Slovenija

Gre za občutljive arhive od leta 1971 do 1990

Ljubljana, 25. 05. 2011 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
29

5. junija bomo volivci odločali tudi o zakonu o arhivih. Vlada svari, da bi s popolnim odprtjem arhivov lahko ogrožali nekdanje sodelavce Službe državne varnosti. Opozicija pa trdi, da aktualni zakon velja že od leta 2006 in ni bila s tem ogrožena nikogaršnja varnost.

Arhiv dokumentov
Arhiv dokumentov FOTO: POP TV

Državni zbor je novelo zakona o arhivih sprejel 4. februarja, z njo pa so spremenili dostopnost do arhivskega gradiva varnostno-obveščevalnih služb. Dosedanji zakon, ki ga je državni zbor sprejel leta 2006 je namreč omogočal dostop do vsega gradiva, ki je nastalo pred letom 1990 in so ga državne institucije predale Arhivu RS, tudi do gradiva nekdanje Službe državne varnosti (SDV).

O dostopu do občutljivih podatkov bi po predlogu vlade odločala posebna komisija

O tem, ali je vsebina dokumentov lahko dostopna javnosti ali ne, bi po zakonu, o katerem bodo volivci odločali na referendumu, presojala komisija. Ta bi bila sestavljena iz predstavnika Arhiva RS, predstavnika Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, predstavnika pooblaščenca za dostop do informacij javnega značaja in dveh strokovnjakov arhivske, zgodovinske, pravne ali druge družboslovne stroke, ki bi jih imenoval DZ na predlog parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Po zakonu iz leta 2006 postanejo občutljivi dokumenti praviloma javni po 40 letih od nastanka. Dokumenti, ki vsebujejo osebne podatke pa 75 let po nastanku ali 10 let po smrti osebe, na katero se nanašajo. To pa ne velja za vse dokumente, ki so nastali pred konstituiranjem prve skupščine RS 17. maja 1990. Vsi dokumenti, ki so nastali pred tem, so avtomatično javni. Med njimi so tudi dokumenti organov notranjih zadev, pravosodnih organov in obveščevalno-varnostnih služb, ki burijo duhove.

Na ministrstvu za kulturo, kjer so novi zakon pripravili, pravijo, da bodo arhivi nekdanje SDV kljub noveli še vedno dostopni javnosti, ne bodo pa nujno dostopna gradiva, ki se nanašajo na klasično obveščevalno in protiobveščevalno dejavnost SDV v tujini, saj da bi lahko razkritje nekaterih podatkov ogrozilo nacionalno varnost in varnost posameznikov, ki so v tujini delali za SDV.

Sova je Igorju Omerzi preprečila dostop do podatkov Službe državne varnosti

Problem glede dostopa do arhiva je eskaliral, ko je publicist Igor Omerza hotel pridobiti določeno gradivo iz arhiva, a ga ni mogel, ker ga je direktor Sove označil z oznako tajno. Po mnenju SDS je s tem kršil zakon, ker ta pravi, da je ves material v Arhivu javen. Vlada je potem zakon popravila in s tem tudi formalno uredila tako, da lahko del gradiva ostane skrit, če bi to ogrozilo "nacionalne interese in varnost posameznikov v tujini, ki so delali ali še delajo v korist vitalnih nacionalnih interesov."

ZA

Z zaprtjem dela arhivov se strinja tudi direktor Arhiva RS Dragan Matić. Kot namreč pravi, nikjer v nekdanjih socialističnih državah gradivo nekdanjih obveščevalnih služb ni v celoti prosto dostopno brez omejitev. "Del gradiva je tako še vedno nedostopen in se varuje kot tajno gradivo," pravi.

Po navedbah Matića imamo sicer v Sloveniji trenutno eno najbolj liberalnih praks glede dostopanja do arhivov nekdanjih represivnih organov, saj je po veljavnem zakonu "celotno gradivo, ki se nanaša na dejavnost SDV kot politične policije prosto dostopno brez omejitev".

V koalicijskih SD, Zares in LDS novelo podpirajo s podobnimi argumenti, prav tako jo podpirata nepovezana poslanca Franc Žnidaršič in Vili Rezman.

V DeSUS so sicer med razpravo pri sprejemanju zakona v DZ noveli napovedali podporo, odločitev na referendumu pa prepuščajo volivcem. Ob tem predsednik stranke Karl Erjavec opozarja, da ima vsaka država nekaj tajnih podatkov. "Čudno bi zato bilo, če bi objavili vse podatke," je dejal.

Vinko Gorenak
Vinko Gorenak FOTO: POP TV

PROTI

V SDS zavračajo navedbe ministrstva, da bi lahko zdaj veljavni zakon ogrozil nacionalno varnost in varnost posameznikov, ki so sodelovali s SDV. Poslanec SDS Vinko Gorenak je dejal, da "zdajšnji zakon namreč velja že od leta 2006, do zdaj pa zaradi tega nacionalna varnost ni bila ogrožena, prav tako ne interesi manjšine ali posamezniki. Argumenti, ki jih navaja koalicija, so zato argumenti zastraševanja," pravi.

Koalicija si po navedbah poslanca želi zapreti arhive, ker se boji, da bi kakšen publicist zapisal preveč. Ob tem poslanec tudi zavrača argument, da nihče v Evropi arhivov ne odpira tako hitro. Arhive počasi odpirajo le v državah z dolgo demokratično tradicijo, medtem ko v Vzhodni Evropi "ne boste našli zaprtega arhiva nekdanje tajne policije," pravi.

Referendumsko vprašanje o arhivih se glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 4. februarja 2011?"

V SLS so prepričani, da se je treba s preteklostjo soočiti, ne glede na to, kakšna je bila. Enako kot v SDS zavračajo navedbe vlade, da bi lahko neomejen vpogled v dele arhiva ogrozil državno varnost ali interese posameznikov.

Tudi Zmago Jelinčič (SNS) je prepričan, da morajo arhivi ostati odprti. "Cel svet namreč arhive odpira, le mi jih zapiramo. To pa zaradi tega, ker je treba zaščititi neka imena bivših starih funkcionarjev," je dejal.

Noveli nasprotuje tudi nepovezani poslanec Andrej Magajna, sicer predsednik stranke Krščanskih socialistov, ki prav tako sodeluje v kampanji. Magajna ocenjuje, da je novela pomanjkljiva in nedorečena. "Takšnih zakonov se ne sprejema po nujnem postopku," pravi.

Novelo Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih si lahko preberete tukaj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funfl
26. 05. 2011 21.38
Naj se gradivo odpre, da odkrijemo vse lumpe, ki so nam kradli.
RoccoS
26. 05. 2011 00.37
...ogrožali nekdanje sodelavce Službe državne varnosti???? Nekoč so oni nas, zdaj pa bomo pač mi njih!
hrast66
25. 05. 2011 20.03
Še sedanji osebki, ki so potrjevali tajkunska posojila in s tem oškodovali državo niso kaznovani, kaj nam bo odpiranje starih arhivov pomenilo, sama megla.
The_Rock
25. 05. 2011 17.52
Zelo zanimivo da je cela zadeva o wikileaksu utihnila, niti ene novice se ne zasledi o Julian Assangeu in njegovi "organizaciji"
Northwest
25. 05. 2011 17.32
Ljudje sploh ne vedo koliko arhivov se je moralo zazgati in uniciti na obmocju Kocevja pod budnim ocesom specialne enote,in to arhivov,ki bi lahko skodili rdecim.
indal
25. 05. 2011 13.52
Kaj je admin... asi od kakšnega občinskega tajkuna sorodnik da brišeš komentarje? Je še vedno shranjen na 24sekund ;)
HLAPCI.HLAPCI
25. 05. 2011 13.48
Tonček Balonček25.05.2011, 13:41 2 Če bi jaz prečistil arhive bis e tudi potem zavzemal naj vse odprejo, vključno s sefi SKB-ja!! ; )
Tonček Balonček
25. 05. 2011 13.41
Če bi jaz prečistil arhive bis e tudi potem zavzemal naj vse odprejo, vključno s sefi SKB-ja!!
coctacola
25. 05. 2011 13.35
Ljudje, ki delujejo in so delovali za Slovenijo se nimajo nikogar bati, ne opozicije in ne koalicije.
pkorosec
25. 05. 2011 13.07
Visio, to si zadel 100% v crno. In zato ker je tak kot je, pac je kak je. Narod pa hoce krivdo zvalit le na enga ali dva cloveka.
HLAPCI.HLAPCI
25. 05. 2011 13.00
Vse NAJ NAJ ob dnevu mladosti !!
S čim se ukvarjate ljudje. Kaj ma veze kaj je kdio delal pred in po svetem Jožefu. Imamo desetkrat večje probleme kot brskanje po arhivih. 1. Nesposobno politiko 2. Nesposobne gospodarstvenike, ki vedo samo razprodajat in odpuščat pa krast 3. Nesposoben narod, ki nima niti za burek in se ne upa upreti Nekaj nas ne spada v zadjo točko vendar nas je premalo, da bi nas sploh videli, kaj šele slišali. Stvari, ki bi morale na referendum 1. Ali ste za ustanovitev finančne policije? 2. Ali ste za zakon, ki bi obsodil vse tajkune, ki so razprodajali srebrnino, in da se jim zarubi premoženje? 3. Ali ste za to, da se korupcija kaznuje z odvzemom premoženja in zaporom nad 30 let? .................. .......... ..... V glavnem Slovenija je ena velika sramota in fovšija. Odpiranje arhivov pa nov svež pesek za ga metat ljudem v oči za naslednjih deset let.
ssf
25. 05. 2011 12.17
Večina kriminalnih združb pozna druge vzvode kako priti do želenih imen, kar pomeni da se ščiti tiste ki poskušajo pobegniti pred roko pravice!
indal
25. 05. 2011 11.55
Mislim da je med dokumenti in ropom trezorjev v ljubljani v katerih so vlomilci celo uporablali "šlosarsko" orodje veliko skupnega! Sem prepričan, da tam niso iskali denarja in zlatnine ampak nekaj veliko bolj pomembnega...kdo je ubil Krambergerja, kdo je sili v razpad SFRJ in kdo se je s tem okoristil... Vlada zna prirejati rezultate referendumov...recimo referendum o arbitražnem sporazumu je definitivn prirejen...kadar vlada napoveduje tesen izid, kot ga sedaj ob bodočem referendumu takrat verjetno prirejajo rezultate...žalostno!
Izbrisani8
25. 05. 2011 11.40
Ne skrbite, ni važen kako se odločimo na referendumu, "vlada" bo že našla pot, da predhodno uniči vse dokumente, ki so "občutljivi" - za določene vodilne seveda.
indal
25. 05. 2011 11.17
Arhive ODPRET!!!!!1
indal
25. 05. 2011 11.17
na referendumu 3x NE
bojchb
25. 05. 2011 11.16
Kaj je to...samo omenim škratka...pa ni mojega komentarja???
bojchb
25. 05. 2011 11.14
Tako so "pošteni", da se bojijo resnice...le zakaj?? Bi mogoče lahko uradno zvedeli kdo je naročil umor Krambergerja.... No sicer se pa ve....njegov protikandidat - škratek.
Matej Zupan?i? 1
25. 05. 2011 11.07
Vlada svari, da bi z popolnim odprtjem arhivov... KAJ JE TO? Z POPOLNIM? AAAA?! Pa to znova in znova, porka.madona a maš SŠ?