Slovenija

Borci obsojajo povojne poboje

Ljubljana/Laško, 06. 03. 2009 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kot pravi Stanovnik, krivde za odkrito množično grobišče ne moremo pripisati partizanski vojski, saj je bila ta razpuščena marca 1945. Sicer odvoza trupel še ne bo, saj gre pri celotni zadevi za dolgotrajen postopek.

Predsednik Zveze borcev Slovenije Janez Stanovnik je po odkritju množičnega grobišča v Barbarinem rovu za 24ur.com pojasnil, da za zločini stojijo enote Jugoslovanske armade. ''Partizanska vojska je bila razpuščena marca 1945 in vključena v Jugoslovansko armado. Delovala je pod poveljstvom vrhovnega poveljnika (Josipa Broza Tita, op. a.) in ne več slovenskega glavnega štaba,'' je povedal. Tako se Zveza borcev kot partizanska vojska distancira od povojnih pobojev, ki so bili v kardinalnem nasprotju z vrednotami narodnoosvobodilne borbe. "Ker so bili izvensodni, nezakoniti in zločinski. In mi ta zločin obsojamo,'' je dodal.

"Nasledniki in nosilci tako imenovanih zaslug NOB so morali vedeti, kaj se je dogajalo, pa so 60 let molčali," je dejal Anton Kokalj in poudaril, da za to nimajo pravice biti še naprej plačani iz državnih sredstev.
"Nasledniki in nosilci tako imenovanih zaslug NOB so morali vedeti, kaj se je dogajalo, pa so 60 let molčali," je dejal Anton Kokalj in poudaril, da za to nimajo pravice biti še naprej plačani iz državnih sredstev. FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Zmagovalci, ki so se po končani vojni na takšen način izživljali nad neobsojenimi in neoboroženimi ljudmi, si ne zaslužijo imena zmagovalci. Podpredsednik NSi Anton Kokalj

Nosilci tako imenovanih zaslug NOB naj se zaradi molčanja o povojnih pobojih odpovejo svojim bonitetam in privilegijem, pa je dejal podpredsednik NSi Anton Kokalj. Prepričan je, da so vedeli, kaj se je dogajalo po drugi svetovni vojni, ko je prihajalo do pobojev kot v primeru rova Barbara, pa so 60 let molčali. Po Kokaljevih besedah so nekateri o povojnih pobojih molčali 60 let zato, ker so bili za to plačani. "Dejstvo je, da nekateri prejemajo bonitete že 60 let po teh dogodkih na račun davkoplačevalcev," je poudaril. Zato, je nadaljeval, jih pozivajo, naj razmislijo, ali je zaradi dogodkov in odkrivanja resnice o slovenski vojni in povojni zgodovini to še okusno, higiensko in etično.

V NSi so pretreseni ob novih odkritjih prikritih grobišč. "Brez sprenevedanja je treba reči, da tam ležijo nedolžni ljudje, ki so bili pobiti na zverinski način," je zatrdil in dodal, da so tisti, ki so umrli, na osebni ravni že odpustili tistim, ki so to počeli. Po besedah podpredsednika NSi je Slovenija po gostoti pobitih po drugi svetovni vojni in prikritih grobiščih evropski in svetovni rekorder. "Naš namen ni revanšizem ali maščevanje," je poudaril in nadaljeval, da preiskava povojnih pobojev poteka prepočasi. Parlament, pravi Kokalj, bi moral obsoditi način, ki je bil ob koncu druge svetovne vojne uporabljen za prevzem oblasti. "Če ne, potem bi se lahko takšen način prevzema oblasti znova pojavil, ko bi bila priložnost za to," je opozoril.

Kokalj je tudi povedal, da so v NSi napisali pismo vladi, v katerem ugotavljajo, da v novem predlogu zakona o žrtvah vojnega nasilja drugi odstavek prvega člena priznava status žrtev vsem civilnim osebam, ki so bile izpostavljene nasilnim dejanjem in prisilnim ukrepom drugih oboroženih sil. "Vendar pozorno branje uvodne besede tega odstavka razkriva, da razširitev velja samo v primerih, določenih v drugem a členu. To pa so otroci pobitih in pogrešanih vojakov in od doma pregnanih oseb, ni pa navedenih oseb, ki so jih pobili partizani, niti njihovih otrok, žena in drugih sorodnikov," je še pojasnil.

'Grobišče ni peskovnik'

Odvoza trupel iz Barbarinega rova v Hudi Jami pri Laškem še ne bo, je pojasnil direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman. Policisti morajo najprej očistiti prvi del hodnika, kjer so čevlji in oblačila žrtev. Čiščenju hodnika bo sledila napeljava elektrike in ustvarjanje pogojev za odvoz trupel, saj grobišče ni peskovnik, pravi.

Strokovnjaki predvidevajo, da so se morale žrtve pred smrtjo sleči in sezuti.
Strokovnjaki predvidevajo, da so se morale žrtve pred smrtjo sleči in sezuti. FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Za zavarovanje dokazov v zvezi z najdbo prikritega grobišča Barbarin rov v bližini kraja Huda Jama pri Laškem je Okrožno državno tožilstvo v Celju preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju predlagalo, naj Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani odredi določitev strokovnjaka. Ta bo strokovno vodil izkop posmrtnih ostankov in po temeljitem pregledu ugotovil število oseb in druge posebnosti, zlasti spol, starost in drugo, kar bi pripomoglo k ugotavljanju njihove istovetnosti, ter okoliščine nastopa smrti. Strokovnjak bo tudi odgovoren za izkop posmrtnih ostankov, ki naj se ustrezno zavarujejo in primerno shranijo.

Tožilstvo obenem predlaga, naj se Muzeju novejše zgodovine Slovenije odredi določitev strokovnjaka, ki bo pri izkopu posmrtnih ostankov identificiral najdene predmete, predvsem pa bo ugotovil starost predmetov in izvor. Pristojen bo tudi za ugotovitev, ali so najdeni predmeti pripadali vojaškim formacijam oziroma drugim oboroženim skupinam oziroma civilnim skupinam ali narodnostim, in druge značilnosti, prav tako pa bo poskrbel, da se najdeni predmeti v skladu s pravili stroke ustrezno zavarujejo in da se poskrbi za primerno hrambo.

Celjski policisti medtem nadaljujejo delo. Najprej bodo dokumentirali in po načelih kriminalistično-tehnične stroke zavarovali čevlje in drugo opremo, ki je v rovu pred človeškimi ostanki. Ko bo izdana odredba preiskovalnega sodnika, v kateri bo opredeljen obseg dela s posmrtnimi ostanki, bodo predstavniki inštituta za sodno medicino začeli svoja opravila. Dela se bodo predvidoma začela v naslednjem tednu. Trupla bodo po končanih sodnomedicinskih opravilih prepeljali v grobnico na pokopališču v Mariboru, ki je bila zgrajena z namenom hrambe posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev. Zaradi zagotovitve varnosti in glede na strokovne zahteve kriminalistične stroke je bil pred začetkom nadaljnjih kriminalističnih opravil v rudniškem rovu z ostanki predmetov opravljen protibombni pregled. Bombni tehniki bodo opravljali potrebne aktivnosti in zagotavljali varno delo strokovnjakom Inštituta za sodno medicino, ko bodo začeli izvedeniška dela pri rovu s človeškimi posmrtnimi ostanki.

Povojni poboji
Povojni poboji FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Trupla v Barbarinem rovu v Hudi Jami so odkrili v torek. Po prvih ocenah naj bi bilo v rovu od 200 do 300 trupel, koliko trupel je v še dveh zasutih jaških, pa za zdaj ni znano. Nekateri omenjajo celo številko tisoč.

V zadnjih dneh je nekaj ljudi že želelo pomagati policiji. Števila in podatka, kdo so, javnosti ne morejo posredovati, saj ljudem želijo zagotoviti anonimnost. ''Le s takim zaupanjem je mogoče pričakovati, da si bodo ljudje upali povedati, česar niso smeli povedati vsa leta po drugi svetovni vojni. Predvsem pa so v tej fazi preiskave informacije, ki jih pridobimo, namenjene nadaljnji kriminalistični preiskavi, tako kot pri vseh drugih preiskavah, ki potekajo v okviru policije, in jih zato ne moremo posredovati javnosti,'' so sporočili. ''Za policijo so pomembna predvsem pričevanja ljudi, ki kar koli vedo o samem poboju. Svojci žrtev lahko v tej fazi preiskave sicer posredujejo podatek, kje je bil njihov svojec zadnjič viden, vendar je to na žalost zaenkrat premalo, da bi kriminalistična policija lahko prišla s preiskavo do odkritja storilcev kaznivega dejanja,'' so pojasnili.

''Za nas so pomembni predvsem neposredni viri in pa seveda kakršni koli dokumenti, če bi jih morda kdor koli hranil in se nanašajo na povojne poboje. Če so živi še ljudje, ki so bili neposredno v stiku z žrtvami v rudniku Barbarin rov, so posnetki, ki jih te dni gledajo v medijih, zanje psihološko nepredstavljivo breme. Če se bodo odločili spregovoriti, naj se obrnejo na najbližjo policijsko postajo, direktno na Policijsko upravo Celje ali Generalno policijsko upravo. Zelo pomembne podatke bi nam lahko posredovali tudi ljudje, ki so v kasnejšem obdobju morali zapirati rudniški rov z betonskimi pregradami in ilovnatim nasutjem,'' so še dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (780)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mina.si
27. 03. 2009 16.13
Svoboda je lahko tudi,precej nadležna stvar !Posebno za tiste , kise v svobodi pobijanja , znajdejo brez orožja !!
zvezek123
10. 03. 2009 16.53
-1
Kako vedo oz. kako bodo dokazali, da ni to grobisce nastalo med vojno in da ta trupla niso trupla partizanov, ki so jih ta beli pobili med samo vojno? Zdej potomci domobrancov pravjo, da so vedl za to grobisce, a prej so bili pa 20 let tih k miske k so se kao bal.
speady
10. 03. 2009 12.24
+2
Tile partizani so med vojno bolj slabo strelal.Večkrat so bežal,izgubil so municijo,po vojni so pa ti heroji kar s kladivom potolkli neoborožene in zvezane ljudi.,med njimi tudi otroke.Zato naj že enkrat za vselej Stanovnik zapre svoj lažniv gobec !!!
Antikomunist
09. 03. 2009 10.42
ČE SO BORCI OZIROMA BIVŠI KOMUNISTIČNI BANDITI ALI PARTIZANI VEDELI ZA POBOJE POTEM SO ENAKO KRIVI KOT TISTI KI SO JIH ZAGREŠILI- PRIKRIVANJE ZLOČINA JE ENAKO ZLOČINO !
vatre
08. 03. 2009 23.39
Res so zanimivi tile borci. Sedaj ko jim narahlo " trda prede" so okrivili za vsa hudodelstva - povojne poboje-kar svojo, do sedaj največjo svetinjo, Tita. Seveda so stem končno sami priznali znano dejstvo, da je Tito zločinec. Pri tem pai še kar naprej lažejo, in prepričujejo, da sami zločinov niso iizvajali. Očitno je, da gredo vse njihove laži proti logičnemu koncu, zadaj so neizpodbitna dejstav-na desettisoče okostnjakov posejanih po vsakem koščku slovenske zemlje. Fantje, prosim, morate razumet; dost vas namo! Počasi spokajte na smetišče zgodovine. Lepše bo brez vas !!!
Darko32
08. 03. 2009 12.08
djdj08.03.2009, 01:48 Lahko bi pustili že enkrat mrtve pri miru. Zgodovino je potrebno raziskati in tako bomo lahko dobili celovito sliko. Ne pa, da bomo opevali partizane, kateri nimajo čistih rok. Predvsem po vojni so si jih preveč zamazali z samovoljo in parolo Avangardisti delavskega razreda. Od JOSIPA, EDVARDA, STANETA IN NJIM PODOBNIM.
roman.lovsin@gmail.com
08. 03. 2009 08.29
Čudno se mi zdi, da so se borci tako hitro odzvali in obsodili dejanje. Stanovnik navkljub svoji razgledanosti pa klati neumnosti. Ja kdo so pa bili tisti, ki so šli po letu 1945 v jugoslovansko vojsko???? Peki? Ne TOVARIŠ STANOVNIK, bili so partizani, spomnite se. Ljudje, ki so pobijali t.i. kvizlinge! Verjemite pa, da Titi za marsikateri poboj ni vedel. In res je kar pravi Speady. 60 let ste lagali, "partizani"! Vsa zgodovina v OŠ je bila narejena tako, da ste nas prepričevali kako ste bili zlati, pa dobri......Sedaj pa grehi hodijo ven. Ribičič za marsikaj ve in za marsikaj je kriv, pa bo obsojen??? Artukoviča so pripeljali iz Amerike, da so mu sodili. Pa so mu v bistvu naredili korist, je pač umrl doma na svoji zemlji. Zakaj se Ribičiču ne sodi v njegovi odsotnosti? Zato, ker ga ščiti novi "podmladek". SRAM NAJ VAS BO!
djdj
08. 03. 2009 01.48
Lahko bi pustili že enkrat mrtve pri miru
speady
07. 03. 2009 20.18
60 in več let so lagali,ažal laže tudi njihov podmladek.Največja sramota pa je ,da nam ta podmladek danes vlada.
sobota1
07. 03. 2009 19.14
JA ZA 90 % JE BIL DOBER. OSTALE JE PA ITAK POBIL KO ZAJCE.
bognarodomovina
07. 03. 2009 16.53
Fašisti, nacisti, komunisti- za Slovence NISTE isti Komunisti močno vodijo na tej morilski listi!
Bolivar
07. 03. 2009 15.39
vetlan /Hehe Ampak prej je lahko vsak mlad par prišel do svojega stanovanja, ali z nadurnim delom ali pa s kreditom, ne govorim že o hrani, potovanjih ipd. Zdaj pa je to postala utopija. Mogoče je Tito kaj vzel, ampak je tudi ljudem pustil dihati. Zdaj pa nas odirajo do kosti./ Se strinjam! Tito,kolikor pluvajo čez njega je bil za 90% državljanov Jugoslavije dober,ker je omogočal dobro socialno življenje,čeprav je bil do zelo majhne ideološko drugačne manjšine grob in jih pozaprl,morebiti je tudi kakšen izven sodno "izginil",ne vem? Ampak dober socialni položaj takrat ni bil samo v Jugoslaviji ampak tudi v zahodnih državah(od VB preko Frnacije,Nemčije,skandinavskih držav tudi ZDA,....)še malo boljši standard kot pri nas, pa so bile to kapitalistične države,katerim danes pripisujemo krivdo za finančno krizo,kar je res! V bistvu smo v Jugoslaviji pod Titom dobro živeli,ker smo bili neuvrščeni in se nenehno prilagajali enkrat Zahodu ,drugič spet Vzhodu! In cel svet je Titu dajal kredite in odtod to "blagostanje" v katerem smo živeli in ko je Tito umrl se je po smrti v 80-ih letih začel čas za povračilo dolgov,ki jih je Tito pridno nabiral in posledično smo imeli devalvacijo dinarja ,ki je šla v višave,vendar je tak črn scenarij finančne krize v Jugoslaviji prekinila vojna v 90-ih letih! In negelede na to ali smo sedaj samostojni ali bi še vedno živeli pod eno streho v skupni Jugoslaviji bi bil izid precej podoben,saj bi se kapitalistična drhal usidrala v vsakem primeru in nam nebi pustila dihati in obirala do kosti! Kot je to v primeru vseh ex-komunističnih držav,katere imajo še vedno nekaj komunizma v duhu! Kar poglejmo vse države ex-YU so v slabih gospodarskih časih(od teh je Slovenija še najbolje stoječa,pa kljub temu se beda sociale viša) potem države bivše Sovjetske Zveze(naj mi nekdo predstavi eno,ki ima dober socialni in gospodarski status?) in Kitajske,ter drugih držav! Dejansko se je standard zmanjšal tudi na Zahodi(v primerjavi s tistim med Hladno vojno in v 90-ih letih!) ampak še vedno 2-3x bolje živijo kot mi v Sloveniji! Tukaj se vidi ,da je v glavni meri odgovorna finančna kriza,ki se pojavi od časa do časa približno 3x na 100 let!
NoriKonj
07. 03. 2009 15.34
Imam pa še eno prošnjo za Koprskega župana: lepo Vas prosim, Gospod Popovič, odstranite table "Titov Trg" in jih nadomestite s tablo "Trg Sprave".
NoriKonj
07. 03. 2009 15.29
Tonček Balonček, kaj bi jaz rad? Kaj jaz hočem! Hočem, da Slovenija uradno pove Italiji, da nima nič pri pobojih v fojbah in, da so tam končali tudi Italjani le zato, ker so predstavljali nevarnost za bodočo komunistično oblast in ne zaradi narodnosti. Hočem, da Slovenija uradno zahteva od Italije opravičilo za civilne žrtve (talce), ki so jih povzročili Italjanski vojaki in fašisti v Sloveniji. Hočem, da se Unione d'Italiani dell'Istria e di Fiume uradno opraviči za laži, ki jih trobi že 60 let in, da enako stori ZZBS. Hočem, da bo končno mir med ljudmi, ki živijo vsaj 100 km vzhodno in zahodno od Gorice. Hočem, da moji otroci in vnuki berejo v učbenikih resnico in razumejo, da je vojna in krvava politična borba vedno kriminal, pa na katerikoli strani si. Jasno?
TRN V PETI
07. 03. 2009 15.19
Komunisti se nikoli niso pokesali. Še vedno trdijo naprej, da so njihove žrtve izdajalci itd. Niti en zločinec še ni bil obsojen. Kučanov govor o spravi pa je VIC. SPRAVA BREZ DEJANJ NI MOGOČA!
zogby
07. 03. 2009 15.17
"deadea odpiranje starih ran nikoli ne prinese nic dobrega" >>Ni res! Ravno z odpiranjem teh ran se bo to zacelilo enkrat za zmeraj brazgotine bodo pa vedno,drugače prej ali slej izbruhne na dan ali pa spet čez 20 let! In bolje je da to končno naredimo sedaj,kar bi morali že davno. Sploh ni važno ali so krivci beli ali rdeči,vsak zločin je treba obsoditi,še posebej kruto povojno pobitje in še prej mučenje ne le izdajalcev ampak tudi žensk,otrok,starcev in ranjencev,ki so bili verjetno le sorodniki tistih ,ki so sodelovali z okupatorjem,pa nam to vseeno ne da pravice da še njih pobijemo kot zveri!!! Če se pa izkaže za še kakšen skrit belogardistični zločin,pa je seveda treba tudi tega ostro obsoditi! Prej ko se to mračno obdobje zapre in obsodi,prej bo mir pod našo slovensko streho,kot je to že dolgo v določenih državah(Belgija,Francija,Danska,Nizozemska,Norvešk... so že davno tega obsodile kolaborante in jih obsodile,nekatere tudi na smrt,vsekakor pa ne njihovih družin!!!
zakretene
07. 03. 2009 15.16
Krivci za zločine morajo na sodišče, zločinska imena morajo izginit iz imen ulic in pločadi.
Tonček Balonček
07. 03. 2009 15.11
Pa kaj bi ti rad? Borci, partizani, komunisti in ne vem še kdo so že zdavnaj obsodili ta dejanja, poboje, likvidacije itd., jih označili kot zločin, podobno kot npr. Nemci, ki so se pokesali za zločine tretjega rajha. Desnica ni nikoli obžalovala karkoli v zvezi s kolaboracijo, sodelovanja z nacisti in fašisti, RKC ni nikoli priznala, da je bilo klečeplazenje Ljubljanske nadškofije prede okupatorsko oblastjo sramotna veleizdaja slovenskega naroda, mda so sodelovali pri sestavlajnju seznamov ljudi za deportacije v Dachau, Mathausen, Auswitz itd. Oni si niso mazali rok z usmrtitvami in plinskimi ventili, to so delali drugje, na severu! Redkolje v Evropi so spiske deportirancev sestavljali lokalni prebivalci, pri nas pač kar Slovenci! Vsak človek ima pač svojo zgodbo, ne le neki Franc Kreže. Ampak več kot očitno imajo Slovenci pravzaprav v genih gon po segregaciji, ločevanju, kopanju pratravm, maščevanju in služenju tujim gospodarjem. Tudi Italjani npr. nikoli niso in ne bodo priznali, da je fašizem Slovencem napravil mnogo več gorja kot komunizem Italjanom. Oni so večne žrtve, šlo so celo dlej, po kapitulaciji so za vsak slučaj postali kar partizani in se osvobajali od Nemcev, Avstrijci so pa v znak svojega boja proti nacizmu kazali slike in dokumente aktivnosti slovenskih koroških partizanov... Ampak ti klerikalci hočejo venomer trajbati, kako pravičnoin plemenito je bilo domobranstvo, prej pa žše belogardizem. Še v Družini, ki naj bi bil verski časopis, kar naprej trajbajo in trajbajo neke pamflete o tem! Kakšno zvezo ima to s krščanstvom in naukom o odpuščanju, seveda vedo samo akterji tega početja! Sveto pismo v roke! "Če človek, ki je le bitje iz mesa, še in še kuha jezo, kdo bo dosegel odpuščanje njegovih grehov? (Sir 28,5) To podpihovanje sovraštva, maščevalnosti in druge gnusobe je res odvratno!,
NoriKonj
07. 03. 2009 14.54
Po mojem včerajšnjem komentarju sem prebral še 13 strani (!) drugih, pa nisem izsledil niti enega, ki je dojel število ubitih. Po Angleških, Ameriških in Vatikanskih virih, so Zavezniki iz Bleiburga vrnili 380'000 ljudi (mladih, starih, žensk in otrok - so imeli celo šolo in vrtec tam!), ker so presodili, da so le nedolžni prestrašeni ljudje, ki so bežali pred partizanskimi tolpami. Vsi Ti ljudje so izginili. Za Božjo voljo, ljudje, nehajte nakladati o belogardistih in domobrancih, tistih je bilo manj kot partizanov in niso ušli v Avstrijo. Nehajte metati pesek v oči. V družini smo imeli štiri partizane in nobenega belogardista, za soseda smo imeli pa bivšega domobranca, po vojni tajnika krajevne ZKS in direktoja velikega "samoupravnega" podjetja!!!! Povojni poboji niso vprašanje ta belih, ta črnih ali ta rdečih, so zverinsko "delo" kriminalcev, ki so klali za oblast. Je skrajni čas, da končajo pred sodiščem za vojne zločince.
TRN V PETI
07. 03. 2009 14.50
BOLJŠEVIŠKI NACISTI BOROVNICA - DACHAU: Od 3000 interniranih se je vrnilo dobrih devetsto ljudi. Koncentracijska taborišča je Ozna začela ustanavljati v drugi polovici maja v povezavi z akcijo "čiščenje", ki jo je po nalogu KPS s pomočjo Knoja začela izvajati takoj po vojni. Organizirali so jih posebej za pripadnike nemške manjšine, posebej za pripadnike madžarske manjšine in posebej za vrnjene domobrance in civiliste. Osrednje taborišče za tako imenovane nemčurje je bilo v Strnišču pri Ptuju, ki je lahko sprejelo okoli 20.000 ljudi; prostor zanj naj bi "odkrila" Mitja Ribičič in Bojan Polak Stjenka. Večja taborišča so bila še v Hrastovcu pri Sv. Lenartu, v Brestrnici in na Studencih pri Mariboru ter na Teharjah. Pripadnike madžarske manjšine so internirali v taboriščih Hrastovec, Strnišče in Filovci, domobrance pa v taborišči v Šentvidu nad Ljubljano in na Teharjah, ki upravičeno veljata za "taborišči smrti", saj so interniranci razen redkih izjem končali na morišču