Slovenija

Odbor: Žerjav ni kriv

Ljubljana, 08. 09. 2008 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./D.J./STA
Komentarji
8

Odbor DZ za promet je na nujni seji o politični odgovornosti prometnega ministra za dogodke v zvezi s šentviškim predorom ugotovil, da Žerjav ni odgovoren.

Odbor DZ za promet je na današnji nujni seji zavrnil politično odgovornost ministra za promet Radovana Žerjava za dogodke v stari galeriji predora Šentvid. Odbor je ugotovil, da vse aktivnosti ministra in ministrstva kažejo na veliko angažiranost za pravočasno, korektno in varno delovanje predora Šentvid.

Odbor je ugotovil, da Žerjav ni odgovoren.
Odbor je ugotovil, da Žerjav ni odgovoren. FOTO: POP TV

Seja odbora za promet je bila sklicana na zahtevo poslanske skupine Zares s prvopodpisanim Pavlom Gantarjem. Predlagala je sprejem več sklepov: da je bil predor Šentvid tako hitro odprt zaradi političnih pritiskov, da je bila z zamenjavo uprave Darsa lansko jesen pomembno okrnjena strokovnost uprave družbe in da je minister Žerjav za dogodke neposredno politično odgovoren. Odbor je po več kot štiriurni razpravi vse predlagane sklepe zavrnil.

Žerjav je pojasnil, da je ob nastopu funkcije septembra lani podedoval zastoj investicije gradnje predora Šentvid in si zadal čimprej končati izgradnjo. "Moja želja ni bila predor končati pred volitvami, ampak pred turistično sezono. In v zvezi z rokom odprtja ni bilo nobenega političnega pritiska. Delali smo v dobro ljudi," je zagotovil Žerjav in dodal, da je tudi stroka potrdila, da je predor Šentvid mogoče končati do 30. junija.

Nemec je povedal, da je bil ključen cilj končati investicijo.
Nemec je povedal, da je bil ključen cilj končati investicijo. FOTO: POP TV

Da je vodstvo Darsa ob imenovanju na položaj naletelo na zastoj del pri projektu Šentvid, je opozoril tudi predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec in dodal, da je bil ključen cilj končati investicijo. Nemec je dejal, da je v zvezi s Šentvidom edini utemeljen očitek ta, ki se nanaša na pridobitev uporabnega dovoljenja - tega je Dars pridobil šele nekaj dni po odprtju predora Šentvid.

Medtem ko se ministrstvo za promet in Dars ne čutita odgovorna za dogodke v predoru Šentvid, krivdo zavračajo tudi v SCT. Kot je poudaril izvršni direktor za pravne zadeve pri SCT Stanko Štrajn, je bistveno vprašanje, zakaj je odpadel protipožarni omet in na to vprašanje mora odgovoriti stroka.

Krivec za omet še vedno ni znan

Odločitev o odstavitvi Marčeve je padla že prejšnji teden, razrešena pa je bila nekrivdno. Pred kamero ni želela, je pa po telefonu še povedala, da je kot kaže žrtveno jagnje, česar ji vodstvo ni zanikalo.

Uprava Darsa je v petek razrešila direktorico za gradnje in obnove Ksenijo Marc. Šlo naj bi za prvo kadrovsko zamenjavo povezano s šentviškim predorom. Direktor uprave Tomislav Nemec je že zanikal, da naj bi Marčevo razrešili zaradi predora Šentvid. Povedal je, da je šlo za temeljito reorganizacijo na področju novogradenj in obnov. Naj bi pa Marčeva članu uprave Darsa Alešu Hojsu povedala, da večjih laži, kot jih je prebrala v Dnevniku, še ni slišala, je povedal Hojs.

Dnevnik namreč piše, da naj bi bilo vse skupaj politična poteza, o čemer naj bi pričalo tudi dejstvo, da Marčeva ni sprejela odločitve o načinu nanašanja protipožarnega ometa, prav tako pa je tudi ni med podpisniki pogodbe s SCT. Pogodbo naj bi namreč podpisal vrh Darsa. Še eno dejstvo, ki ga izpostavlja Dnevnik in ki naj bi govorilo o tem, da gre za politično potezo, je, da je bila prav Marčeva tista, ki je po prvih pregledih predora pisno opozorila na nevarnost odpadanja protipožarnega ometa. Opozorilo naj bi prejela tako uprava Darsa kot prometno ministrstvo, ki pa sta se kljub temu odločila, da bodo predor odprli 1. julija.

Predor Šentvid
Predor Šentvid FOTO: POP TV

Kot je znano, so avtocestni odsek Šentvid–Koseze odprli 1. julija, le nekaj ur po odprtju pa so morali del predora v smeri proti Gorenjski zaradi odpadanja protipožarnega ometa zapreti. V noči na 2. julij je promet po predoru znova stekel. Predor je bil nato zaradi sanacije začasno zaprt v noči s 4. na 5. julij oz. s 5. na 6. julij, od 7. do 12. oz. 13. julija in v noči z 21. na 22. julij.

Nato se je v noči na 6. avgust odkrušilo približno dva kvadratna metra protipožarnega ometa, ki je padel na avto z nemško registracijo. Pri tem je prišlo zgolj do materialne škode, cev pa so nemudoma zaprli za promet. Dva dni pozneje sta tako uprava Darsa kot tudi minister Radovan Žerjav ponudila odstop. Predsednik vlade Janez Janša ponujenega odstopa Žerjava ni sprejel.

Gradnja predora se je začela leta 2004, njegova vrednost pa znaša 124,7 milijona evrov oz. skupaj z elektro-strojno opremo 135,7 milijona evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

henrik.brodnjak
09. 09. 2008 15.30
gospod Nemec, vi ste najprej ponudili odstop cele ekipe. Ker pa vas preveč \"žuli\" položej in plača, ste našli grešno \"kozlico\". Kje ste bili, ko je vaša \"grešna kozlica\" z odliko opravlila delo na viaduktu. Ali se morda bojite da vas lahko ispodrine. ali ste jo zaposlili zato, da imate za vsak primer koga očrniti.
Jozsef
08. 09. 2008 23.25
Pop TV vsaj hvala, bi lahko rekli. Ste ugotovili, da je napaka v besed ali nje pomenu. Se vedno vztrajam da je NEODGOVOREN. Kot je pislao prej
Jozsef
08. 09. 2008 23.16
@@@@@@@@@@@@@@@@ Odbor: Žerjav ni kriv @@@@@@@@@@@@@@@@@ Res je Zejav je neodgovorna oseba. 100%.
tomazbodner
08. 09. 2008 15.49
Kako bi lahko bil Zerjav kriv za nekaj, kar je bilo zgrajeno se preden je postal minister? Lahko bi pa prejsnjega ministra za promet in DARS prevetrili zaradi tega...
BATISTA1
08. 09. 2008 13.06
ponosenslovenc08.09.2008, 11:45To je plačan člank. Dnevnik je pa od Šrota... Oziroma od sls.. Tud če se še petX skotalijo po bregu navzdol jih v parlament tokrat ne bo :P --- TAKO JE ! To je plačan oglas od buzija Šrota,ki ima dnevnik v lasti !!! Dobro je le to, da nam drugo leto ne bo več treba gledati Štotove dinastije v parlamentu, ker tja definitivno ne bodo prišli !!!!
1P2L
08. 09. 2008 11.47
Še kakšna žrtev....MORA BITI akcija: lov za lisicami
selector
08. 09. 2008 11.45
To je plačan člank. Dnevnik je pa od Šrota... Oziroma od sls.. Tud če se še petX skotalijo po bregu navzdol jih v parlament tokrat ne bo :P
CGP28
08. 09. 2008 11.33
Hmmm... uprava DARS-a je razrešila osebo, ki je opozarjala na možnost odpadanja ometa... Le kako si je upala izreči takšne besede???