Slovenija

Vidovič: 'Med kandidati za nove veleposlanike ni kriminalcev in lopovov'

Ljubljana, 18. 08. 2015 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š.K./K.H./STA
Komentarji
755

Poročila o nadzoru na 49 diplomatsko-konzularnih predstavništvih razkrivajo številne nepravilnosti. Večinoma gre za negospodarno ravnanje z javnim denarjem. Državni sekretar na MZZ Vidovič je dejal, da želijo do konca razčistiti vse slabosti v slovenski diplomaciji. Pahorju, ki bo zadržal imenovanje novih veleposlanikov, pa odgovarja, da med kandidati ni kriminalcev in lopovov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ministrstvo 'brani' veleposlanike
    03:04
    Iz 24UR: Ministrstvo 'brani' veleposlanike
  • Iz 24UR: Številne kršitve veleposlanikov
    02:55
    Iz 24UR: Številne kršitve veleposlanikov
  • Iz SVETA: Negospodarnost
    01:39
    Iz SVETA: Negospodarnost
  • Iz SVETA: Spremembe v slovenski diplomatsko-konzularni mreži
    02:20
    Iz SVETA: Spremembe v slovenski diplomatsko-konzularni mreži
MZZ je od leta 2009 opravil nadzore na 49 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, od tega je bilo kakih deset izrednih nadzorov, ostali so bili redni.
MZZ je od leta 2009 opravil nadzore na 49 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, od tega je bilo kakih deset izrednih nadzorov, ostali so bili redni. FOTO: POP TV

Po razkritih ugotovitvah nadzora diplomatov in hudih kršitvah slovenskih veleposlanikov in zaposlenih na veleposlaništvih, ki so davkoplačevalski denar porabljali neupravičeno, se je danes odzval generalni sekretar zunanjega ministrstva Stanislav Vidovič.

Vidovič je pojasnil več podrobnosti o nadzorih, kako so potekali in predvsem, kakšne so bile ugotovitve. Dejal je, da pred letom 2009 notranjih nadzorov ni bilo, čeprav je obstajala zakonska podlaga. Do danes je bilo opravljenih 49 nadzorov. Glavni nadzornik je lahko oseba, ki je bila najmanj dvakrat veleposlanik in ima izkušnje z delom veleposlanika in veleposlaništva. Cilj nadzorov je urejeno in učinkovito delovanje veleposlaništev, pravi Vidovič in dodaja, da nadzornik ugotavlja nepravilnosti, skrbi za njihovo odpravo in za izboljšanje delovanja predstavništev.

Večina veleposlanikov ima zelo pozitivne ocene, je poudaril Vidovič in dodal, da so opravili zelo zahtevne, temeljite in kompleksne nadzore in da praktično od leta 2009 dalje vedo za vsak porabljen evro na tujih diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Vidovič je dejal, da poskušajo zagotoviti, da bi opravili vsaj en nadzor v vsakem mandatu veleposlanika.
Vidovič je dejal, da poskušajo zagotoviti, da bi opravili vsaj en nadzor v vsakem mandatu veleposlanika. FOTO: POP TV

Informacije o nadzorih so javnosti posredovali na zahtevo novinarjev, pravi Vidovič, ki je iz skoraj 1200 strani dolgega poročila izpostavil nekaj najpogostejših nepravilnosti. Kot je dejal, je bila pogosto zlorabljena službena kartica. Vidovič je zatrdil, da bodo zahtevali povračilo vseh teh neupravičeno porabljenih sredstev. Omenil je tudi nenatančne in pomanjkljive evidence, pomanjkljive evidence umetniških del, nepravilne primopredajne zapisnike. Omenil je nepravilnosti pri izplačilu nagrad in izplačilu potnih stroškov, nepravilno obračunavanje dnevnic itd. Med nadzori so ugotovili, da nekatera predstavništva niso vodila evidence kilometrine, nepravilnosti pa so odkrili tudi pri uporabi servisa hitre pošte.

Vidovič v bran veleposlanikom: Diplomacija dela dobro

Vidovič je stopil v bran veleposlanikom in dejal, da je, tako kot država, v krizi tudi slovenska diplomacija, s čimer je pojasnil varčevalne ukrepe.

"Cilj nadzora je upravičiti davkoplačevalcem vsak porabljen evro in tam, kjer je bila ugotovljena neracionalna poraba, to odpraviti," pravi Vidovič in dodaja, da slovenska diplomacija dela dobro, bi pa lahko delala še bolje. "Večina ambasadorjev je svoje delo opravila politično zelo kvalitetno, vključno s Stabejevo in Geržino," pravi Vidovič in dodaja, da so opravili veliko delo v utrjevanju odnosov med državami, kjer so bili, in našo državo. Ob tem je izrecno navedel tudi, da že sankcionirana veleposlanica v Parizu Veronika Stabej vrača neupravičeno pridobljenih 5000 evrov. To je bilo po besedah Vidoviča negospodarno, ne pa nezakonito.

Eden od ciljev nadzorov je povrniti ugled slovenski diplomaciji. "Želimo do konca razčistiti vse slabosti v slovenski diplomaciji, da bi povrnili ugled poklicu diplomata in slovenski diplomaciji," je še dejal Vidovič.

Vidovič je izpostavil tudi, da danes ni več možnosti trgovati s tem, kdo bo odšel na kakšen položaj na DKP. "Ko sem kot generalni sekretar prevzel funkcijo, je bila ena prvih odločitev, da sem depolitiziral kadrovsko komisijo. Prej so v kadrovski komisiji sedeli državni sekretarji, član kabineta in še nekaj zaposlenih. V kadrovski komisiji sedaj sedimo profesionalci," je poudaril.

Na vprašanje glede imenovanja novih veleposlanikov, tudi med takšnimi, ki se jim očitajo nepravilnosti, je Vidovič dejal, da lahko zatrdi, da med temi kandidati ni "kriminalca, lopova, človeka, ki bi protipravno trošil sredstva". Dodal je, da nihče od teh ni kršil slovenske zakonodaje, priznava le možnost, da je pri katerem od njih prišlo do manjše napake.

Pahor zadržal imenovanje veleposlanikov

Predsednik Borut Pahor se je danes posvetoval s premierjem Mirom Cerarjem o nadaljnjih odločitvah vlade in predsednika glede imenovanj novih veleposlanikov in vodij misij Slovenije v drugih državah in pri mednarodnih organizacijah. Pahor bo zaradi nedavno objavljenih poročil o nadzoru v slovenski diplomaciji zadržal podpisovanje ukazov o imenovanju novih veleposlanic in veleposlanikov. Počakal bo na oceno vlade, ali ugotovitve v poročilu kakorkoli vplivajo na njen dosedanji predlog za imenovanje novih veleposlanikov.

Kaj vse razkriva poročilo?

Poročilo med drugim razkriva, da so nekateri diplomati službeno kartico ali avtomobil uporabljali v zasebne namene, pri nekaterih so ugotovili celo poskuse goljufij in sum kaznivih dejanj. Tako nekdanjemu veleposlaniku Slovenije v Avstriji Aleksandru Geržini v poročilu očitajo, da si je kot veleposlanik v Avstriji izplačal za 4500 evrov kilometrine. Ta sicer trdi, da se je službeni avtomobil vseskozi kvaril, voznik pa je imel številne presežne delovne ure. Prav tako pravi, da je bilo delo med njegovim službovanjem na Dunaju med letoma 2009 in 2013 izjemno dinamično in da je moral na številne dogodke sam, tudi izven delovnega časa. Nadzor je ugotovil, da veleposlanik v primeru uporabe lastnega vozila v službene namene ni ravnal v smislu dobrega gospodarja, še posebej, ker "da na svojih uradnih obiskih in pogovorih v Avstriji izven prestolnice kot prevozno sredstvo praviloma uporablja lastno vozilo in si pri tem izplačuje kilometrino".

Kdo so največji grešniki?

Poročilo o nadzoru je najbolj obremenilno za nekdanjega veleposlanika v Parizu Janeza Šumrado ter njegovega finančnika Sreča Petriča. Zoper njiju naj bi bila vložena tudi ovadba, ki naj bi bila pozneje zavržena. Oba sta očitke, da sta zlorabila položaj in očitke, da sta storila več kaznivih dejanj poneverbe, zanikala. Kljub vsemu očitanemu pa sta ostala zaposlena v diplomaciji. Očitki letijo tudi na naslednico Šumrade, Veroniko Stabej, ki je dobila opozorilo pred odpovedjo, mandat pa se ji izteče konec avgusta.

Nepravilnosti je nadzor odkril tudi na veleposlaništvu v Madridu, in sicer v mandatu Petra Reberca. Pred leti smo poročali o pretiranih nakupih posode, celo o nakupu električnega pastirja za male živali. Reberca so kazensko ovadili in odpoklicali, nato pa je ostal še brez službe v diplomaciji.

Veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina naj bi si izplačal za 4.500 evrov kilometrine. A očitane nepravilnosti ne bodo ustavile njegove diplomatske kariere. Poteguje se namreč za službo novega veleposlanika v Zagrebu.

Nekdanjemu vodji konzularnega oddelka v Prištini Tomažu Trobentarju nadzor očita hude nepravilnosti pri izdajanju vizumov. Zanj je bila predlagana predčasna vrnitev v Slovenijo, ministrstvo pa mu je odvzelo tudi vsa pooblastila in mu onemogočilo dostop do prostorov veleposlaništva. Ko se mu je iztekla pogodba na MZZ, se je vrnil na notranje ministrstvo.

Podobne očitke kot Trobentar je bil deležen tudi vodja konzularnega oddelka v Beogradu Jožef Keček. Ta se je nato iz Beograda vrnil na MZZ v Ljubljano, zdaj pa opravlja funkcijo generalnega konzula na konzulatu v Münchnu.

MZZ je od leta 2009 opravil nadzore na 49 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, od tega je bilo kakih deset izrednih nadzorov, ostali so bili redni. Za izredni nadzor se odločajo, ko iz poslovanja veleposlaništev ugotovijo, da prihaja do določenih napak. Rednih nadzorov pa se izvaja v povprečju od pet do sedem na leto, pojasnjuje Vidovič.

Na veleposlaništvu v Parizu so nadzor opravili dvakrat. Pri tem niso ugotovili hudih nepravilnosti le pri veleposlanici Veroniki Stabej, ki konec meseca odhaja s položaja, temveč tudi pri njenem predhodniku Janezu Šumradi.
Na veleposlaništvu v Parizu so nadzor opravili dvakrat. Pri tem niso ugotovili hudih nepravilnosti le pri veleposlanici Veroniki Stabej, ki konec meseca odhaja s položaja, temveč tudi pri njenem predhodniku Janezu Šumradi. FOTO: POP TV

Kakšne so sankcije, ko ugotovijo nepravilnosti?

MZZ je opomin pred odpovedjo delovnega razmerja izrekel v primeru veleposlanice Veronike Stabej. Ta je bila zaradi nepravilnosti tudi predčasno odpoklicana s položaja. Pri Stabejevi je sicer nadzor ugotovil, da je zlorabljala kartice in poneverila ček v vrednosti 5000 evrov. Del sredstev je Stabejeva že vrnila, zaenkrat pa od nje terjajo še nekaj manj kot 700 evrov.

Po opravljenem nadzoru glavni diplomatski nadzornik predlaga večje število ukrepov. "Običajno so ti ukrepi lahko že takoj odpravljeni na veleposlaništvu samem, pri določenih ukrepih pa je potrebno sodelovanje služb na ministrstvu, predvsem službe za finančne zadeve in službe za pravne zadeve. Recimo, da je treba popraviti kako pogodbo," pojasnjuje Vidovič. V primeru večjih kršitev pa nadzornik lahko predlaga tudi druge ukrepe, kot je izredna odpoved delovnega razmerja.

Balažic: Slovenski diplomati so žrtve političnih intrig

Se je pa na poročanje o odkritih nepravilnostih odzval nekdanji veleposlanik Slovenije v Avstraliji Milan Balažic, katerega ime se prav tako omenja v povezavi z nepravilnostmi v delovanju slovenske diplomacije. Balažic opozarja, "da razmere v slovenski diplomaciji še nikoli od osamosvojitve niso bile tako kritične, kot so pod ministrom Karlom Erjavcem". Nekdanji veleposlanik v Canberri dodaja, "da je slovenska diplomacija v času zahtevnih zunanje-političnih preizkušenj postala žrtev ne-državniške notranje politike, korupcije in klientelizma, ki se prenaša v zunanjo politiko. Slovenski diplomati so žrtve političnih intrig z namenom pridobivanja političnih točk, kadrovska politika je brez meril privatizirana s strani ministra Erjavca, predsednik vlade Miro Cerar pa glede njegove subjektivne in objektivne odgovornosti ni izvedel nobenih ukrepov."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (755)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?AKAL
21. 08. 2015 15.31
napiši da so naši veleposlaniki dobri in pošteni pa ti nebodo brisali komentarjev
?AKAL
21. 08. 2015 15.29
med katere pa spadaš ti med lopove ali poštene
?AKAL
21. 08. 2015 15.29
Med katere pa spadaš ti ki imaš toliko zapovedat
Super Huey
19. 08. 2015 21.47
Evo našo nedotakljivo javno elito....Mažejo nam oči....da je kriva EU, da je kriv NATO, da so krivi Jenkiji, da so krivi mali zeleni iz Marsa....jok brate....se bo treba ozreti kr po domačih para-zitih! .. Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo Tak aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začel požirato med sabo...no saj se že!
ojster10
19. 08. 2015 17.09
+3
Pismo, ne morem verjeti, da človek ne ve kaj je kraja in kaj poštenje. Vsakega malega človeka zaprejo za krajo kavbojk in učinkovito obsodijo. Tem "kao diplomatom" pa dajo možnost odpačevanja ukradenega denarja. Bog prosim pomagaj ubogim diplomatom, da bodo še naprej kradli in lagali.
razocarani
19. 08. 2015 17.46
+5
in tale njihov zastopnik pravi da niso zlocinci in kriminalci ,,se kaj hujsega so ,,barabe ki se skrivajo za diplomatskimi potnimi listi ,, edina skrb jim je lagodno zivljenje v tujini ,,seveda na racun davkoplacevalcev ,,in te barabe se med seboj se scitijo in zakrivajo barabije ,kdaj bo kaksen odgovarjal,,a rabimo res upor na ulicah ,,tale koritnik karl je najvecji lump med njimi ,,torej ,,kakrsen sef taki podaniki ,,no tudi rupel ni bil kaj boljsi ,,tudi temu cekini zeloooo disijo ,,kako se je oklepal stolcka v trstu ,,in v kateri dobri gostilni ni kak racun pozabil placat ,,ja gospoda zelo rada dobro je na tuj racun
anonymous82
19. 08. 2015 10.56
+4
Vidovič: 'Med kandidati za nove veleposlanike ni kriminalcev in lopovov' heheehe največja laž kar jih je z njim načelu so pokvarjeni
razocarani
19. 08. 2015 17.48
+3
tako so pokvarjeni da jim je to ze normalno ,,cudno bi bilo ce ne bi bili ,,ko pa jim nihce nic ne more ,,vecji polozaj vecje barabe
MaVra55
19. 08. 2015 10.27
+1
jaz pa podpiram Petra Reberca. Kdo pa danes v Sloveniji še kupuje orodje?
razocarani
19. 08. 2015 17.48
+2
kaj ko ga je za druge ,sam ze ne zna delat
prašek
19. 08. 2015 09.46
+3
Dokler sodišče ne odloči , so nedolžni !!!! Tu sploh ni vprašanja !!!
prašek
19. 08. 2015 09.47
+4
Poznamo pa primer , ko obsojenec ni hotel niti odstopiti s svojega položaja ! To pa se lahko zgodi samo v SDS-u !!!
wolfterier
19. 08. 2015 09.49
+2
Med kandidati ni lopovov...to postanejo kasneje,nje...
prašek
19. 08. 2015 09.46
+0
En lep, ne preveč vroč dan, želim vsem tovarišem in tovarišicam !!!!
razocarani
19. 08. 2015 17.52
+1
zal jih ze dolgo ni vec ,,tile ki pa bi to radi bili si tega niti v sanjah ne zasluzijo ,,naprimer izdajalec delavstva milancek ,,ta je eden najvecjih tajkunskih barab te dezele ,,in koliko njih se vedno malikuje tega povzpetnika ,,njegovi forumasi pa se vedno bogatijo ,,
AtomskaMravljica
19. 08. 2015 08.55
+6
Vse tiste diplomate, ki so si kaj protipravno prisvojili, bi morala policija preiskovati in podati ovadbe na tožilstvo! To, da nekaj sedaj vračajo je čisto brezveze. Poleg njih bi morali pa še njihovi nadrejeni odgovarjati!
dunc46
19. 08. 2015 21.48
Pa v javni upravi nima tak nic vec pocet!!!!!!!!halllllllooooooo
I Res
19. 08. 2015 08.49
+1
VRANA VRANI NE KLUJE OČI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tempus Fugit
19. 08. 2015 08.36
+1
"Med kandidati ni kriminalca, lopova, človeka, ki bi protipravno trošil sredstva". So samo leni, nesposobni in bu_ta_sti, kar pa ni protipravno....
andisej1
19. 08. 2015 08.33
+2
Prilika napravi iz poštenjaka lopova
Jebi Veter 1
19. 08. 2015 08.26
+5
Vidovič: 'Med kandidati za nove veleposlanike ni kriminalcev in lopovov... SE STRINJAM, SO SAMO NESPOSOBNI PREVARANTI IN NAFUKATORJI...
MARK AUREL
19. 08. 2015 08.24
+1
do sedaj so bili?
NoviceResnice
19. 08. 2015 08.24
-1
Levak misl da je službena kartica za "širok život" in da se polni na sočno energijo... Lopovi....oz....baje so kradljivci ki niso lopovi pa to...pa sej ne morš verjet kira banana je tole v naši preljubi zatohli in levaško zahojeni deželi
Berdem
19. 08. 2015 08.11
+1
VIP-ovci so pa vseeno
Anton Ferme
19. 08. 2015 08.09
-2
velja načelo KDOR IN DOKLER NI OBSOJEN, JE NEDOLŽEN
User768643
19. 08. 2015 08.04
+5
Kandidati še niso lopovi in kriminalci. To postanejo kasneje.
MARK AUREL
19. 08. 2015 08.11
+2
rogerrabbit
19. 08. 2015 07.52
+9
Ne vem KAKO lahko oseba, ki je v državni službi sleparila (kradla denar davkoplačevalcev) to službo sploh še obdrži. Ne vem pa tudi, kaj nekaterim v SLO še ni popolnoma jasno, če ''kradeš'' in ''slepariš si ''lopov'' in ''kriminalec''... tukaj ni dileme...