Slovenija

'Gre za rušenje avtoritete računskega sodišča'

Ljubljana, 24. 04. 2008 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija DZ za nadzor javnih financ je ocenila, da je bil poziv računskega sodišča Janši za začetek razrešitve Podobnika pravilen.

Komisija DZ za nadzor javnih financ je danes nadaljevala obravnavo o nepravilnostih, ki jih je računsko sodišče ugotovilo na okoljskem ministrstvu.

Po mnenju komisije okoljsko ministrstvo na popolnoma napačnih temeljih ugotavlja, da ocena računskega sodišča, da je ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja, ni utemeljena. Komisija ugotavlja, da je ministrstvo s tako ugotovitvijo kršilo vsa pravila odnosov in pristojnosti med različnimi vejami oblasti in kršilo neodvisnost in samostojnost računskega sodišča.

Komisija je ugotovila, da je okoljsko ministrstvo kršilo neodvisnost računskega sodišča.
Komisija je ugotovila, da je okoljsko ministrstvo kršilo neodvisnost računskega sodišča. FOTO: Tomaž Ungar

Okoljski minister Janez Podobnik je pojasnil, da je ministrstvo v poročilu o popravljalnih ukrepih, ki ga je sredi aprila posredovalo komisiji, javno navedlo vse aktivnosti, ki jih je izvedlo in ki jih še bo izvedlo glede ugotovljenih nepravilnosti pri zaračunavanju in porabi okoljskih dajatev v letih 2002–2005. "V celoti smo storili to, kar smo bili dolžni storiti," je zatrdil Podobnik.

Breda Pečan (SD) se z ministrovimi navedbami ni strinjala. Poudarila je, da ministrstvo ni storilo nič, da bi ljudje, ki so preplačali okoljske dajatve, dobili denar nazaj. Če bi ministrstvo ravnalo kot dober gospodar in pošten organ, potem bi preverilo tudi, ali je do nepravilnosti morebiti prihajalo tudi drugje, je opozorila Pečanova.

Minister Podobnik je o ugotovitvah komisije za nadzor javnih financ povedal, da pogreša predvsem njeno stališče do že izvedenih in napovedanih popravljalnih ukrepov ministrstva. V zvezi s vračilom preplačanih okoljskih dajatev pa je minister ponovil, da je za to pristojna občina skupaj z javnim podjetjem ali koncesionarjem.

Komisija je tudi ugotovila, da se predsednik vlade Janez Janša ni odzval na poziv računskega sodišča za začetek postopka za razrešitev okoljskega ministra. Janša s pisno odločitvijo glede Podobnikove razrešitve kljub pozivu prav tako ni obvestil komisije za nadzor javnih financ.

Milan M. Cvikl (SD) je ravnanje računskega sodišča v primeru poziva Janši za začetek postopka za razrešitev ministra Podobnika ocenil kot pravilno. "Računsko sodišče je pozvalo predsednika vlade, da se odzove, on pa se ni odzval, ker misli, da zanj zakon o računskem sodišču ne velja. In misli, da tudi za ministra Podobnika zakon ne velja," je prepričan Cvikl, ki takšno ravnanje ocenjuje kot rušenje avtoritete računskega sodišča.

Član komisije DZ za nadzor javnih financ iz vrst SLS Marjan Drofenik meni, da so bile nepravilnosti pri poslovanju ministrstva v obdobju 2002-2005, ko je le-tega vodil Janez Kopač, občino Maribor pa župan Boris Sovič. Snaga Maribor je tedaj zaračunavala dvojno takso za odlaganje odpadkov. "Obravnavano je samo nezadostno ukrepanje zdajšnjega vodstva ministrstva, nobene besede pa ni o nepravilnostih, ki so zanetile težave, ki se jih očita Podobniku. Ker vsi predlagajo premieru Janši razrešitev ministra Podobnika, mi predlagamo predsedniku Türku, naj odpokliče Soviča z mesta veleposlanika v Izraelu, saj so se odkrile napake pri njegovem preteklem delu," je dejal.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
26. 04. 2008 12.38
računsko sodišče nima pristojnosti menjat ministrov. Kje so bili potem v času prejšnjega ministra? Žalostno vidt tako pomemben organ delovat v interesu neke politične opcije. Če se gospod res druži z manipulatorjem potem je stvar jasna..
Tonček Balonček
25. 04. 2008 21.28
Računsko sodišče je odišče in ni njegova naloga, da izdaja predloge! Komu? Računsko sodišče ukrea in poziva, izdaja tudi mnenja, ki vsebujejo naloge za naslovnika! Če ne bi bilo tako,b bil to nek posvetovalni organ, bi bi dajal neka mnenja, podobno kakšni vladni službi, npr.za zakonodajo,katere mnenje lahko vlad aupošteva ali pa tudi ne. Status računskega sodišča je drugačen, tudi ne gre za kakšo častno razsodišče! Sploh s emi zdi, da je janšev zgled Berlusconi ali celo G.Machiavelll!!
Kolesarka
25. 04. 2008 18.02
Janše požira predvolilne obljube kot zrele jagode. Predsednik vlade se je postavil nad državo, izreki računskega sodišča so zanj mala malica... Manj! Ignorira jih tako, kot to počne njegov ministrski kolega Podobnik. Namesto z reševanjem problemov se vlada brani s poskusi diskreditacij in lovi državne organe na tehnikalijah... Kaj bo naslednje? Nas vlada sploh lahko še s čim preseneti?
Tonček Balonček
25. 04. 2008 13.50
Manja, en fizikalni priročnik v roke, pa bo! Sicer pa ne uporabljaj teh prispodob, mogoče si veliko o tem že pozabila ali pa niti nisi vedela o tem kaj dosti! Adiabantne procese sem pač navedel zaradi tvojih omenjanja splošnega plinskega zakona, zdaj sem se pa prepričal, da ti poeleg fizike plinov tudi latinščina in slovenščina nista domači! Nič zato, važno je, da si naša! Nekateri pač ločujemo med samostalniki in pridevniki, med predmeti in prislovi, med besednimi vrsami in stavčnimi členi, ne glede na to, ali gre za besede domačega ali tujega porekla!
OF-S
24. 04. 2008 20.08
Škoda vsake napisane besede v tem primeru. Očitno je ozadje povzročanje problemov sedanji vladi ali celo njeno rušenje. O politični motiviranosti Šoltesa nima smisla govoriti, da nebi omenjal njegovih rodbinskih vezi z nosilci oblasti v režimu 45tih let. Glede na tendenciozno poročanje POP TVja in podobnih medijev so me pa javnomnenjske raziskave celo pozitivno presenetile.
Buena Vita
24. 04. 2008 17.39
vsak ima NEKAJ prav računsko sodišče,pove sama beseda vsakemu laiku da ima opravka z pregledi nad računi-nskim poslovanjem,potem izda predloge predlogi pa ne sme..jo biti ne zavajajoči ne lažljivi,če se gremo po domače,kar razume vsak državljan,za kiks dveh let,nategniti nekoga,je to goljufija ,ali kaj je že kaznivo?ko prestopiš službeno,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, pa Šoltes je to naredil,PREKORAČIL JE SLUŽBENA POOBLASTILA,MENE BI NAREDIL VELIKO USLUGO ČE BI PODOBNIKA SPRAVILI STRAN,NAJ GA SPRAVIJO,,,NE Z LAŽMI,,,NAJ NAJDEJO KAJ BOLJ OPRIJEMLJIVEGA SEDAJ PA MI POVEJTE,ČE SME SODIŠČE TAKO DELAT,LAGAT, POTEM SE NAM HUDA PIŠE,ČE SE ODOBRAVAJO TAKE ŠLAMPARIJE Ker to ni drugo kot šlamparija,Nas bi vse vse kaznovali za take izjave,ker da blatimo dobro ime,pa se naj kaznujejo še sami,in,mogoče bi človek kaj verjel,če bi Šoltes le z eno besedico omenil Kopača,pa ni storil nič podobnega,ampak,kriv je Podobnik,,,,fuj......tako se dogaja da so nedolžni kaznovani,TA KRIVI NAM PA KAŽEJO ROGOVE,IN SE BRIJEJO NORCE IZ NAS
toro69
24. 04. 2008 13.46
mogoče bi pa lahko računsko sodišče izvedlo interpelacijo ali nezaupnico... ...trenutno je samo en postopek za te zadeve: Če predsednik vlade ali minister pri opravljanju dela krši ustavo ali huje krši zakon, ga državni zbor lahko obtoži pred ustavnim sodiščem, ki nato odloči o utemeljenosti obtožbe. Z dvotretjinsko večino lahko ustavno sodišče ministra oziroma predsednika vlade tudi razreši njegove funkcije.
mac4_m
24. 04. 2008 13.28
ministre nastavlja in razrešuje vlada oziroma državni zbor. Računsko sodišče tu nima pristojnosti. Za delo ministrov odgovarja vlada oziroma prvi minister...
manjakranjc@hotmail.com
24. 04. 2008 12.51
TončekB, lepo do poveš bolj strokovno, se vidi, da nimaš veliko opravka z stroko. Če smo že pikolovki pa napiši adiabata ali izentropa; upam, da ti slednje ni potrebno na novo razlagati!? Lp M.K
Tonček Balonček
24. 04. 2008 12.38
Manja Kranjc, tu gre za adiabatne procese!
Tonček Balonček
24. 04. 2008 12.34
Ja seveda, zakaj pa ne?! Turk s predsednikom vlade nima nič! Predsednika vlade imenuje in razrešuje državni zbor, kot politika, če pa se prekrši čez zakone, je pristojno sodišče! A smo prišli že tako daleč, da se komu to zdi neverjetno?! Pred zakonom smo vsi državljani enaki!
manjakranjc@hotmail.com
24. 04. 2008 12.27
Dan, Tako odveč je razlagati nekomu, si samo bere in prebranega ne razume. Hvala za citiranje nekih "načel" računskega sodišča, več si lahko zainteresirani ogledajo na spletni strani, še zapiši. Zopet mi citiraš o nekih nebulozah...poglej TončekB, največja cvetka na forumu si ti. Samo slepomišenje in neki kvazi humor. Oprosti, a za tak spis rabi človek minutko pa še to večinoma za iskanje črk na tipkovnici. Vedno in vekomaj je veljalo poreklo in tudi tu ni izjeme...sicer pa, zakaj torej očitanje z belčki, ko pa moderna desnica nima nič z njimi?! Sam sebe zapletaš Balonček, bojim se le, da se zaradi" temperaturnih sprememb" po plinski enačbi ne zgodi reakcija in fizikalno obliko "balončka"popolnoam izničiš. Lp M.K
toro69
24. 04. 2008 12.24
...za crknt: če lahko sodišče zahreva razrešitev ministra bi lahko zahtevalo tudi razrešitev predsednika vlade, ker ta sodišča ne upošteva. Edini problem je na koga nasloviti prošnjo ta odstavitev, mogoče na Türka???
Tonček Balonček
24. 04. 2008 12.05
Če komu kj ni jasno, naj si prebere Zakon o računskem sodišču! Npr.: Računsko sodišče Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: računsko sodišče) je najvišji revizijski organ za kontrolo državnih računov, državnega proračuna in celotne javne porabe v Republiki Sloveniji. Računsko sodišče je v razmerju do drugih državnih organov samostojen in neodvisen državni organ. Aktov, s katerimi računsko sodišče izvršuje svojo revizijsko pristojnost, ni dopustno izpodbijati pred sodišči niti pred drugimi državnimi organi. Diskreditacija predsednika tega sodišča je brezplodna, če ima kdo kaj proti njemu, lahko začne postopek za njegovo odatavitev. Sploh se je v zadnjih letih razpasla navada, da vse institucije, ki nis po m,eri oblasti, enačijo z njihovimi šefi, pa na bo to protikorupcjska komisija, to sodišče, varuh človekovih pravic ali informacijska pooblaščenka itd. Tito je enostavno rekel "Ne priznam tega sodišča", ampka mu ni nč pomagalo! Marsikdo pa ne ara generalne javne tožilke ali predsednika vrhovnega sodišča itd. Še najbolj absurdno je navajanje rodbinskega porekla posameznih funkcionarjev! Take so počeli komunisti po vojni, ko si bil onemogočen, če so bili tvoji starši kulaki ali bivši fabrikanti! Najboje je bilo, če so bli kovinarji ali brez poklica! Ali si kdo želi vračanja v takšne čase? Tudi če si sin Janeza Janše, za to nisi zaslužen ali kriv! Prispevki v stilu, kdo s kom sedi ob kavici spadaj v kakšne udbovske "zabeležke", pa še spreten je treba biti, da kaj opaziš, se verjetno skrivata. Očitno sebo res treba, če bo to sumljivo, bo trena najeti stanovanja po ljubljani,kot to počne vrhuška,čeprav več ali manj zaradi mesenih razlogov! Ali bomo zdaj objavljali, s kom pije kavico Brezigarjeva in podobne cvetke, namesto o tem, kaj počen in kakšne pogodbe skepa Janez Podobnik? Ne, najbolj pomembo je, kaj je počel Šoltesov stari ata! Kapo čez glavo, kdor pisari take nebuloze!
pahor?ek
24. 04. 2008 11.38
manja...kapo dol za komentar...
manjakranjc@hotmail.com
24. 04. 2008 11.32
Dan, Predsednik računskega sodišča zastopa in predstavlja računsko sodišče, je generalni državni revizor in predstojnik institucije. * Kot generalni državni revizor ima naslednje pristojnosti: o usmerja in odobrava izvrševanje pristojnosti računskega sodišča, tako da določa program dela in podpisuje akte računskega sodišča; o predpisuje pravila za posamezno fazo revizije; za to izdaja smernice in napotila; o lahko odredi službeni nadzor nad izvajanjem revizijskih nalog; za to izda nadzorstveno odredbo; o sklicuje in vodi seje senata računskega sodišča; ... Kdo pa je predsednik računskega sodišča je pa vsem jasno, zelo-glasni krvnikov vnuk, ki simpatizira z oranžnimi oz.levaki in večkrat tedensko poseda z Golobićem na kavici. Bolj spretni ju lahko opazite v kakem barčku ob Ljubljanici. Lp M.K
baltbaltazar@email.si
24. 04. 2008 11.26
Očitno je Milan M. Cvikl strokovnjak nad stokovnjaki za čisto vsa področja. Daje izjave v imenu ustavnega sodišča. Takšno ravnanje je rušenje avtoritete ustavnega sodišča.
pahor?ek
24. 04. 2008 11.18
Tonček Balonček, tukaj se ne strinjam s tabo, ne samo zato, da rač. sodišče nima takšne pravice, ampak kako naj rač. sodišče izda takšno mnenje, če pa še pri ostalih treh vejah oblasti niso čisto določene njihove pristojnosti?! Zato ne govori na pamet, da je zakon popolnoma jasen, ker ni! Poleg tega o Šoltesu sem se res veliko razpisal
Tonček Balonček
24. 04. 2008 11.08
Mnenje o poslovanju, ki ga poda računsko sodišče, mora spoštovati vsak državni organ, organ lokalne skupnosti in uporabnik javnih sredstev, na čigar poslovanje se mnenje nanaša. Računsko sodišče izvaja svoje pristojnosti povsem samostojno. Noben organ, institucija ali drugi subjekti mu ne morejo nalagati dela ali mu dajati navodil za njegovo izvajanje, niti kakšno revizijo naj izvede, niti kaj naj revidira. Zakon je tu poponoma jasen! Očitno je pri nas vlada nad zakonom! Najbolje bo, da Računsko sodišče ukinemo, moti in izvaja pritiske na člane vlade, ki pa ne bodo odstopili!