Slovenija

Gre za jamstva in ne še za izdatke, a to lahko postanejo

Ljubljana, 27. 10. 2011 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski profesor ekonomije pojasnjuje, da sprejet paket ukrepov še ne pomeni dodatnih stroškov, temveč gre za jamstva, ki so dana za pomiritev trgov. Lahko pa se zgodi, da tudi to ne bodo dovolj.

Evro
Evro FOTO: Reuters
Za pojasnila v zvezi s sprejetim paketom ukrepov za reševanje evroobmočja smo poprosili ekonomista in profesorja na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Igorja Mastena. Povedal je, da gre za sistem jamstev, sami zneski (povečanje sklada za reševanje evra na bilijon evrov) pa so bolj psihološke narave, da se pomiri trge. In če se to zgodi, so lahko jamstva tudi nepotrebna oziroma ostanejo nerealizirana, kar pomeni, da je lahko strošek tudi ničen.

Problem je, ker se lahko finančna panika povzroči, da bi se grški problem razširil še kam drugam. Če pa bi bila jamstva nekredibilna oziroma bi trgi ocenili, da jamstva niso zadostna, potem pa tudi trikrat ali pa celo desetkrat višji znesek lahko ne bi bil zadosten. To pa zato, ker je težko oceniti oziroma vedeti, kako daleč lahko problem eskalira. Problem bi bil tudi, ko bi države ugotovile, da morajo ta jamstva likvidirati, da gre dejansko za črpanje omenjenih sredstev. "Če bi postajali zneski zelo veliki, sem prepričan, da bi slej kot prej prišlo do zaustavitve jamstev," je pojasnil. Po njegovih besedah je potrebna višina jamstev bolj stanje v glavi.

Strinja se, da ves mehanizem, torej odpis dolgov Grčiji in povečanje jamstev v sklad za reševanje evra, predstavlja nek način za ločitev Grčije od ostalega evroobmočja. "Bistveno bolj pomembno je to, da se prepreči razširitev grškega problema še kam drugam," pojasnjuje.

Prvotni namen je, da bi se vse skupaj reguliralo preko trgov, ki naj bi bili z danimi jamstvi pomirjeni. "V kolikor pa trgi ne bodo imeli zaupanja v to, da gre za dokapitalizacije v trdne finančne ustanove, potem tudi ta jamstva ne bodo zadostna," je ponovil Masten.

Glede dogovorjene dokapitalizacije evropskih bank v višini, da bodo imele najmanj devet odstotkov kakovostnega kapitala, pa je povedal, da za zdaj še vedno obstajajo neznanke o tem, kako naj bi te dokapitalizacije potekale. "Mora biti tako. Saj tisto, kar je bilo očitano voditeljem Evropske unije, z vidika neaktivnosti, cagavost in tako naprej, ter kar je še poglabljalo negotovost in s tem vabilo krizo, je bila ravno potreba po celoviti rešitvi na ravni celotne Evropske unije oziroma monetarne unije. Združena Evropa je lahko bistveno močnejša, saj lahko absorbira bistveno večja tveganja. Zato je tak primer povsem logičen," je prepričan slovenski ekonomist.

Povedal je, da lahko pričakujemo, da bomo tudi slovenski državljani nekako lahko sodelovali pri dokapitalizaciji tujih bank. Če se bo to zgodilo, bomo tako v nekem smislu delno "nacionalizirali" neko tujo banko. Po kakšni ceni in kako bi se to lahko zgodilo, pa za zdaj še ni dorečeno, poudarja Masten.

Podobno, a ne enako kot v ZDA

Tak paket lahko delno primerjamo tudi z ameriškim paketom ukrepov, ki je pod skupnim imenom znan kot TARP. V nekem delu je pač program podoben, sicer pa je bil TARP zasnovan bistveno širše. Tu imamo točno določen problem – odpis grških dolgov, ta naredi luknjo na aktivi, ob tem pa se je ponudil še mehanizem za polnitev teh lukenj. Gre za odpis dolgov subjektu, ki je v tem primeru suverena država in sprejemanje mehanizmov za pokrivanje te izgube. Mora pa za to biti prvovrsten kapital – lastniški kapital.

Glede Slovenije pa je Masten povedal, da dokapitalizacija NLB in morda nekaterih drugih slovenskih bank ne bo potrebna zaradi kontaminacije z grškimi vrednostnimi papirji.

'Ukrepi bodo omogočili ohranjanje primerne kapitalske ustreznosti'

Banka Slovenije je v odzivu na sprejeti dogovor o rešitvi za evro oziroma znotraj tega na ukrepe za okrepitev kapitalskega položaja evropskih bank zapisala, da bodo ti ukrepi bankam omogočili ohranjanje primerne kapitalske ustreznosti kljub neugodnim razmeram. "Omenjeni ukrepi bodo bankam omogočili ohranjanje primerne kapitalske ustreznosti kljub neugodnim razmeram," so zapisali v Banki Slovenije. Eba je primanjkljaj kapitala na ravni EU ocenila po stanju na dan 30. junija letos ter ob upoštevanju donosnosti državnih vrednostnih papirjev po podatkih na dan 30. septembra letos.

Banka Slovenije
Banka Slovenije FOTO: Dare Čekeliš

Iz podatkov, ki jih je Eba objavila na svoji spletni strani, izhaja, da bodo morale evropske sistemske banke do konca junija prihodnje leto kapital povečati za 106 milijard evrov. V razrezu po državah je za Slovenijo predviden znesek 297 milijonov evrov. Za doseganje navedenih zahtev bodo morale banke nadzorni instituciji – v Sloveniji Banki Slovenije – predložiti podroben in z nadzorniki usklajen načrt zagotavljanja navedene ravni kapitalske ustreznosti.

Po navedbah Banke Slovenije se pričakuje, da banke ne bodo v večji meri vključevale dezinvestiranja, temveč bo pomemben del predstavljal kapitalski vložek, kapitalski položaj pa bodo ohranjale tudi z zadržanjem izplačila dividend in drugih bonitet.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejan Zajebancije
27. 10. 2011 15.46
Jaaaa, sevedaaa, saj ko smo "posodili" denar Grčiji so tudi rekli, da ga bomo dobili nazaj! Prav rad bi videl sedaj tiste izjave naših vrlih politikov in njihov današnji komentar!!!
LAcaliente
27. 10. 2011 15.39
aha, in kaj se bo zgodilo ko ne bomo mogli plačevati niti glavnice od teh 400 miljonov kaj šele obresti? Sploh pa mi ta jamstva ne grejo v račun...na podlagi česa smo pa mi dobili tak kredit? Jamstva da bomo plačali, ko nam Grki vrnejo? hahahahah....Kaj jim lahko damo namesto cele države kar Borata in Pridaniča?
Joze Koli
27. 10. 2011 15.29
rešujejo se nemške in francoske banke,vam to ni jasno?! ko bo slovenija v tem ji ne bodo pomagali!
Hesus_Hristus
27. 10. 2011 15.27
Švica sploh ni nevtralna država, vleče le kjer se ji bolj splača. Verjetno bi če bi teroristi zmagovali v Evropi, se kar spoprijateljili z njimi. Tako da, z ultimatom jih prisiliti da izroči skrite milijarde grških kradljivcev.
JanezNovakJohn
27. 10. 2011 15.08
Na tem svetu bi moralo prevladati poštenje. Kdor pije naj plača. Banke izumljajo nove metode za praznenje žepov 99% ljudi.
JanezNovakJohn
27. 10. 2011 15.05
Banke bi morale plačati svoj zapitek, sicer bomo naslednji zapitek bank zopet plačevali Butalci.
kameltrajbar
27. 10. 2011 14.57
...o kakih cifrah barantajo..))...ni variante da se karkoli od tega vrne......svetovni dolžniški bankrot..:)
mag33
27. 10. 2011 14.51
LAcaliente;; kako to misliš... mi smo vzeli 400 milijonov eu kredita,za grčijo,to pomeni da imamo...ozziroma 200 je odpisanih,obresti bomo pa plačevali na 400,,,,ahhaha...Mr križanič razlago dobrega posla bi si želel...heheheh...
LAcaliente
27. 10. 2011 14.46
ja samo kako lahko jamčiš za nekaj oz. za nekoga, če še sam nimaš...in ker dripec ti bo to jamstvo sprejel....?
mag33
27. 10. 2011 14.41
...kakšno nakladanje,,,hahahahah...če imaš v vreči 100 eu,jih ven lahko vzameš samo 100,jasno!!,če dam trgovini jamstvo,da si sosedov lojzek lahko kupi žogo s 100 eu iz moje vreče,mu jo bodo dali,jaz pa bom plačal,saj jamčim za plačilo...mi gre na smeh,ko slovenski ekononisti-teoretiki nakladajo po medijih povedo pa nič uporabnega..pet tujih besed,da folk ja čimmanj razume...
acimam50
27. 10. 2011 14.26
Ali nam niso nekoč zatrjevali, da je naš denar za Grčijo zgolj JAMSTVO? In kaj imamo zdaj od tega JAMSTVA?
LAcaliente
27. 10. 2011 14.21
Jooooj, vsa ta ekonomska jajcanja mi že takoooo presedajo, je res da nism pr "taučenih" glede ekonomije ampak vse to besedičenje je že prau smešno.....me zanima kolko direktorjev se lahko naje od "jamstva" ...al je dnar al ga pa ni....to je to...dnarja trenutno ni, jamstva pa nej si porinejo tja kamor še sonce ne posije...Mi bodo v Merkiču dali kilo kruha na jamstvo? DRŽAVA JE SERVIS SVOJIH DRŽAVLJANOV!!! (in ne mi njeni sužnji!)
smehec
27. 10. 2011 14.06
@ rudra: Ne, opažam pa pri naši generaciji 18-35 let anomalijo vedno bolj pogostega pojava navade jamranja, nesposobnosti in lenobe.
smehec
27. 10. 2011 14.04
sevede da ne bo, ker bo kapitalizem itak propadel. Ne more bit 40% ljudi penzjonistov in socjalnih primerkov, 25% otrok in šoloobveznikov ter kvazi študentov, 20% ljudi, ki so zaposleni v javni upravi, 5% ljudi, ki so nesposobni in izkoriščevalski direktorji in razni drugi voluharji in pridobitniki, ki kradejo in so za nevzdržnost sistema največji krivci in 10% tistih ljudi, ki dejansko naredijo dodano vrednost in da bi ta sistem lahko 'pil vodo'. Ni matematične enačbe, s katero bi lahko pri rezultatu dobili pozitiven predznak! Zato pa imamo ekonomistično matematiko, v kateri se uporabljajo spremenljivke, s katerimi hočemo porušit naravne zakone, kar pa enostavno ne gre!!! Nekaj popusti in v tem primeru bo stvar pač pripeljana na globalni ravni!
rudra
27. 10. 2011 13.54
Testen je ugotovil kontaminacijo Slovenije z grškim sindromov.Ali bomo dobili grške ošpice?