Slovenija

VIDEO: Mati Gregorja Šiliha: Mislim, da bo sojenje takšno, kot mora biti, in sem zadovoljna

Maribor, 23. 06. 2016 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./24UR ZVEČER/STA
Komentarji
0

Na Okrožnem sodišču v Mariboru se je začela nova glavna obravnava v sojenju po tožbenem zahtevku zakoncev Šilih zoper Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, ki jo obtožujejo odgovornosti za smrt njihovega sina pred 23 leti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Znova na sodišče
    03:18
    Iz 24UR ZVEČER: Znova na sodišče
  • Iz 24UR ZVEČER: Mati meni, da lahko na miren in hiter način rešijo zadevo
    03:51
    Iz 24UR ZVEČER: Mati meni, da lahko na miren in hiter način rešijo zadevo
  • Iz 24UR: Šilihova iščeta pravico
    02:59
    Iz 24UR: Šilihova iščeta pravico
  • Iz 24UR: Klemenčič našel rešitev
    00:58
    Iz 24UR: Klemenčič našel rešitev

Danes se je na mariborskem okrožnem sodišču začelo vnovično sojenje v tožbi zakoncev Šilih proti Splošni bolnišnici Slovenj Gradec zaradi smrti njunega sina Gregorja Šiliha leta 1993. Družina Šilih, ki od bolnišnice zahteva 66.000 evrov odškodnine, se nadeja, da bo tokrat vendarle prevladala resnica. Nova glavna obravnava je bila razpisana, potem ko je ustavno sodišče nedavno razveljavilo sodbi mariborskega višjega in okrožnega sodišča iz let 2013 in 2014 ter sojenje vrnilo na prvo stopnjo.

Zaradi nasprotujočih si stališč je odvetnik Šilihovih Franci Matoz danes predlagal soočenje mnenj vseh sodnih izvedencev, ki so doslej že sodelovali v tem postopku. Če ne bo mogoče poenotiti njihovih mnenj, pa je predlagal imenovanje novega izvedenca. "Dokler ne bo popolnoma razčiščeno, kaj je bil vzrok za smrt pokojnega Gregorja, se ta postopek ne more končati. Do zdaj se je reševal parcialno in seveda to ni pripeljalo do rešitve," je povedal.

Zagovornik bolnišnice Andrej Kac je nasprotoval, da bi se upoštevalo tudi mnenje Tineta Velikonje, na katerega se opira tožeča stranka, saj ta po njegovih besedah ni ne strokovnjak ne sodni izvedenec, ampak se je v postopek vključil na lastno pobudo. "Vsi izvedenci do sedaj so potrdili, da ni šlo za strokovno napako," je poudaril.

Sodnik Janez Žirovnik je menil, da se lahko mnenje Velikonje upošteva le kot del trditvene podlage, ne pa kot izvedensko mnenje. Načelno je soglašal s soočenjem vseh sodnih izvedencev, če bo to potrebno, najprej pa bi rad zaslišal avstrijskega izvedenca Petra Grabuschniga. Ta je podal mnenje v ustavljenem kazenskem postopku, ne pa tudi v pravdnem postopku, kar je bilo prav tisto, kar je zmotilo ustavno sodišče.

Ker bo zaradi tega treba prevesti številne listine v nemški jezik, je nadaljevanje glavne obravnave preloženo na nedoločen čas. Vpleteni pričakujejo, da se bodo na sodišču ponovno sestali jeseni.

'Mislim, da bo sojenje takšno, kot mora biti'

"Zadovoljna sem, da je sodnik korektno vodil obravnavo. Vidim, da je sledil napotkom ustavnega sodišča. Zaslišali bomo najprej tistega izvedenca, kar je tudi reklo ustavno sodišče, potem pa bomo videli naprej. Mislim, da bo sojenje takšno, kot mora biti, in sem zadovoljna," je ob odhodu s sodišča povedala mati Franja Šilih.

O morebitnih pogajanjih, o katerih naj bi v medijih govoril minister za pravosodje Goran Klemenčič, nobena od sprtih strani nič ne ve. "Če nas bo poklical, se bomo absolutno odzvali, ker bi si res želeli to zadevo končati, ker je bilo 23 let prenaporno. Če ne, bo pač postopek tekel, kot si je to zadal sodnik," je povedala Šilihova.

Medtem po poročanju oddaje 24UR minister pravi: "Pripravili smo pripravili sklep vlade, ki bo pod našim mentorstvom omogočil, da iščemo mirno rešitev spora. Jaz upam, da bo vlada prihodnji teden ta sklep sprejela, če bo tako, bomo stopili v kontakt z družino."

Gregor Šilih
Gregor Šilih FOTO: POP TV

Spomnimo

Primer Šilih sega 23 let nazaj, ko so starši takrat 20-letnega Gregorja Šiliha 3. maja 1993 pripeljali v slovenjegraško bolnišnico zaradi znakov alergije. Dežurna zdravnica mu je brez predhodnih preiskav vbrizgala dve različni učinkovini, po katerih je doživel anafilaktični šok, padel v komo in nekaj dni kasneje umrl v ljubljanskem kliničnem centru.

Njegova starša sta nato pravico iskala prek številnih pravnih možnosti v civilnih in kazenskih postopkih, a bila neuspešna. Med drugim sta se obrnila tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je leta 2007 presodilo, da je Slovenija v tem primeru kršila drugi člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic (pravica do življenja).

Izmučeni

Gregorjeva mati je na začetku meseca dejala, da je po toliko letih že psihično in materialno izmučena, a da ve, da imata z možem prav. Včeraj je dejala, da bo prag sodišča prestopila z mešanimi občutki oz. z nič dobrimi. Kljub temu pričakuje, da jim bo po 23 letih pošteno sojeno.

Včeraj so v 24UR ZVEČER poročali, da bo sodnik obe strani tudi tokrat vprašal, ali sta pripravljeni na poravnavo, ki jo je predlagal tudi nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič in za katero se je javno zavzel tudi pravosodni minister Goran Klemenčič, a naj bi tudi danes sledil hladen tuš. Novinarji so namreč razkrili, da odvetnik slovenjgraške bolnišnice Andrej Kac ne bo privolil v poravnavo.

"Ne pristajamo na poravnavo, tudi nasprotno tožeča stranka ni dala poravnalne ponudbe. /.../ Tekom celotnega postopka ni bila izkazana odgovornost, da je šlo za strokovno napako," je za 24UR ZVEČER dejal Kac.

Odvetnik družine Šilih Franci Matoz pa je dejal, da ne pozna stranke, ki se ne bi zavzemala za to, da spor reši po mirni poti. "V tem primeru ga je stranka tudi večkrat poskušala, vendar žal na nasprotni strani, tudi zdaj, kar se vidi po stališčih iz spisa, ni nikakršne pripravljenosti za poravnavo, kar je seveda žalostno," je povedal Matoz. 

Mati Gregorja Šiliha je dejala, da jim ne gre za denar. "Človeškega življenja se ne more plačati, niti se ga ne da ovrednotiti. Se pa zagotovo lahko ovrednoti škoda, ki nam je bila povzročena v teh 23 letih. Ta materialna škoda in vse kar smo pretrpeli, kako nam je propadel posel. To se da ovrednotiti," je povedala voditelju 24UR ZVEČER.

Pa lahko materi in očetu, ki sta na tak način izgubila otroka,  kaj zamerimo? Ne, saj jim iskanje pravice omogoča tudi pravna država, ki ravno zaradi takih primerov staršem zagotavlja sodno varstvo. To bi moralo biti jasno, pa ni vsem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni