Slovenija

'Uvoz' zdravnikov po potrebi izvajalcev

Ljubljana, 20. 12. 2010 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanke in poslanci so s 66 glasovi za in tremi proti po nujnem postopku sprejeli zakon o poklicnih kvalifikacijah zdravnikov. Ta bo poenostavil in skrajšal postopke za "uvoz" tujih zdravnikov, ki prihajajo iz držav zunaj Evropske unije.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Reuters

Pomanjkanje zdravnikov je po besedah ministra za zdravje Dorjana Marušiča eden največjih problemov slovenskega zdravstvenega sistema, Slovenija pa po številu zdravnikov sodi na rep Evropske unije. Po njegovih besedah smo z dvema medicinskima fakultetama na zgornji meji usposabljanja kadrov, več kot sedanjih 330 pa sistem ne more izobraževati, poudarja.

Z zakonom tako želijo poenostaviti in poenotiti postopke za priznanje izobrazbe in možnosti zaposlitve pri nas zdravnikom iz držav, ki niso članice EU. Po novem zakonu bi tako lahko specialist, ki bo imel garantno pismo izvajalca zdravstvenih storitev v Sloveniji, da bi ga zaposlili, postopek zaključil v roku enega meseca.

Kandidata, ki bo opravil postopke, bodo pri delodajalcu vključili v delo, za kar bo prejemal plačo. Ko bo začel delovati samostojno, bo moral znati tudi slovensko. Posebna komisija ministrstva za zdravje pa bo skrbela za preverjanje strokovnega znanja kandidata. Diplomant se bo po šestih mesecih lahko prijavil za specializacijo, specialist pa bo moral opraviti še največ eno leto dodatnega izobraževanja, za tem se bo lahko zaposlil kot specialist.

Po ministrovih besedah so v zakon vgrajene zadostne varovalke, saj bodo morali kandidati ustrezno izkazati znanje medicine in slovenskega jezika. Poleg tega so v zakon na matičnem odboru vključili dodatno varovalko, saj bo moral minister za zdravje vsako leto določiti zgornjo mejo uvoza tujih zdravnikov.

To določbo so sicer poslanci še nadgradili z dopolnilom. Minister bo tako zgornjo mejo števila ponudb za delo tujih zdravnikov določil na podlagi potreb izvajalcev, ministrstvo pa bo število ponudb za delo spremljalo na podlagi vloženih zahtev. Zahteva kandidata, vložena po zahtevi, v kateri je bila dosežena zgornja meja števila ponudb, pa se bo zavrgla.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mamut13
21. 12. 2010 23.01
vsak mlad zdravnik išče variante, da se zaposli v tujini, kjer so plače precej večje. Nas bodo zdravili pa jugosi z ponarejno diplomo.
Baphomet.
21. 12. 2010 19.18
vsi nasi dobri zdravniki so v tujini kjer dobivajo placo ki si jo zasluzijo, mi si bomo pa delali se dodatne stroske z uvozom tujih zdravnikov...?! ta drzava je vsak dan bolj podobna eni sramoti in napaki kot pa drzavi... sram me je da sem slovenka
victoriosus
21. 12. 2010 19.13
Butasto. Res. Saj imamo z novo fakulteto DOVOLJ ljudi. Samo počakajte dve ali tri leta, da pridejo ven iz fakultet!! Iz danes na jutri se ne da nič!
BAN_ana
20. 12. 2010 23.53
"naši" zdravniki raje delajo popoldan in bašejo v žep (mnogo jih ne izda računa). Ko nekaj potrebuješ plačaj ali pa se vključi na čakalno listo tako gre danes. primer: zadnjič me je ginekologinja vprašala ali potrebujem račun???? Ko sem vprašala ali bo kaj ceneje brez, se je nasmehnila in rekla da ne ter napisala račun. Dajte no o poštenosti tukaj. Pa to je samo en primer, mislim da je tega ogromno. "uvoz" zdravnikov bo samo povečal učinkovitost že obstoječih, saj bodo imeli konkurenco in seveda bodo zamenljivi. Tako je tudi prav.
B23
20. 12. 2010 22.45
sarsal A tebi še zdaj ni jasno ,da je za vrste kriv ZZZS,ki plača samo določeno število storitev,Popoldan ,privat pa plačaš sam;pa zakaj zdravnik ne bi smel še popoldan dodatno delati ,saj plača davke od tega.
morkonja
20. 12. 2010 21.24
da v našem zdravstvu stvari ne potekajo kot treba znjamo že vsi.ampak da nas malajo s takimi izgovori,da je zdravnikov premalo,pa mislim da ni vse v tem.ne bom navajal osebno,ampak če greš k specialistu na pregled v bolnico te naročijo čez nekaj nmesecev,če pa plačaš ,te isti zdravnik isti popoldan pregleda,seveda v privatni ambulanti.da se čakalne dobe ustvarjajo umetno mi je povedal prijatelj,ki je tudi zdravnik.dandanes naše zdravnike zanima samo denar in nič drugega,tako bo enako naprej pa če pripeljejo tisoč zdravnikov.
skydrol7
20. 12. 2010 19.35
@ Maddy.... "230 zupanov" to je pa mal - veliko prevec........ zivim v mestu z 2.5 mil.prebivalcev z 1 (enim) zupanom 32 svet...................
???? ??????????? 1
20. 12. 2010 19.27
ne vem kako morete to povedati da kvaliteta zdravnikov bo zmanjšala. Jaz, u pimeru, sem delal kot zdravnik že 14ti let, ampak ni sem sploh zadovoljen s moje plačilo in moje pogoji. In zdaj želim enkovrediti mojega diploma, ker vem da je Slovenija zelo boljša u tem primeru. Morda bo ste rekli da ne vem Slovenščino kot vami, ampak sem se učil kako bi mogel delat. Tako da, ne vem za druge tujih zdravnikov, ampak jaz lahko povedam da jaz imam izkušnje tega poklic in vem kako se to dela. Kaj hočete vi mnenite in povedate , ampak zagotoven sem da jaz bom se poskrbel boljše kot nekih novi zdravnikov ki nemajo nič izkušnja. Oprostite če sem naredil kakšne napake u jeziku, ampak se še vedno učim. Lepo Pozdravljeni
bruselj3
20. 12. 2010 19.18
rajši odprite študijske smeri za zdravnike, ne da uvažate brez očal v SLO!
skydrol7
20. 12. 2010 19.17
v primerjavi z drugimi svet.drzavami , to je edina pametna pot za pridobitev kvalificiranega medicinskega osebja pod ze dolocenimi pravili glede preverjene kvalifikacije , znanja slov.jezika in nujne strokovne asimilacije..........
Madyy
20. 12. 2010 19.09
Tudi Župana iz New Yorka bi lahko uvozili saj bi sam zamenjal vseh 230 Slovenskih županov, in ostalo bi mu še 6 dni v tednu prostega časa ker če vodi New York je to če bi dobil še Slovenijo ravno tako kot bi mu priključili še eno malo ulico pardon Kitajsko četrt. Baje bomo uvozili tudi delavke na zavodih za zaposlovanje tam bo po novem Romun ostale bomo odpustili, da si bodo doma čistile kremplje ter Bogu kradle čas državi pa denar ta bo transparentno, kot junak, ki bo za dva Evra na uro držal tablo na kateri bo pisalo kje lahko dobijo delo. Poleg 80. Ciganov iz Niša, ki bi zamenlali poslance, bi lahko še uvozili nekaj Ukrajinskih umetnic te bi zamenjale Širco, Potrato in staro Beblerco pa še nekaj Romunov ki bi za 2. Evra zamenjali zborničarje ter te preužitkarje na TV Ljubljana namesto orkestra RTV pa pleh muziko makedonske vojske ta bi vsaj na pogrebah zašpilala tako kot je potrebno in zaslužila za razliko od Ljubljanskih komolčarjev kakšen cent. Predvsem, pa je izredno zanimanje za upravnike Kitajskih zaporov in paznike ti bi namreč za pol cene dobro izcedili in naučili Slovenske restante kozjih molitvic. Baje je učinek enega Kitajca za 20. Naših. In v restu vlada popolni mir, disciplina in na tlesk z prstom imajo vsi polne hlače. Ptav tako bi lahko namesto Golubičevega Turka uvozili pravega Turka saj ne bi bilo razlike za Slovence tako ni nobeden, koristi od nobenega prav tako, samo ta saj škode ne bi delal.
dj.lightning19
20. 12. 2010 18.03
Organizacija pa še enkrat organizacija v zdravstvu zelo šepa. Zagotavljam da eni zdravniki res delajo veliko , kar dosti pa jih je ki vlečejo samo plačo. Enkrat se je eden od politikov že vtaknil v to , sedaj pa je zopet vse tiho. Predolge velikokrat nepotrebne specilizacije in še in še. G. Marušič bi moral misliti v to smer. Kaj pa rabi mala Slovenija več med.fakultet. To je tako kot pri med.sestrah ko ima že vsako selo svojo visoko šolo za zdravstveno nego. S tem pa strokovnost študija pada. En kvaliteten med. fax bi bil za majhno Slovenijo čisto dovolj. Preveč je privatnikov kateri z malo dela ogromno zaslužijo. Saj mi je eden od kolegov rekel da je njegov znanec sicer zdravnik ki je prej delal v javni ustanovi vzel koncesijo in sedaj za pol časa manj dobi isto vsotico na koncu. Slovenija kam gremo.....
murinar
20. 12. 2010 17.53
Če bi se pavilno organizirali ,zmanjšali dopuste(prekomerne) itd...(se sliši iz zdravniških vrst) ne bi bilo prevelikega pomankanja.V kliničnem centru vsak dan manjka vsaj petina zdravnikov (dopusti izobraž...,safariji-službeni,služ.potovanja ITD....????
murinar
20. 12. 2010 17.44
vse povsod sama nesnaga ,banda skorumpirana
polikarbonatka
20. 12. 2010 17.10
še vedno je postopek nepotrebno,dodatno zakompliciran.Specialist bo moral opaviti še največ 1 leto dodatnega izobraževanja"(poleg šestletnega izobraževanja za specializacijo) ta pa je prehuda.Kandidaat se bo vkljućil v delo,za kar bo prijemal plačo?koliko?60&-70& procentov ali pripravniško kot je trenutno.Še vedno nemogoči pogoji,tako da nobenga ne bo,zdravnikov bo še vedno primanjkovalo zato ne bo mogoče narediti nobene reforme v zdravstvu,kar je pisano na kožo sedanjim,predobro plačanim in preobremenjenim zdravnikom.
Tonček Balonček
20. 12. 2010 17.06
Jaz mislim, po tej logiki namreč, da bi zmanjšali nataliteto in uvažali otroke tik pred vstopom v šolo in k verouku. Odpadli bi stroški za porodniške, porodnišnice, neonatologe, cepljenja, vrtce in tretjina otroških dodatkov! Tudi slovenski narod bis e z leti genetsko oplemenitil! Otrok v staroti med pet in sedem let, ki so sirote, je po svetu ogromno in jih ne bi bilo teko dobiti, le postopke je treba poenostaviti!
Tonček Balonček
20. 12. 2010 17.03
Ko s ebo ešl Marušič (ali Tajnikar) operirat v UKC, bo posebej izbral kakšnega moldavskega kirurga in ukrajinskega anestezista, da pri nejm opravita pojasnilno dolžnost, ne le operacije! A pri slovenskih zdravnikih bod pa še komplicirali in ne bodo razpisali dovolj specializacij?
uporabnica991
20. 12. 2010 16.53
Pa bodo tuji zdravniki sploh hoteli k nam? Ali bodo tu samo par mesecev, za odskočno desko v kako bolj civilizirano državo, podobno kot velja za domorodce?
NEBOM-GA-BIKSAL
20. 12. 2010 16.43
zdravnikov res manjka-----sem bil dones v lokalnem zdravstvenem domu s svojim otrokom -----vse nabito polno bolnih otrok-zdravnice niso mogle nikakor dohajat pa so zelo pridne bile--VSAKA JIM ČAST-ZASLUŽIJO SVOJ DENAR
murinar
20. 12. 2010 16.02
Kaj še ni zadosti tujcev v Sloveniji??Zame že ored davnimi časi