Slovenija

Grims: Odgovor Kresalove poln napak

Ljubljana, 10. 03. 2009 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Grims je ostro napadel odgovor Kresalove na interpelacijo. Pravi, da je odgovor pravno nelogičen, poln napak in izrazito kontradiktoren. Klemenčič iz MNZ pa Grimsove navedbe zavrača.

Odgovor notranje ministrice Katarine Kresal na interpelacijo je poln pravnih nelogičnosti, napak, v nekaterih delih pa je tudi izrazito kontradiktoren, je na novinarski konferenci povedal poslanec SDS Branko Grims. Opozoril je tudi, da zagovorniki t. i. izbrisanih uporabljajo dvojna merila, ko gre za spoštovanje odločb ustavnega sodišča.

Kot je povedal Grims v odzivu na odgovor Kresalove na interpelacijo, ki jo je zaradi začetka izdajanja odločb izbrisanim zoper njo vložila SDS, odgovor ministrice v celoti ignorira temeljno pravno pravilo - to je, da nihče ni nedotakljiv, in da je lahko "vsaka odločba, tudi odločba ustavnega sodišča, potem ko je pravnomočna, predmet polemike in razprav".

Grims je oster do odgovora Kresalove.
Grims je oster do odgovora Kresalove. FOTO: Dare Čekeliš

Ker je ta del v odgovoru ministrice popolnoma ignoriran, se je Kresalova po mnenju Grimsa izognila temeljnemu problemu odločbe ustavnega sodišča, "to je, da zajema nekaj, kar je zapisano v samem temelju slovenske države, to je temeljni ustavni zakon o samostojnosti in neodvisnosti RS".

Kontradiktoren se zdi poslancu zapis Kresalove, da je bilo mnogim državljanom nekdanjih republik, ki so imeli dovoljenje za prebivanje v Sloveniji, nezakonito preprečeno, da bi zaprosili za slovensko državljanstvo: "Ministrica s tem sama lepo implicitno pove, da je samo morda v nekaterih primerih prišlo do tega, da je bilo karkoli storjeno nezakonito in da tega ni mogoče kar generalizirati".

Nelogično in netočno se mu zdi tudi sklicevanje ministrice na ravnanje ustavnega sodišča, "češ, da to ni precedenčna sodba, ampak da je ustavno sodišče že kdaj prej ministrstvu naložilo, da izda neko odločbo. To je res, toda vsakokrat je ustavno sodišče presojalo v posameznem primeru, ministrica pa zdaj odločbe izdaja vsepovprek," je dejal Grims in dodal, da je s tega vidika zadeva sporna.

Za otroke bi morali poskrbeti starši

Grimsu se zdi nepravilno tudi navajanje ministrice, da gre v teh primerih za izbrisane. Kot navaja, se je pojem izbris v mednarodni politiki uveljavil v povezavi z Baltskimi državami, kjer je prišlo do odvzema državljanstva in dejanskega izbrisa nekaj deset tisoč Rusov. "Pri nas je bil položaj popolnoma drugačen, saj je bilo vsem ponujeno državljanstvo ali kateri koli drug status, v težavah pa je bil samo tisti, ki si tega ni uredil," je dejal.

V zvezi z nekaterimi navedbami, da si otroci niso mogli urediti statusa, in da zato ne morejo biti za to odgovorni, pa je dejal, da bi zato morali poskrbeti njihovi starši, ki po zakonu odgovarjajo zanje.

Na novinarski konferenci je poslanec kot sprenevedanje označil še zahtevo Kresalove, naj ji poslanska skupina SDS predstavi seznam oficirjev JLA, ki se skrivajo za izbrisanimi. Kot je dejal, ima ministrstvo za notranje zadeve samo ta seznam, "zato bi lahko to od nje zahtevali kvečjemu v poslanski skupini SDS".

Na koncu je poslanec opozoril še na dvojna merila, ki jih imajo pri spoštovanju odločb ustavnega sodišča vladajoča koalicija. Spomnil je, da so ravno nekatere stranke, ki danes v primeru izbrisanih zagovarjajo spoštovanje odločbe ustavnega sodišča, pred nekaj leti podprle spremembo ustave, s katero so v ustavo zapisale, da volitve v Sloveniji potekajo po proporcionalnem volilnem sistemu, in s tem zaobšle referendum in odločbo ustavnega sodišča, s katero je to določilo, da je na referendumu zmagal večinski volilni sistem.

''Vsak spis se obravnava individualno''

Do ponedeljka je MNZ izdalo 876 odločb izbrisanim, je povedal Klemenčič.

Državni sekretar na MNZ Goran Klemenčič je v odgovoru na Grimsove navedbe poslanca izrazil prepričanje, da je ministričin odgovor dobro pripravljen, da vsebuje argumente in preverjena dejstva. "Če Branko Grims meni drugače od 13 ustavnih sodnikov in strokovnih služb, ki so odgovor pripravljale, jaz s tem ne morem polemizirati," je v izjavi za javnost dejal Klemenčič.

Po mnenju državnega sekretarja je iz interpelacije in odgovora nanjo sicer precej očitno, da gre pri vprašanju izbrisanih za spopad dveh konceptov: "En koncept temelji na kovanju političnih dobičkov, na strahu ljudi pred neznanim, polresnicah in pljuvanju v obraz pravni državi, drugi koncept pa temelji na demokratični, pravni države, kjer naj bi vladala enakopravnost pred zakonom".

Grims je pač Grims, obtožbe o klientelizmu s strani poslanca SDS komentira Klemenčič.
Grims je pač Grims, obtožbe o klientelizmu s strani poslanca SDS komentira Klemenčič. FOTO: POP TV

Na navedbe Grimsa, da odločbe izbrisanim na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) izdajajo zato, da lahko nadaljujejo kulturni boj, je Klemenčič odgovoril, da pri "spoštovanju pravne države in vrednot slovenske osamosvojitve, kjer se je borilo za človekove pravice in toleranco", ne more iti za kulturni boj in dodal, da na ministrstvu zgolj odpravljajo senco neustavnosti, ki je nad ministrstvom visela več let.

Na navedbe poslanca, da ne držijo navedbe ministrstva, da se izbrisane pri izdajanju odločb obravnava individualno, je odgovoril, da takšne navedbe ne držijo. Kot je dejal, se vsak spis pogleda posebej, nato pa se presodi, ali izpolnjuje pogoje, ki jih je sodišče izdalo za "avtomatično presojo dopolnilne odločbe". Pojasnil je tudi, da bo ministrstvo v nadaljevanju pripravilo še zakon, po katerem bodo morali prosilci sami sprožiti postopek za izdajo odločbe. Zakon je že pripravljen, ni pa še dan v medresorsko usklajevanje, je povedal.

Na Grimsove navedbe, da je treba preveriti, ali ne gre pri izdajanju odločb mogoče za klientelizem, saj je življenjski sopotnik ministrice eden izmed odvetnikov, ti pa bodo po njegovem pri izdajanju odločb največ zaslužili, pa je odgovoril, da je to "gospod Grims" in da "tega ni za komentirat".

Interpelacija zaradi izbrisanih

Zaradi izdajanja odločb izbrisanim je SDS zahtevala interpelacijo zoper notranjo ministrico Kresalovo. Interpelacijo je vložilo 23 poslancev, ki ministrici očitajo, da se napačno loteva reševanja problematike izbrisanih. Kresalova je nato podala obširen odgovor, ki ga je vlada podprla.

Kresalova zavrača očitke iz interpelacije.
Kresalova zavrača očitke iz interpelacije. FOTO: Miro Majcen

V odgovoru Kresalova opozarja, da so z izbrisom državljani bivših republik SFRJ, ki so imeli v Sloveniji urejeno dovoljenje za bivanje in niso zaprosili za slovensko državljanstvo ali pa jim je bila izdana negativna odločba, brez zakonske podlage ali kakršne koli odločbe izgubili stalno prebivališče in postali tujci, ki na ozemlju Slovenije bivajo ilegalno. Najbolj neverjetna in nesmiselna pa se ji zdi obtožba, da so novi podatki o številu izbrisanih politični projekt stranke LDS, ki želi povečati svojo volilno bazo. Z vrnitvijo odvzetega statusa namreč nihče ne dobi volilne pravice, saj je ta vezana na državljanstvo in ne na stalno prebivališče, pravi ministrica.

Zato v celoti zavračam njene očitke in vas, spoštovane poslanke in poslanci, pozivam, da se mi v tem pridružite. Ne zaradi mene kot ministrice ali zaradi te vlade, pač pa zato, ker imamo priložnost, da za pretekle, sedanje in bodoče generacije zapremo eno od travm, ki bremeni slovenski narod in izkažemo spoštovanje do slovenske ustave, slovenske države in ljudi, ki smo jim pri njenem nastanku mogoče povzročili krivico. Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal

Očitek o ogrožanju sistema javnih financ zaradi "lahkomiselnega ravnanja in sprenevedanja" v zvezi z odškodninami za izbrisane je ministrica zavrnila s pojasnilom, da je bilo do sedaj vloženih le 30 tožbenih zahtevkov, čeprav je bilo že leta 2004 izdanih 4000 dopolnilnih odločb. Kresalova prav tako zavrača očitek, da njeno ministrstvo dopolnilne odločbe izdaja brez zakonske podlage, pa tudi tistega, da ignorira na referendumu izraženo voljo ljudstva. Predlog ustavnega zakona, ki ga je v proceduro vložila SDS, pa se ji zdi poskus izigravanja odločb ustavnega sodišča.

Kot je še zapisala v odgovoru, je zgodba o izbrisu nekaj deset tisoč državljanov nekdanjih republik SFRJ iz registra stalnega prebivalstva zgodba sedemnajstletnih poskusov manipulacije, ugibanj in kolektivnega zanikanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klavdijl
18. 04. 2009 12.45
hja odločba je lahko stvar polemike in razprav... ampak jo je treba še vedno izvajat pa če ti je všeč ali pa ne ... če komu kaj ni prav naj se pa na ustavno sodišče pritožijo, ne pa interpelacije na folk, ki izvaja ustavno sodšče dajat... sicer lahko očitno to sodišče kar zapremo in imamo le polemike in debate na zelo strokovno usposobljenem političnem vrhu
arksikris
23. 03. 2009 19.45
INDIANA - seveda bi bil upravičen, če bi želel in bi si status uredil. Ampak je čakal, češ, morda se bo pa le vrnila jugoarmija in podjarmila Slovence. ZDAJ PA SI TA "IZBRISANI" ponovno prizadeva, tokrat s Katarino, izigrati Slovence in tudi svoje sonarodnjake, ki so si status pravočasno uredili .
avidmar57
11. 03. 2009 13.57
GRIMS KDAJ BO ŽE TEBI ODKLENKALO SI EN VELIK NADUTEŽ.
maneno48
11. 03. 2009 08.45
gledam sliko Kresalove in najstarejše manekenke pa sta si v roke čist podobni .
maneno48
11. 03. 2009 08.28
T O K E ! ti greš pa v Murgle?
Buena Vita
10. 03. 2009 22.57
MAHNJENCI IZBRISANIH NI BILO-SO PA PREBRISANI IN PREVARANTI
Buena Vita
10. 03. 2009 22.29
indiana kako pa je grims tlačil delovce in upokojence mar tako da so se pokojnine krepko povišale,enako plače,in vsi so imeli delo,državna uprava je bila jludem prijazna pogledaj kakšno štalo so v treh mesecih naredili levaki. kaj so naredili iz inštitucij kaj so naredili z zdravstvom štiri leta se ni slišala beseda zakon iz ust uradnikov,vse so tiuredili na enem mestu,pa pojdi sedaj po uradih prejšnjo sredo sem skoraj umrla,jeza je botrovala napadu,ko prideš k dohtarju imaš blokirano zavarovanje zaradi majmunskih uslužbencev te vlade ,in majmunskih odločitev,in moraš plačati storitev,ćeravno imaš vse plačano in urejeno--le pahorjev idiotski sistem deluje narobe no,to je torej tvoj napredek ,nepredek te vlade,gremo v kameno dobo
M-teorija
10. 03. 2009 21.30
cohiba.cubana10.03.2009, 19:28 Če te prav razumem pripadaš opciji, ki je za toleranco do drugačnih ( čeprav si si s prispevkuom nekoliko v nasprotju s svojimi prepričanji) in ti preseda druga politična stran. Kako se počutijo šele zagovorniki, ki delijo ljudi na tak ali drugačen ksenofobičen način. Kaj naj šele oni rečejo, še posebej po zadnjih volitvah. Mislim, da jim je planet Zemlja pretesen.
M-teorija
10. 03. 2009 21.15
NSDAP-SS10.03.2009, 18:471 Ko smo pa že pri takšnih računicah, potem moram reči, da so vsi prišleki iz Yuge IDEALNI DRŽAVLJANI ali njihovi prebivalci s stalno zaposlitvijo. V letih, ko je njihova matična država (republika) plačavala njihovo za odraščanje (šolanje, zdravstvo) in ko so bili delazmožni in bi morali državi plačevati in vračati storitve so prišli v Slovenijo in redno ali na črno, direktno ali posredno polnili državni žakelj z deli, katera so ponavadi za avtohtone državljane neprimerna. Ponavadi so opravljali težka dela in pomembno soustvarjali in gradili Slovenijo kot je, in ko naj bi zasluženo penzijo zapravljali v rojstnem kraju in vsaj malo povrnili matični državi stroške, ki je imela z njimi, je zaradi življenske izčrpanosti malokaterim dano. Še enkrat IDEALNI DRŽAVLJANI, VEČ DAJEJO KOT PREJEMAJO.
Foen
10. 03. 2009 20.57
grims:hahahahhahahahahhahahahahahhahahahaha
mali_M
10. 03. 2009 20.21
rm250: Veš, zelo težko je priti do korita, ker so svinje že tako debele. Še predno jim prideš do riti, te že izrinejo. Če se le preveč rineš, fajn prdijo v tebe, da te zasmradijo, da postaneš še suhim svinjam sumljiv. Pri koritu svinje toliko cmokajo, da ostalih svinj izven korita sploh nič ne slišijo in zato ne vejo kaj se z njimi dogaja. Kmet seveda pravi, da se v povrečju svinjam dobro godi in da so v povprečju dobro rejene. No ja, lačne svinje v kotu, se s tem ne strinjajo.
indiana
10. 03. 2009 19.37
frnandl: ne nakladaj neumnosti kot toti iz SDS in NSi Če je ta Bosanec poročen s Slovenko je bil upravičen do združitve družine! Torej, upravičen je do delovnega in dovoljenja za bivanje v Sloveniji.
manjakranjc@hotmail.com
10. 03. 2009 19.36
T:B Uživaj, a o ustavnem sodišču imava drugačno mnenje; kakorkoli, tudi naknadno so že spreminjali voljo te sodne veje...toliko o tem. Imam pa seveda prav. Meni je ljubša Francija- za smuko...pazi nase!
Tonček Balonček
10. 03. 2009 19.30
Boste imeli mir pred mano!!
Tonček Balonček
10. 03. 2009 19.29
MANJA, a tebi res še vedno ni jasno, da je to že zdavnaj postalo politično vprašanje in je pravo zgolj okrasek vsega skupaj. Pravno lahko pokriješ vse, dachauske procese, likvidacije, povišanja, ponižanja, vojne, agresije, nacionalizacijo, denacionalizacijo, tajkunizacijo, Guantanamo, domobrance, kar hočeš, ni problema!!! In govoriti o pravnih argumenti je sploh brez pomena, še najbolj bizarno in nevredno opozicije pa je interpelirati ministrico, ki operacionalizira odločbo ustavnega sodišča. Če pač parlament lahko spreminja oodločitve ustavnega sodišča (katerega člane imenuje sam!), potem sploh nima smisla govoriti o pravni državi!!! To je vse, kar sem hotel povedati, kajti zdajle grem za en teden na Tirolsko, smuk, smuk!!
cohiba.cubana
10. 03. 2009 19.28
Osebno mislim da je vsega prevec ! Tako naprej vec ne gre ko gledam te sds ovce , domobrance in podobne mi gre prav na kozlanje ! Mislim da je prisel cas ko bi bilo potrebno izvesti referendum o delitvi Slovenije ! Nimam vec volje ziveti v drzavi ki je zafrustrirana in nacisticno usmerjena ! Vrjetno me desnicari ne razumeja in tudi jast njih ne razumem ! Mislim da bi se morali na referendumu odlocit kako razdeliti Slovenijo ! Enostavno smo si prevec razlicni da bi lahko v bodoce normalno funkcionirali !
rm250
10. 03. 2009 19.20
Jst nečesa ne razumem vsi nekaj jambrajo levi gor desni dol pa naprej pa nazaj. Samo kako je nekaterim hudo namesto pa da bi nekaj naredili v tej smeri pa ne. Dejstvo je da je naš politični vrh že kar star oz. so eni in isti akterji na sceni odkar smo se osamosvojili. Namesto da bi se mladi angažirali v politiko in malo pomladili naš vrh in s tem prinesli novo politiko hitrejšo bolj odločno drzno spremembe katerih smo še kako potrebni. Ampak ne moji vrstniki raje sedijo doma za kompjutri in komentirajo kaj bi morala naša država naredit! ZELO ŽALOSTNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NARETE KEJ ZA VAŠO PRIHODNOST GRE IN VI STE VAŠA PRIHODNOST Če pa si prihodnost predstavljate za računalnikom in s komentarji na 24ur(brez zamere ste kr uredu)pol še naprej poslušajte natege nekaterih naših vrljih politikov. PA NEHITE JAMBRAT K TLE POD ALPAMI ŽIVIMO KOT BUBREGI V LOJU (bi rekli naš sosedje)
manjakranjc@hotmail.com
10. 03. 2009 19.11
T.B Poglej, samo 5 minut ti vzame, da ponovno prebereš pravne akte, ki so spisani in realni. Prosim, ne zavajaj, kot to počno tvoji idoli na psevdolevem stolčku. Izbrisane pa lahko pokrijejo iz Cvikl fonda; ni potrebno dvakrat reči, da Cvikelj te izbrisne ne -"množi" na fotokopirnem stroju.
Tonček Balonček
10. 03. 2009 19.08
Ta geolog in magistrant Dolančeve dediščine FSPN je gotovo največja referenca na pravnem področju! Pa kolikokrat naj še poudarim, da se Senica ne ukvarja s tako marginalnimi odvetniškimi storitvami, kot so odškodnine izbrisanih, kdo spet razširja te neumnosti! Izbrisani so popolna inovacija slovenske "pomladen" politike, noben Čeh na Slovaškem npr. ni bil izbrisan, ker je špekuliral! Kot da je špekulacija povezana s človekovimi pravicami! To je bolno!
manjakranjc@hotmail.com
10. 03. 2009 19.01
Grims ima prav, pa nisem slabo pravno "podkovana". Sicer pa so moja stališča tu že znana, pravno pa sem jih utemeljila pred časom. Komur se da, lahko malce pobrska po zgodovini.