer zelo kompleksen in moramo upoštevati tako kolektivne pogodbe, ki jih imamo z zaposlenimi, kot tudi zakonodajo, zlasti zakon o delovnih razmerjih," je še opozoril Vidovič.

Geržina se lahko poteguje za položaj v Zagrebu

Po drugi strani pa ugotovljene kršitve nimajo nujno neposrednih posledic na kariero veleposlanika. Tako se na primer veleposlanik Aleksander Geržina lahko vseeno poteguje za položaj veleposlanika v Zagrebu, čeprav je poročilo o nadzoru njegovega vodenja veleposlaništva na Dunaju pokazalo, da si je med drugim neupravičeno izplačeval kilometrino. Sam sicer te očitke zavrača.

Vidovič je pojasnil, da skušajo na ministrstvu nepravilnosti, ki jih ugotovijo, odpraviti. Glede imenovanj novih veleposlanikov pa je poudaril, da kadrovska komisija na ministrstvu, v kateri so samo profesionalci in nobenega politika, lahko ugotavlja zgolj, ali kandidat izpolnjuje pogoje za položaj veleposlanika, ki so v zakonu o zunanjih zadevah natančno določeni. Tovrstni opomini pred odpovedjo delovnega razmerja pri delu kadrovske komisije ne igrajo nobene vloge, je razložil.

"Postopek gre tako, da kadrovska komisija torej ugotovi, kdo izpolnjuje pogoje in posreduje to v odločanje ministru. Ta se nato posvetuje z vlado in predsednikom republike, vlada potem opravi imenovanje, zatem je treba dobiti soglasje države prejemnice, nato pa predsednik izda ukaz o imenovanju," je proces imenovanja veleposlanika ponazoril Vidovič.

Vidovič je hkrati napovedal, da bo ministrstvo nadaljevalo "z izjemno transparentnostjo poslovanja". "Objava poročil o diplomatskih nadzorih nam bo nedvomno pri tem pomagala, ker želimo vzpostaviti zelo jasna pravila, ki ne bodo dovoljevala odstopanja ali izjem," je prepričan.

Pojasnil je še, da je do objave teh poročil prišlo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja. "Ministrstvo pa ni imelo nobene zadrege pri tem, da sledi črki zakona," je še dodal generalni sekretar na MZZ.

Grobovšek po nepravilnostih na veleposlaništvih: na ministrstvu bi morali uvesti sankcije

Predsednik slovenskega društva za mednarodne odnose, nekdanji veleposlanik Bojan Grobovšek, je danes pozdravil nadzor, ki je razkril nepravilnosti na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, če bo to na zunanjem ministrstvu privedlo do uvedbe sistema tako negativnih kot tudi pozitivnih ukrepov.

Grobovšek je sicer povedal, da skoraj 1200 strani dolge dokumentacije o nadzoru, ki je razkril številne manjše, pa tudi večje kršitve na DKP, ni prebral. A, kot je poudaril, ga pozdravlja, "če se bo iz tega, kar se zdaj dogaja, izcimilo to, da se na ministrstvu vzpostavi sistem pozitivnih in negativnih sankcij."

"Če so bile kršitve narejene, je seveda treba ukrepati. Zato so pač sankcije. Najslabše pa bi bilo, če ostane vse tako napol dorečeno. Kaj imamo potem vsi skupaj od tega, če se nič ne spremeni, in te zadeve potekajo naprej," se je vprašal Grobovšek.

Na MZZ po besedah Grobovška sicer ni "ravnotežja, da bi se povedalo, kako so zelo mnogi zelo dobro delali." Kot je izpostavil, delo veleposlanikov večinoma ni lahko, večina ima izredno omejena sredstva, pogosto morajo zaradi selitev veleposlaništev oz. rezidenc stvari postavljati na novo. Pri tem pa se soočajo s številnimi pravili, "ki so včasih tudi tako nedorečena, da ne veš točno, ali delaš prav ali ne. Včasih se zdi najboljše, da ne storiš nič."

Kako je sploh lahko prišlo do kršitev, če pa morajo veleposlaništva na MZZ pošiljati poročila?

Grobovšek je razkril, da so nadzor junija 2013, preden je zapustil veleposlaniško mesto v Švici, opravili tudi pri njem, ugotovili pa niso nobenih kršitev. Sicer pa se je vprašal, kako je do teh kršitev sploh lahko prišlo, spričo dejstva, da morajo veleposlaništva na MZZ pošiljati mesečna finančna poročila.

Do objave omenjene dokumentacije ravno v tem trenutku bi sicer po mnenju Grobovška lahko prišlo tudi zaradi aktualne afere okoli arbitraže. Sam sicer ne ve, kdo ima pri tem interes. "Sedaj se govori o nekih kršitvah in se sprašujem, zakaj sedaj se, vedno pa ne." Ob tem se je vprašal tudi, zakaj se omenja nekatera imena, drugih ne. Morda je včasih zadaj kakšna politična zgodba. "In to je tisto, kar je malce moteče," tako Grobovšek.

Če pa se bo razprava o tem nadzoru nadaljevala, bo treba po mnenju Grobovška odpreti tudi razpravo o kriterijih na ministrstvu nasploh. Ob tem je izpostavil vprašanje, kdo vse je bil sprejet na ministrstvo in kakšne so kategorije diplomatov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gibbett
18. 08. 2015 12.27
-1
Prvo mora odstopiti glava, Karl Erjavec, ker je odgovoren! Potem pa še vsi ki so v postopku... Tega žal ne bo. Imam občutek da sploh nismo sposobni imet svoje države. Žalostno...
Blaška
18. 08. 2015 08.07
kaj novega za slovenske razmere ?, niti ne ; )))
PošteniSlovenec
18. 08. 2015 07.53
+0
Slovenija je mala deželica samo marljivih hlapcev ki takoj do dobijo pomemben položaj na domačiji, kmetiji ali firmi strumno krenejo v kajžo ali blagajno in iz nje pokradejo kar lahko odnesejo in kar jim sistem omogoča. Naši nekdanji gospodarji iz Austro-Ogske in Srbije so vedeli da nas je potrebno z bičem po hrbtu da ne bi kradli in so nam dali primerne delovne obveznosti v hlevu, štali in na njivi brez dostopa do kajže in blagajne.
Uporabnik113089
18. 08. 2015 01.55
+1
Veliko kilometrine, rekel bi večine, si v teh štirih letih sploh nisem izplačal. Večkrat se je voznik tudi odpovedal naduram in me zaradi izjemno korektnega odnosa, kljub nasprotnim navodilom, prevažal sam zaradi moje utrujenosti in obilice dela, ki je v sosedskih odnosih Slovenije izjemno obsežna, kar lahko potrdijo sedanji in nekdanji veleposlaniki," je zapisal Geržina. Ja, kaj dodati? Same dobre dušice, ki za Mati Slovenijo veliko večino dela opravijo zastonj. Čim manj takih!
eFranjo
18. 08. 2015 01.45
+0
v zagrebu pa se ne da nič ukrast??
skalar1
17. 08. 2015 21.38
+3
Aha, če se mu je pa avto kvaril, potem je pa uredu, da si je nakazoval denar... lahko bi mu ga še kaj dali za "povrh" *sarkazm off.
felix59 drugič
17. 08. 2015 21.35
+0
Nič čudnega da kradejo na vseh ravneh, saj se ravnajo po sistemu " Ko mačke ni doma , miši plešejo "
piu
17. 08. 2015 21.15
-1
Kahla bi tudi moral že zdavnaj odstopiti.....
piu
17. 08. 2015 21.16
+0
Človek je bil že skoraj po vseh ministrstvih in nikjer ni spackal niti ene pametne.....
piu
17. 08. 2015 21.17
+1
Same afere in butaste poteze........niti ene pametne....
krmeki
17. 08. 2015 22.07
+3
Kaj je imel pa Erjavec s tem, da nekdo krade? Malo je treba razčistiti pojme o odgovornosti. Boš rekel da bi tvoj šef dal odpoved, če bi te našel, da trošiš denar podjetja? Edino pravilno, da so objavili poročilo o nadzoru in upam, da bodo izvedli tudi sankcije na MZZ. Se pa bojim, da kaj več od premestitve glede na veljavno zakonodajo ne bo. Odpustiti javnega uslužbenca je težje kot spraviti slona skozi šivankino uho.
Verbena
17. 08. 2015 22.20
+2
..ne pozab, da Erjavec kar lepo drži štango pr nekaterih veleposlanikih....
Verbena
17. 08. 2015 22.21
+1
..kaj je rekel za ono , ki pride zdej iz Pariza ???.....ko je za nepravilnosti vedel že prej pa nč ukrepal ....
piu
17. 08. 2015 23.03
+4
Za subjektivno odgovornost je potrebno odstopiti...Za objektivno greš v arest...
piu
17. 08. 2015 23.03
+1
Ne komplicirat.....lahko je kot pasulj....
piu
17. 08. 2015 23.06
+2
Subjektivna odgovornost de ne izvaja, zaradi uveljavljenega mafijskega sistema korupcije in klijentelizma....
piu
17. 08. 2015 23.12
+2
Kahla vam je preprosto pral možgane......še dneva od noči ne ločujete več.....
Redtka
17. 08. 2015 20.47
-3
Slovenija je najbolj nagnusna država na SVETU..
srebrnibreg
17. 08. 2015 20.49
+4
Nič čudnega, če živijo takšni v njej kot si ti.
felix59 drugič
17. 08. 2015 21.34
+1
Nyotka tako državo delajo ti in tebi podobni, kar se vidi tudi po tvojih komentarjih. Brez zamere in lep pozdrav
PatriaNiNi
17. 08. 2015 20.27
+3
Mafijska vlada, zato vladajo mafijska posla. Kot da je pod levičarji že kdaj bilo kaj drugače :) Ena sama etika in morala.
justime
17. 08. 2015 20.05
+11
kaj pa ostali lopovi? Dimitrij ki je svojo pepco v šoping vozil,Janezek ki je varovanje poroke izplačal iz naših žepov pa vrjetno še kaj,zoki in družina ki vozijo vozni park servisirat na račun mol-a.....ljudje takih pokvarjencev je pri nas neomejeno in bi lahko našteval tri dni. Pa sezavedate koliko to nanese na letnem nivoju...jaz si ne!!
iGURT
17. 08. 2015 20.11
+3
PatriaNiNi
17. 08. 2015 20.24
+1
Pa jih za svoje ukradene penzije še kar podpirate :)
Finfer
17. 08. 2015 20.00
+2
Jaz sem več nakradel kot geržina in tista v Parizu pa me nikoli niso dali na internet !!Prav žalosten sem!!
Anti SdS
17. 08. 2015 19.36
+4
Dokler bomo imeli zakonodajo kot Švicarski sir z nešteto luknjami v katero pade lopov in ima nešteto drugih za pobeg ne bo drugače.
JANKO HABERMUTH
17. 08. 2015 19.34
+3
Pozapret jih je treba vse po vrsti, ki so kazensko odgovorni in so bili zaposleni na veleposlaništvu v tujini. In v bodoče nimajo več možnosti dobit službe v državni upravi.
Rosvitaja
17. 08. 2015 19.28
+12
Še dobro,da je vlada Cerarja začela,z odkrivanjem nepravilnosti in nepoštenosti v državi..Le,kaj so delale prejšne vlade,saj te nepoštenosti se vlečejo že leta.Največ nepravilnosti in tajkunstvo se je začelo v Janševi vladi
komarec
17. 08. 2015 20.04
+1
puspan
17. 08. 2015 21.02
+0
A dej, dej. A se vama še vedno Janša ponoči prikazuje?
DAEMONIUM
17. 08. 2015 19.23
+6
Mar je kaj posebnega??? Kdo pa bo predstavljal v tujini lopovsko drzavo?? Lopovi, jasno kot beli dan. Da bi se to zgodilo v Nemciji, Avstrijiji bi ti t.i. diplomati se isto sekundo leteli na glavo iz sluzbe ne pa pri nas kjer bodo kao neki vracali??? Kaj bodo vracali ce jih nebi dobili nebi NIKOLI NAKRADENO VRNILI!
razocarani
17. 08. 2015 19.27
+2
pokvarjeni kot je pokvarjena drzava ki jih je nastavila na te polozaje ,,ja vedno nove umazanije elite te bedne dezele
matej962
17. 08. 2015 19.20
+1
Bodimo realni težko je kaj boljšega pričakovati od ljudi katerim je vzor Kameleon Rupel a glavni šef Regres man Kahel.
scernig
17. 08. 2015 18.56
+2
hehe res je bogi...kaj je zastavo zadolžil
Kalymero
17. 08. 2015 18.08
+4
Če se avto pokvari ga lahko popraviš, če se pa pokvari veleposlanik pa lahko pričakuješ samo; zadovoljen sem, da so upokojenci dobili regres. Bravo rjavček. Imaš pa res odlične kompanjone.
Kapitol
17. 08. 2015 18.04
-2
Kaj vse se dela pod gornjo zastavo. Žalostno
razocarani
17. 08. 2015 19.31
+6
obrisem si zadnjico v to zastavo ,,ze odkar jo imamo mi je grda in nicvredna ,,bi pa ze lahko imali kaj boljsega ,,no vsaj tile elitniki lepo kakajo po njej ,,necemu pa le sluzi ,,a se bomo kdaj odlocili in zaceli sami cistiti to gnojnico ,z velikim veseljem bi kakega teh gospodov naucil vsaj malo postenja ,seveda z vzgojno palico ,,
Oskar22
17. 08. 2015 19.33
+4
veliko,bo še čiščenja ..saj veš cube88,kako seje delala nepošteno v janševi vladi...veliko čiščenja še bo.Še dobro,da imamo Cerarja
Anti SdS
17. 08. 2015 19.35
+2
Pa si gate obesi na drog namesto te zastave, če ti ni všeč.