Slovenija

'Gre za ugotavljanje morebitnih slovenskih čustev'

Trst, 11. 08. 2010 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Občina Rezija je le nekaj tednov po izdaji dvojezične osebne izkaznice svojim prebivalcem poslala anketni vprašalnik, v katerem izstopajo nacionalna vprašanja. Krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji se zdi vprašalnik sporen.

Po nedavni izdaji dvojezične italijansko-slovenske osebne izkaznice je občina Rezija tamkajšnjim prebivalcem poslala vprašalnik, s katerim želi dobiti čim bolj celovite informacije o občanih. Po mnenju Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) gre sicer za "dvomljivo" in nedemokratično dejanje za ugotavljanje morebitnih "slovenskih čustev".

Prvo osebno izkaznico v italijanščini in slovenščini so v Reziji izdali konec julija, dogodek pa so spremljali manjši protesti.

Krovna organizacija slovenske manjšine v Italiji je v današnjem sporočilu za javnost opozorila, da v vprašalni poli izstopajo vprašanja o narodni pripadnosti, o predanosti državi, o verski pripadnosti posameznika in podobno. Vprašalnik je sicer anonimen, a v SKGZ so prepričani, da anonimnost takšnih anket v majhni občini ni zajamčena.

Težave so se začele po izdaji dvojezične osebne izkaznice (simbolična fotografija).
Težave so se začele po izdaji dvojezične osebne izkaznice (simbolična fotografija). FOTO: POP TV

SKGZ meni, da gre za "izrazito tendenciozno in za občinsko upravo zakonsko skrajno dvomljivo dejanje, ki izkazuje namen, da občina kot ustanova karakterizira občane, ugotovi morebitna slovenska čustva in jih zaznamuje vsaj kot nezaželena".

V SKGZ so tovrstne pritiske na občane Rezije obsodili ter poudarili, da zavračajo metode, ki bi lahko spominjale na zloglasne etnične izgone in čistke.

"SKGZ ne bo molčala ne v Italiji ne v Sloveniji niti pri pristojnih evropskih organih, saj je za organizacijo spoštovanje italijanske ustave, pravnega reda in manjšinskih pravic statutarna in etična obveza," so še zapisali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
12. 08. 2010 08.48
Hrvat2 Kje pa je ta savudrijska uvala in kaj je sploh to uvala. a je to kaj v srbščini
poglavnik
12. 08. 2010 08.04
Lisjak kaj se jočeš,na Hrvaškem so vas pred kratkim zopet priznali kot manjšino.Kako se vi obnašate do drugih,tako se drugi do vas.Druge bi zatirali,če pa se kaj čuje proti Slovencem pa se že jočete.
Hrvat2
11. 08. 2010 18.45
Ne vidim kaksen smisel ima Savudrijska Uvala s Rezijo !?
aryan
11. 08. 2010 15.16
Marko Klemen?i?
11. 08. 2010 14.40
S Piranskim zalivom smo dokazali, da nas lahko podre ravno vsak, ki gre mimo.. Začelo se je z Obalo, končalo se bo z Ljubljano. Prej bo konec, prej nas razdelijo med sosede, prej bo konec te ponesrečene predstave naših parlamentarnih klovnov. Zverinice iz Rezije bodo pa počasi Bruti da Rezia. Isto sr.anje, bolj sposoben "oskrbnik".
Nad.oblaki
11. 08. 2010 14.38
Država obrača hrbet že desetletja manjšinam v Avstriji, Italiji, Madžarskem...na Hrvaškem pa sploh niso priznani... Verjetno so zelo ponosni na Slovenijo.
heavyd
11. 08. 2010 14.21
Tole je res uvertura v končno rešitev slovenskega vprašanja v Italiji.
dennin
11. 08. 2010 14.02
Vlada nima časa za nepomembne zadeve kot je osebna izkaznica, bolj je pomembno povišat trošarine, pokojnino in nas čimprej v grob spravit.... Upam, da ne uvedejo davek na trupla
felixkp
11. 08. 2010 13.57
še mene je sram, da sem Slovenec..:( Naj vlada naredi kaj, da bo narod ponosen, ne pa, da nas izigrava iz dneva v dan in išče mejo narodove potrpežljivosti!