Slovenija

Psihoterapevt o zoofiliji: Gre za osamljene ljudi

Ljubljana, 15. 02. 2010 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

S temi besedami je psihoterapevt Zoran Milivojević opisal ljudi, ki spolno občujejo z živalmi. Dodaja, da ne obstajajo raziskave, ki bi pokazale, kako razširjena je ta praksa in kaj privede človeka do tega, da je intimen z živaljo.

Živali ne morejo biti statusni simbol, spolni sužnji, razstavni predmeti, nadomestek za otroke ali prijatelje. Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice

Neštetokrat smo slišali zgodbice in šale o osamljenih pastirjih, ki se tolažijo s svojimi varovankami. Obstajajo tudi urbani miti o tem, kako je javnost zalotila koga pri neprimernem odnosu z živaljo ali kako so morali posredovati celo zdravniki. Kljub temu je resen pogovor o zoofiliji tabu, ki v ljudeh sproža občutke gnusa in odpora.

Sprašujemo se, kdo so ljudje, ki spolno občujejo z živalmi? Kakšni so? Na forumih, kjer se zbirajo zoofiliki, je moč prebrati, da "se partnerjem niti ne sanja, da imajo spolne odnose z živalmi". Nekateri zatrjujejo, da imajo družino, partnerja in otroke. Torej sklepati je, da gre za vsakdanje ljudi, ki svoja nagnenja do živali skrbno skrivajo, tudi pred najbližjimi.

Za mnenje o zoofiliji smo povprašali psihoterapevta Zorana Milivojevića, ki je za 24ur.com dejal, da "gre za osamljene ljudi", ki imajo težave pri komunikaciji z drugimi. Opisal je dve najbolj pogosti situaciji, ki pripeljeta do spolnega odnosa z živaljo.

Obstajata dva modela ljudi, ki imajo spolne odnose z živalmi, poudarja. V prvi skupini so po njegovem mnenju tisti, ki so odraščali na vasi. V času odraščanja so se začeli zanimati za spolnost, to pa so nato izkusili z živalmi. Tu gre največkrat za moške, dodaja. V drugi skupini so tisti, ki imajo spolne odnose s hišnimi ljubljenčki, je povedal Milivojević. "Ponavadi gre za pse, ki vohajo, ližejo … In če imamo spet mladega človeka, ki se formira, ki ga spolnost zanima, hitro pride do tovrstnih dejanj," je razložil.

Vurs letno prejme eno do dve prijavi zaradi suma spolne zlorabe živali. Do sedaj jim zlorabe ni uspelo dokazati niti v enem primeru.

Motnja ali bolezen?

Zoran Milivojević deluje v Sloveniji in Srbiji.
Zoran Milivojević deluje v Sloveniji in Srbiji. FOTO:

Čeprav javnost zoofilike etiketira z besedami "izprijenec in bolnik", je treba poudariti, da zoofilija ni bolezen. "Gre za zelo delikatno vprašanje, saj živimo v času postmoderne, ko se več ne ve, kaj je normalno in kaj ne. Dva odrasla človeka se dogovorita, kako bosta prakticirala seks. Z živaljo pa se ne morete dogovoriti, kako bosta seksala. Poraja se vprašanje o pravicah živali, ali one to želijo ali ne. Gre za filozofsko vprašanje, ali je žival zlorabljena, tako kot je na primer otrok. Marsikdo bo dejal, da je žival v tem primeru zlorabljena. Z našega strokovnega stališča pa je to definitivno motnja ali odvisnost. Če se nekdo lahko spolno zadovolji le z živaljo, če ga nič drugega ne zanima, niti partner, če ga zanima le spolnost z živaljo, potem izpolnjuje vse kriterije, da lahko rečemo, da gre v njegovem primeru za odvisnost," je dejal in dodal, da so tovrstni primeri zelo redki. Milivojević je v nadaljevanju pogovora opozoril, da se ljudje, ki prakticirajo tovrstno spolnost, ne odločajo za zdravljenje, prav tako jih nihče ne pripelje na terapijo, saj se njihova početja odvijajo v popolni tajnosti. "Živali se ne morejo pritožiti, tako da oni tega ne občutijo kot neko težavo," pravi.

'Nič ne moremo zdraviti na silo'

Milivojević še ni srečal človeka, ki bi potožil zaradi svojega (neprimernega) odnosa do živali. "Nič ne moremo zdraviti na silo. To so poskušali v 60. letih prejšnjega stoletja s homoseksualci. Moškemu so na primer pokazali penis ali pa zadnjico, nato pa je sledil elektrošok. To ni način! Zdravimo le tiste osebe, ki se želijo zdraviti, ali pa tiste, ki se morajo zdraviti, zato ker je sodišče tako ukazalo," je dejal Milivojević.

Ali so te spolne prakse zelo razširjene?

Tačke
Tačke FOTO: Reuters

"To je vse skrito in poteka v tajnosti. Jaz sem slišal le kakšno zgodbico. V 25 letih moje kariere nisem imel niti enega primera. Prijatelj, ki dela na urgenci, mi je pripovedoval, da so imeli primer matere, ki je bila v šoku, saj je svojo hčer zalotila s psom. Nekaj slišimo, neki indici vedno pridejo do nas, toda ne obstaja niti ena raziskava, ki bi lahko predstavila zanesljive podatke. To so, za zdaj, naše fantazije," je razložil.

So res urejeni in izobraženi ljudje bolj nagnjeni k spolnim perverzijam?

"Menim, da gre za popolnoma neargumentirano trditev. To je mit o kmetu, ki živi enostavno življenje, je zdrav in živi na svoji zemlji, na drugi strani pa imamo tiste v mestih, ki so perverzni in delajo marsikaj. Dandanes je zelo težko definirati, kaj je to perverzija. Ljudje, ki dobro živijo, zahtevajo tudi, da se dobro počutijo. V seksu iščejo zadovoljstvo, iščejo tudi načine, kako povečati to zadovoljstvo. Menim, da tisti, ki niso prisiljeni le preživeti skozi mesec, seks doživljajo kot erotično, estetsko zadovoljstvo. Zato tudi več eksperimentirajo. Delavec, ki dela 12 ur na dan in pride domov utrujen, seks obravnava popolnoma drugače," je za 24ur.com povedal psihoterapevt Milivojević.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

križnagorc
25. 09. 2016 09.53
Nekje je "padla" beseda postmodernizem.A ha.
SejVešKakiSo
12. 07. 2010 18.10
Tok so obupani k jim ženska/moški samozadovoljevat se naveličajo pa grejo na žvali. So hard to explain?
ernestina
17. 02. 2010 15.03
+0
Veliko je dan danes spolnih iztirjencev! Zato so na udaru mladi otroci, živali, ti, ki se ne morejo braniti. Največji kriminal pa je, da imamo take ljudi tudi na naši vladi, ki zagovarjajo te stvari in olepšujejo, češ, saj ni to in to ni kaznivo. Seveda, ker po tem in tem členu niso delali nepravilno......bruhal bi človek
123abc
17. 02. 2010 00.34
no pa hvala ,ker ne brišete komentarjev.............mogoče pa sladko spi............
123abc
17. 02. 2010 00.31
no stardec ,a je težko po resnici pisat,verjetno je to zate težko..........,mogoče tudi ti kakšnega psička...............
123abc
17. 02. 2010 00.08
+1
stardec ti si informativni manipulator,ti resnice ne maraš...........
baby_b
16. 02. 2010 22.00
DeusVult - se opravičujem če sem prehitro reagirala in tvojega komentarja nisem natančno prebrala,. Ampak res sem preveč občutljiva na vse v zvezi z živalmi, sploh psi, ker jih res obožujem.
123abc
16. 02. 2010 18.52
in kaj je res...........mogoče so psi krinka..............lahko je bil umorjen,od človeka..........in še .....in še......
Pincopalino
16. 02. 2010 09.34
TineB 15.02.2010, 08:41 ti si šele norc ali pa sam občuješ z živalmi. Isto da nisi slučajno omenil ginekologa on tudi gleda in gre v genitalije a ti povem da to res ni užitek. Sram te bodi, da tako nizko misliš ali če sploh misliš.
Pincopalino
16. 02. 2010 09.25
Nimam besed za tega gospoda, ne vem če sploh zasluži naziv
resslovenka
16. 02. 2010 08.08
+0
Dejstvo je, da danes lahko vsak počne kar mu je ljubo. Kriza moralnih vrednot je v podnu. Totalno. Kam to pelje, se ne vpraša nihče in se tudi ne trudi kaj spremeniti, ker je očitno takšno stanje za nekatere idealno. Anarhija se z vsakim dnem bolj plazi in širi v naši družbi. Pa se samo zgražamo. Kako bedno. Obvladuje nas nekaj petičnih, politično močnih posameznikov s pridušniki. Briga me toda, tisti ki se spolno ali kako drugače izživljajo nad živalmi niso vredni, da jih nosi zemlja. In brigajo me pisarije in študije ali je to bolano ali ni. Je!
mjolnir
15. 02. 2010 22.48
baby_b Jaz sem rekel neki podbnega, tolk da mene ne boš not štel! Sicer stojim za obema izjabama- tako za tisto da eni z to (sicer povsem plemenito in niti najmanj perverzno) ljubeznijo in pozornostjo pretiravajo, po drugi strani pa da tud če psa začne spraševati po barvi sten, to še vedno ne pomeni da lohk zdrsne v sodomijo- kot pri posilstvu, ne glede na "izzivanje" ali stanje posameznikovega razuma (alkohol) iz normalnega človeka ne moreš naredit posiljevalca....in ravno tako iz nobenega normalnega nikoli ne bo sodomit, pa naj še tako obožuje svojo žival! Toncek Najbolj pameten komentar doslej.....čudovito si povzel vso "strokovnost in modrost" teh raznih psihologov in psihoterapevtov ki tuki bluzijo s svojimi "teorijami" kot če bi šlo za neke znanstvene postavke
baby_b
15. 02. 2010 21.09
Zdej ko se je dokazalo, da so bili psi zlorabljeni, boste vse lastnike, ki imajo radi svoje pse obsojali da so zoofili. Tako kot bo vsak pes pasme bull.... za vas agresiven.... in krvoločen. Redkokateri psi so agresivni sami po sebi, take jih naredijo lastniki z nepravilno vzgojo ali pomanjkanjem le te. Žalostno pa je, da vas je še zmeraj veliko takih, ki ne vidite razlike v tem.
baby_b
15. 02. 2010 21.02
STARDEC ob branju tvojega komentarja mi je postalo slabo. Zate je pes, ki je dresiran pohabljen. Pes je družabno bitje in vsak pes uživa vdružbi svojega lastnika. Psa z dresuro ne počlovečimo, ampak ga dresiramo zato, da ga konec koncev lahko vzamemo tudi v gostilno če je treba, ali k prijateljem na obisk. Sama nikoli ne grem nikamor, kjer je moj pes nezaželjen. Tudi psi ki se ukvarjajo z agilityjem so zate pohabljeni. Jaz bi se malo vprašala v koliki meri je pohabljen tvoj razum. Sama imam psa, dresiran je zato, da gre lahko povsod z mano in da pri tem ne moti okolice, z agilitijem se ukvarjava pa zato, ker pes ob tem neizmerno uziva. In ja,,, evo ti kost za glodat. Moj pes gre z mano celo v sluzbo. Ker ne vidim razloga, da bi doma bil sam, če ravno tako lahko leži v pisarni, hkrati pa ni sam. Ravno tako gre vsak dan z mano po jutranjem sprehodu na kavo v bližnji lokal. Skratka skupej preživiva skoraj cel dan, ki ga če ne bi bil dresiran oz.po tvojem pohabljen ne bi mogla. In ko berem take komentarje mi spet pride na misel, da bolj ko spoznavam ljudi, rajši imam pse....Ha, ha...
Buena Vita
15. 02. 2010 20.16
seveda je res,visokoizobraženci se imajo za kasto,,,,bogov,,,za njih ni meja ,,za njih ni norm,,,njim je dovoljeno vse,,kar pa ni dovoljeno ,enostavno vprežejo konjsko vprego politikov,in dobijo željeno KAKO ŽE POVEDO V REKU,,,,POD KOŽO SMO VSI KRVAVI
Buena Vita
15. 02. 2010 20.10
UBOGE PARE-KAKŠNO SPRENEVEDANJE ko gre za člana elitne družbe,kateri se izživlja nad vsem ,ker ima preveč vsega--potem tako barabo ocenite za bolnika takoj in z istim stavkom boste nekega reveža,,kateri se morda zgolj po naključju najde nekje,,,,kot MEGLIČ---TEGA ČLOVEKA BOSTE PA ZMERJALI Z VSEMOGOČIMI GROTESKNIMI IZRAZI AHA,AV SLOVENIJI SO SAMO ELITE ,TIPO;;YES,FORUM 21,ROTARIJCI IN PODOBNE ZDRAHE,,KATERE IMAJO PREVEČ DENARJA,,TE SO POSVEČENE KASTE IN MANKAJO SAMO PAR STO METROV VISOKI OBELISKI NJIM V ČAST-- NAVADNIM DRŽAVLJANOM ;;;sramota
Tonček Balonček
15. 02. 2010 18.38
rezime vsega tega je beda in prazngalvost ter blef teh psihologov, transakcijskih ekspertov in predavateljev o resnici človekovega obnašanja, bitja ter žitja in umestitve v družbi! Nič od nič, neke pseudoanalize in iskanje razlogov; ko se ti tipi lotijo prakse, je vse, kar ostane od njihovega besedičenja, en sam ništrc, mešanje emgel, predalčanje po enkih točkah,m zadnja se vedno glasi "- ostali neraspoređeni poremećaji!")! Pa kdaj so ti "strokovnjaki" rešili kak problem? Nikoli!!!! "U svakom slućaju potrebna su daljna i dublja ispitivanja, sa fokusiranjem na istoriju bolesti, anamnezom idr." Skratka nakladanje!
mjolnir
15. 02. 2010 17.35
stardec Meni se tudi to izenačevanje ljudi z živalmi ter odnos nekaterih lastnikov kot če bi šlo za froca (poznam eno žensko ki ji cucek dobesedno diktira urnik!), ampak to če se pri živali tako spozabijo še ne pomeni da je nekdo sodomit!
mjolnir
15. 02. 2010 17.23
TineB Nisem gej, sam tvoja namigovanja kjer take "ljudi" ki seksajo z živalmi samo približno primerjaš z homoseksualci je tudi zame žaljivo! In ne rabimo nekega šarlatana da nam razlaga o tem kako se "v postmoderni ne poznajo meje" ker bo potem jutr "normalno" da ga naklestim in mu vzamem denarnico! Homoseksualci so prehodili težko pot a z razlogom, saj so le ljudje, medtem ko zoofili nekje skupaj z pedofili, nekrofili in ostalimi! In če bodo taki veleumi uporabljali geje za uvajane vedno novih "svoboščin" potem bodo samo homofobi prišli na svoje! Zamisli se nad tem- nek ki zagovarja geje istočasno brani zoofile....učinek? Oboje bo sprejeto- NE, odnos do gejev se bo vrnil v predvojno obdobje. Poleg tega, če smo mi Janezeki tolk zaplankani, povej mi ZAKAJ je zoofilija prepovedana v večini civiliziranih držav(vključno z kakršnimkoli porno vsebinami ki vklučujejo seks z živalmi- resničen ali simuliran)??
tiger4tiger
15. 02. 2010 16.40
cicobela je napisal v prvem komentarju v tej temi: Je tudi razlika mes "občevanjem" in zlorabljanjem... Če se neko dekle "nastavi" in jo pes prostovoljno...je to lahko moralno sporno, ogabno,...ni pa zloraba... Kar pa je počel pokojni doktor je pa posilstvo...in zatorej kriminalno dejanje... --------------------------------------... zdaj zadevo obrnem: Če se neko dekle "nastavi" 10 letnemu otroku, ki se je predčasno začel spolno prebujati...je to lahko moralno sporno, ogabno,...ni pa zloraba... In vi ste mu nabil 38 plusov. No zdej pa mal razmislite o temu.