Slovenija

'Gre za obrambo socialnega dialoga'

Ljubljana, 27. 09. 2010 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stavkovni odbor ocenjuje, da je stavka prvi dan potekala po začrtanem scenariju. Ponekod so se sicer pojavljali pritiski, ko so vodilni poskusili pridobiti sezname, kdo stavka. Kjer se bo ta pritisk nadaljeval, sindikati napovedujejo kazenske ovadbe.

Miščević: Stavka je uperjena proti vladi.
Miščević: Stavka je uperjena proti vladi. FOTO: POP TV

"Naš namen ni bil blokirati države ali nagajati državljanom, stavka je bila uperjena proti vladi," je dejal vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević. Po oceni stavkovnega odbora se je stavki pridružilo okrog 80.000 zaposlenih v javnem sektorju.

Stavkovni odbor, ki se je sestal 13 ur po začetku stavke, ugotavlja, da ta – glede na zakonske možnosti – poteka praktično v vseh sredinah. Ponekod na delovnih mestih opravljajo zakonsko predpisane naloge, so pa tudi sredine (nekateri zavodi in upravni organi), kjer zaposleni izvajajo klasično stavko, je pojasnil Miščević.

Skoraj za vse sredine je po njegovih besedah značilno, da je poslovodna struktura po navodilu višjih organov, torej ministrstev, poskusila pridobiti popis oziroma sezname, kdo stavka in kdo ne. Ponekod se je po posredovanju sindikatov to nehalo, drugje se nadaljuje, pravi vodja stavkovnega odbora, ki napoveduje kazenske ovadbe za primere, kjer bi ugotovili, da se ta pritisk nadaljuje.

Janez Posedi, ki vodi del sindikatov javnega sektorja, je za 24ur.com povedal, da se na terenu že pojavljajo pritiski, tako naj bi bolnišnica Celje začela z aktivnostmi evidentiranja stavkajočih in tako nanje izvaja pritiske. Glede sklepa vlade o stavki veterinarjev pa je Posedi povedal, da bodo kot sindikat veterinarjev šli na ustavno sodišče s presojo sklepa določenih členov zakona o stavki in s predlogom za zadržanje izvajanja sklepa tako določil zakona kot določil sklepa.

Stavko zaenkrat najbolj občutijo na mejnih prehodih.
Stavko zaenkrat najbolj občutijo na mejnih prehodih. FOTO: Mia Media

'Gre za obrambo socialnega dialoga'

Sicer pa so po besedah Miščevića odzivi dobri, pričakujejo celo, da se bodo stavki priključili tudi tisti, ki ne sodijo v krog sindikatov, ki so napovedali stavko.

"Resnica o vzrokih za stavko se neumorno širi in prej ali slej bo prišlo na dan, da v bistvu ne gre za zahtevo po povišanju plač, ampak za vračilo nekega dolga, za obrambo socialnega dialoga, za preprečitev poseganja države v kolektivno pogodbo z zakonom," je poudaril Miščević. V končni fazi, je dodal, pa gre tudi za uveljavitev prava, vzpostavitev socialne države, za to, da bogatejši ne bodo še bolj bogati, revni še bolj revni in da srednji sloj ne bo padel nižje, kot je že.

Morebitnih možnostih za zaostritev stavke Miščević še ni želel razkriti, v torek bi bilo za ta korak še preuranjeno. "Očitno je, da bo stavka povzročila tudi neko škodo, čeprav je ocena vlade drugačna," ob tem opozarja vodja stavkovnega odbora. Vabila za pogajanja z vladne strani pa po njegovih navedbah za zdaj še ni bilo.

Predmet pogajanj so po njegovem lahko izključno stavkovne zahteve. Ali bodo šli v fazi pogajanj vladni strani nasproti in omilili svoja stališča, pa je odvisno od odnosa, ki ga bo vlada imela do stavkajočih in njihovih stavkovnih zahtev, je še pojasnil.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brane Luka
28. 09. 2010 14.13
ČE LAHKO KOMU VZAMEMO JE TO EDINO PRAVILNO DA OD JAVNEGA SEKTORJA JIH JE SKORAJ NAJVEČ IN POLOVICA PREVEČ IN NEPOTREBNA , IN VEDNO SE IMAJO ZA PRIVILIGIRANE OD NAVADNE RAJE !!!
zulj001
28. 09. 2010 10.29
kuzlabreja zelo me zanima kaj ti delaš in kje spiš, da te ne ukradejo.....
zulj001
28. 09. 2010 07.55
Ko je bil Pahor v opoziciji je imel polna usta "dialoga",a mu je sedaj zmanjkalo besed,sedaj ima priložnost, da se iskaže....
hrast66
28. 09. 2010 00.25
Pozivam vse upokojence , da se pripravijo na štrajk. Številčno jih je največ. Vsi jih bodo v štrajku prehiteli in nekaj dosegli. Ko bo blagajna prazna tudi za pokojnine ne bo.
Phyona
27. 09. 2010 23.52
A poznate tisti vic: ''...isti...isti...''. Res so vsi isti, zakaj imamo sploh volitve? Garniture politikov se menjajo, težave (p)ostajajo.
Igor Hari 1
27. 09. 2010 18.36
Pa kje najdete te tipe.......................
prehlad
27. 09. 2010 17.36
SAJ NE STAVKAJO PROTI JANŠI AMPAK PROTI PAHORJU. V PETEK SO NA POGAČERJEVEM TRGU PROSLAVLJALI PONEDELJEK PA ŽE JOČEJO Z NARAVO VRED .
Jožajoža
27. 09. 2010 17.26
pahor, dobil si mandat, izvolil te je narod, zato ne popuščaj janševim.
kuzlabreja
27. 09. 2010 17.22
kam izginjajo komenta
kuzlabreja
27. 09. 2010 17.21
vzgojiteljice v vrtcih in učitelji v osnovnih šolah bi morale delati za 200 EUR, ker so nam tako vzgojile otroke v brezbrižne tajkune in slepe od slave opijanjene politike!
kuzlabreja
27. 09. 2010 17.18
ne podpiram tega štrajka, cajkoti in cariniki bi morali delati za 500 EUR, polovico na roke polovico pa enkrat ob novem letu, tako ko to delajo vegradovi delavci!
DeBill
27. 09. 2010 17.14